На море в Гърция - 7

• 144 888
  • 731
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Полицата ми е от Булинс, има едно квадратче, което трябва да се чекне, че е валидна за целия Евр. съюз, доплащало се около 40 лв. към ония близо 200. Това знам, но не ти проверяват дали имаш полица никъде, само ако станело инцидент Peace

# 556
  • София
....Бас ловя, че компанията е Лев Инс, Бул Инс, Евро инс или Дженерали? Те правят такива простотии... примерно за да издадат дубликат на английски или нещо подобно.
...
Всъщност, повечето застрахователи със сигурност изискват доплащане за издаване на Зелена карта - кой по 10 лв., кой двойно на гражданската отговорност. Знам, че Алианц не изисква, но Армеец, Бул инс, Булстрад, ДЗИ и други - да.
Без ЗК няма как да пътуваш в Гърция, за съжаление. Ако стане ПТП, ще имаш огромен проблем.

# 557
Значи, това някои го ползват да ви вземат още малко парички. Прочети си Общите условия по полицата. Най-вероятно там някъде е забутано, че трябва да си доплатиш за сертификат или нещо подбно. Ако няма никакъв текст, касаещ доплащане за ЗК просто им кажи да се гръмнат и им кажи че ще подадеш жалба в Комисията за финансов надзор. Покритието е за всички държави от ЕС.
Да, рекетират ме на дребно, това е ясно. Но аз пак питам - дори и в общите условия да са забутали някаква такава глупост - не е въпросът дали ще доплатя за ЗК или не, въпросът е защо въобще ми е необходима ЗК? Чета Кодекса за застраховането и не мога да намеря текст, който да въвежда такова изискване?!
Довечера ще си разгледам подробно полицата/ не съм я виждала дори, мъж ми движи тези неща/, но каквото и да пише, няма как да е валидно, ако противоречи на закона. Много се дразня, като се опитват да ме цакат за такива простотии Twisted Evil
Жалба до КФН няма за какво да подавам всъщност, просто ще си пътувам без тази ЗК и така. Всъщност, като имам време, ще взема да им пусна едно писмено запитване и вече с официалния отговор от тяхна страна, противоречащ на закона, ще се позабавляваме с КФН Twisted Evil Ще им накривят шапките, за съжаление...

Ами за да ти отговоря е важно да кажеш какви са им мотивите да твърдят, че така както е полицата няма да свърши работа.

Принципно трябва да има английска версия, макар и този проблем да може да се реши при недай си боже събитие.
В Румъния както казах е форма на държавен рекет полицаите да глобяват при липса на сертификат Зелена карта, но това е глоба по документалното обезпечаване, а не заради липса на застраховка или покритие по Зелена карта. В Гърция този проблем го няма.

Принципа е че ако има валидно сключена ГО, то тя е валидна на територията на ЕС. Под валидна - разбирай Има я в регистъра на КФН (зашото се случва и да си платиш за ГО, обаче брокера да не я отчете и...)

Олив не си права. Булстрад ползват друг търговски трик доста различен от този. И не би следвало да се доплаща за зелена карта, ако става въпрос за ЕС. Ако е обаче за страни извън съюза - тогава да, иска се допълнителна премия.

На никого не препоръчвам да се опитва да пътува в ЕС без покритие на ГО. Проблемите са ОГРОМНИ. Само ще си развалите почивката.

А за жалбата до КФН - направи го. При всяка такава жалба получават глоба - цифрите понякога са големички. Няма смисъл да си мълчим, нишо не се променя.

Последна редакция: пт, 15 юни 2012, 15:06 от Анонимен

# 558
  • София
Работя в сфера, в която се налага непрекъснато да правим ГО и ЗК /в друг отдел, не в моя/ за клиенти, току-що проверих с тях - при всички доплащаме ЗК, ако клиентът пътува за чужбина.

# 559
Работя в сфера, в която се налага непрекъснато да правим ГО и ЗК /в друг отдел, не в моя/ за клиенти, току-що проверих с тях - при всички доплащаме ЗК, ако клиентът пътува за чужбина.

Така ви е сключен договора със застрахователя, но това не е нормалното правило.  Mr. Green Просто сте поискали ниска тарифа и са ви дали такава без такова покритие (нормални търговски практики в този кофти бизнес). А допълването е дадено като ЛУКС опция.  Mr. Green Това между другото, често се практикува от и при лизингодатели.  Peace
Правилото е: ГО важи на територията на цели ЕС без да е нужно каквото и да било доплащане.

П.С. Работила съм в голям застраховател, а съпругът ми и в момента работи. Попитах го какви са сега "непазарните" практики по този въпрос.  Peace

# 560
  • София
Ние сключихме ГО в Булстрад след като проверих няколко компании и всичките ми казваха по-висока цена, когато е със зелена карта. Не зная защо е така. В крайна сметка от Булстрад ми предложиха вариант на по-ниската цена с включена Зелена Карта при поискване за два пъти по 15 дни за периода на застраховката, като е необходимо да има поне един ден прекъсване между двата периода (понеже аз реших че ще си използвам двата периода накуп през Август   Mr. Green ама нъцки ).

Ако разбирам правилно  Bliss не би трябвало да имам проблем да си пътувам само с полицата, щом ГО важи за целия Европейски съюз. На мен де факто зелената карта ще ми трябва ако се придържам към плана да отидем първо в Сърбия, Черна Гора, Албания, Македония и чак тогава да се пуснем към Гърция (ох само дано ме огрее де) и то защото ще посетим държави, които не са членки на ЕС.

# 561
  • София
В ДЗИ не се доплаща за ЗК. ( затова и  ги избрах) В Бустрад също не съм доплащала, но за 2011.

# 562
Ние сключихме ГО в Булстрад след като проверих няколко компании и всичките ми казваха по-висока цена, когато е със зелена карта. Не зная защо е така. В крайна сметка от Булстрад ми предложиха вариант на по-ниската цена с включена Зелена Карта при поискване за два пъти по 15 дни за периода на застраховката, като е необходимо да има поне един ден прекъсване между двата периода (понеже аз реших че ще си използвам двата периода накуп през Август   Mr. Green ама нъцки ).

Както казах Булстрад имат друг трик.  Mr. Green Тодоричка ви го е обяснила.

Тодоричка поискай си я заради Сърбия и другите извън ЕС.

# 563
  • София
Аз се обадих в Националното Бюро на Българските Автомобилни Застрахователи, което е част от международната система „Зелена карта”. Потвърдиха дума по дума заключенията ми. ГО важи  за целия ЕС, независимо каква глупост е договорил застрахователя. ЗК за ЕС не е необходима. Това, което може да ни спести снабдяването с нея, са разправиите с местната полиция, която не разчита полицата на български. Е, сори, ама българският е точно толкова официален език на ЕС, колкото и гръцкият, и английският, да се оправят Peace
Блис, благодаря ти за мнението, видно е, че разбираш казуса. Мотивите им бяха повече от овчи - ми така е, госпожо, аз никъде не мърдам без ЗК Crazy Ама защо, ама как? Миии, така е и толкоз.  Mr. Green Нещо се опитаха да ми обясняват, че съм щяла да си имам проблеми с полицаите. Ми хубаво, то аз ако за всичкия прост народ тръгна да си плащам, че да нямам проблеми, докъде ще стигнем?
За пътуването без застр. покритие - разбира се, безумие е. Аз тук не си го позволявам, та камо ли в чужбина. Въпросът беше, като си имам покритие, за какво ми е още един не евтин документ, който да потвърждава, че имам покритие Crazy
НелиР, в нашат полица имало квадратче да чекнеш къде колата се движи преимуществено, а не къде да ти е валидна застраховката. Едното би се отразило на цената/ едно са вреди у нас, друго - в Германия Wink, другото си е направо незаконно! Не би следвало да се продават полици, валидни само у нас!

# 564
  • софия
В Алианц също нищо не се доплаща. Застраховаме там и ни е мирна главата. Не мога да се занимавам с глупости.

# 565
  • София

Така ви е сключен договора със застрахователя, но това не е нормалното правило.  Mr. Green Просто сте поискали ниска тарифа и са ви дали такава без такова покритие (нормални търговски практики в този кофти бизнес). А допълването е дадено като ЛУКС опция.  Mr. Green Това между другото, често се практикува от и при лизингодатели.  Peace

Явно е това. Peace

# 566
  • София
Тодоричка поискай си я заради Сърбия и другите извън ЕС.

О, със сигурност ще си я поискам. Мислим да посетим фестивала на духовата музика в Гуча и после да пообиколим докато стане време за Гърция, така че със сигурност ще ми свърши работа за Сърбия и другите държави извън ЕС и няма как да минем без нея.

# 567
  • София
В моята полица пише "През срока на застраховката МПС ще се управлява на територията на държави, членки на ЕС и МСЗК".
Нашата брокерка каза, че те издават и зелена карта точно заради езика и ако стане ПТП. Иначе за ЕС не е нужна.
Евалла Белинда, че се заяде с тях !

# 568
Днес правих ГО .Мин година бях в ДЗИ без за доплащам за ЗК .Ако днес бях сключила отново към тях ГО,ЗК щеше  да ми струва 93 лв.Отказах се за същата сума към Белстрад с ЗК за два пъти по 15 дни.
И аз се ядосах досега никога не съм доплащала за ЗК , а днес ми поискаха 93лв

# 569
В ДЗИ не се доплаща за ЗК. ( затова и  ги избрах) В Бустрад също не съм доплащала, но за 2011.
И за така мислех ,но от 4.06- имат  нови условия.

Общи условия

Активация на акаунт