(Био) зеленчукова градина 17

• 103 492
  • 744
  •   1
Отговори
# 360
Темата започва да става все по-абстрактна и далеч от реалното зеленчукопроизводство.
Аз за това и почти не пиша, именно защото загубих връзка с реалността! Само ще споделя, че съседката, която много усилено третира доматите с Ридомил, и то не еднократно, се оплака от мана по стъблата.

# 361
  • Варна-София
Нещо не разбирам.
Да не би тоновете химия да спасиха компрометираната реколта, която показват по телевизията? А съседката на Ана Иванова предпази  ли си доматите като третира усилено с Ридомил? Не. 
Търсят ли се други начини? Да.
В целия свят ли? Да.
В нашия форум, когато в нещо не успеем признаваме ли си? Да.
Когато успеем похвалваме ли се? Да.
Опитваме ли се да разберем логиката на нещата без да имаме зад гърба си добре финансирани лаборатории? Опитваме се. 
Излекувах ли си от брашнеста мана ябълка? Да.
Излекувах ли си от къдравост праскови? Да.
Боря ли успешно най-важните в моята градина въшки? Да.
Миналата година 100% био ли ми бяха доматите, боба, краставиците, тиквичките, тиквите, лука, чесъна и дайкона? Да.
Не твърдя, че с био-средства се лекуват всички болести, но някои се лекуват много успешно.
И пак да спомена, че отрицателният опит е не по-малко важен от положителния. Точно твоя опит Вили с копривата, за който писа май-юни миналата година, ме накара внимателно да търся информация и тази година да избегна преторяването на доматите преди първи завръз.

# 362
Нещо не разбирам.
Да не би тоновете химия да спасиха компрометираната реколта, която показват по телевизията? А съседката на Ана Иванова предпази  ли си доматите като третира усилено с Ридомил? Не. 
Търсят ли се други начини? Да.
В целия свят ли? Да.
В нашия форум, когато в нещо не успеем признаваме ли си? Да.
Когато успеем похвалваме ли се? Да.
Опитваме ли се да разберем логиката на нещата без да имаме зад гърба си добре финансирани лаборатории? Опитваме се. 
Излекувах ли си от брашнеста мана ябълка? Да.
Излекувах ли си от къдравост праскови? Да.
Боря ли успешно най-важните в моята градина въшки? Да.
Миналата година 100% био ли ми бяха доматите, боба, краставиците, тиквичките, тиквите, лука, чесъна и дайкона? Да.
Не твърдя, че с био-средства се лекуват всички болести, но някои се лекуват много успешно.
И пак да спомена, че отрицателният опит е не по-малко важен от положителния. Точно твоя опит Вили с копривата, за който писа май-юни миналата година, ме накара внимателно да търся информация и тази година да избегна преторяването на доматите преди първи завръз.

newsm10

# 363
  • Варна-София
Нещо забавно. Едно семейство производители на домати за курортните комплекси ми споделиха, че за ядене си купуват домати от магазин за биопродукти. От техните не ядат.
Ами аз ги поканих, когато решат да си гледат биодомати да ми дойдат на гости на вилата, всичко ще им покажа.

# 364
peppia,бихте ли споделили с нас снимки от Вашата градина и опита ви през годините?
Аз също адмирирам чистото производство.
И се старая да съм максимално близо до него.
Постоянно повтарям,че са важни местните условия.Не мога да сравнявам морския бряг с малкото годишни валежи,почти постоянния ветрец,меката зима и прохладното лято с климата на Предбалкана.Тук зимите са есктремно студени,пролетта и есента мъгливи,лятото-горещо и сухо.Слани падат рано есен и късно пролет.Нощите са хладни,а дните горещи.
Ако извадим от уравнението всякакви болести и неприятели само до тук изброеното ще даде различна реколта при мен и при амика.
Не случайно средиземноморието е рай за лозята и овошките.
Ето-аз нямам въшки и не ги боря по никакъв начин.
Но пък имам цикадка и белокрилка.
И пълчища голи охлюви.
Къдравостта по прасковите още дядо ми е лекувал с предзимно и ранно пролетно пръскане с бордолезов-това не е съвременно откритие.И за мен си е азбучно правило.
Тиквички, тикви и боб не пръскам с нищо.
А какво ще отговориш,амика,на всички,които пръскат с мляко и сода и ще си изхвърлят доматите.Защо не предположиш,че някои също вече сме го пробвали това и сме натрупали отрицателен опит?
Примера ти с копривата е много верен-размахваше се из темата като панацея,а сега казваме-внимателно.
Може би догодина ще казваме така за млякото и содата?
После обсъждахме тагетиса,който уж прогонвал охлювите,ама се оказа любимата им храна.
Или медните телчета в стеблото на доматите-миналата година бяха ефективни-сега се оказва,че не са.
Преди две години си говорехме за био борбата с алтернарията-после някои се убедиха,че е по-добре да използваш химия разумно и да спасиш доматите си.А не цяло лято да ядеш купени и пръскани незнайно с какво по схема.
Имаше и момент,когато някои ни убеждаваха,че е безсмислено да се плеви-беряли си чушки и домати измежду бурените и всичко било на ред.Ама и те вече на градинарстват...
За такива неща искам да ви обърна внимание.
Нямам намерение да се заяждам или да споря-просто желанията ни не винаги могат да са реалност.
Не ви ли прави впечатление как всяка пролет в темата се появяват био-ентусиасти.И в разгара на лятото,когато е време да се похвалим с реколтата си изчезват.И  не се връщат при нас.

# 365
Вили, напълно си права за третирането при хора, които искат добив.
Такива като мен с по 5 корена домати и толкова тиквички могат да експериментират, защото тъй или иначе не мога да си покрия нуждите.
Желая ви по-бързо оправяне на времето и по малко болести. Може ли някой да качи в снимка.бг заболяването по краставиците, стана ми интересно, а от няколко месеца нямам достъп до прикачи?
Веселче, за красиви фран джапанита ще трябва да почакаш до ноември поне. Сега са голи голенички и хич не са атрактивни.
Аз имам много охлюви и сложих пелети, защото щяха да ми изядат спанака и карфиола, а те за сега добре си растат, та на тях разчитам да хапнем домашна продукция.
Много ви се възхищавам как смогвате и да работите и с големи градини да се занимавате, на мен напоследък за нищо не ми стига времето и се прибирам по тъмно, а и изпити имам та уча през почивните дни  ooooh!. Искам една свободна година и да се ровя в градината и да се уча ама за сега няма.
Един приятел ми се оплака, че броколите му правят листна маса, но не и глави - имате ли някой трик за този проблем, че да го шашна със знание  Mr. Green?

# 366
  • Варна-София
... А какво ще отговориш,амика,на всички,които пръскат с мляко и сода и ще си изхвърлят доматите. Защо не предположиш,че някои също вече сме го пробвали това и сме натрупали отрицателен опит? ...

Ще отговоря, че профилактичните пръскания (нали не мислите, че нищо не правя, а чакам само' да ми се роди или да дойде някаква болест?) са важни по няколко причини:

1. Действието на  част от препаратите се състои в това, че променят киселинността на повърхността на листа - например содата, сапуна.  
2. Други, действат на вредителите докато са на буквално невидим етап от своето развитие - например цитрусова настойка против акари. Започнат ли да се проявяват уврежданията от акари изведнъж разбираш колко дълго са работили животинките без да разберем.
3. Трети засилват имунната система на растението и то само се бори - коприва, пепеляна вода.
4. Четвърти даже да не убият вредителя, увреждат неговата размножителна способност - пепеляната вода.
5. Пети действат общо дезинфекциращо - калиевият перманганат, лайката

Така че е добре като профилактика против картофена мана по доматите още утре да се напръска или с бледорозов разтвор на калиев перманганат, или с 5% обезмаслено мляко +20 капки йод за 10 литра, а когато растенията пораснат може да се пръска и със син камък, защото синият камък донякъде забавя растежа. И постепенно да се късат долните листа на доматите, така че да не опират земята. Постепенно, с израстването им.

Не вярвам да казваме догодина нещо лошо за млякото и содата. Нали миналата година с това си гледах тиквичките? Тази година ще повторя вече прочетен урок.

А за копривата ние лошо не говорим, само уточняваме особеностите за приложението й - време и дозировка. Както е за повечето градинарски средства. Купешки включително.

# 367
Примера ти с копривата е много верен-размахваше се из темата като панацея,а сега казваме-внимателно.
Ами че не е ли точно това търсената полза? Научили сте се от собствен опит кога и как се ползва именно копривата? Така ще се изяснят и други неща.
Аз лично, с моята малка, сенчеста градинчица, искам да получа някаква реколта, колкото и малка да е, но да е чиста. Ако ще я пръскам с химии - то няма да се напъвам изобщо. Тези в супера са същите, може би една идея по-отровни.
За по-големи производители, за които загубата на реколтата или частични поражения ще се отразят директно на доходите им и които нямат мегдан за опити и са решили да заложат само на сигурната химия (а както се вижда и при химията нещта не са 100% сигурни) - то за тях съветите са навсякъде. Отваряш агро.нет и там пише - коя химия след коя се ползва.

За мен са полезни всички тези обсъждания именно защото не искам да чета за биозащита само от теоретичци, а да чета как се случват на практика нещата.

Цитат
Винаги съм казвала-да си градинар иска много знания и за почвата ,и за въздуха,и за самото растение,и за местния климат,и за химическите процеси.Но изисква и разум,и многогодишно наблюдение със собствените ти очи,дори приемственост между поколенията.
Ами именно - търсим/търся алтернативни начини, тези, които са се ползвали някога, когато всички тези препарати не са били изобщо изобретени и хората пак не са гладували. И тези стари методи, които можеш да усъвършенстваш сега.

Освен това има една съществена ралика между това да опитваш с няколко човека да отглеждаш декари за продажба и това, да искаш да имаш малка домашна градина, която да ти даде чиса продукция. Самата система да се отглежда с минимална работа ръка възможно най-много от много земя - е порочна и завърта кръга на злоупотребите с химия.

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 12:20 от bushkata

# 368
peppia,бихте ли споделили с нас снимки от Вашата градина и опита ви през годините?
Ще споделя разбира се след уикенда.

Аз също не искам да се заяждам, напротив.
Според мен биопроизводството има доста по-голямо бъдеще от традиционното. Дори и при по-ниски добиви пак бих предпочела такова. И това не важи само за мен.
Времето на безвкусните домати и кухите ягоди рано или късно ще отмине Simple Smile И се надявам, че и ние може да направим нещо за това.

Поздрави!

# 369
Ох,не знам аз ли не мога да изкажа това,което искам или вие не ме разбирате  ooooh!
Най-общо идеята е, че тази година много трудно ще опазим посятото.
Може би трябва да се разделим на подгрупи-саксийни градинари,експериментатори с по 5 стръка домати и леха лук,и такива,които изхранват семействата си от градините си  Laughing
peppia,защо мислиш,че безвкусното е в резултат от третиране против гъби или бактерии?Доматите по магазините са резултат на целенасочена селекция-да са с дебела кора,за да издържат на транспорт и дълго съхранение.Освен това се берат зелени.Това е променило вкуса им,а не пръскането против болести.Ето,че не правите разлика между основни неща,а размахвате пръст.
Болестите рядко се появяват една по една-обикновено растението е поразено от повече от една,симптомите се замазват и изкривяват.Дори и опитен агроном може да се обърка.А тук се дават съвети по устни описания и не особено ясни снимки.
Ето казуса на Авосет-такъв цвят като слънчоглед може да е сортова особеност-правят го едроплодните домати.Но може и да е вирус.А може и да е просто сливане на два съседни цвята.Скъсяването на междувъзлията обикновено е признак на втрънчване вследствие вирус.Но може и да е в резултат на на липсата на слънце и прекалената влага.И така какво да направи Авосет?Да откъсне цветовете,които биха и дали вероятно най-хубавите плодове  Thinking?Или да дебне дали комшията и евентуално не и препикава доматите  newsm78

# 370
  • Варна-София
... Не ви ли прави впечатление как всяка пролет в темата се появяват био-ентусиасти.И в разгара на лятото,когато е време да се похвалим с реколтата си изчезват.И  не се връщат при нас...

Ако изобщо трябва да се повдига въпросът бих си обяснила това със сложностите на живота и днешното икономически трудно време. На много хора в активна възраст не им остава време и възможност за любими занимания, особено ако вилите им са отдалечени от постоянното местожителство. Напълно е възможно, обаче и да ни четат, въпреки че не пишат.

Аз съм експериментатор с 90 стръка домати, но не мисля, че е редно да се делим във форума. Тук сме да споделяме опит и ентусиазъм. Взаимно си влияем, това е неизбежно. Тази година благодарение на вас засях по-рано домати Рила и те сега ми са голямата гордост.  

Вили, добре че пусна предния пост, защото бях останала с впечатление, че трябва да изпитвам чувство на вина, че експериментирам и споделям.

# 371
На мен  ми е много полезна темата и всичко споделено в нея.
Дали е прясно мляко, бордолезов или тежката артилерия, все ми е от полза, научавам толкова много неща, а кое точно да приложа върху моето си опитно поле мога да избирам, а това е безценно.
Ако отида в аптеката веднага ми дават шишенце, което дори аз, като абсолютен лаик отбелязах, че не е панацея.

Не мисля, че има място да се обвиняваме едни други, нека всеки прилага това, което сметне за подходящо и да споделяме ефекта от постигнатото или от лошия опит.

ПП.  Аз още се стискам да пръскам с бордолезов, защото не искам да ми забавя развитието на растенията, и без него при нас сезонът е кратък.
Ще опитам всичко останало като защита, но забележа ли много поражения бих включила и тежката артилерия. Миналата година като крайна мярка ми препоръчаха бордолезов с люспа сода каустик и наистина помогна.
Пък и разсадът ми домати е купешки, та вече  е пръскан вероятно баш с химия. Laughing

Вес, пипер не гледам, не съм се престрашила още, а и мястото ми е кът.
На пазара има все още разсад и се чудя дали да не боцна малко след граха, дали обича след грах? newsm78
Може и да пробвам, никой от съседите не гледа чушки, сигурно не стават, не знам.

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 13:57 от нова

# 372

peppia,защо мислиш,че безвкусното е в резултат от третиране против гъби или бактерии?Доматите по магазините са резултат на целенасочена селекция-да са с дебела кора,за да издържат на транспорт и дълго съхранение.Освен това се берат зелени.Това е променило вкуса им,а не пръскането против болести.Ето,че не правите разлика между основни неща,а размахвате пръст.

Опитвах се да кажа нещо за биопроизводство, а не за пръскането Simple Smile А специално за доматите имам предвид етилена с който доузряват.
Аз пък сега разбирам защо трудно се оцелява в този форум Joy

Последна редакция: пт, 01 юни 2012, 14:11 от peppia

# 373
  • Вече на светло в София
Да кажа нещо и аз в подкрепа на vili__66.Миналата година полях доматите с разтвор на мая и листата станаха чупливи и завити. Преторяване се получи. Тази година и преди писах, че ще се въздържа и не съм ги поливала. Тъй като градинката ми е малка и си я отглеждам за удоволствие и много й се радвам, ако успея и консерви да си сложа( доматени сокове, лютеници, печени чушки) я защитавам умерено и с химия. Умерено- първо защото е пари, второ заради здравето и твърдя че моята продукция е в пъти по-чиста от купешката. А дърветата при мен са 3 декара и ръчно да се боря с акари и да бера листа не става - там особено при ябълките разчитам изцяло на химия.
А темата е да споделим опит, нали?

# 374
А би ли сложила рамка на био производството, peppia.Какво точно го определя като такова?
Попитах преди малко от колко години имаш опит със зеленчукопроизводство?Бъдещия опит не се брои  Laughing
Можеш ли да сравниш в ретроспекция кое какъв ефект е имало?
Дразни ме абсурдността на някои твърдения и лековерието,с което други ги прилагат.
И се опитвам да съм полезна.
За мен темата е чувство,трепети-най-малко тук бих търсила конфронтация  Peace
нова,бордолезовия не бива да се пръска по младите листа и цвета.Отдолу,по старите и по пръстта под доматите не пречи,не забавя нищо.

Общи условия

Активация на акаунт