(Био) зеленчукова градина 17

• 103 746
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Куркума, много е хубава градината ти! Правя асоциация с висящите градини на Семирамида, така се опитваш да оползотвориш и вертикално. И така хем се радвам на ентусиазма на единици като теб, хем ми е болно, като се оглеждам наоколо - толкова декари плодородна земя пустеят, буренясват, превръщат се в гъсти и непроходими гори или търнища, в които дори няма магарета!

# 196
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Сега да се оплача от морковите ,незнам какво стана започнали са да правят семе  Confused На това място миналата година не бяха моркови,семето е купено,незнам какво става,май тая година няма да ядем моркови  Sad

имаш си калифорнийски мак (ешолция) Wink самонасадила се е от миналата година Hug

изпуснах ви за малко, но вече ще съм по-редовна  Hug

# 197
  • Варна-София
Докарах я да имам време за съзерцание. Градината е добре, няма нещо, което да изисква незабавни грижи. Имам запланувани 5-6 пръскания през следващите 3-4 дни, но те са бял кахър.

Честит празник!!!

# 198
  • на брега на Дунава
Сутринта заминавам на Балкана и четири дни ще пребивавам в градината си!  smile3525Ще забивам колове на доматите и ще ги моля да цъфнат най-после newsm51Честит празник ! smile3525

# 199
Спанакът трябва да се разрежда, bushkata. Става с проскубване. Отскубнатите стръкчета са "бейби спанак" и може да се ползват за разни засукани салати. Ето безумно гъст спанак. Най-добри резултати получавам от предзимен посев: септември-октомври.

Ясно. Знчи аз разполагам с много...бейби спанак. Няма да ти показвам какво значи безумно гъст спанак  Laughing
Аз бях питала тук, ма някой ми каза, да не го прореждам, че ще му скубя листата после и ще се прореди. Но не съм разбрала добре. Е, вече знам.
Спанак сее ли се скоро пак, нали можеше да се сее на етапи? Та да опитам тази година още веднъж, вече както трбява.

# 200
Ще взема да опъна дъждобран над градината...  ooooh!   То бива, бива, ма цяло теле за мезе не бива...  Tired

# 201
Бушко,да кажем ,че бейби спанака е 60% от добивите ми. hahaha
Вчера го оскубах и раздадох.Демек проскубах-като морков се вади.Сега се надявам,че останалата зелена маса ще диша.Добре,че Кукркума показа какво означава гъсто.
Да не забравя да споделя за опита ми с репите.Един и същ сорт в две различни типа почва.Всичко е на повдигнати лехи.В едната има двойно повече слама напластена миналата есен.Може би поради липсата на сняг почти не се разгради.Лошо,бавно и грозно вървяха репите.За мен грозно е ,когато растение се изкривява,деформира...В Природата симетрията е признак за красота,здраве и добър ген.
На времето са се отоплявали с брикети от кравешко ако и слама.Не препоръчвам за оглеждане на репи.Половината семена се загубиха.Този вид почва е супер за картофите обаче.
...А ягодите с червени цветове са орнаментални,декоративни.Сорт Тarpan.
Вили,добре,че ми обърна внимание на единичните дръжчици.Ходих да питам.Те много добре си висели от саксийките.Да им се радвам,поливам редовно.Цяло лято. Joy
http://parkseed.com/strawberry-tarpan-hybrid/p/87803-PK-6/
Честит Празник на Славянската писменост и култура!
Абитуриенти,учители-прегръщам ви!
Стелт,ти царевица посади ли?Знаеш ли колко хубаво растеше в дъжд м/у Оряхово и Селановци.В Коритище... Laughing

# 202
  • Пазете Гор
Бейби спанак са млади стръкове - до 2 чифт същински листа, отскубнати при прореждането. Измиват се грижливо и се слагат в някоя гейска салата заедно с коренчетата. По книгите пише всяко спаначено растение да се слага на 7-8 см от друго, тоест тия помежду тях да се махат. Та да стане едър и плътен.

Бях обещал да сложа идеята си за сушене на листни подправки и коприва - ей такова. Е, като вестник може да се ползва нещо по-интелектуално, ама да е на вестникарска хартия, че в нея нещата изсъхват идеално и не се прашат. Като се замисля, се сещам, че екземплярът ми на "Процесът" е на вестникарска хартия, ама е малък формат, пък и ми е единствен. Пак плещя глупости.  Wink
Картончето, дето е в челюстите на телбода, служи за уякчаване на частта, в която окачвам . Може и без него, ако сушите на рафтове.

Доматките ми имат повече от подозрителни петна по листата. Лошо. При ежедневен дъжд не мога да проведа никаква борба, било със синтетични или природни средства.

Досега не слагах картофи - едно поради липса на място, друго поради твърде глинестата си почва. Тая година обаче зарових 6 гнезда на едно местенце, дето почистих от камънаците - било е стар савак за речна баластра. Картофите изтеглиха шума до над коляното и изглежда им харесва местенцето.

# 203
Не бих сушила в такава хартия. Мастилото съдържа олово.

# 204
Здравейте, честит празник на всички!
Билки и подправки  суша в големи тензухени торби.
Lady blu може ли снимка и обяснение относно направата и приложението на подвижните колове.

# 205
Куркума,вестниците пълниш ли с нещо,че ми изглеждат като възглавнички? Laughing
Да те питам:Би ли сушил сега копър,моят лекинко започва да пожълтява отдолу.А е жалко да не го пострижа,ще започне да изкласява.
А за спанака явно по твоите описания излиза от пубертет. Joy
http://prikachi.com/images/404/4807404x.jpg
Ама като ме беше срам по-рано да питам как се отглежда спанак.Прав си,в магазините купешкият бейби е почти прозрачен,две-три листа.И цената тройна.Лично на мен ми изглежда хидропонен обаче.Коренът няма власинки.Може и да греша.
Хайде,Лейди Блю,показвай подвижните конструкции. Hug
Днес трябва да измайсторя колиба от клечки за краставиците.
Питанка:Колко високо да ги вдигна,че да не прегорят в жегата?Майко.
В неделя ще ни ударят 36 градуса. Crazy

# 206
и мен ме интересува тая колиба за краставици  Laughing -за сянка ли?

# 207
  • Пазете Гор
Не се бях замислял за евентуални вреди от печатарското мастило. Вестникарска хартия се намира и ненапечатана. Е, надявам се че вредните съставки няма да преминат в опасни количества в рамките на периода на сушене - 7 -12 дни. Пък за догодина ще имам предвид.

Във възглавничките има коприва, джоджен, риган и девесил, Вес. Simple Smile

Някой напред пита за броколи.
Миналата година взех готов разсад: зеле, броколи и карфиол. Зелето се представи добре, а карфиолът беше пълен провал. Листната му маса стана като за изложба, ама така и не цъфна. Броколите станаха огромни - около метър високи и около 50 см в диаметър. За толкова шума дадоха по шепа розички от растение. Мизерен рандеман, а заема ценна площ в моята теснотия.

Земетресението е съборило кошери на пчелина на баща ми. До епицентъра дали има и 5 километра. Представете си колко трябва да подскочи земята, че да преобърне кошер, който е с почти кубична форма.

# 208
      Имам един въпрос - разсада на доматите го сяхме 3 дни преди да започнат постоянните валежи,   ooooh! но нещо започна по средата да жълтее.
 ThinkingКакво бихте ме посъветвали да направя за да се оправи?

# 209
  • Пазете Гор
Не прави нищо, Neli VB. Дали разбирам правилно:  "в средата" - имаш предвид, че е изсветлял върхът, нали? Това е хлороза, недостиг на хлорофил, в твоя случай причинен от ниската температура и недостиг на слънчево греене. Ще се оправи, спокойно. Нека се стопли. А защо само питаш? Покажи градината си, разкажи.

Когато си нямате работа, погледнете формулата: Н2О +СО2+ (азот, минерали) +светлина = (с помощта на хлорофила)=белтъци и скорбяла. Фотосинтезата. Чудото.

Общи условия

Активация на акаунт