(Био) зеленчукова градина 17

• 103 747
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
  • Варна-София
Куркума, благодаря за разходката из градината ти. За мен всяко здраво растение е красиво, без значение дали е цвете или зеленчук. Много ми е красив оранжевия лилиум сред магданоза. Хубави примери даваш за съвместни засаждания.

Хей, днес ми разказаха колко били доволни колежки, които си посадили райграс на балкона. В терини, подстригват го, а част го оставят да виси. Който пуши на балкона полива и райграса. Градски етюди.

# 181
  • на брега на Дунава
Толкова ми се иска да съм в градината ,но сега я замествам с балкон на осмия етаж :
http://prikachi.com/images/947/4799947q.jpg
http://prikachi.com/images/960/4799960s.jpg
Където има остатък от разсад от домати и патладжан :
http://prikachi.com/images/964/4799964u.jpg
А градината е на още един ден разстояние :
http://prikachi.com/images/974/4799974W.jpg
http://prikachi.com/images/985/4799985Q.jpg
http://prikachi.com/images/988/4799988z.jpg
Куркума ,твоята е прекрасна .

# 182
manandy,не се вижда мана,но не пречи да ги наблюдаваш по-внимателно .
Vili, благодаря!
Все пак ми е чудно какви са тия избледнявания по някои листа. Същото го има и на съседските парцели. Аз все пак ги пръснах с коктейл от пепел, зехтин, сода и някои билки. Минах и доматите, че разни крилати въшки бяха станали досадни.
Краставиците ми цъфтят, тиквичките и патладжана също. Доматите ги очаквам след седмица. Пипера има бутони. Ще снимам следващият път.

Последна редакция: ср, 23 май 2012, 09:13 от manandy

# 183
По зеления боб вече е плъзнала мана-въпрос на часове е да се пренесе навсякъде.
Трудна година е тази  Cry.
Сякаш сме в сезона на мусонните дъждове.Ако някак успеем да се опазим от тях после ще дойде жега и суша...Да не съм лош пророк....
Куркума,имаш страхотни хрумки..,а и ръце да ги осъществиш  Laughing
manandy,подобни петна има и тук-обяснявам си ги с липсата на слънце и многото влага.сякаш се получава някакъв  newsm78 може би железен дефицит.Не съм сигурна,но си го тълкувам така-много вода и растенията смучат от нея без да успяват да разграждат елементите и минералите.Получава се бърз,но хилав растеж.Разсъждавам си  Confused.Не са нормални условията тази година,не са типични за тук,объркват и хора,и растения.
Снощи си мислех,че наподобяват тези на Албиона.А там отглеждат предимно листни и главести зеленчуци...

# 184
Kраставиците ми цъфтят от 2-3 дни, но започват с "ялови цветове"... И миналата година така, а после нямаше обир...

Каня се от вчера да пръскам краставици и тикви с мляко, но тук не спира да вали/ръми...  Rolling Eyes

# 185
  • Пазете Гор
При мене последните три години имаха по-скоро хладни май и юни. Горещо беше през 2007. Тогава се случих за няколко дни по опечените камънаци край Атина - 49 градуса на сянка. Рекорд някакъв, незапомнен и за там.

Една от причините да реша да си водя дневник с наблюдение на времето е да избегна субективизма и относителността. Прост дневник - нужни са ми само термометър с двойна скала, дъждомерно приспособление и някоя урудка за скоростта и посоката на вятъра. Ако съм стриктен няколко години, ще мога да съпоставям, да определя тенденции. И за децата ще е интересно, надявам се.
А и за градината е полезно.

Проба на идеята ми за "жива зеленчукова ограда". Пилотен проект, тъй че не съдете строго. В бутилките се мъдрят семенца от корнишони. Инак това е в края чакълест насип за вкарване на коли. Само буренак растеше, опикаван от кучето. Ако изкарам зарзават и от там - значи може отвсякъде... Срам ме е да покажа покрива на кучешката колиба, плътно нареден с тенекии  бамя. Подобна участ очаква и покрива на новия навес за дърва, само да го покрия. Хем нарочно го мислих да е ориентиран на лек югозапад. Ще поеме поне 25 съда от моите.

Всички растения са изсветлели - от студа е. Не успяват да усвоят някои елементи при ниски температури. Ердинч пусна една таблица, която казва много.

Ще се опитам да разменя с един комшия марули за лозови листа. Марулите обичат такова време, само дето вече денят им идва дългичък.
Ей на това му се вика сгъстен, но здрав босилеков разсад.

Времето е за листни зарзавати. Тая година излезе могъщ спанак. С цел да не иде зян, в салатите слагам колкото друго, толкова и магданоз. А булката дослагва. Хм newsm78

stelt77, цветовете не са ялови, а са просто мъжки. Скоро ще излязат и "девойките"  Wink.

# 186
  • Варна-София
Отивам да мятам лозовите листа (само от екологичната асма). От леля си научих (бог да я прости нея, но рецептата остана), че като се направят първо на сурова туршия стават по-вкусни. Така че първо ще напълня трилитрови буркани с листа, ще им добавя 3 супени лъжици сол, вода и за 2 седмици ще станат. После отцеждам и във фризера в пакетчета. Постните сърми стават убиец, но освен трите китки (джоджен, копър, магданоз) слагаше и малко чубрица. За леля Сийка беше радост и гордост да сподели тайната.

Последна редакция: ср, 23 май 2012, 13:42 от amica1

# 187
Куркума, на какво разстояние са ти отделните растения спанак? Моите са много нагъсто и резултата са дребни листенца. Вярно - много крехки и нежни, но дребни.
Прореждал ли си го след като израстна или си сял рядко?

Страшно съм доволна, че направих повдигнатите лехи. В този постоянен дъжд щеше да се издави всичко, предполагам. Сега се отцежда водата. Не, че не е в повече, още повече при липсата на слънце и топло, но поне не се застоява.

Доматите стоят мънички. Изглеждат здрави, но го няма слънцето да ги издърпа. Краставиците цъфтят и връзват. Растения с по няколко листенца, но имат миниатюрни краставички.
Излезе ми боба пешак. Много му се радвам. Днес видях и първата си репичка - колкото голям бонбон, но се червенее. Голяма радост.
Картофите в кофите цъфтят и полягат. Предполагам, че трябва да ги позасипя? Тези, които са в земята за сега вървят само нагоре. И на тях не им стига слънцето, та се източват на височина.

Собственият ми разсад от патладжани беше изяден или се посече след пресаждането в земята, не знам. та купих готов - с какво ли го третират - толкова здрави и дебели растения! Същото и с чушките. Оцеляха само тези, които посадих в тенекиите. Къткам едни чушлета на Рорик още в кофички - да заякнат и тогава ще ги пресадя или в земята или по-скоро в тенекия.

От всичките ми видове домати оцеляха само тези, които са взимани семената от хора от района. Догодина обаче пак ще опитвам с вашите семена. Така или иначе не се справих никак добре за първи път с разсада тази година. Догодина може да е по-добре.

Страхотни са ви градините! Какви салати, какви спанаци, краставици, какви чудеса! При мен нещата се движат толкова бавно!

# 188
stelt77, цветовете не са ялови, а са просто мъжки.

То е едно и също - нищо не става от тях...  Whistling Mr. Green 
Още вчера щях да те питам, тези тенекии не се ли напичат много през жегите?  Е сега те питах...  Laughing  Иначе си крада идеята за догодина... Имам пътеки и места, които спокойно мога да превърна в плододайни площи, вместо да растат бурени и охлюви...

Репичките не ми се получиха... Израснаха с дебели стъбла, големи листа, а не образуваха репички... Явно има някаква тайна в отглеждането им, която не зная... Миналата година бяха по-репички от сега, но пък яко червиви... Догодина ще опитам пак и ако не станат като хората, ще ги зарежа...  Naughty

Моите салати преминаха... Сях ги есента, избрах някакъв сорт, който ми казаха, че е студоустойчив, но явно по-високите температури не му се отразяват добре... Завиват се като зелка, вътрешните листа стоят малко мазни на пипане... Хареса ми това, че заради завиването, вътрешните листа са чисти и ми спестяват безкрайно висене на мивката...  Laughing

Ето го:

# 189
първите доматки-от саморасляците  Grinning

# 190
...Айде започнахме да берем и домати в Темата,Мамогемелар!
Краставиците от Мацето,чушките от Титина....
Ето ги моите спечени ягодки,Вили.Целогодишни(намерих табелката на разсадите) Rolling Eyes
http://prikachi.com/images/893/4801893X.jpg
http://prikachi.com/images/916/4801916P.jpg
Вчера в картофите един мустакат бръмбар беше засмукал листата....
http://prikachi.com/images/928/4801928T.jpg
Годината тук е пролетно-хладна-дъждовна.Супер е за зелеви култури Мамогали.
Първо,разсадих  в земята още в средата на март брюкселското зеле.Нали ще го събирам през октомври/ноември.Едно чакане и поливане ще падне.Сорта му е резистентен към някои зелеви вируси и листата са леко восъчни.Неудобството е,че заема огромна площ.Поне 50см в радиус.Но пък е тръпка зарзаватчийска.Зелките вече се завиват.Много красиво наедрява аламаша.
http://prikachi.com/images/938/4801938u.jpg
Видимо лилавото топченце в основата на стъблото се налива.
Купих си разсад на лилаво-кафяви домати чероки.Да.Точно индианския сорт.Прадядото на днешните домати.Външно растението наподобява чери-то..И неболедува като него.
Зелените венчелистчета на цвета приличат на слънчица.
http://prikachi.com/images/28/4802028k.jpg
Патладжаните са нападнати от подскачащите въшки.Днес ще си вземат душ в чесън.
Много,ама много ми харесаха Градините на Куркума и МХ.
И си мислех,че докато има такива като вас светът няма да остане гладен.
А човешките сетива жадни. Hug

# 191
Вес,моето предположение за ремонтантност се оказа вярно  Laughing.Ягодите плододават дълго време и за това по-бавно и постепенно наедряват.Или ако приемем,че нормален корен ще роди половин килограм ягоди за около 25-30 дни твоите ще родят това количество за 5-4 месеца.Това е и причината да не се гледат промишлено.
Но пък ми станаха много любопитно червените цветове  Shocked признавам-за пръв път виждам и чувам такова.Кажи какъв сорт са?Хибриди ли са?
И друго ми прави впечатление-всяко цветче е на отделна дръжка.А "нормалните"ягоди си имат цветонос-на една дръжка може да има и десетина плодчета http://wili66.snimka.bg/nature/rekolta.600106.23890707

Последна редакция: ср, 23 май 2012, 15:40 от vili__66

# 192
Ей, ама вънка едно хубаво слънце пекнало... следматурно !
То така междудругото да вметна, стискайте ми палци да ми дадат максимум точки на четенето и съчинението! Вероятно ще имам между 5 и 90 и 6.00 .

И аз имам едни ягоди с розови цветове, даже вчера си ги снимах : ) .
Доматите вече са навързали 3-та китка, смайвам аз съседите с тях, че мойте герои изпревариха оранжерийните в село  Laughing .
5 корена, ама и те като мен все припряни, не траят .
Останалите сега почват да цъфтят.

Жълтия грах вече го бера, направо си го изяждам на място. "Нормалния" и той едни големи шушулки почва да прави, а дано. Опънах няколко сезала, то тоя сорт пишеше, че 2 метра става, а аз го пуснах без конструкция  Laughing .

# 193
  • DE
Добър ден!

avocett , пожелавам ти най-доброто и стискам всичките палци и подобни Hug

Веси, и моите ягоди са дребни тази година. Май преотрупани с плод, поливам с часове всекидневно-не им липсват вода и слънце.
Ама аз от скрънзлък, от 10 години сигурно не съм купувала нови растения, все от първите извлеци вземам и на 2 год подменям.
Вили сега ще ми каже да ги махам и да си купя нови Mr. Green

Куркума, благодаря за разходката из твоята градина. Мъжът ми малко се зачуди що така висят тези тенекии и с каква цел.
Естественно му обясних че и моя татко така правеше, на патладжана така в тенекии, му били по-топли "краката", така казваше винаги....

Mamagemelar , завижд, завижд Hug Да ви е сладко!

Аз пък ви черпя с една салатка

# 194
  • Пазете Гор
...Мъжът ми малко се зачуди що така висят тези тенекии и с каква цел.
Естествено му обясних че и моя татко така правеше, на патладжана така в тенекии, му били по-топли "краката", така казваше винаги....

Покажи му това Simple Smile , matze. Патладжан в земята при нас не става - краката му мръзнат, че и коленете  Laughing.
Ще обясня защо висят тенекиите. Въпросният курник, за когото са окачени, е разположен южно, тоест засенчва около три квадрата площ. В тая площ остава да въдя здравец или да опитам нещо оригинално - това и правя. В тия тенекета има 18 корена патладжан.  Окачам тенекиите така, че растенията да виждат слънце, а съдовете им - по-малко (да се позагряват, но не и да прегряват). Една непроизводителна площ е спечелена за зарзватчийството.

При тенекетата проблемът е с прекалено добрия дренаж, ако пробиете дъното. Затова аз пробивам стените, на около 1,5 см над дъното - така тенекията си е и подложка, ако се изразявам правилно. Прегряването се решава със засенчване и хитро разположение - според случая - или чрез боядисване с светъл цвят.Още една конструкция за корнишони за използване на непроизводително място. Пример със зелен фасул от миналата година.

Всъщност градината ми не се състои само от зле прикрити курници и разни ъгли. Не е точно така, но повече се гордея с отвоюваните за зарзаватчийство кюшета и разчистени бунища.

Има и нормални лехи: доматени, лукови, картофени и още с грах, люти пиперки и разни смесени.
Комшията засади пипера твърде гъсто.
Морковени редчета.
Първи цветчета.

Спанакът трябва да се разрежда, bushkata. Става с проскубване. Отскубнатите стръкчета са "бейби спанак" и може да се ползват за разни засукани салати. Ето безумно гъст спанак. Най-добри резултати получавам от предзимен посев: септември-октомври.

Последна редакция: ср, 23 май 2012, 19:20 от Куркума

Общи условия

Активация на акаунт