(Био) зеленчукова градина 17

• 103 760
  • 744
  •   1
Отговори
# 165
  • Добрич
Посъветвайте ме  какво да правя. Миналата седмица четох и гледах филмчета за колтученето на доматите. И в неделя като влязох в оранжерията /вече уж по-разбирайки/ се хванах за главата. Има домати  с по две основни стебла , като второто е колкото първото и има цветове. А уж бяхме колтучили. Някой  от растенията са повече от метър. Да ги оставям ли или вече е късно?  Доматите са сорт Оптима.
При краставиците положението е същото - огромни растения с листа, малки краставички, цветове и по две три големи разклонения. Да ги чупя ли или не?

# 166
Лукче,колкото по-голямо е разклонението толкова по-голяма рана ще остане при колтученето.А то е все едно да отвориш широко вратата за болести.Остави тези разклонения на доматите,но по тях не допускай колтуци,защото ще стане гора.Друг вариант е да пречупиш връхчето на колтука-ще си отгледа това,което и цъфнало и завързало,но няма да продължава да расте.
За краставиците те съветвам да не ги буташ-ще ги оманиш.Връзвай да расте нагоре,а като обереш краставичките можеш до това ниво да  махаш листата.

# 167
  • Добрич
Благодаря ти Вили. Много ми помогна.   bouquet

# 168
Здравейте колеги, с молба съм за помощ.Може ли някой да ми подскаже рецептата за пръскане с мляко за краставиците Praynig.Тя за мана ли беше Rolling Eyes. Рових се из темите, но не знам точно къде , а ми е спешно-сутринта на 3 стръка краставици горните листа бяха изсъхнали Rolling Eyes.

# 169
Добро утро!
...Точно по темата с култученето на краставиците,снощи гледах в ютюб една дама с оранжерия разказваше и показваше.Обаче,първо уточни защо са побелели листата на краставиците.Предната нощ били напудрени с мляко на прах след оросяваме с вода.Та,дамата показваше нагледно култучене.На всяко растежна точка имало мустаче,листо ,цвят и такава растежна пъпчица.Трябвало точно нея да се прещипе с пръст.Обясни,че си заслужава при дългите краставици.Растенията изглеждаха като на Мацето.
Но си мисля,че за мен е абсолютно невъзможмо под открито небе да го приложа.Ръцете ми са мръсни.Миналата година се напатих с вируси по краставичките.Ужасна гледка бяха мутиралите врежове,като змии.Като оплетен такелаж от въжета на кораб.Добре,че Вили ми каза да ги оскубя.
Вили,ягодите не вървят на добре.След едномесечните дъждове сега карат нов живот,но плодовете са дребни,спечени.Грозни.Цъфтят обилно.Ластари навсякъде.
Какво им липсва? Thinking
ПС.Аз загубвам спанака.Пожълтяват бързо долните листа.Пролетно посят е.Дали не му минава времето.Не спрелкува...
Питане до Куркума.Сезалите за увивния боб в долната част за самите растения ли завърваш или и там има нужда от опорна дъска в почвата?
По нашия край "нужник" наричат външна тоалетна.Оставам с виртуалната представа,че съседите ти имат много.По мое време една беше достатъчна...Явно,времената се менят. Laughing
МХ,а зелеви култури добре ли живеят при теб?Показвай повече красотище от Балкана.Ще цъфнат доматите като ги напече силно слънце,търпение... Hug

# 170
Ти сигурна ли си,че е мана?Маната започва от долните листа  newsm78
Ако можеш сложи снимка.
Вес,от дъждовете трябва да налеят плода и да се оправят.По-скоро жегите преди това са накарали първите завръзи да зазреят по-бързо.А ластарите тръгват след цветоносите.Можеш внимателно да ги изрязваш,така силите ще отиват в плода.А и после не ги оставяй да правят розетки-нека трупат сили за завръзи догодина.
Можеш ли да ги покажеш?Да не са ремонтантни?

# 171
 Благодаря,Вили.Ще ги покажа.Като анализирам думите ти си права.Отивам да прочета какво означава "ремонтантни".Хибрид са.Това помня със сигурност. Laughing

# 172
Вили , не съм сигурна Rolling Eyesтака предположих-но нали много не ги разбирам болестите затова питам.Но пък за съжаление в паниката взех ,че ги откъснах , та да не заразят останалите листа. Ще изляза да видя има ли някое останало и ще снимам.Благодаря ти за отговора Hug.

# 173
  • Добрич
Сега пък нов проблем. Свекито се обадила, че краставиците в оранжерията имали мана (по цялото растение). Мисля, че се е получила от конденза. Или греша. В неделя им нямаше нищо...Довечера мъжът ми отива да пръска без мен, че съм на тържество. Убедих го да напръска с 20 % разтвор на пр. мляко. Удачно ли е или да пръска със със сода? Какво мислите?

# 174
  • на брега на Дунава
Веселчето: Ремонтантни означава плододаващи повече от един път/обикновено два пъти/ и не са непременно хибридни, а сорт.Има и месечарки /всеки месец/ ,но са дребнички.
Лукче Първо огледай добре какво е .Може да е мана и тогава с мляко.Може да е брашнеста мана -тогава със сода ,но най добре снимай да видим.Амика е специалист .

# 175
  • Добрич
Как да различа мана от брашнеста мана?

# 176
  • Варна-София
Как да различа мана от брашнеста мана?

Брашнестата мана прави характерен брашнест налеп.

Хубавото е, че и кубинската и брашнестата мана се лекуват с 20% (не повече) разтвор на обезмаслено мляко. Махай изсъхналите и болните листа.
http://www.ghorganics.com/page15.html
Ако лекуваш със сода, не забравяй от предния ден да полееш добре растенията, на сутринта може да се напръска с чиста вода (водата ограничавала брашнестата мана) и чак вечерта да напръскаш.

# 177
stelt77, интересни колове. Изглеждат прясно обелени и грамотно отрязани. Разкрий тайната им  Laughing

Тайната е, че един хайдутин ми ги достави в този им вид за по 50 ст. парчето...  Laughing

За първи път чувам за колтучене на краставици, съответно в нашето семейство това не е практикувано...  Rolling Eyes

# 178
  • Пазете Гор
Паянтовата конструкция на къщата, строена от прапрадядо ми, се усукала като въже и се върнала в изходна позиция. Коминът паднал. Един кошер се е прекатурил. Има десет празни кошера, а най-шумният се е катурнал. Нищо де, това да е.

Вес, за обкръжението на градината използвам скоропоговорката курници, нужници, навеси и сушини. Мишкарници. Има и два истински нужника де - един тухлен, и един за по-възвисени души - дъсчен. Аз ги крия с фасули  Grinning. С дъска на колчета - като буквата П, или на забити в под ъгъл в земята лозови клечки.

amica1, vili__66: споделените ви знания са богатство! И снимки. Аз напоследък само щуротии плещя. Нужници...

Градината на един бивш сътрудник на Сеп Холцер. Повдигнати лехи, облицовани с пресен конски тор.

Поредният порой напълни вадите, дълбоки около лакът. Растенията имат нужда от топлина.

Когато е тясно, се налага да се ползва всеки ъгъл за зарзават. Примерни, макар и много грозни решения:

цветно петно с добавки: лук, магданоз, девесил, босилек и чубрица. Още:

Ограда с цветя, малини, чубрица, магданоз и краставици. Сезалите,по които ще се катерят краставиците, са преметнати на оградата.

Плътно използване на терена около нужниците - къпини по стената, домати и пипер в съдове.

Патладжан
на гърба на курника.

Отглеждане на чесън, марули и фасул на едно и също място. Чесънът е саден през ноември, марулите - през април началото, фасулът - през април. Не си пречат, площта се използва интензивно. След десетина дена ще има само фасул.

Миналогодишен праз.

# 179
Малии, Куркума, откога го мечтая това оранжевото цвете  Grinning
Днес се изкуших да си купя броколи, на пакетчето пише, че може да се сее от февруари до май и не му устоях, пък сега се чудя какво да го правя, ако го посея, ще стане ли нещо? И как се гледат по принцип тези растения, зеле, кариол, никога не съм сяла досега, нямам идея какво да правя, сеенето лесно, ами после?
Как сте след земетресението?

Общи условия

Активация на акаунт