(Био) зеленчукова градина 17

• 103 528
  • 744
  •   1
Отговори
# 270
...каймака  на  котката....

Тук не съм съгласна - от каймака правя масло...  Whistling

# 271
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Дедо, ГУШ и да се държиш ей  Hug ако не е в зеленчука ще е в мезето Wink

куркума, знам аз защо те обичам  Hug

набрах си първите подправки: джоджен, мащерка и къдрав магданоз, малчо изяде ягодките  Hug хубаво е като светне слънчице, та макар и само за час  Hug Дай Боже всекиму  Hug

момичета и момчета, забелязах три цвята  Shocked гадинки под листата на прасковките, не сме пръскали с химии и не ми се иска  Blush
развих на мъжлето теорията за захтинено-сапунената емулсия  Crazy ако утре не ме прати на психиатър пак ще е добре.
но преди да се направя съвсем на маймуна и да побегна с пръскачката из двора, един бърз съвет: става ли зехтинено-сапунената за такива гадинки? зелените приличат на листни въшки, но не са само те. има и едни дребни черни и други бели  ooooh!

# 272
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
След "толкоз" дъжд, за 2 дни,  докато извързах лозето,  напръсках,против маните , направих лехите за пипера, разсадих пипера  ииии без малко Златията да я хване кората отгоре. Попи всичко , гъбичка е Златията.
Заваля.Последната леха садих с 10 кг  букаи  на един галош.
Тая година  ще се работи по системата "оттъмнах". Плевелите растят и нощно време.Хербецида "мотичка" не  беше приложим.Работих с хербецида" ръчичка".Оттъмнах лука , морковите , домата , боба, ..... от съвлъка/ поветицата/ . В лозето обаче остана.Кааато килимче. Готов е да цъфне.Нищо,  ще пази от маните. След есенно оране, след пролетно оране и едно тесане с магарешка тесачка, едно копане..Така хубаво се изтръгва по педя корен .Иде обаче щира и тлъстичето. Растат с часове.Откраднах време и за още едно пръскане против маните, листно торене, че всичко започваше да жълтее.По-ранните ягодки  обрани прилежно, три "тавички" в три реда ,лекинко поръсени със захар, в хладилника точно за   тридневна  плодова диетка.Вишните почти готови.
Пак изпуснат единия ред лозе да жълтее.Тиквичките ми и те като показаните по-горе на "дантелка".Един саморасляк обаче пощуря за 3 дни, нищо му няма.3-4 корена картофи поразени от колорадския. Доматите "Рила"  и те отдолу леко петносани и пожълтяли. Насадих едни хилави местни сортове домат.Ще се оправят за една седмица.Салатката "Айсберг" се развива добре.
Просадих бостана, гадните скакалци са ми изяли семето.

Следва да се намери точното време за хербецида "мотичка", после едно пръскане против маните и гниене.

P.S.
Пращаме ви слънчев поздрав от града на Ботев. Иде!
Макар че като разлепят афишите за Ботевите дни и започва да вали. А тук вали сериозно. По 150 л  на ден. на  на квадрат

Последна редакция: пн, 28 май 2012, 21:37 от rorik

# 273
  • Варна-София
... но преди да се направя съвсем на маймуна и да побегна с пръскачката из двора, един бърз съвет: става ли зехтинено-сапунената за такива гадинки? зелените приличат на листни въшки, но не са само те. има и едни дребни черни и други бели  ooooh!

Зехтинено-сапунена емулсия лекува:
- зелена прасковена листна въшка
- белите гадинки   - ларви на щитоносни въшки

Колтуците лекуват:
- черна бобена листна въшка, която понякога ходи по прасковите (само някои сортове)

Сега, Добри, не е много ясен въпросът с класификацията на дребните черни вредители - по старата кора на дървото ли са, по младите леторасти, по листата?????

Обаче, ясно е, че трябва добре да омокряш дървото със зехтинено-сапунена емулсия - през няколко дена.

Да знаеш, че на тези белите ларви по кората и зрелите леторасти не трябва да прощаваш. През юли-август, което от тях оживее ще се настани на дръжката на прасковите и там ще прави черен налеп, който хваща гниене. Ако имаш праскови, които зреят през септември точно тези въшки изсушават дръжките им и те започват да падат - къде зрели, къде зелени. Дълго време я мислех тази работа за магия, но не е.
И още едно наблюдение - най-много се въдят на западната страна на дървото и много хубаво се виждат по залез.

Интересна рецепта дава Краси за обезмасляване на мляко. Имам много котки. Всъщност май те ме имат.

Последна редакция: пн, 28 май 2012, 21:38 от amica1

# 274
  • на пъпа на Златията
Амика,
под "лекува " искаш да кажеш мори , щот са 2 противоположни действия?
За кайсията помага ли , че  и изпуснах  капките  на фроша ?Кайсийки няма та да има опасност от мириз на сапун.

# 275
В четвъртък ще ходя до град, в който има ДМ - магазин, немски, за препарати. Препоръчайте, ако сте взимали някакво течно сапунче без миризма, че от миналата година съм настръхнала след миришещата ми на сапун зимнина. Добри, ще взема и за теб.

# 276
amica1, пръскането с мляко на тиквови, лози и домати изисква ли някаква предварителна подготовка (като при содената смес например)?

# 277
  • на пъпа на Златията
Взех "Фрош" с аромат на цитрус ,по-точно на лимон,  ама пак мирише на сапун?!

# 278
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
В четвъртък ще ходя до град, в който има ДМ - магазин, немски, за препарати. Препоръчайте, ако сте взимали някакво течно сапунче без миризма, че от миналата година съм настръхнала след миришещата ми на сапун зимнина. Добри, ще взема и за теб.

Thinking аз при нас съм виждала фрош за ръце, ама къде ли беше?

и трите цвята гадинки бяха от долната страна на листата  Hug на едно и също листо ги има и трите, пансион си спретнали  Crazy на шведска маса са се разстлали и не питат
принципно не ми пречат ни охлюви, ни друго, има за нас има и за тях, но ми е жал за прасковките  Confused нектаринката така я мъчиха няколко години къдравости всякакви и сега е полуизсъхнала  Tired

# 279
  • Пазете Гор
Калинки, калинки му е майката, зарежете сапуна. Особено ларвите им. Есенно и зимно време, ако намерите зимовище на калинки - напълнете няколко буркана.  Laughing

Без майтап - препоръчвам подхранване на растенията като част от мероприятията срещу болести. Изобщо от сега до плододаването подхранванията са ключови. Аз слагам на всеки зеленчуков корен или гнездо по две канчета от 700 мл разреден 1 : 15 стар кокоши тор.

Тая година е година за грах, за марули и чесън. Екстра са!

# 280
  • Варна-София
amica1, пръскането с мляко на тиквови, лози и домати изисква ли някаква предварителна подготовка (като при содената смес например)?

Не, не изисква.

Рорик, права си, лекувам дървото, а не въшките.

Добри, търси в нета инфо, за да ги класифицираш гадинките. После разкажи за резултата от експериментите. Голям свят, буболеци много.

Куркума е много прав за подхранванията. Като се раздуе растението, разреждат му се захарите и въшките започват да не го предпочитат.

# 281
 Embarassed хайде и от мене 1ва реколта два вида ягоди   newsm78

по едрите от Baumax а дребните вид турски(ягода османлия) много сочни и имат невероятен аромат

чери домати

краставичките

малко закъснeли но специални сортове от различни видoвe разсад:

Beit Alpha (BAS)  Boothby's Blonde
Mini Peper
Tigerella, Red Robin, Tiny Tim, Chokolate, Golden, Totem, Large chery
Mini France charentais пъпеш и диня

Последна редакция: вт, 29 май 2012, 00:18 от Ердинч

# 282
  • на пъпа на Златията
Честита реколта! Това на балкона ли?
Моите ягодки са едни такива продълговати от по-модерните , едри. По-модерни , по-модерни ама поне от преди 20 години. .Не са ароматни колкото старите сортове,  кръглите , но се оказаха студоустойчиви .Оцеляли са  при студовете, за разлика от по-дребните.

# 283
Честита реколта! Това на балкона ли?

Благодаря rorik, да, и ягодите и доматите са от балкона.

ягодите са непосредствено след засаждането, затова сегашните не ги смятам, а до година и следващата ще очаквам да са най берекетлии, също така си накупих доста различни сортове ягоди и мисля да ги засаждам за догодина кат им дойде времето .

или мога да ги засадя сега и да ги излъжа за една две седмици със хладилника като ги оставя засадени вътре във него и след това да ги извадя на 18 20градуса  Thinking

Hug

също така до година мисля да променя частично или всичко подобно на:

http://youtu.be/bCV7DABEz20

Последна редакция: вт, 29 май 2012, 10:12 от Ердинч

# 284
здравейте Simple Smile аз съм с едногодишен стаж и се сблъсквам с първите си проблеми, миналата година като за първа година Слава Богу всичко стана без никакво пръскане и морковчета краставицки тиквички чушки и домати, но тази година при все че вече ентусиазма нарастна още в началото проблеми. Засадих 4 гнезда тиквички и те тръгнаха на по 3 листенца с първото къдраво големичко и след 1 седмица (ние там не сме постоянно ходим 1-2 пъти в седмицата) едното гнездо все едно е опасано само в основата малки стебълца все едно някой е минал с нож и е отрязал ниско всичко. Но нищо 1 от 4 добре. Сложих краставички така 4 редчета и вече и те така добре всичките две листенца и трето рошавичко и след 1 седмица все едно не съм слагала нищо няма ги просто. 30-40 коренчета цветенца московци пак намирам само стърчат 1 см от земята стебълца все едно някой го е отхапъл няма нещо стебло с изядени листа просто все едно е покосено, няма нещо да е паднало отстрани. За съжаление не съм постоянно там и не мога да опитам да видя какво е. Офлюви има доста, но може ли охлюв така да изяде и при това не цялото място е обработено а има площи с бурен, не е да са умрели от глад да намерят точно малките ми краставички или цветенцата. То всичко започна с спанака и после и салатките... миналата година нямаше такова нещо идея си нямам какво може да е. Каквото прочетох охлюви или скакалци някакви, странна работа ако имате идея първо да разбера какво е после ще го видя как да ги пазя. Сега мисля да сложа пак краставички но да ги покрия с нещо докато станат по големички ... А един човек каза че е виждал гълъби преди като беше спанака, но птица ли да е... Благодаря хубав и слънчев ден Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт