(Био) зеленчукова градина 17

• 103 507
  • 744
  •   1
Отговори
# 285
  • на пъпа на Златията
mecho_ ,
При мен така стана с бостана, боба. Видимо забелязах , колорадския бръмбар по 3-4 гнезда картофи ,  черен скакалец , дупки в земята като от попови прасета. Просто поникнало хубаво здраво стъбло на бобчетата, бостана ,  а опасано.В близост е до ягодите и ако охлювите не са имали с какво да се почерпят може и да са те.Нямам идея , какво е .

# 286
rorik, това за дупката като си пробивах с садилото за московците на моменти ми попропадаше садилото и се чудех като че има някакви кухини на места, мерси много ще огледам по-обстойно сега съм си наумила че може да са скакалци наистина от 2 места ми казаха за тях и се криели.

# 287
Садилото ти, mecho_, пропада в хоризонталните ходове на къртицата. А с краставичките ти са пирували охлювите-и черупчестите, и голите.
А какво наричаш московец?

# 288
  • гр.Монтана
листна въшка - първо пръскане  преди разпукване на пъпките   - http://blogsadovoda.ru/?p=465 видео   , доколкото се разбира  от видеото -  СМЕС  карбамид  около 700гр и 50гр син камък   на 10л вода и се пръска преди разпукване на пъпките . черните точки    били яйца на въшки .

някой питаше за повреди по кората на ябълката 
http://blogsadovoda.ru/?p=223  - лечение на рак по ябълките - само пролет до към  май . мисля че и сега става . малко е лош звука , но до колкото разбрах  се изрязва  кората  до здраво . с смес от водо-разтворима боя и 10%  фунгицид се замазва раната . на видеото  руснака ползва някакъв  полски или немски   готов  препарат за  мазане  .  след 1-2 месеца се проверява дали зараства и се замазва с маслена обикновена боя - според мен алкидната става  .
 http://blogsadovoda.ru/?p=1350  тук руснака обещава да  качи  след 2 седмици  видео с още инструкции за борба с рака по дръвчетата .

# 289
А картофената мана по картофите как се третира? Алтернарията май също ходи по картофи - нея пък с какво? Содената и млечната смес стават ли и за картофи?   newsm78

# 290
Ana.Ivanova,
ще взема аз да попирувам малко с охлювите Simple Smile а московци викат по нашия край на тези цветенца http://www.bgphoto.net/photos/752/o632887255135312500.jpg  които явно ще гледам на снимка ...

# 291
Добро утро!
Според мен опасаните растения на Mecho може и от птици да са.Скорци,дроздове,гълъби,врабчета сега люпят малки и са гладни.Един дрозд вчера се разхождаше важно,важно зад мен като надзирател.Ако си покаже някой червей главата да вземе въздух и остане без глава.А най-рохкава е почвата около корените на растението,И хвъркатите въшки пробляскват на слънцето по листата.Та,стават грешки.Изкълвано от птици лесно се разпознава обаче-те са като човешки бебета-ядат и акат.Бърза обмяна на веществата.Имам бели петна и по картофите,и по тиквичките.
...Ще споделя защо не шербетувам или добавям прясна оборска тор след като вече съм разсадила в почвата.Нямам свои животни.И ме е страх-и чужди деца,приятели храня..Миналата седмица отново ни пратиха писмо от училището на Никол-иззели от склада на столовата пакети със зеленчуци,чиито производител засякъл листеридна бактерия.Прочетете в гугъл какво е листеризиоза.Всичките камъни отиват в градината на органичните градинари.Крива работа.
Амико,много,ама много ти благодаря за линка с "другите" шербети. Hug
Аз наторих миналата седмица след края на дъждовния период с
http://www.planetnatural.com/site/dr-earth-tomato.html
по 6 супени лъжици в радиус 30 см от всяко растение.За домати,краставици,пиперки и патладжани.На 10 см в почвата директно и лекинко полях.Видимо потъмняха растенията.И като ни обля слънцето с над 30 градуса-всичко цъфна.В продукта има и лактобацили и брашно от пера.Човекът ми каза да повторя след 2 седмици.И  да поливам само,ако мога да си бодна средния пръст в почвата и да не усещам влага.Вили и Мананди писаха по-назад в темата за засушаването на доматите и плодородието.Безценни сте!
Не,че нямам въшки.Имам ,но не ме притесняват поне за сега.забелязах,че температурните колебания  повече от 10на градуса естественно намалявам хвъркатите.Например на бръмбарите при 13 градуса не им е до любов.
Слънце трябва да те напече за да ти дойде мерака. Joy
Ирдич,аз ще с тренирам пъпеши вертикално тази година.
Да те питам,онези хубавките от снимката са естественно такива бебенца или са се катерили?Гледах видео,че в определен момент трябва да се сложи плода (на нормалните) в чорап или мрежичка.
Ей,голямо чакане ще падне-120 дни.
ПС.Вчера кат гледах бг новините ми се доплака.Гребат с един багер хорицата в каналите,в дъжда.Нали данъци плащате на държавата?!
Преди да се случи трябва тя  да помисли.Все наопаки.Ужасно е... Rolling Eyes

# 292
  • Русе
Да ви попитам как се разбира кога е готов граха за бране. Съседките ми го оскубват и обират граха наведнъж. Струва ми се, че когато долните шушулки са готови, на върха ще има още цвят. Сигурно трябва на етапи.
 На 24.5. пържих  тиквички. Толкова рано не съм брала до сега.

# 293
  • DE
Здравейте!
Анн и аз бера граха поетапно.
Веселче, мноого спите бе... в 15h и още добро утро hahaha(шегувам се)
И аз като теб се въздържам от торене по една или друга причина.
Хич не са им добри пробите на био зеленчуците, тук, които са на свободна продажба.
И аз торя лятото с това и домати и краставици, пипер че и на цветята ръся.

Моите доматки са на цвят още но се развиват добре.
И пиперките във ваните са по- добре от тези направо в земята.
Новия копър  поникна на места доста на гъсто. Понася ли разсаждане, или да го наскубя малко?

Аз съм с вкус на слънце Mr. Green

И накрая...подгони ме и мен параноята или... по дюлите виждам едни съмнителни петна.
Или е нормално това оцветяване?

Толкова за сега. При нас е суша, всеки ден поливам но от края на седмицата го дават застудяване с дневни темп. 12-13 градуса.

# 294
аз ще с тренирам пъпеши вертикално тази година.
Да те питам,онези хубавките от снимката са естественно такива бебенца или са се катерили?

Моите са от един специален френски сорт charentais melon,  също така имам и един специален турски мини сорт киркаач, наще ще са на режим Bungee jumping  или на режим катерачи Mr. Green

насадих ги най отгоре на topsy turvy саксията и още не съм решил, нагоре  лии  Thinking надолу ли  Thinking или първо нагоре после па надолу, щото като гледам снимките из чичо гугъл ша е доста весело из 80те дена Mr. Green

Цитат
Гледах видео,че в определен момент трябва да се сложи плода (на нормалните) в чорап или мрежичка.

Hug

Последна редакция: вт, 29 май 2012, 20:31 от Ердинч

# 295
  • Варна-София
Вес, права си и без листериозата пак има много опасности с торта. Аз нали пострадах преди месец с онази разпрашена овча тор, па антибиотици, па още не мога да спра с кашлицата. Може да ви се стори смешно, но през този месец на болежки прозрях колко е добре да си слагаш фередже (противопрахова маска), когато работиш в прашна среда (или в пустинята/степта). И още, че един шал, който знам, че е от истинска коприна изобщо не ме запарваше, а си дишах свободно. Очевидно е, че има условия, в които е задължително да спазваш правила за безопасност, иначе ще пострадаш, както пострадах аз. И най-шантавите обичаи са възникнали на базата на необходимост.
Лесно можете да си представите как изглеждах през 2012 година през май - като туарег.

# 296
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
... Лесно можете да си представите как изглеждах през 2012 година през май - като туарег.

Joy Joy Joy за зехтинено-сапунената емулсия не се налага да се забулвам, но може да го направя ей така, от солидарност  Hug

хвал, хвал  Mr. Green източих първите 100-200мл "сироп" от калифорнийските живинки  Hug
 Thinking в туба от 6 литра, допълнена до горе с вода, цвета не е бледо жълт, а бежово - кафяв  ooooh! това прекалено силно ли е?
чудя се дали да си подхранвам с това цветята или да определя една пробна лехичка чушки и там да проверя как действа  Thinking
има ли опасност от предозиране с тази течна тор?

# 297
Ердинч, три коренчата не са ли много за толкова малка саксия ?
При положение, че отдолу има и други неща, вътре няма ли да стане гъч от корени ?

Странно как за специални сортове се приемат все чужбинските. По същия начин пък например из английските сайтове за семена българските домати са обозначени като "специални" .
Аз бая се охарчих за семена, имам по 30 сорта от домати, дини, пъпеши...
Голямото учене съвпадна баш със сеитбата, та всичко се претупа, сега идея си нямам кое кое е.
Човек трябва реално да си преценява възможностите, просто защото си мисля, че всяко семенце, всеки поникнал стрък, заслужава да му бъде отдадена грижа и внимание.
Като знам, че 2 щайги краставици ми ги изядоха мишките, колко от тиквите и дините не поникнаха изобщо... все едно съм пропиляла природния потенциал .
И при все това, днеска си купих още разсади и свих малко цветя от магазина на наште.
Да знаете само как ми се иска, ей така всичко да мога и навсякъде да е спретнато.
Нищо, аз свърша нещо за 1 час, после още толкова го снимам и разказвам за него, ама ако не го изяде нещо/не го уморя, му се радвам... ехе, седмици : ) .

Ама да ви кажа, при всичките им специалности на чужбинските сортове, колкото и аз самата да залитам по стари френски сортове и подобни, краставици освен Гергана не признавам.
Много отдавна, когато бях ептен злояда, ме убеждаваха да ги ям, защото били кръстени на мен Simple Smile .
Най ги обичам леко презрели, с големи семки и бодли по кората .

# 298
  • Пазете Гор
При граха винаги има известна разлика в зрелостта на грахчетата в първите и по-късните шушулки. При някои сортове тази разлика е по-голяма, при други - по-малка. За последните сортове се казва, че имат голяма "дружност" в узряването и са предпочитани за големите промишлени насаждения.

Сортовете с малка "дружност" на узряването са препоръчителни за втора грахова сеитба -  в края на юни. Те осигуряват грах за пресните гювечи, и понеже е нужно сравнително малко - обират се само зазрелите шушулки.

Има значение също доколко се втвърдяват грахчетата в поузрелите шушулки. Имам наблюдения върху сорт "Средец" - стават твърди като сачми, и Динга - дори и леко зажълтели, първите остават сравнително меки, докато изчаквам да налеят последните. И така:

2011,

2010,

2009,

есенен грах...

Аз обирам граха масово горе-долу когато спре да цъфти. Разбира се, остават няколко празни шушулки. Дотогава предприемам само няколко единични набези за пролетни супи и паеля. Там слагам млади зрънца.

# 299
Странно как за специални сортове се приемат все чужбинските.
И аз бях така, години наред купувах ранен картоф, холандски, сорт еди какъв си. Тази пролет имах много остатъчни, и реших да си поиграя. посях 20 клубена в ред, завих с найлон, и вече 2 пъти вадя и готвя картофи. Според календара ми от минали сезони, имам пресни картофи точно на същите майски дати, но без да купувам скъп посадъчен материал. Има доста търговски трикове, които е хубаво да се "отсяват" Wink
 Анн, поради липса на време и аз бера граха масово. Иска ми се да направя масовка/разбирай комшийки и приятелки/ -аз скубя, те чоплят. Да, ама не.

Общи условия

Активация на акаунт