(Био) зеленчукова градина 17

• 103 497
  • 744
  •   1
Отговори
# 300
  • Вече на светло в София
листна въшка - първо пръскане  преди разпукване на пъпките   - http://blogsadovoda.ru/?p=465 видео   , доколкото се разбира  от видеото -  СМЕС  карбамид  около 700гр и 50гр син камък   на 10л вода и се пръска преди разпукване на пъпките . черните точки    били яйца на въшки .

някой питаше за повреди по кората на ябълката 
http://blogsadovoda.ru/?p=223  - лечение на рак по ябълките - само пролет до към  май . мисля че и сега става . малко е лош звука , но до колкото разбрах  се изрязва  кората  до здраво . с смес от водо-разтворима боя и 10%  фунгицид се замазва раната . на видеото  руснака ползва някакъв  полски или немски   готов  препарат за  мазане  .  след 1-2 месеца се проверява дали зараства и се замазва с маслена обикновена боя - според мен алкидната става  .
 http://blogsadovoda.ru/?p=1350  тук руснака обещава да  качи  след 2 седмици  видео с още инструкции за борба с рака по дръвчетата .
Много благодаря  bouquet Много интересно. На първо слушане и четене не всичко разбрах, но ще го разуча, че имам такива болни ябълки

# 301
Ердинч, три коренчата не са ли много за толкова малка саксия ?
При положение, че отдолу има и други неща, вътре няма ли да стане гъч от корени ?

то topsy саксиите 25литрови са, но и на мене ми се чини че ще е така newsm78
а мисля да подхранвам 4 пъти със разреден течен тор от прилеп(гуано 1:50) през 20 дена

Цитат
Странно как за специални сортове се приемат все чужбинските. По същия начин пък например из английските сайтове за семена българските домати са обозначени като "специални" .

еми всяка страна, всеки край си има особенни и специални сортове за себеси, да и тука българският  домат ''Дружба'' и розовия домат са специални сортове

я вижте само колко специални/избрани сортове домати има тука

също така:
дините, пипера пъпешите, краставиците(например сорта Гергана е специален сорт за мене, но я нема никъде тука), тиквите, патладжани, царевици

например ето тоя пъпеш е невероятно вкусен и вирее само около Анкара

Последна редакция: ср, 30 май 2012, 07:35 от Ердинч

# 302
Картофите ми са нападнати от ето този бръмбар. http://www.weekendgardener.net/garden-pests/mexican-bean-beetle-061006.htm
Колорадски тук няма, но горния нанася доста щети. Странното е, че е само по моите картофи. Други години почти не беше се появявал. Сега е масово.
Как да разбера, че картофите са готови за вадене?! Част от тях прецъфтяха, други цъфтят сега. Сял съм ги та 8 Април. Имаха кълнове по 2-3 см.

# 303
  • Варна-София
... хвал, хвал  Mr. Green източих първите 100-200мл "сироп" от калифорнийските живинки  Hug
 Thinking в туба от 6 литра, допълнена до горе с вода, цвета не е бледо жълт, а бежово - кафяв  ooooh! това прекалено силно ли е?
чудя се дали да си подхранвам с това цветята или да определя една пробна лехичка чушки и там да проверя как действа  Thinking
има ли опасност от предозиране с тази течна тор?

Разреждай до цвят на слаб чай и поливай на воля.

Краси даде много, много интересно видео. Още го проучвам дали да се възползвам от съветите, в смисъл дали не постигам същия ефект по досегашната си програма. Основното, което обаче трябва да препроверя е твърдението, че третирането с карбамид забавя цъфтежа. Аз се нуждая от точно това за нашата кайсия.

# 304
  • Добрич
Какво им е на тези домати? http://prikachi.com/images/802/4832802T.jpg пак http://prikachi.com/images/800/4832800D.jpg и още http://prikachi.com/images/801/4832801Z.jpg. На някой от корените листата започват да се свиват навън/към грапавото на листа/. Ще се разболяват или нещо им липсва?

# 305
  • Варна-София
Лукче, има ли вероятност да си преторила с азот? Обикновено изглеждат като неориентирани и много странно, когато се прехранят точно с азот преди завръз - гърчат листа и се чудят къде да го разположат. Ако си спомниш, че имаш много тор (минерална, оборска, коприва, ЧКЧ) просто ще трябва да се чака растението да се самооправи. Наблюдавай и слагай още снимки и други да си кажат предположенията.

Освен това резни тези сухи крайчета. Да не ти дават начало на гъбни болести.

Последна редакция: ср, 30 май 2012, 15:58 от amica1

# 306
  • Добрич
С азот не съм торила. Почти всяка неделя ги поливам с шербет от прегоряла птича тор, а тази седмица добавих и биотор. Снощи прескочихме до село  (декара с краставици трябва да се пръска против мана ) и скъсах един лист с кафяви петна, който показах на комшиите. Бяха се събрали навън. Всички казаха мана newsm78. Но според мен те на всяка болест казват мана. И аз се чудех за гъбни или вирусни болести- все още не правя разлика между двете. Нямам други снимки, но ще помоля да снимат и да ми ги пратят.

# 307
  • DE
Аз нахално пак да си повторя питанката от вчерa Embarassed

Цитат
Новия копър  поникна на места доста на гъсто. Понася ли разсаждане, или да го наскубя малко?

# 308
matze , аз пресявах от моя копър- хвана се.
На път съм да правя кисели краставички, малко нямам копър та се чудя може ли да сложа сух  newsm78
Тази година заложих на местни американски сортове. Вчера тъкмо да скъсам първия едър домат и ме изпреварила...катерицата. Отворила се мрежата и нашата вътре. Идеше ми да и скъсам главата. Вчера сях разсад, този път на български домати. Домъкнах и краставици гергана, та посях и тях. Нали тук може по 2 реколти да се слагат, а аз реших и междинна да има

# 309
  • Варна-София
С азот не съм торила. Почти всяка неделя ги поливам с шербет от прегоряла птича тор, а тази седмица добавих и биотор. Снощи прескочихме до село  (декара с краставици трябва да се пръска против мана ) и скъсах един лист с кафяви петна, който показах на комшиите. Бяха се събрали навън. Всички казаха мана newsm78. Но според мен те на всяка болест казват мана. И аз се чудех за гъбни или вирусни болести- все още не правя разлика между двете. Нямам други снимки, но ще помоля да снимат и да ми ги пратят.

Лукче, шербетът от птича тор е много силен азотен тор. Какво е положението със завръзите? Питам, защото при преторяване с азот е възможно да закъснее първия цъфтеж, че даже и да падне цвета. При всички случаи ще трябва търпеливо да се изчака растението да отработи излишния азот.

Тези петна са вероятно от алтернария. Внимателно отрежи всички листа с петънца и напръскай със содено-зехтинена емулсия.

Последна редакция: ср, 30 май 2012, 15:52 от amica1

# 310
  • DE
Titina , bлагодаря!
Копър можеш и сух или само стъблата на копъра, ако имаш.
Тук продават сухи стебла и цвят специално с тази цел.

Да се намеся и аз за доматите...много торене, много вода и много грижи разболяват всяко растение.
Гледам ви и лехите на доматите, по старому издълбани вади и там в дупката засадени доматите.
От една страна за поливане е удобно, от друга при постоянни дъждове като тази година, корени и стъбла са постоянно във вода.

# 311
Аз нахално пак да си повторя питанката от вчерa Embarassed

Цитат
Новия копър  поникна на места доста на гъсто. Понася ли разсаждане, или да го наскубя малко?

според мене понася, да

newsm78 мисля че не ти пречи нещо да опиташ,

я виж азе кви ги върша, с малко почва искам много урожай   Crossing Arms

# 312
Лукче, така като гледам, на мен ми прилича на картофена мана по доматите
http://gradinar.net/news_pict/2011/1309464945_44112_1.jpg
Появява от конденза на полиетилена.
Препаратите за борба с нея са Куадрис или Ревус, веднага след това Шампион или нещо друго с меден хидроокис.
Оправя и картофена мана, и бактериоза. Това съм си записала, не е пробвано лично.

matze, и моя копър е нагъсто, но така си го оставям да расте.

# 313
  • Добрич
Посмях се със себе си и колежките развеселих с не торенето ми с азот. Амика, права си за завръзите. С мъжът ми се чудехме защо някой корени имат малко цветове.
Сякаш и често ги поливаме...  Matze как да оформя лехите?
Благодаря на всички за отговорите. Ще излезе май мана.

# 314
  • Варна-София
Лукче, почети по-подробно из нета и разгледай снимки, както за картофена мана, така и за алтернария. Картофената мана много бързо се развива и за 2-3 дена скапва цялото растение. Аз миналата година изскубах от корен 3 растения и много-много листа на околните растения.
Първо се ориентирай за вида на болестта. От маната изглеждат в началото като попарени с вряла вода, после покафеняват и изсъхват. При алтернарията петната са по-светло кафеви и често с жълто обрамчване.

Общи условия

Активация на акаунт