(Био) зеленчукова градина 17

• 103 829
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
http://www.dnevnik.bg/bigpicture/2012/06/02/1835917_na_rozober_krai_kazanluk/

Половината ни черешки са разцепени. Sad
В магазина килото струва 7-8 лева.

# 526
Нямаше нищо интересно на изложението, Веселче. 5 шатри с 5 производителя. Далече сме още от масовост на това явление. Още повече, че това бяха сертифицирани производители - там нещата са така усложенени, че е почти невъзможно да получиш всички документи.  Аз май съм повече фен на "натуралното" земеделие, това което баби и дядовци са правили преди години, а не държа на сертифицирани производители. Макар че, когато морала липсва и печалбата на всяка цена е приоритет, пред наиситна здравословното и щядяващото зеямата - то контрол трябва да има, осовбно щом ще продаваш продукцията си.

Аз пак да питам: това бамя ли е?

А това какво е? Страдаща салата или друго растение?

Ужасно съм щастлива - калема ми  - ябълковия, ашладисан на круша - е показал листенце! Само че кората се е разтворила и самият калем с щръкнал. Ще направя хубави снимки да дадете акъл дали и как да превръзвам.

# 527
  • на пъпа на Златията
Вили,
Свободата винаги е идвала от земята за българина. Не е загубено време . Това да робуваш на земята,  не е като да робуваш на някакъв си началник.Земята се отплаща с духовно богатство.Началника само ти носи стрес.Не са опитали децата ти от второто за това така говорят.Много по-бързо ще им омръзне второто робство.Разочарована си.В далечното ми детство смътно си спомням,  как се точеха кервани със земеделска продукция към митницата. Директно на немеца и на шлеповете.Едни горди усмихнати селяни, като получат справедливото заплащане .За не помня колко си тенекии мас си купуват дограмата на къщата  за децата си.Едни свити граждани администратори натоварили гърбовете си с раници  пълни с храна за цяла седмица напълнени от майките им.
Какво стана после? Една индустриална България ,трета ръка , с наемници.
Наложи ми се тия дни да пазарувам за 30 човека.Най трудното ми беше какво да избера.Един пример - Шунка , на етикета и пише "След отваряне консумирай веднага." 11 лв. килограма.

# 528
  • на брега на Дунава
bushkata Не виждам бамя на снимката, а другото си е салата/и коприва до нея/ ,но какво й е -не знам.

# 529
Рорик,така си мислехме и ние когато започвахме.За жалост действителността,намесата на чиновниците и понякога безумните държавни разпоредби,липсата на всякаква защита от набези на диви животни и братя роми,природните капризи,натиска от прекупвачите бързо ни промениха виждането.
През първите години с трепет открих за какво са се борили Горяните в Берковския край.Колко ценни са им били двайсетината декара земя и как се предпочитали да бъдат убити,но да не си дават земицата на ТКЗС-то.Вълнувах се пред всяка възможност да увелича "нивата".Търсех нови технологи по панаири,възхищавах се как в пустините на Израел отглеждат повечето ягоди за европейския пазар.Запознах се с много хора-и специалисти по хидромелиорации,и агрономи,и производители на полиетилен и поликарбонат,и производители на разсад,и сътрудници на Биоселена.Повечето от тези хора бяха вдъхновяващи.
Скоро с мъжа ми си говорихме как съдбата ни срещна с Никола Михайлов от Берковица.И колко коректен и позитивен човек е.Успеха ни първите години дойде именно от перфектния му разсад.
Както и провала в последствие-наложи се да купим разсад от друг производител,който за съжаление беше на другия полюс на коректността.А грешката си разбрахме година по-късно...
Люлин,хареса ми материала за розобера.И при нас масово берачите бяха мургави,защото е непрестижно другите да работят по полето.

# 530
Eтo клипче на калема. Няма фокус, но мисля, че се вижда как кората се е разцепила и калема се е отделил.
Замазаката с която намазах тогава е някаква на силиконова основа явно. Сега, какато се е разтворила кората, се е разтеглила и е като ципа - ако я натисна по-силно - ще се скъса, отфолу е празно под тази "ципа".
Питането ми е - да притисна ли кората обратно и да превържа с нещо? Да намажа ли пак с тая замазка, за да не седи "раната" гола?
Има някакви странни бели неща в основата на калема - идея си нямам какво е.
Снимки - от тук - няколко броя.

Изскубах репичките - така и не ми стана ясно защо стрелкуват без да са направили главички.

Това ми е лука за глави - аз не виждам да се оформя глава? Защо  Confused  Може би проблема е същия, като при репичките?

# 531
Вили,а ти не си мислела например да поведеш един курс(лекции) за деца и възрастни по отглеждане на ягоди?Говоря сериозно.В нашите селски колежи(Community colleges) много удачна форма на българските професионални техникуми от едно време има чудесни вечерни,уикенд форми на обучение по всички хоби,нехоби дисциплини.Аз самата,вече писах че реших да се възползвам  от курс по органично компостиране и градинарство.
Или към библиотеките,средните училища?
Лекторите са с много хъс и най-вече опит,практически.
А ти го имаш!И естествения талант да общуваш с хора,да изказваш и защитаваш думите си с факти.Даже и такива чепати магарета като мен щом изкарват зарзават. hahaha
Помисли в тази посока.Хем ще предадеш опита с ягодите,хем ще няколко пъти седмично ще си в свои води(росният свят на ягодите),а и допълнителен доход...
Аз,четейки в нета и за солидарните общества в България,и за събудения интерес към Земята и даровете мисля,че не бива да се губят хора като теб.Абе,нужна си ни,ей! Hug
Бушко,топлото слънце стимулира семеправенето на репите.Слънцегреенето,дълго е.
А салатката ти може и да е един петнист местен вид.Как му бе името?
ПС.Ох,как искам по-бързо да се свие пролетното зеле,че ми пречат разперените листа на доматите.
Вярно ли е,че ако стегна със сиджимка листата на карфиола,броколите ще започнат да образуват  глави,наедреят и ще ги предпазя от разцъфтяване? Thinking

# 532
  • Варна-София
Бушка, замазка виждам, че има, ама превръзка ти направи ли при операцията? Превръзката трябва да е стегната, за да не се получава това разслояване. Аз също имам хашлами, правени напролет, обаче чак сега ще им махам превръзките и то много внимателно, за да не обеля кора. Струва ми се, че това калемче ще загине, най-късно през зимата.

За репичките Веселчето ти обясни.

Лукът ще прави глави оттук-нататък. Веществата от тези зелени листенца ще бъдат изтеглени към главичката и тя ще наедрее. Няма да получиш голяма глава лук. Резултатът ще е балучка. Става и за готвене и за зелено. Ако я забравиш в земята наесен ще имаш зелен лук. Можеш да я бучнеш през септември, можеш и напролет, можеш и да я готвиш на попска яхния.

Вили, толкова много опит имаш! Няма начин това да не е просто лошо настроение, породено от факта, че сега си на житейски кръстопът. Децата трябва да полетят, да натрупат свой опит, за да се върнат после към корените си. Знам, че водиш записки. Пази ги. Ще има кой да ги чете. Учи и нас, имаме нужда от съвети.

# 533
Ето това се случва с пипера ни:

http://storage4.album.bg/27f/dscn8349_22f2c_29591385.jpg
http://storage4.album.bg/067/dscn8348_bb9d3_29591386.jpg

Според доФторката, пипера има нужда от листна тор...  newsm78  Въшки не се виждат, миналата година започна същото гърчене и го пръскахме с ектомин (инсектицид)... Дали от ектомина (който всъщност се продава във ветеринарните аптеки и е срещу хлебарки, бълхи, въшки, кърлежи, паяци, мравки, дървеници и др.), дали от друго, но се оправи без допълнителни мероприятия...

За алтернарията, кубинската мана и другите гадости по доматите и краставиците, ни препоръча Акробат...

# 534
  • Варна-София
Стелт, имаш обикновен паяжинообразуващ акар. Цитрусова настойка ще го оправи. Разпознавам ги от разстояние, вече натрупах доста опит.
Тея неща ходят по какво ли не. Отивам да си пръсна гергините.

Последна редакция: ср, 06 юни 2012, 15:03 от amica1

# 535
Бушка, замазка виждам, че има, ама превръзка ти направи ли при операцията?

За репичките Веселчето ти обясни.

Лукът ще прави глави оттук-нататък. Веществата от тези зелени листенца ще бъдат изтеглени към главичката и тя ще наедрее. Няма да получиш голяма глава лук. Резултатът ще е балучка. Става и за готвене и за зелено. Ако я забравиш в земята наесен ще имаш зелен лук. Можеш да я бучнеш през септември, можеш и напролет, можеш и да я готвиш на попска яхния.
Не превързах- не знам защо, знам че трябва, но зъм изключила- забравила съм...
Сега дали мога да превържа. Изобщо - има ли нещо с което да опитам да го спася Sad

Репичките - закъсняла съм със сеенето ли, та са "хванали" дългият ден преди да направят главички?

А защо няма да се получи голяма глава - нали уж трябваше да стане от арпаджика голяма глава?

# 536
  • Варна-София
Ще ми се някой по-голям специалист по репичките да вземе отношение, но според мен факторите са два - гъст посев и/или късно сеене.

От много дребния арпаджик стават малки главички, които се наричат балучки.

Бушка, за калемчето не тъжи, трупаш опит, догодина пак.

# 537
Модерно,модерно,но като осъзнаеш,че работния ден е понякога 20 часа,доходите малко и несигурни си казваш "Аз за какво живея?Една средно интелигентна продавачка има по-сигурни доходи и работен ден от 8 часа.И ходи чисто облечена,с поддържани ръце,не я брули вятър,не изгаря на слънцето."
Аз в личен план изгубих 10 години от живота на децата си.Сега понякога се чудя защо го позволих-някак от бебета станаха тийнове със свой живот.Дъщеря ми понякога казва "Ягодите бяха твоите деца ,мамо"Тъжно е.

Не се коси Вили, децата след години ще започнат да разсъждават различно. И аз така мърморех ( над 15 години по ниви и бостани - няма ваканции, заспивах права като се прибера вечер- детството, ученическите ми и студенските години минаха на полето). Какво, че имах пари, като нямах време да ги харча. Но ме научи на труд и упорство. Смея да твърдя, че от земеделие се печели- дори и в България. И да -доста хора се връщат към земята. Имам приятели, зарязаха престижни работи и професии и отидаха да правят био земеделие по поляните. Ето съпругът ми, израснал е на жълтите павета и село е виждал само на снимка- сега живеем като на село - след работа и в градината, търсим нови сортове, четем

# 538
Стелт, имаш обикновен паяжинообразуващ акар. Цитрусова настойка ще го оправи. Разпознавам ги от разстояние, вече натрупах доста опит.
Тея неща ходят по какво ли не. Отивам да си пръсна гергините.

Мерси, ще пробвам, щото така или иначе вече ги пръсках с листна тор, заради лилавеенето, пък гърченето се появи после...  Hug  Не успях да изровя с търсачката къде си писала рецептата, може ли някой да я сподели набързо...  Peace

Бушка, аз репичките ги сях още през зимата, под найлон бяха с малко червен лук и салатения разсад... Когато ги отвих, ги уби градушка (в средата на април)... После се оправиха уж, но репички така и не направиха - само едни мнооого дебели стъбла и шума за цяло село...

# 539
  • Русе
    bushka, някои от нашите репички имат такава форма, но ние не си направихме труда да ги разсаждаме и са си нагъсто.Там където са били естествено по разредени си направиха главички.
Какво е подходящо да се сее след репичките.

Вили, впечатленията ми са, че сте се справили чудесно с децата.   bouquet Децата имат много финни рецептори за чувствата и усещат грижата и любовта, дори когато не можем да им я демонстрираме. Но наистина е тъжно да се чувстваш неудовлетворен . Много хора, независимо с какво се занимават тук се чувстват неудовлетворени и ограбени в надеждите си.Много е жалко за изгубените традиции , умения и сортове. В Унгария се радвах на чудесни зеленчуци и се оказа че преди години български градинари са предавали уменията си. За разлика от тук, там са успели да ги съхранят.

Общи условия

Активация на акаунт