СЕДМОКЛАСНИК страницата с котките затвори, идва ред на Пиза да пребори...

• 38 597
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
На 20 въпрос трябва да е така : "Гостуващият в телевизионното предаване наш съученик сподели, че ние, децата, разбираме някои работи по-добре от възрастните" , а аз съм отговорил ето така :
"Гостуващият в телевизионното предаване ,наш съученик, сподели, че ние, децата, разбираме някои  работи по-добре от възрастните."

Моят син не намерил място на "наш съученик" и изречението му изглеждало долу-горе така "Гостуващият в телевизионното предаване,сподели, че Вие, децата, разбирате някои  работи по-добре от възрастните

той твърди, че е спазил условието на задачата, но като чета по-горе коментарите вече искрено се съмнявам....

# 106
Пожелавам успех на децата на мат утре. За някои този изпит ще е решаващ, включително за моя племенник, който иска в търговската гимназия.
Начинаеща, имаш право да се съмняваш Simple Smile

# 107
Моето момиче на 20 въпрос е написало "Гостуващият в предаването техен съученик сподели, че те, децата, разбират някои работи по-добре от възрастните", но така и не разбрах дали и колко точки ще и вземат Rolling Eyes

# 108
  • София
за децата е важно, цяла година са се готвили за тези два дни! На мен ми е свито отвътре, спа, стана, яде, обаче явно си поддържа почти 37.8. Вчера на изпита е имало в нейната стая дете с 38, та не знам, може да си е лепнала от него.

# 109
  • Пловдив
Андариел, откъдето и да го е прихванала, дано до утре поспадне още температурата, че тя много ги поваля...поне при моя син е така, да пие повече течности, за да е по-ведра все пак. Стискаме палци!

# 110
На времето любимото ми изречение беше - природната картина е в унисон с чувствата на героите.  Mr. Green Mr. Green
Май сегашната природна картина наистина е в унисон. Но всичко ще е наред. Успех утре на всички.
Joy
Децата от нашето у-ще днес са били толкова малко, че са ги събрали в един клас и го ударили на решаване на задачи само Laughing
Пуснах я на разходка в Морската.

# 111
УСПЕХ утре на дечицата ни !!!Малко остана .. Heart Eyes

# 112
http://www.moreto.net/novini.php?n=173418
вижте на какво попаднах. newsm78 Надявам се при седмокласниците да няма такива проблеми. Peace

Аз мисля, че в теста по БЕЛ за седмокласниците ни от вчера също има твърде спорни моменти.
Въпрос 13 В кой от редовете има пунктуационна грешка при цитирането?
Освен в посочения от МОН верен отговор В, ПУНКТУАЦИОННА грешка има и в отговор Б, според мен.
Епиграфът "Аферим, бабо, машаллах!" откровено си завършва с удивителен знак, а в теста е напечатан с точка. Това ако не е пунктуационна грешка, какво е???
Въпрос 18 - Когато е на осем години, замръзва на зимната пързалка ....
В учебника на сина ми (издателство Булвест 2000) пише, че Славейков е роден през 1866 год., а през 1884 год. се случва това събитие, което белязва съдбата му.
Проста сметка сочи, че човекът е замръзнал на 18 години, а не на осем. (Друг е въпросът, че има и други интерпретации за трагичната случка, но е факт, че в учебника пише на 18!!!)
Тук синът ми категорично е отхвърлил отговор "Пенчо Славейков" и е решил, че явно има уловка, защото за Славейков е сигурен, че е замръзнал на 18-годишна възраст, а не на осем. Решил е, че явно някой от останалите трима е замръзнал на 8 и понеже не е знаел кой от тримата е застигнат от това, е налучквал - очевидно без никакъв шанс за верен отговор, понеже верният отговор не е участвал в томболата Simple Smile
А сега ви моля да погледнете и въпрос 22.
В теста пише "Във сряда е последния от поредицата студени дни".
Тук освен всички други грешки се очаква да се поправи и Във, като се зачеркне ЪВ и остане "В сряда  .."
Я сега вижте изречението коригирано, според верните отговори:
"В сряда е последният от поредицата студени и мразовити дни"
Ами не е правилно - дори и това В не трябва да е там.
Би трябвало за правилна корекция да се зачете:
СРЯДА Е ПОСЛЕДНИЯТ ОТ ПОРЕДИЦАТА СТУДЕНИ И МРАЗОВИТИ ДНИ.

Последна редакция: вт, 22 май 2012, 16:39 от suncholina

# 113
  • София
да, и детето каза същото, като му цитирах - че е бил на 18, а не на 8, много се е чудила, но е решила да се придържа към фактите за измръзването и окуцяването. А другите ги е отхвърлила без да се замисли, та това е останало.

# 114
Здравейте, за първи път се включвам по темата. Преди всичко пожелавам късмет на децата за утре, а и за отминалия БЕЛ, както и да се здрави, че при бърз преглед видях, че има и поразболяни  Hug Аз се вълнувам от темата, защото имам много близко дете, което бе на изпита. На теста има три грешки, тезата не знам как я е направила. Преразказът...тук имам питане към по-запознатите от Вас. Разказвала е от името на страничен неутрален разказвач, но е решла,че с бабата говори жена. С други думи не е обърнала внимание на изразът "не съм виждал бабата". Имате ли представа как се оценява в такъв случай, колко се отнема и доколко е ключово?

# 115
  • България
Аз мисля, че първия въпрос не е коректен. Такъв текст може да има в статия или учебник.

# 116
Успех на всички!!! дано тази нощ поспим добре, а утре децата да покажат най-доброто от себе си!
Колкото и да гадаем сега, резултатите ще покажат истината. Аз най-вече се тревожа за това, че моят син(а явно не само той) е решил, че с бабата говори жена......дано това не му струва много точки. Децата се постараха, дано сега имат късмет и при оценяването  Simple Smile

# 117
  • София
да, и детето каза същото, като му цитирах - че е бил на 18, а не на 8, много се е чудила, но е решила да се придържа към фактите за измръзването и окуцяването. А другите ги е отхвърлила без да се замисли, та това е останало.

Точно това беше първия коментар на дъщеря ми като се прибра от изпита!

# 118

Чудесно, че така е решла, защото това ще зачетат за верен отговор.
Но фактът с некоректно зададения въпрос стои.
Ще се радвам да се изкачат по-подготвени, защото аз съм майка - не съм учител.
Какво мислят специалистите по БЕЛ, които четат тук?

# 119
  • София
Morkovina, според мен щом е преразказвала от името на неутрален разказвач и е спазила глаголното време не би трябвало да я ощетяват, все пак е правилно изпълнена дидактическа задача. Но това с оценяването на тезата и преразказа ми е тъмна Индия. Четейки таблицата с критериите се натъквам на такива нюанси, че по-добре да изчакаме спокойно 4.6.

Общи условия

Активация на акаунт