Майчинството счетоводно - 49

• 47 417
  • 786
  •   1
Отговори
# 405
шана много ви благоря за бързия отговор  Hug приятна вечер

# 406
  • Варна
Здравейте отново!

Както ме посъветвахте, попитах дали в заповедта ми за прекратяване на трудовото провоотношение ще е упоменато колко дни неизползван отпуск имам или сумата. Казаха ми, че ще е по чл. 220 или 222, но сега като чета КТ, при тези членове не се дължи сумата за неизползвания отпуск, а примерно обезщетение за 1 месец при чл.222. Та питането ми е, кой член трябва да фигурира - 220, 222 или 224?

Утре ще ходя да подписвам заповедта, а след това на БТ и искам да знам дали всичко ще е наред преди да си поставя подписа.

# 407
  • София-Младост
Здравейте отново!

Както ме посъветвахте, попитах дали в заповедта ми за прекратяване на трудовото провоотношение ще е упоменато колко дни неизползван отпуск имам или сумата. Казаха ми, че ще е по чл. 220 или 222, но сега като чета КТ, при тези членове не се дължи сумата за неизползвания отпуск, а примерно обезщетение за 1 месец при чл.222. Та питането ми е, кой член трябва да фигурира - 220, 222 или 224?

Утре ще ходя да подписвам заповедта, а след това на БТ и искам да знам дали всичко ще е наред преди да си поставя подписа.
Обезщетението за неизползван платен отпуск е на основание чл.224. Внимателно си чети заповедтта, да не се окаже, че вместо да те обезщетят те ти удържат нещо.

# 408
  • Пловдив
Предстои ми излизане в 45-дневен болничен преди термин.Предишната си бременност я изкарах цялата в болничен и от нея имам амбулаторен картон,но на него е записана старата ми месторабота.Трябва ли да вадя нов картон или може да поправя просто името на фирмата,която ми е настоящ работодател?

# 409
  • София-Младост
Предстои ми излизане в 45-дневен болничен преди термин.Предишната си бременност я изкарах цялата в болничен и от нея имам амбулаторен картон,но на него е записана старата ми месторабота.Трябва ли да вадя нов картон или може да поправя просто името на фирмата,която ми е настоящ работодател?
Важното е в болничният лист да е коректен адрес, а не картона.

# 410
  • Русе
Здравейте, пак ви занимавам с моите въпроси ама сега се случи следното: в майчинство съм и в петък ми правиха операция. до утре включително се водя в болницата. на изписването ще ми дадат 30 дни болничен. в болницата ме посъветваха да си прекратя майчинството и да си ползвам болничния, след което майчинството щяло да ми се увеличи с 30 дни. въпроса ми е, след края на втората година от майчинството ли ще ми дадат този 1 месец или ще е сега след първата година. идеята ми е, че мисля след първата година да се връщам на работа и в случая не знам има ли смисъл от тази рокада. какво ще ме посъветвате вие ?

Няма такова нещо- няма да ви се удължи майчинството, ако сега ползвате 30 дни болничен. Може за този месец да прехвърлите отпуска по чл. 163 на бащата, на него да му се изплаща обезщетението за бременност и раждане, а на вас да ви се изплати болничният.

# 411
Няма такова нещо- няма да ви се удължи майчинството, ако сега ползвате 30 дни болничен. Може за този месец да прехвърлите отпуска по чл. 163 на бащата, на него да му се изплаща обезщетението за бременност и раждане, а на вас да ви се изплати болничният.
т.е. той трябва да излезе за тези 30 дни в отпуск и да не ходи на работа? правилно ли съм разбрала ?

# 412
  • София-Младост
т.е. той трябва да излезе за тези 30 дни в отпуск и да не ходи на работа? правилно ли съм разбрала ?
Да.

# 413

Мерси Ала-Бала, пак ти ме спасяваш Simple Smile  с риск да стана банална, но да попитам може ли този отпуск да го вземе майка ми след като детето вече има 6 месеца навършени?

# 414
  • Русе

Мерси Ала-Бала, пак ти ме спасяваш Simple Smile  с риск да стана банална, но да попитам може ли този отпуск да го вземе майка ми след като детето вече има 6 месеца навършени?
Не, само бащата има право на този вид отпуск.

# 415
Мерси Силве   bouquet
Днес ще го питам дали ще го пуснат и ще видим какво ще правим.

# 416
  • София-Младост
Мерси Силве   bouquet
Днес ще го питам дали ще го пуснат и ще видим какво ще правим.

Принципно не могат да му го откажат.

# 417
Здравейте,

бебо става на 2 години края на Юли и искам да остана още една година в къщи в неплатен отпуск за отглеждане на дете. Счетоводителката ми каза да проверя в Кодекса за социално осигуряване, че нямам право на такъв отпуск. Защо е така? Нали е неплатен и имам право. Или има промяна в закона?
Моля споделете опит.

Поздрави!!!

# 418
  • София-Младост
Здравейте,

бебо става на 2 години края на Юли и искам да остана още една година в къщи в неплатен отпуск за отглеждане на дете. Счетоводителката ми каза да проверя в Кодекса за социално осигуряване, че нямам право на такъв отпуск. Защо е така? Нали е неплатен и имам право. Или има промяна в закона?
Моля споделете опит.

Поздрави!!!

След навършване на 2г, до 8г. имаш право на 6месеца неплатен. На същият има право и бащата, отпуска не се прехвърля.

# 419
Ала Бала, благодаря ти за отговора, значи мога 6 мецеса да ползвам неплатен, а не цяла година както мислех.

Общи условия

Активация на акаунт