Майчинството счетоводно - 49

• 47 039
  • 786
  •   1
Отговори
Моля, прочетете внимателно този първи пост! Отговорът на Вашият въпрос може би е някъде тук! Благодаря!

И ако обичате нека темата да не се пълни със ЗАПИС! Благодаря за разбирането!!!!!

Темите до сега: Тема 1; Тема 2; Тема 3; Тема 4; Тема 5; Тема 6; Тема 7; Тема 8; Тема 9; Тема 10; Тема 11; Тема 12; Тема 13; Тема 14; Тема 15; Тема 16; Тема 17; Тема 18; Тема 19; Тема 20; Тема 21; Тема 22; Тема 23; Тема 24 Тема 25, Тема 26 Тема 27, Тема 28, Тема 29, Тема 30, Тема 31, Тема 32, Тема 33, Тема 34, Тема 35, Тема 36, Тема 37, Тема 38, Тема 39, Тема 40, Тема 41, Тема 42, Тема 43, Тема 44, Тема 45, Тема 46, Тема 47, Тема 48

bouquet ЗА ВСИЧКИ КОНСУЛТАНТИ:    bouquet
Ала-Бала; Lady Brinne; ДейзиГ; Elfita; sis7; Стики; jakinik; Viva 123

Телефони на НОИ София за проверка на обезщетенията
926 10 10

Калкулатор за изчисляване на заплата и всички осигуровки - на КиК
Калкулатор за изчисляване на майчинството (с огромни благодарности за katya_k и колегите й  bouquet)

Адреси на ТП на НОИ където можете да получите информация за болнични и др. обезщетения - в сайта на НОИ - Контакти

Във форума
- тема за детските
- Тема за програмата „В подкрепа на майчинството”

Справки може да си правите в сайта на НОИ по ПИК - персонален идентификационен код. Ако нямате ПИК, в НОИ по адресната ви регистрация ще може да получите - лично.

Много полезен код!  Peace

С него на сайта на НОИ ще виждате какъв е осигурителният ви доход, какви обезщетения и кога сте получили, както и дали са ви предадени болничните и др. документи.

Напр:
-   справка за това на какви суми са ви осигурявали –
е-услуги - Справка за социалното осигуряване
https://socialsecurity.nssi.bg/
Там ще видите осигурителния си доход. За месеците, когато сте били в болнични, ще са повече суми - съберете ги.   Wink

-   справка за изплатените болнични -
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - "Справка за изплатени парични обезщетения и помощи от ДОО чрез НОИ по ЕГН "
https://benefits.nssi.bg/EGN/

-   справка за статуса на болничния (кога е предаден, изплатен ли е, всички данни по него – попълнени от доктора и счетоводството)
е-услуги - Справки по ЕГН и Булстат - най отдолу на страницата е "Справка за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО, статус на обработка и изплащане"
https://benefits.nssi.bg/detailedegn/ReportBolnForEGN1.asp

Как се изчисляват болнични? актуализирано за 2011, благодарение на Стики

Кога бъдещата майка има право на обезщетения?

Какво включва майчинството?

Застъпване на майчинства

Документи за ползване на обезщетение за бременност и раждане,и отпуск за гледане на дете до 2 г

Процедура по прехвърляне на отпуска за гледане на дете до 2 г

Необходими документи за обезщетенията - http://www.noi.bg/ - от менюто в ляво избирате УКАЗАНИЯ

Териториални поделения на НОИ, филиали, и архивни стопанства в страната

# 1
  • София
Ала-Бала- какво печеля ако дам болничен за 30 каледарни дни или нищо?

# 2
  • Пловдив
Здравейте.Благодаря за темата
 Имам въпрос - в момента съм в майчинство от няколко месеца, видях колежка,която ми каза,че магазина , в който работя , ще го продават на друг собственик, т.е друга фирма.Най-вероятно ще назначат нов персонал.Та въпроса ми е,ако това се случи и я няма фирмата,в която работех ,майчинството ще ми спре нали? Има ли закон за защита на майките в такава ситуация?И ако не имам ли право на някакво обещетение от държавата?
Питам от по-рано,за да знам как да реагирам,че във фирмата все гледат да те прецакат и ако не се интересувах на време, отдавна да ме бяха уволнили

# 3
Здравейте.Благодаря за темата
 Имам въпрос - в момента съм в майчинство от няколко месеца, видях колежка,която ми каза,че магазина , в който работя , ще го продават на друг собственик, т.е друга фирма.Най-вероятно ще назначат нов персонал.Та въпроса ми е,ако това се случи и я няма фирмата,в която работех ,майчинството ще ми спре нали? Има ли закон за защита на майките в такава ситуация?И ако не имам ли право на някакво обещетение от държавата?
Питам от по-рано,за да знам как да реагирам,че във фирмата все гледат да те прецакат и ако не се интересувах на време, отдавна да ме бяха уволнили
Ако договора бъде прекратен сега ще имате право на обезщетение до изтичане на 410 дни. ако се прекрати след изтичане на 410 дни се спира изплащането на обезщетението от следващия ден.
Кодекса защитава майките на деца до 3 год. по принцип. Иска се разрешение на Инспекция по труда. Обаче при спиране на дейност или закриване на щата мисля, че могат да ви съкратят.

# 4
  • София
Два въпроса:

1. Каква е логиката да има 50% обезщетение от майчинство от 366-ти ден след термина до навършване на 2 години на детето, но да няма такова до 365-ти ден след термина?

2. Към кого трябва да се обърна, за да може евентуално такива, поне според мен, пропуски в закона/кодекса и т.н. да бъдат коригирани евентуално на следващо обсъждане/четене и т.н.?

# 5
  • Русе
Два въпроса:

1. Каква е логиката да има 50% обезщетение от майчинство от 366-ти ден след термина до навършване на 2 години на детето, но да няма такова до 365-ти ден след термина?

2. Към кого трябва да се обърна, за да може евентуално такива, поне според мен, пропуски в закона/кодекса и т.н. да бъдат коригирани евентуално на следващо обсъждане/четене и т.н.?

Обезщетение има и преди навършване на годината на детето- просто трябва да отговаряте на изискванията на закона, за да получавате такова.

# 6
  • София
silvia1980, говоря за обезщетението, когато се върне човек на работа.
А на всякакви изисквания на закона отговарям.
Според НОИ (днес говорих с тях) - подобно обезщетение до годинката няма. Има само стандартното обезщетение за бременност и раждане 410 дни. Което обаче се прекратява ако човек започне работа. И след това, отново според НОИ, човек няма право на обезщетение (никакво), до 365-тия ден от официалния термин. След това - има право на 50% от 240лв.

# 7
Здравейте!
Бих искала да се допитам относно връщането на работа след годинката. Кога изтича високоплатеното майчинство, ако детето е родено преди термин?  Пример ако терминът е 25.юни, а детето е родено на 10.юни. Датата е терминът, когато изтичат 410 дни или когато се навършва 1 годинка на детето?
Благодаря Ви предварително!

# 8
На мен високоплатеното майчинство (ако изобщо мога да го нарека такова) беше платено до година след датата на термина вкл. Примерно: моят термин беше 26 август, а родих на 18 август. До 26 август ми бяха преведени пари от "голямото" майчинство, а от 26 до края на месеца бяха на базата 240лв. и се изплатиха със следващ превод.
Сега обаче до колкото разбирам трябва да се върна на работа на 19 август, тоест деня след като детето ми навърши 2г, а не деня след изтичането на 2г от термина. Моля да ме поправите ако греша.

# 9
silvia1980, говоря за обезщетението, когато се върне човек на работа.
А на всякакви изисквания на закона отговарям.
Според НОИ (днес говорих с тях) - подобно обезщетение до годинката няма. Има само стандартното обезщетение за бременност и раждане 410 дни. Което обаче се прекратява ако човек започне работа. И след това, отново според НОИ, човек няма право на обезщетение (никакво), до 365-тия ден от официалния термин. След това - има право на 50% от 240лв.

Не знам какво сте питали и са ви дали тази информация, но това не е така.
Имате право на обезщетение за бременност и раждане 410 дни /от началото на болничния за 45 дни/. Сред това имате право на обезщетение за отглеждане на дете до 2 год.
Ако се върнете на работа в рамките на първото обезщетение го губите. Ако се върнете на работа в рамките на второто обезщетение имате право на 50%. Това не е според НОИ, а според законодателната власт в България, която е приела Кодекс за социално осигуряване.

На мен високоплатеното майчинство (ако изобщо мога да го нарека такова) беше платено до година след датата на термина вкл. Примерно: моят термин беше 26 август, а родих на 18 август. До 26 август ми бяха преведени пари от "голямото" майчинство, а от 26 до края на месеца бяха на базата 240лв. и се изплатиха със следващ превод.
Сега обаче до колкото разбирам трябва да се върна на работа на 19 август, тоест деня след като детето ми навърши 2г, а не деня след изтичането на 2г от термина. Моля да ме поправите ако греша.
Да, права сте. Трябва да сте на работа на 19.08. тъй като обезщетението и отпуска са до навършване на 2 год. на детето.

Здравейте!
Бих искала да се допитам относно връщането на работа след годинката. Кога изтича високоплатеното майчинство, ако детето е родено преди термин?  Пример ако терминът е 25.юни, а детето е родено на 10.юни. Датата е терминът, когато изтичат 410 дни или когато се навършва 1 годинка на детето?
Благодаря Ви предварително!
Обезщетението за бременност и раждане /високото майчинство/ изтичана 410 дни като се брои от началото на болничния за 45 дни. Няма значение дали детето е родено преди или след термин, или на самия термин.

# 10
  • София-Младост
Ала-Бала- какво печеля ако дам болничен за 30 каледарни дни или нищо?
ечелиш обезщетение за тези дни от НОИ на база осигурителен доход 18 месеца назад, но губиш обезщетението за оставане без работа.

# 11
  • София
Viva_123, значи е точно така, както и аз го написах.  Grinning
Просто написах цифрите по друг начин. Но е факт - ако се върнеш на работа преди изтичане на обезщетението за бременност и раждане - нямаш право на никакво обезщетение докато не му изтече първоначалният срок - след това имаш право на 50% (от 240лв - поне в момента е толкова, ако не се лъжа) до навършване на 2 години на детето.

А според законодателната власт в България, се казва, че при изтичане на срока на първото обезщетение, имаш право на такова за отглеждане на "малко дете". Е, при положение, че е прекратено първото, тъй като съм започнала работа, не може ли да се приеме, че е "изтекло" -т.е. свършило?
Така, както аз ги виждам нещата - това за мен е по-скоро пропуск в закона, отколкото да е нарочно предвидено майките да нямат обезщетение за този период, ако се върнат на работа. По-скоро не е предвидено, че има майки, които се връщат по-рано на работа и НЕ прехвърлят оставащото майчинство на някой друг.

Заради това вторият ми въпрос беше именно такъв - към кого да се обърна за подобни "неизяснени", "неуточнени" или "непредвидени" неща в закона?

# 12
Здравейте! Имам бебче, което се роди началото на април, но все още не съм подала всички необходими документи пред социалните във връзка с майчинството и детските, които трябва да получавам. Едва към средата на следващия - юни месец ще имам възможност да направя това, та въпросът ми е - при това положение ще си загубя ли правото на майчинство и детски за първия месец? Има ли някъде указани срокове, в които тези документи трябва да се подадат в Дирекция "СП"?

# 13
  • Русе
Viva_123, значи е точно така, както и аз го написах.  Grinning
Просто написах цифрите по друг начин. Но е факт - ако се върнеш на работа преди изтичане на обезщетението за бременност и раждане - нямаш право на никакво обезщетение докато не му изтече първоначалният срок - след това имаш право на 50% (от 240лв - поне в момента е толкова, ако не се лъжа) до навършване на 2 години на детето.

А според законодателната власт в България, се казва, че при изтичане на срока на първото обезщетение, имаш право на такова за отглеждане на "малко дете". Е, при положение, че е прекратено първото, тъй като съм започнала работа, не може ли да се приеме, че е "изтекло" -т.е. свършило?
Така, както аз ги виждам нещата - това за мен е по-скоро пропуск в закона, отколкото да е нарочно предвидено майките да нямат обезщетение за този период, ако се върнат на работа. По-скоро не е предвидено, че има майки, които се връщат по-рано на работа и НЕ прехвърлят оставащото майчинство на някой друг.

Заради това вторият ми въпрос беше именно такъв - към кого да се обърна за подобни "неизяснени", "неуточнени" или "непредвидени" неща в закона?

Пишете предложение до всички, които имат власт да променят законите- народни представители/парламент, министър-председател/министерски-съвет. Може да пишете и до президента, до омбудсмана.

Това все пак не е пропуск в закона. Има едно писмо, малко е старо, защото сроковете сега са други, но все пак: № 0402/530 от 20.06.2007 г. МТСП -
ОТНОСНО: Правото на отпуск поради бременност и раждане, регламентиран в чл. 163 от Кодекса на труда е субективно право на майката. По свое желание работничката или служителката може да прекрати отпуска и да се върне на работа.
В чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда (КТ) е предвидено, че работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 315 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Този отпуск е субективно право на работничката или служителката, когато настъпи основанието, заради което се предоставя. В Наредбата за работното време, почивките и отпуските е регламентиран редът и начинът за ползване на този отпуск. Според чл. 45, ал. 1 от наредбата отпускът поради бременност и раждане в размер 315 дни за всяко дете се ползва, както следва:
1. в размер 135 дни, от които 45 дни преди раждането - въз основа на съответен акт на здравните органи, издаден по реда на чл. 26, ал. 1 от Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността, приета с Постановление № 99 на Министерския съвет от 2005 г., а отпускът поради осиновяване - за остатъка до 135 дни - въз основа на съответния акт на здравните органи и акта за предаване на детето за осиновяване;
2. в размер на остатъка до 315 дни - въз основа на писмено заявление на майката (осиновителката) до предприятието, към което се прилага акт за раждане на детето или акт за предаване на детето за осиновяване и декларация, съгласно приложение № 7; предприятието е длъжно да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението.
Отпускът за бременност и раждане е целеви, неговото предназначение е упражняване на майчини грижи за детето. Затова отпускът се прекратява, ако по определени в закона причини майката не упражнява такива грижи. Тези причини са изрично и изчерпателно изброени в закона: даване на детето за осиновяване, настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка или ако детето почине. В тези случаи майката е длъжна да уведоми работодателя за наличието на някое от посочените основания за прекратяване на отпуска по чл. 163 КТ. Прекратяване се допуска след 42-я ден от раждането на детето, защото до този момент майката е неработоспособна и има право на отпуск само поради факта на раждането.
Извън горепосочените случаи, в които за майката е установено задължение за уведомяване, както и поради това, че правото на отпуск по чл. 163 КТ е субективно право на майката, няма пречка работничката или служителката по свое желание да прекрати отпуска и да се върне на работа. За това е необходимо да подаде писмено заявление до работодателя, в което да посочи датата, от която желае да се яви на работа.
Министър: (п)
(не се чете)

След това беше променен и законът, според който и бащата може да ползва такъв отпуск.

# 14
  • София
И все пак не разбирам логиката тогава да се дава обезщетение от края на първата година (+-, в зависимост от дата на термина) до навършване на 2 години на детето, пък преди това - не.

..... Затова отпускът се прекратява, ако по определени в закона причини майката не упражнява такива грижи. Тези причини са изрично и изчерпателно изброени в закона: даване на детето за осиновяване, настаняване на детето в детско заведение на пълна държавна издръжка или ако детето почине. ....
Извън горепосочените случаи, в които за майката е установено задължение за уведомяване, както и поради това, че правото на отпуск по чл. 163 КТ е субективно право на майката, няма пречка работничката или служителката по свое желание да прекрати отпуска и да се върне на работа. За това е необходимо да подаде писмено заявление до работодателя, в което да посочи датата, от която желае да се яви на работа.
Министър: (п)
(не се чете)
....

А и това пак не е достатъчно уточнено - уж били "изрично и изчерпателно изброени в закона", пък после "извън горепосочените случаи".

Благодаря за информацията, ще пиша до когото трябва.

Общи условия

Активация на акаунт