Проблеми при изплащането на болнични листове от НОИ - 4

• 100 421
  • 759
  •   1
Отговори
# 570
А след като не са ме уведомили и болничният е от юли месец, мога ли да направя нещо? За съжаление, го установих твърде късно, след като си изкарах извлечение от банката и сметнах всичко (нямам интернет банкиране, тъй като за да имам - искат да имам електронен подпис).
Може и да са искали да те уведомят, изпращайки писмо, което поради куп причини не си получила - сменен адрес, куриера не те е намерил и т. н.
Изпрати запитване по ел. поща. Може да ти отговорят  докато си извадиш ПИК.

# 571
  • София
Писах им. Сега ще чакам отговор.

# 572
  • Shumen, Bulgaria
Здравейте момичета. Не съм запозната с правилата за изплащане на болнични и поради тази причина искам да се консултирам с вас.
Бях болнични  от 10.12.2013 до 11.01.2014г.
На 23.01 ми е изплатено обещетение от НОИ м.01.
Въпроса ми е дали са изплатени болничните ми за двата месеца?
Следя движението по сметката чрез интернет банкирането което имам. За месец декември нямам превод от НОИ.

# 573
  • Пловдив
Здравейте момичета. Не съм запозната с правилата за изплащане на болнични и поради тази причина искам да се консултирам с вас.
Бях болнични  от 10.12.2013 до 11.01.2014г.
На 23.01 ми е изплатено обещетение от НОИ м.01.
Въпроса ми е дали са изплатени болничните ми за двата месеца?
Следя движението по сметката чрез интернет банкирането което имам. За месец декември нямам превод от НОИ.

Януари са ти превели декември,февруари ще ти преведат януари.Няма как да имаш през декември превод за болничен от декември.Извади си ПИК код от НОИ,за да си следиш нещата

# 574
  • Shumen, Bulgaria
♥Elfita♥  много ти благодаря Simple Smile

# 575
  • София
Здравейте! Имам следния казус : В болнични съм вече половин година. Вчера получих писмо от НОИ, че последният издаден болничен е надвишил 180 дни. Но вместо да ми го върнат за корекция (по мои изчисления трябваше да ми го издадат до 05.02, а не до 10.02, както направиха), както се е случвало и преди, е започната процедура по обжалване на болничния лист. Дават ми срок да представя и моите възражения. Аз такива нямам, защото и аз смятам, че 180-те дни изтичат на 05.02 и грешката е на издателя. Та въпросът ми е какво следва от тук нататък? След като изтече срокът ми да подам моите възражения, ще ми върнат ли болничния за корекция или ще го анулират? На комисия ТЕЛК не ми се ходи, за да ми дадат едни 2 седмици болничен, понеже на 17.02 ще ми бъде издаден болничния 45 дни преди раждане.

# 576
Здравейте! Имам следния казус : В болнични съм вече половин година. Вчера получих писмо от НОИ, че последният издаден болничен е надвишил 180 дни. Но вместо да ми го върнат за корекция (по мои изчисления трябваше да ми го издадат до 05.02, а не до 10.02, както направиха), както се е случвало и преди, е започната процедура по обжалване на болничния лист. Дават ми срок да представя и моите възражения. Аз такива нямам, защото и аз смятам, че 180-те дни изтичат на 05.02 и грешката е на издателя. Та въпросът ми е какво следва от тук нататък? След като изтече срокът ми да подам моите възражения, ще ми върнат ли болничния за корекция или ще го анулират? На комисия ТЕЛК не ми се ходи, за да ми дадат едни 2 седмици болничен, понеже на 17.02 ще ми бъде издаден болничния 45 дни преди раждане.

Това се прави служебно. От НОИ го обжалват и го пращат на ТЕЛК да се произнесе. Като има решение, БЛ се връща в НОИ и те го одобряват/анулират според решението на ТЕЛК и пращат уведомително писмо до теб и работодателя. Просто процедурата изисква време.  Hug

# 577
  • София
Благодаря ти!   bouquet
Само дано не ме карат да ходя пред комисия на ТЕЛК, защото трябва да пазя леглото. И има ли шанс изобщо ТЕЛК да одобрят БЛ?

Последна редакция: нд, 09 фев 2014, 23:25 от mylili

# 578
Благодаря ти!   bouquet
Само дано не ме карат да ходя пред комисия на ТЕЛК, защото трябва да пазя леглото. И има ли шанс изобщо ТЕЛК да одобрят БЛ?

Няма да те карат да ходиш, те пращат документацията там. Шансът да те викнат или пък да не го одобрят е минимален, да не кажа граничи с нула. На майки винаги одобряват, просто става забавяне. За жалост не са ти сметнали правилно дните и сега ще почакаш малко, но всичко ще е окей  Peace Леко бременеене  Hug

# 579
  • София
Много ме зарадва Simple Smile

# 580
Здравейте момичета,
имам един казус и не знам какво да правя.
Бременна съм в 7 г.с. и работя в София, но нямам временна адресна регистрация.
АГ-то ми каза, че за да ми даде болничен (нали има 180 дни преди 45 дневния), трябва задължително да имам временна адресна регистрация в София. Това вярно ли е?
Другото ми питане е за това, че ще се местя в Пловдив и може от там да ми се пускат болничните, пак ли ми трябва адресна регистрация в София или може и в Пловдив.
Дано съм го обяснила разбираемо и благодаря за помощта Simple Smile 

# 581
  • Пловдив

Не,на болничните се пише адреса по ЛК.Хиляди момичета от цялата страна взимат болнични през цялата бременност от инвитро клиниките.Никой не ги кара да си правят временен адрес
Кажи му,че си направила.Ако пък ти иска жълтия лист с регистрацията,направо го играе полицаи тоя доктор.Може да не иска да ти дава болнични

# 582
  • Пловдив
И аз пак с питане,след раждането джипито на детето ми издаде последният болничен,изплатиха ми го и сега виждам,че счетоводителят е представил банкова сметка на 12.02,но не виждам къде мога дца проверя статуса на последващото майчинство,т.е в с ЕГН и ПИК проверявах досега статуса на болничните,а сега къде трябва да следя?И мамите,които са вземали майчинство-как се изплаща-един месец назад ли или в началото на всеки месец се плаща за текущия месец?
Благодаря!

# 583
  • Пловдив
а сега къде трябва да следя?

Проверява се там където са болничните.Декларацията ще ти излезе в нова таблица под болничните.Не я ли виждаш?Кога точно ти изтече болничния от педиатъра?
Болничните ги плащат месец за месец.Този месец плащат за януари

# 584
  • Пловдив
не,само една таблица е,под нея има

Забележка: 1. Паричните обезщетения и помощи се изпл...........и т.н
Изтече ми на 19 януари

Общи условия

Активация на акаунт