13-то Тортено предизвикателство

• 19 069
  • 301
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Хора, Танчето сега ми звънна, ще ми пусне паролите и имайте търпение. Понеже трябва да тръгвам за село и не съм предполагала, че ще се занимавам с Предизвикателството, малко нямам време. Ще отключа албумите и ще пусна поне първите. Довечера ще сваля и тези, които пускахме на Танчето на пощата.  Mr. Green Мики, само се хабихме ние с теб да пращаме на пощата й.  Mr. Green

# 136
  • София
Такаааа... Без много тържественно, на бърза ръка обявявам 13-то Предизвикателство за отворено!  Grinning
Ето засега непълния комплект сетове, после ще допълня с моите снимки и, евентуално, с на Мики.  Peace

http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/collections/72157630039744905/

А днес обсъждаме произведенията на

Марулка - http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157630102070496/

и

Буболинката - http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157630191685610/

# 137
  • варненка от София
Хайде, дет се вика хаирлия да е новото ни предизвикателство.

Благодаря на всички, които се грижат да имам снимки, албуми и прочее.

Да ви представя тортата си е редно значи.

Вътре е с жълтите блатове на Аталанта и два крема - кайсиев с маскарпоне парченца сушени кайсии и шамфъстък, а вторият си е пудинг шамфъстък разбит с прясно мляко и добавена заквасена сметана.

Като цяло идеята им беше друга, мислех, че ще имам достатъчно време за изпълнение, но в последния момент излезнаха хиляди други неща и свободното ми време стана строго заето и нямах време за действие. Претупах, защото така или иначе бях почнала, изпекла, сглобила и така. Ако имате питания на линия съм.

Бубе, тежка ми е съдбата да съм в един ден с теб, ама какво да се прави - съдба  Blush. Тортата ти си е чудна, просто забележки не мога да открия, дори и да търся. Супер реалистично, много истинско. Любима ми е царевицата и хлебчето, не че другото не е, но това ми са фаворитите. Разкажи ми за царевичката как я направи, хлебчето и то е захарно, нали не ни подвеждаш с истинска питчица  Twisted Evil
Не съм фен аз на истинските панделки по тортите, може би това ми е единствената забележка, което си е чисто субективно виждане, разбира се. Липсват ми снимки от процеса на направата, разрезче, ала бала...

Чудесно предизвикателство се очертава, това ще заключа!

# 138
  • Norge
Ама че удоволствие! - Неделно, заспало утро, топло кафе, мир в душата и няколко албума красота. newsm10

Преди всичко - благодарност на момичетата, които се потрудиха с поддържането на темата и отварянето на снимките! Много  Hug Heart Eyes

Марулке, не знам как го правиш, но насред всичко онова, което твориш, да участваш и в това събитие тук е наистина впечатляващо.
Хубава дъска за рязане си направила  Stuck Out Tongue и дори в името на това да се впишеш в темата, си се отказала от нещо, което ти е голяма сила, а именно, декорирането на бордовете. Просто защото дъската няма как да бъде толкова висока.
И все пак си намерила начин да не я оставиш съвсем без нищо, като дори си наръсила брецелките със...сол. Wink
Особено ме впечатлиха филийките хляб. Не знам как си постигнала структурата по повърхниостта, но я намирам много реалистична.
Листчетата салата са много добре оцветени, а водичката по тях е !!
Добра е идеята с релефния борд по паничката, добро ползване на щипката.
Онова, което носи още нещо, са резенчетата домат - малко гел по повърхността би им придал още повече естественост.
Черничките топчета вероятно са чер пипер, но могат да минат и за хвойна.
Много апетитно, много различни елементи, все така да ти се отдава всичко, което вършиш!  bouquet

Бубке, не знам къде му е мястото да го споделя newsm78, но аз имам малко(доста) смесени чувства към торти, представящи храна. Никак не мога да съчетавам солен и сладък вкус ведно, оттам и мисълта, че посягаш към парче салам и отхапваш нещо сладко, винаги ме е затруднявала. Вид насилие над чувствата.
Защо го казвам точно при теб ли? Ами защото при теб това дори не е насилие, то си е чисто изнасилване - до крайност, брутално, почти с риск за живота.  ooooh!
Не знам кое да посоча като най-реалистично претворено, и не че някой е казал, че това е основната цел, да посоча само едно нещо. Невъзможно е, защото наистина, работата ти спира дъха. Сервирай на незапознат  човек хлебчето, чушлетата, царевицата и само предварително внимавай този незапознат да не е редовен посетител на фитнес зала! Защото рано или късно той ще разбере измамата  и тогава здравето ти е подложено на опасност. Тъкмо заради пълната илюзия. Добре все пак, че си предвидила и хладно оръжие. Grinning
Възхитително, не знам какво повече да кажа. Освен да ти благодаря, че реши да участваш. Защото в противен случай виждаме само по една снимка в стрийма ти, а сега можем да разгледаме толкова повече.   Hug
Единственото, което липсва, е разрезът. Blush

# 139
  • София
Здравейте! Много си го обичам юлското издание на Предизвикателството, въпреки жегите, отпуските и ужасния нет на морето Simple Smile
Моля да ме извените тези дни, ако пропусна, но в станцията почти не се намира интернет връзка, ако я има, до отваряне на страница и публикуване ми коства буквално ок 2 часа, та...не винаги ги имам. Ще се старая, при все това.

Марулче, с Бубето сте на сходна диета:) Приемам с огромно удоволствие почерпката и от двете ви. Препечените филийки са много апетитно пресъздадени. Прочетох за някакво претупване от твоя страна...забелязвам само, че липсват повечко вкусотийки. Това, което изключително ме израдва е бордът с яйчица и ??? претцели ???. Много съжалявам, че нетът зарежда по снимка на половин час и не мога да си позволя да разгледам снимки от процеса..., както и други гледни точки, но това е то - съвсем малко повече от хич. Капчиците вода по "теб" са чудесен детайл.  Hug

Бубе, толкова апетитна е тази храна, която предлагаш, че дори за миг не ми се прияде сладко. Чушките, лукчето, марулята!!!!  Съчетанието дъска, панделка, подложка - страхотно. Използвала ли си някакви молдове за храната и всичко ли е оцветявано след моделиране и съхнене? Блясъкът по зеленчуците как го постигна?

Момичета, мога ли да ви помоля да не чакате утре да пусна описание на торта и процес, защото наистина ми е трудно да обещая, че ще имам възможност да пиша късно довечера или рано сутринта Praynig

# 140
Здравейте! Първо искам да благодаря на всички, които се грижат за административните въпроси, предполагам че доста време незабелязано отива там. Радвам се, че за първи път и аз съм част от предизвикателството:)

Започвам с тортата на Марулка. Не знам каква ти е била първоначалната идея, но не я намирам в никакъв случай за претупана. Харесва ми идеята и композицията, красиво стои подредбата на храните върху дъската. Ако си целяла максимална еднаквост с истинските храни - при филийките хляб и маслото ти се е получило на 100%. Много са добри, заедно със зелените листа междувпрочем. Много ми харесва свежестта, която си придала на листата чрез капките глюкоза. При доматите, сиренето и шунката (? надявам се, че правилно я разпознавам) е можело още малко да поработиш, за да изглеждат съвсем като истински. Може би дупките на сиренето ако бяха не толкова равни, а освен това след като са толкова тънки резенчета можеше да сложиш и по няколко истински дупки, а не само вдлъбнатини. Но това би имало значение само, ако целта ти е била да са съвсем същите като истинските, а не някаква тортена интерпретация:) На мен лично бордът не ми харесва така с яйцата и ... (не им знам името), предпочитам го съвсем гол, за да ми носи усещане за истинска дъска. Черният пипер е можело леко да орелефиш, за да не стои така стерилно гладък. Чинийката и ножът са много добри. Това е от мен - много хубава торта, поздравления!

Продължавам с Бубето. Тортата ти е забележителна с това, че приликата с истинските храни е поразяваща. Особено хлебчето, царевичката, репичките, лука и чушките. Тях съвсем спокойно можеш да ги пробуташ на някой за истински, без въобще да се усети до мига на...сладката истина:)) Дъската е страхотна - и релефът, и оцветяването я правят досущ като истинска. И да търся, не мога да ти намеря никакви забележки...толкова пипнато е всичко, дори текстилната панделка въобще не ме дразни, а мотивът и чудесно се връзва с посланието на тортата. Само от единия ъгъл на снимане се вижда, че марулята отдолу е бяла:))...ако това може да мине за забележка изобщо:) Страхотна торта си показала, браво!

# 141
  • София
Марулке, с теб верно сме на сходна диета. Виждам, че имаме доста еднакви храни на трапезата. От твоите любими са ми двете тост филийки - досущ като истински са, брецелите по борда (супер реалистичен цвят си им докарала) и шунката, която моментално ми се прияде. Много ме радва идеята ти с капчиците по марулката. Поздравления и за резенчетата домат - много добре си ги барнала. Дървеният десен също ти се е получил супер, особено в частта между чинията с шунката и филийките. Не ми харесва единствено, че цялата торта е дъска. Може би щеше да е по-готино дъската да е само отгоре, а отстрани да е някакъв друг цвят. Така просто дъската става супер дебела. Или пък да го беше оформила като дървена маса - плотът отгоре леко да стърчи.

За моята торта се извинявам, че нямам никакви снимки от процеса на работа, но я правих без изобщо да знам за предизвикателството. Беше ми поръчкова и едва след като я предадох, Мина ми каза, че мога да участвам с нея тук. Разрез нямам по същата причина. Иначе тортата беше еклерова с бял крем- редувах блат, крем, еклери, крем пак блат и още веднъж същата подредба. Желанието на клиентката беше да пресъздам любимия специалитет на съпруга й в някаква механа - дървен сач с печени ребърца, разрязан на четири домат и забит нож. Ребърца не се престраших да направя, затова минахме на вариант пържолка.
Не съм ползвала абсолютно никакви молдове. Всичко правих с ръце. За инструменти ползвах едно малко ножченце и клечки за зъби.
Пържолата, хлебчето, лука, лимончето,марулята, доматките, царевичката и репичката ги направих от бял фондан и след като изсъхнаха ги оцветих. Признавам си, голямо рисуване му ударих. Най-трудно ми бе с хлебчето. Исках да има максимално реалистичен вид. Наложи се да мацотя поне с пет цвята, за да се получи преливането от по-бледа към по-изпечена коричка. Гордост са ми трохичките, които се виждат в разрезите. Направих ги като разчовърках тестото с клечка за зъби. Мисля, че се получи много яко. (скромността ми е първа природа!!!хихихихи!). Много се кефя и на кокала на пържолката, макар по снимките да не ми се вижда толкова "истински" както на живо. Царевичката я оформих като първо направих кочанчето, а после я редих зрънце по зрънце. Оцветяването беше лесно - първо минах всичко с жълто, а после нанесох и изпечените участъци (пак ползвах пет-шест цвята). Масалцето също много ме радва - резките и къдравкото в края му направих с оня назъбения инструмент, на който не му знам името.  Embarassed Най-голямо предизвикателство несъмнено бяха резенчетата домат. Първо си направих топка от фондан с размера на истински домат и после я разрязах на четири резенчета, след което почна голямото моделиране. Исках да направя всяко ръбче, вдлъбнатинка и извивка максимално реалистични, а това не беше особено лесно, защото фонданът бързо се разпльокваше от жегата и влагата. След като ги пооформих що годе прилично, почна забавната част. Оцветявах ги повече от час. Гледах от истински домат и исках да постигна всеки нюанс и светлосенка. Не ми се получи така както исках, особено жилките със семенцата, но все пак приличаха на домат. "Лигавата" сърцевина постигнах с кристалина, която придаде доста реалистичен вид на нещата. Чушките и картофките си бяха от предварително оцветен фондан, съответно в зелено и в жълто. Тях ги направих за минутки. Като позасъхнаха картофките на места ги минах с лек нюанс на кафявото, за да имат по-препържен вид по крайчетата и ръбчетата, а чушлетата дъстнах с тъмно зелен дъст и после минах на пара, за да им придам блясък. Ножът направих с шиш по средата, който хем да го държи да не се гъне и деформира, хем после стърчащия край на шиша забих в тортата, та да стои изправен. Ножът не си го харесвам особено, ама толкова си мога. Сачът е изцяло от захарно тесто, разточено по-дебелко. Отгоре го минах с ножа за да му направя резки, а после го оцветих. Не съм доволна от оцветяването, защото ми стана малко шарен и в доста наситени цветове. Щеше ми се да има по-натурален дървен вид и да изглежда доста по-захабен. Но то от толкова много храна отгоре почти не се вижда, така че няма да се тръшкам много. Листата марулка са ми супер любими! Тях си ги рязах и оформях на ръка като пак гледах от истинска маруля. Постарах се да направя всакя къдравинка и сгънка. Суших върху намачкано алуминиево фолио, което позволи да придобият максимално реалистичен вид и форма. Оцветих в преливащи нюанси на зеленото, като използвах дъстове, които след като нанесох върху листата, минах отгоре с малко алкохол. Така хем цветът стана по-наситен, хем листата изглеждаха мокри. Лукчето си мислех, че ще ми е най-лесно, но се оказа точно обратното. То беше единственото нещо, което правих цели три пъти докато постигна желаната визия. Но мисля, че се получи добре.
Относно самата торта идеята ми беше да е като маса с бяла покривка и покрая да има типична българска шевица. Но реших, че няма да мога да изрисувам такава преди да покрия тортата, защото щеше да ми отнеме много време и тестото щеше да изсъхне и после като го метна върху тортата като истинска покривка да се начупи. Вариантът първо да метна покривката, пък после да рисувам ми се видя още по-невъзможен и се отказах. Реших да мина по най-тънката лайсна и да си облека тортата по стандартния начин, а отдолу да я обкантя с ширит с мотиви на народна шевица. За щастие намерих такъв в една кинкалерия и то само два часа преди да си предам тортата. Много бях щастлива.
Ами това е! Прехвалих си творението, ама няма как иначе, защото наистина си я харесвам тая торта. Критиката оставям на вас.  Laughing

# 142
  • София
Пак съм аз, че докато съм се обеснявала и Мина писала.
Мина, и мен тая бяла маруля отдолу ми вади очите. Как не съм я видяла просто не знам. Чак на снимките го забелязах. Но вече късно. Тъй че приемам критиката ти съвсем присърце, ама оправдание нямам.  Sad

# 143
  • Norge
Ех, Мина, много ми е приятно да те чета. За първи път те виждам в този раздел и ми е любопитно. Ти си структуриран, експедитивен човек и коментарите ти са точно в целта.

Много добре си посочила при разбора на Марулка нещо много важно - това за степента за реалистичност, която се стремим да постигнем.
Така е, с това започва всяка работа. И темата сама по себе си е обширна, а поне на мен ми е и интересна.

Цветя. Отнемат страшно много време. Правят ли се както трябва, отнемат невъзможно много време. Малко или много, подобно нещо може да се каже и за останалите фигури и елементи. И затова още преди да започнем да работим, трябва да имаме представа с какво се заемаме.

Когато има възможност, не пречи да си поиграем с часове. Когато няма време, се минава на по-съкратен вариант и когато човек работи поръчки, правилото и правилното е вторият случай.
Състезателни торти и предмети се работят по един начин (за печелившите ми е думата Wink), ежедневни - по друг.

Та моето виждане по въпроса е, че няма лош продукт, има продукти, започнати ( и довършени) от различни изходни точки. Мисля, че вече всички имаме достатъчно практика с украсяването и въпросът опира до това да решим какво да направим - и колко време да отделим за направата му.

# 144
  • варненка от София
Нелко, Дими, Бубе, Мина, благодаря ви за коментарите за забележките, вметките и изобщо, че ме отразихте. Значи признавам си, че този път на бързо спретнах нещата и то благодарение на формичките на Плейдо, които си купувам баш си за тортички. Ето примерно филийките, които така ви харесват са си една отливка на Плейдо, моя заслуга е оцветяването, дъстването, другото от не е от мен, а от играчката  Blush И като цяло този път на децата играчките ми бяха от полза.

Бубе и моето доматче го мацках доста време, като гледах и аз от истински домат. Носи лъскавина, наистина и го отчитам като пропуск, Нелко  Hug

Мина, черното пиперче, както казва Утката, няма как да го нагъна, защото това са захарни черни перли и трудно ще ги дялкам, а и ако се опитам, ще се покаже бялата част.

Дими по борда има яйца, мини кроасанчета и претцели ли са или както там се казват.

# 145
  • София
Хайде да изкоментирам и аз най-накрая.  Grinning Страшен кеф ми беше да разгледам всичките снимки и смятам, че това Предизвикателство ще бъде едно голямо взаимно потупване по рамената.  Laughing

И смятам и да се поуча на невероятна, почти аристократична деликатност която виждам при Нелка. Няма друг такъв човек, който би се изказвал тооолкова тактично... Ще се поуча де, ама дали ще успея...  Mr. Green
Та...

Марулка и Буболинка  верно от една готварска книга гледат.  Laughing

Марулка,я кажи повечко за този шамфъстъковия пудинг? Нещо готово ли е, за което не съм чувала или ти си го приготвяш?
Тортата ти ме кефи, изглежда и вкусна, освен готина визуално. Малко само си попригорила блата, ама аре.  Mr. Green На мен ми харесва борда с яйцата и хлебчетата. Вярно, че се бият с повърхността на тортата, но ми харесват самите хлебчета. Филията разбрах, че е от играчката, но оцветяването е страхотно. При доматите ми се разминават обаче размерите на целия домат и резенчетата. Приемам, че те, доматите, са различни по размер, но някак ми дразни окото. За кашкавала съм съгласна с Мина, но и с на Нелка доводите съм съгласна напълно.  Laughing

Бубееее, разби ми жена, честно!!!! Това количество храна, което ми сервира, това й качество и подредбата ме сразиха. Няма нещо, което да не съм разгледала бааааавно и с отвооорена уста, чудейки се на способностите ти! Домата, марулята, хляба КЪРТЯТ!!! Всичко е уникално! Адски ме изкефи. Няма какво да коментирам повече, защото съм изумена на тази нереална реалистичност! Липсват ми снимки от процеса, липсвааааат!!!!  Heart Eyes

# 146
  • варненка от София
Ани, пудингът е готов, брат ми ми го донесе от щатите, но понеже само с прясно мляко разбит ми идва наситен някак, от мен добавям заквасена сметана и става супер олекотен и съчетан с кайсиите много добре се връзва, поне за мен де. Доматите, ми то има и чери домати бе  Mr. Green

# 147
Момичета, вмъквам се най-нахално в темата ви, за да ви кажа, че се възхищавам на труда, таланта и уменията на всяка една от вас. Тортите са толкова прекрасни и нереални, че направо не знам как не ви е било жал да си ги хапнете.

Прекланям се пред таланта ви и се радвам, че ви познавам (някои реално, други само виртуално)   bouquet  

# 148
  • София
Xа, честито ни предизвикателство, благодаря на оргинизационния екип   bouquet. Аз цял ден пиша на час по лъжичка, но вече децата са по леглата и мога да довърша  Mr. Green
 Марулич, чудесна закуска си ни сервирала,  Grinning най- много ме впечатлиха филийките, страхотна текстура/как я постигна, прочетох, току що/ отличен цвят . Масълцето много хубаво се е завило. Много ми допада борда с яйчицата и солетките/хохо, посолени/. Харесват ми и шунката, сиренето с дупките/може би трябваше да са по - дълбоки дупките/, марулята с пръските глюкоза, цялото доматче също е много добро. Единствено нарязания домат отблизо не ми стои истински, но съм съгласна че е доста трудно за изпълнение. Дъската е оцветена много добре, а зрънцата пипер страхотно допълват общата картина/хитро, перлички, а/. Чудесна идея да направиш борда на чинийката с щипката. Разрезчето изглежда мноооо ввкусноооо  Crazy
Бубе, радвам се да те видя тук, аз съм ти голям фен, още повече след като те срещнах на живо. Направи ми силно впечатление колко внимателно ми отговори за бисквитките ти, а ме виждаше за пръв и единствен път  Hug.
Сега за тортичката, ох с удоволствие бих я хапнала за обяд или вечеря. Изключителна реалистичност. Всяка секунда изхабена за марулката си е струвала, жилките, къдравината, оцветяването, ще го пробвам това с дъстовете и после алкохол. Жалко за бялото отдолу, но и аз често виждам нещо чак на снимките, а и надали някой извън нас би забелязал подобно нещо  Wink. Пък и все нещо трябва да показва, че това не е истинска маруля  Mr. Green. Хлебчето, да успяла си, хитро това с клечката за зъби, докарала си трохичките, добре ти е бухнало и изпечено. Лимончето, чудесно оформено, аз много се чудех как да направя резен и се отказах, другия път ще го пробвам. Лука определено е страхотен, а чушчиците като току що откъснати. С царевичката голяма играчка е паднала, ама добре се е препекла. Кокалчето на пържолката го забелязах, много е добро. На мен ножа ми харесва, че и винтчета си има. Изобщо прелест, благодаря за многото снимки, определено ще се разглеждат и изучават още много пъти  Laughing.

# 149
  • София
Продължаваме нашето Предизвикателство с тортите на

Димитрина 73 - http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157630218189164/
и
Нелка http://www.flickr.com/photos/40173474@N06/sets/72157630205009690/

Grinning

П.П. Да добавя, че всеки е добре дошъл да коментира!  Hug

Общи условия

Активация на акаунт