Страхът при децата - кога?

• 900
  • 10
  •   1
Отговори
  • В две тъмни очички
Здравейте мами, включвам се с един въпрос, който със сигурност е доста спорен, но ми се иска да споделите вашето мнение. Кога се проявява страхът при децата като цяло? То е ясно, че това не може да се каже с точност, особено като се има предвид, че има различни видове страх, но със следващия пример ще ви обясня какво точно имам предвид.

Дъщеря ми е почти на 1.5 години и приблизително 5 месеца вече заспива сама. Оставям я вечер в нейната стая в легълцето й, целувам си я, казвам й лека нощ и излизам. Тя или заспива моментално или се върти 2-5 минутки преди това. От около седмица насам обаче имаме проблем. Всичко започна една вечер когато явно не й се спеше. Сложих я в леглото, потъркаля се 2-3 мин , стана и зарева. Рядко е имало такива случаи и тогава просто отиваме (аз или моя мъж) , сядаме до нея , галим я , без да я взимаме от леглото й и тя заспиваше. Като казвам рядко имам предвид не повече от 4-5 пъти за тези 5 месеца. Този път обаче не се получи номерът и се наложи половинката ми да я вземе и да легнат заедно на леглото. Заспа моментално. Преместихме си я и си спа цяла нощ в кошарата. На следващия ден  обаче още като я слагах в чувалчето започна да плаче. Успокоих я и тръгнахме към стаята й когато тя пак зарева. Сложих я в леглото и излязох. Започна да плаче още повече, мъжът ми не издържа и пак отиде при нея. Това се повтори 4-5 дни, когато реших, че ситната ми прави номера и ще я оставя да си пореве малко. Е, всичко продължи не повече от 3-4-5 минути, преди да се разложи на леглото и да не се чуе повече и "гък" от нея. На следващата вечер всичко се повтори, рев няколко минути и след това заспиване.

Тогава обаче си зададох въпроса , защо аджаба го прави? Не ме притеснява, че ще пореве малко, а по-скоро дали не е стресирана от нещо. Защото ако е така , оставянето сама не е най-добрият вариант, а точно обратното. Но тогава дали не би се съпротивлявала повече? Дали не би плакала дълго и безутешно?

Само да подчертая, че дъщеря ми никога не е плашена, нито с Кумчо Вълчо, нито с Баба Яга, нито съм й казвала когато не иска да тръгне, че аз тръгвам и я оставям сама, нито с каквото и да е. За мен това е адски неправилна тактика, която след това им се отразява зле.

Та, кога се проявява страхът при децата?

# 1
  • Върху лъчите на Слънцето.
Може и да я е страх. И от страх да не смее нито да мръдне, нито да плаче. И да си затвори очите, за да се скрие, и така да заспива. Тепърва ви предстоят срещите със страха. Ако я оставяте на тъмно, може да я е страх от тъмното. Опитайте да я оставяте да заспива на запалена лампа.

# 2
и аз мисля, че е от страх, иска по-голяма близост с вас като родители, може да преживява нещо и затова. Вярвам, че ще отмине, така че имайте търпение и бъдете до нея.
Защо не опитате да имате по-дълъг ритуал при заспиването, да останете малко с нея в стаята докато се повърти в леглото, разкажете й някоя история от деня или за утрешния ден нещо, или каквото се сетите, да я помилвате, да приспите първо някоя кукла и след това да я сложите да спи. Ако трябва останете за минута-две в стаята докато се успокои и заспи. Ако трябва и нощна лапма с приглушена светлина оставете за това време.
Явно е, че трябва да промените нещо.

Иначе, има вариант, както Вие пишете, да я оставите да поплаче 3-4 минути и сама да заспи, да не отивате при нея, но аз лично никога не бих го направила това с детето си. Чувала съм, че някои процедират така, за да се справят децата сами с тези си страхове...

# 3
За мен това не е страх, а нормална нужда от близост. След като е видяла, че като плаче тати ще я вземе при себе си, естествено е да поиска същото и на следващия ден.

В случая маже да постъпите по-два начина - единия да покажете, че няма да стане на нейното, тя ще го разбере и ще се примири или да откликнете на желанието и, като оставате по-дълго до нея. Изборът е ваш.

Ако все пак я е страх от нещо, няма нищо по-хубаво от това да знае, че в трудни и страшни моменти мама и татко ще бъдат до нея, докато страшното отмине.

Моята дъщеря скоро ще стане на 6 и досега никога не е заспивала сама - или заспива при мен и мъжа ми я мести или аз лягам при нея, докато заспи и после се местя. И това не е защото я е страх, а защото, както казва тя "искам да заспивам гушната". И за двете ни това са незаменими моменти.  Heart Eyes

# 4
  • София
случката не ми се иска да обсъждам, за страха ще кажа - и аз никога не съм плашила с кумчо вълчо или други глупости, обаче щерката някъде около вашата възраст започна да се страхува - първо започнахме да спим на светло, нощем сънуваше кошмари, бълнуваше, като започна да говори повече започна да казва, виждаше духове в стаята, сенките все й приличаха на нещо и т.н. Сега имаме подобрение, но пък синът на 7 години започна да се страхува, така че явно си е до дете  Peace

# 5
  • Пловдив
Според мен е нормално всяко дете да минава през различни периоди. Големият ми син заспиваше по същия начин до 2 год. възраст след което от раз отказа да заспива, без някой от нас да е при него. Малкият няма и една нощ прекарана на кошара. Даже накрая се ядосах и я сгънах, поне да не ми се пречка, та си спи при нас.
Ако не ви е проблем нека някой я приспива, да я гушка, да й пее или каквото там я успокоява.
И аз съм на мнение, че едва ли е страх, но можеш да провериш например да включиш от тези лампи в контакта с лека светлина и да видиш дали проблема е в тъмното.  Peace

# 6
Големият ми син заспиваше още от бебе единствено, ако е сам в стаята. Имаше ли човек при него не можеше да заспи. Беше така до около 2 години и 2-3 месеца. Тогава мина на другия полюс - искаше или да спи при нас, или някой да полежи няколко минутки с него, докато заспи. Този период продължи около година. Не ми е пречело, като се изключи факта, че лягайки до него, обикновено заспивах първа  Laughing Събуждах се по някое време и ми беше адски криво, че трябва да се надигна и да се преместя в собственото си легло.
Малкият пък свикна като бебе да заспива, когато има някой при него. Просто си заспиваше докато чета на батко му (спяха в една стая). Като стана малко по-голям искаше някой да лежи до него. Понякога ми се е струвало, че това наше заспиване на креватчето ту на единия, ту на другия, няма да има край и все пак отмина този период. Сякаш никога не е било. Големият вече не ни дава да легнем до него, не иска да идва при нас.
Не мисля, че страхът има нещо общо. Просто човечето е открило колко хубаво е да заспиш докато мама или тате те гушкат.

# 7

Та, кога се проявява страхът при децата?

На около 6 месеца - бебето започва да изпитва ужас, че когато не вижда мама, значи тя е изчезнала и повече няма да се появи.

Плачът на детето ти преди сън - може би е просто начин за успокоение. Плачът й служи като буфер, за да изхвърли емоциите от втората част на деня (защото предполагам, че на обяд спи) и така да се успокои и подготви за нощния сън. Не е тревожно, не се притеснявай.

# 8
  • София
страх си носят и от раждането...зависи страх от какво...
колко бебета реват в непознати или малко познати, ако се събудят и са сами и т.н.
спец от тъмно страх обикновенно към 3 + се появява и от чудовища и др подобни... въпреки, че не при всички, не задължително...

Спец преди сън може и да е плач от преумора някаква - спи му се на детето, но не разбира точно какво не му е в ред и реве....

# 9
Откакто лежахме в болница с дъщеря ми спря да заспива сама и искаше да има някой с нея - и за дневен сън се отнасяше. Това беше някъде на година и десет месеца.

Не бих оставила дете, което се страхува, да заспива само и да се измъчва от страхове, на каквато и възраст да е.

# 10
  • В две тъмни очички
Идеята ми е, че по-скоро не го отчитам за страх. Никога не се е страхувала до сега да стои сама на тъмно и да заспива, разбира се, обаче , рано или късно ще /или пък няма/ да дойде този момент.
Питах за страховете от тъмно, сенки, чудовища, баби разни и т.н. Ейнджъл ми е отговорила и аз самата мислих, че е някъде около тази възраст (2,5-3г)
Не съм си мислила никога, че щом съм я научила да спи сама това значи , че няма да иска да дойде при нас, събудена някоя нощ от лош сън или нещо подобно. Няма разбира се и да го приема като нещо странно , нормално е, но ми се струва, че тези страхове идват на по-късен етап.

ston, не мисля, че чак сега го открива това, защото на обедния си сън винаги заспиваме двечките гушнати. И до сега не е оказвало влияние на вечерното лягане.

Като цяло сънят на дребната е много спокоен. Не бълнува, не се буди и това ме кара да си мисля, че не е от страх, защото вероятно тогава щеше да е неспокойна, както описва Дзвер. Може и да греша. Последният месец баща й започна да работи до много късно и тя го вижда около час, максимум два преди да си легне. Дали не тъгува за него!? Дали не се превъзбужда?! Като мине кола покрай нас, като се тропне на вратата или като звънне телефон тя все повтаря, че е татко й.

Общи условия

Активация на акаунт