Рецепта за бяло сладко

• 14 483
  • 6
  •   1
Отговори
Някой опитвал ли се е да приготви бяло сладко?
1500 гзахар
500 млглюкоза
3 пак.ванилия
ПРИГОТВЯНЕ:
1. Захарта се залива с 500 мл вода и се вари на силен огън 10 минути
2. След това се прибавят глюкозата и варенето продължава до сгъстяване на сиропа
3. Изсипва се в намокрена с вода тава, ароматизира се с ванилията (може да се ползват и 3-4 капки локумена есенция) и се охлажда до 40°С
4. След това се бърка непрекъснато по посока на часовниковата стрелка, докато побелее и се сгъсти като тесто.
Източник: "Българска национална кухня", Земиздат, София, 1978

Аз намирам тази рецепта. Има и други, но по-сложни. За сега обмислям вариант да пробвам тази.
Пускам тема за евентуални съвети и препоръки, или дори и за подкрепа.  Peace

# 1
Баба ми приготвяше бяло сладко когато бяхме деца Grinning
Знам, че използваше глюкоза, но и слагаше сакъз, едни такива малки, жълтеникави зрънца. Ние със сестра ми гледахме да се докопаме до тях и си правехме дъвка - смесвахме ги с малко църковна свещ, защото са много твърди и ги дъвчехме Crazy Ама често ни залавяха и....  newsm29

Така че, аз свързвам бялото сладко със сакъза, в твоята рецепта липсва newsm78

# 2
Доколкото знам, тайната на старите майстори се крие в мраморната плоча.  Simple Smile
За съжаление, това съм го чела преди много време на хартия. Сега в нета намерих само тази рецепта:

Продукти:
1 кг захар
400 г вода
1 г кремотартар или 200 г глюкоза.

Приготвяне:
Захарта се кипва с водата. Оставя се сиропът да ври в съд с обло дъно (турска тенджера, басан), след което се пречиства. С мокра кърпа се избърсват стените на съда. Слага се кремотартарът или глюкозата. Сиропът се вари, докато капка от него, пусната във вода, образува гъста маса. Сваля се от огъня и се оставя да изстине в същия съд или се изсипва на мраморна плоча. Като позастине, започва да се бърка с помощта на дървена лъжица или лопатка. Като побелее, се ароматизира. Бърка се, поръсва се с капки вода и отново се бърка, докато тестото започне да пружинира. Така приготвеното бяло сладко се пази в стъклен съд, отгоре покрит с мокра кърпа или пергаментова хартия. Поднася се с лъжичка в чаша студена вода или от него се правят най-различно оцветени глазури за торти, пасти и др.

Забележка. Изгаря се 100 г захар почти до черно, слагат се 3 лъжици вода. Като се разтвори захарта и кипне, се оцветява. Този оцветител се пази в стъкло. С него фонданът получава шоколадов оттенък.

От: http://papkam.com/recepta/bqlo-sladko-fondan-/3849

# 3
  • София
Това е уникална вкуснотия Crazy Да, с глюкоза се прави, но не помня рецептата. Ще я потърся и ще пиша Simple Smile Само да отбележа, ако някой реши да го прави, че с бяло сладко преди няколко години си счупих миксерната перка на кухненския робот Twisted Evil Много твърдо става! Така че или се жертвайте и бийте на ръка, или ползвайте перката за тесто, че е по-дебеличка.
Сакъз не съм слагала, за първи път чувам.

# 4
Захар и вода в съотношение 4:1 (3кг захар/750мл вода) се заваряват до 114С (ако няма термометър - се прави телена халка като за мъжки пръст с дръжка. Потапя се в разтвора, вади се и се духва. Ако надуе и задържи мехур, е готово за сваляне. Охлажда се до леко възгорещо усещане на пръст, добавя се лимонена киселина, есенция (бергамотова е класическият вариант, може да е конячна, ванилия) и се започва бъркане. Това е най-тежкият момент. Хич не се гответе да бъркате с някакви дървени лъжички. Ползва се масивно дърво (подобно на бъркалка за лютеница). В процеса на бъркане сместа ще започне да кристализира - продължавате да бъркате, докато се отпусне до хомогенна незърнеста консистенция. Вече може да се започне пълнене в буркани и бурканченца.
Когато добавяте есенцията, можете да добавите какао, ядки, но та вече е отклонение от класическото бяло сладко.

# 5
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
аз съм правила преди много време с глюкоза и разбит на сняг белтък.

глюкозата се вареше със захар , после леко се охлаждаше и се слагаше снегът.
стана точно като купешките едно време.

рецепта нямам, по спомени е това, но в нета ще има Peace

# 6
Забравих да спомена - по тази рецепта навремето се правеше в един от захарните заводи "домашно"  Sunglasses бяло сладко.

Общи условия

Активация на акаунт