CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема No 21

• 57 954
  • 761
  •   1
Отговори
# 645
  • до най-прекрасния мъж
ivka03 , пращам винаги снимка в паспортен формат, без грим съм на нея, както ходя обикновено. Не съм видяла да има особен ефект.
Мисля че не можеш да прецениш от една снимка, дали човека би си свършил работата. Да, хубаво е да помисли малко за вида на снимката, но това не е 100% показателно.
И друго, в последните месеци избягвах да кандидатствам по обяви на агенции за подбор на персонал. Кандидатствах си директно при работодателите. Има по-голям ефект. Много се разочаровах от няколкото агенции, където бях на интервю.

С това съм съгласна напълно. Спорът с CTramell възникна в темата за грима, където дадох пример, че аз, като специалист Човешки ресурси, обръщам внимание И НА ТОВА, но не САМО НА ТОВА и за мен нормално изглеждащите кандидати /няма да казвам момичета, че пак ще ме обвинят в дискриминация/ имат повече шанс да попаднат в графата "За интервю" от очевидно тези с кукленска визия. Това ми изказване беше провокирано от друго момиче, което написа, че едва ли не за нея не е делово да ходиш негримиран и няма да прави бизнес с някой без грим. Сори за офтопика!!! За допълнително сведение - не работя в сферата на модата, шоуиндустрията и т.н., а в офис на фирма, занимаваща се с производство.

# 646
ivka03, аааа, не, как ще го правя. ) Кандидатствам си на ред, от чистачка, до директор.
Че да отварям работа на HRте да ми преглеждат документите и да им скачам по нервите.

# 647
  • Перник
Като говорим за снимки - и през ум не ми е минавало да кандиатствам за работа с "неофициална" снимка. Прилагам такава, само ако изрично се изисква, но смея да твърдя, че изглеждам добре на снимката, правена е за документ и съм облечена със сако  Mr. Green Като ходя на интервю също се старая да съм максимално делово облечена. Даже на моменти ми прави лошо впечатление видът на интервюиращите - дънки и тениска например. Оправдавам ги с това, че те така си ходят на работа ежедневно, просто днес им се е наложило да проведат и няколко интервюта  Wink

# 648
Това със снимката е пълна глупост. Не знам как още не са го ограничили в графата- дискриминация. Това конкурс по красота/грозотия ли е? Има хора, които не са фотогенични и такива, които по един начин изглеждат на снимка и по друг в действителност. Много знаеш кой как се е снимал и как е обработил снимката, та дори и да отговаря на твоите фото- критерии. За мен е без значение дали ми идва на работа с 20 см маникюр и 2 пласта грим или ходи като баба Яга, освен ако не отива да работи в модна агенция. Единственото, което се гледа на кандидата е неговото образование и способности за позицията.
Ако работи с клиенти защо да не изглежда  добре? И обратно, ако е в някой цех/ склад може и несресана да е.
Та, даже сега като се замисля не една, ами 2 колежки имах дето нямаха никакъв външен вид, никаква лична поддръжка. Работеха в офиси в центъра на града за големи фирми с важни клиенти. Еми, сори, ама тя няма вкус един рафт с документи  да подреди като хората. Клиентите започнаха да им се подиграват, че не приличат на жени, а на талъсъми. А, и народа го е казал- "По вида посрещат, по ума изпращат".

Ако ти си някоя смотана комплексарка и се страхуващ, че някой ще те засенчи, защото о професионалните ти качества са като външния ти вид- имаш право за това, което си написала.

# 649
  • до най-прекрасния мъж
ivka03, аааа, не, как ще го правя. ) Кандидатствам си на ред, от чистачка, до директор.
Че да отварям работа на HRте да ми преглеждат документите и да им скачам по нервите.

ААА, има и такива, не бой се. За 2 години съм се нагледала на какво ли не. Отново връщам темата са секретарките, но съм имала кандидатуиа, състоящи се само от /сори, но искам да ви стане ясно за какво става въпрос/ меко казано "кифленска" снимка. Кандидатури, в които се прилага мотивационно писмо за коренно различна длъжност, кандидатствания наред и каквото дойде - например банков специалист, който пише, че предпочита такава работа, но кандидатства за шофьор, хора, които не четат също - пиша, че кандидатът трябва да е с местожителство гр. Пловдив /по съображения на работодателя, свързани с естеството на работа/, кандидатстват хора от Разград, без да е упоменато, че биха го сменили. Има всякакви хора, опитах се да съм от полза и да покажа къде са подводните камъни от гледната точка на хората, които четат и пресяват кандидатурите.

# 650
  • до най-прекрасния мъж
Ако ти си някоя смотана комплексарка и се страхуващ, че някой ще те засенчи, защото о професионалните ти качества са като външния ти вид- имаш право за това, което си написала.
Напротив, имам страхотен външен вид и ходя БЕЗ грим и не се страхувам от никого и нищо  newsm53!!! Аз фотокритерии нямам, но искам кандидатите, които представя на работодателите си да приличат на хора, а не на клоуни и да могат да си вършат работата, вместо да се чоплят цял ден, да си оправят грима през 5 мин в тоалетната и да си лакират ноктите на бюрото. Сори, въпрос на вкус и приоритети. На мен и на шефовете ми ни трябват нормално изглеждащи хора, които могат да работят, а не наконтени кукли, които нищо не могат и парадират с външния си вид.

# 651

С това съм съгласна напълно. Спорът с CTramell възникна в темата за грима, където дадох пример, че аз, като специалист Човешки ресурси, обръщам внимание И НА ТОВА, но не САМО НА ТОВА и за мен нормално изглеждащите кандидати /няма да казвам момичета, че пак ще ме обвинят в дискриминация/ имат повече шанс да попаднат в графата "За интервю" от очевидно тези с кукленска визия. Това ми изказване беше провокирано от друго момиче, което написа, че едва ли не за нея не е делово да ходиш негримиран и няма да прави бизнес с някой без грим. Сори за офтопика!!! За допълнително сведение - не работя в сферата на модата, шоуиндустрията и т.н., а в офис на фирма, занимаваща се с производство.

Ивка03, явно вие в офисите на фирмите за производство имате по-специални изисквания. Ами като пускате обявата понапишете си ги подробно - снимка с грим, без грим, цял ръст, без цял ръст...Работих аз в една пловдивска фирма за производство, дето на външен вид бяха избрани по подобие на миски, ама в главите вътре няма никой!  newsm78 дано не е твоята...
И като си в производството какво от това, я ни светни тук, че нещо не ми е ясно каква е разликата между ЧР в модна агенция и производството! Тъй де, ние тук чакаме, чакаме да дойдеш, че да ни отвориш очите  #Crazy

# 652
Аз имам особено мнение за фирмите в областта на подбора на персонал. Прави ми впечатление, че работодатели, които не искат да си обявят името поради това, че нямат добра репутация изпозлват техните услуги. Тук изключвам чуждите, големи компании като HP, Майкрософт, Кока- Кола и т.н, защото политиката им е такава- те винаги използавт посредници.
И колкото пъти, макар и малко на брой преди години да ми се е налагало да използвам посредническа фирма, като не говоря за разните измислени градски "трудови посредници", толкова пъти съм съжалила. И аз като тебе, казвам, че те или ти звънят за всичко или изобщо не разбират професията ти.

# 653
Напротив, имам страхотен външен вид и ходя БЕЗ грим и не се страхувам от никого и нищо  newsm53!!! Аз фотокритерии нямам, но искам кандидатите, които представя на работодателите си да приличат на хора, а не на клоуни и да могат да си вършат работата, вместо да се чоплят цял ден, да си оправят грима през 5 мин в тоалетната и да си лакират ноктите на бюрото. Сори, въпрос на вкус и приоритети. На мен и на шефовете ми ни трябват нормално изглеждащи хора, които могат да работят, а не наконтени кукли, които нищо не могат и парадират с външния си вид.

Да ли ще си лакират ноктите или ще се пудрят през 5 мин зависи от правилата във фирмата. Говориш пълни глупости. Най-добрата ми колежка за всичките години през които съм работила, която въртеше всички чуждестранни клиенти на малкия си пръст и смъкваше пари и пари от тях, владееше перфектно 3 езика, страхотен професионалист и т.н добре, че не е попаднала на теб като е постъпвала. Ходи с къси поли, има дълга руса коса, гримирана е подобаващо, винаги  с маникюр и лакирана, с бижута и с токчета. Перфектна- тя ми е най-високата летва за човек владееш перфектно професията си   Peace

# 654
Ще ми се да питам 'човешките ресурси' в темата (а и останалите всъщност)-как се отнасяте към ...да речем по-закръглените кандидати за работа? Това би ли оказало влияние при избора ви на служител или всичко е строго индивидуално/съвкупност от много фактори?
 Аз доста напреднах в тая област последните две години и много ми тежи (и физически и психически) и мисля, че това оказва влияние до голяма степен. Почти всички работодатели (в по-голямата си част, мисля са мъже) биха били по-доволни, ако имат красиви служители (без да изпадаме в някои крайности, като гореспоменатите). Естествено не важи за всички, пределно ясно, но все пак....болшинството. Особено, когато интервюто се провежда от самите собственици/управители, а не HR специалисти, които биха били по-благосклонни, да речем  Rolling Eyes

# 655
Ще ми се да питам 'човешките ресурси' в темата (а и останалите всъщност)-как се отнасяте към ...да речем по-закръглените кандидати за работа? Това би ли оказало влияние при избора ви на служител или всичко е строго индивидуално/съвкупност от много фактори?
 Аз доста напреднах в тая област последните две години и много ми тежи (и физически и психически) и мисля, че това оказва влияние до голяма степен. Почти всички работодатели (в по-голямата си част, мисля са мъже) биха били по-доволни, ако имат красиви служители (без да изпадаме в някои крайности, като гореспоменатите). Естествено не важи за всички, пределно ясно, но все пак....болшинството. Особено, когато интервюто се провежда от самите собственици/управители, а не HR специалисти, които биха били по-благосклонни, да речем  Rolling Eyes

Никога една сериозна фирма няма да обърне внимание на това. Ако обаче кандидатстваш в малка фирмичка, собственика може да има претенции. Чувала съм, че американските и японските фирми имали някакви критерии по темата. Едните казвали, че ако не можеш да поддържаш себе си как ще се справяш с работата, а за да другите под поддръжка се имало в предвид наистина да си тежък  Joy

Факт е обаче, че в ПИБ всички служителки се избират само по външен вид. Огледайте се като ходите. И това не е случайно, директорката им е някаква бивша миска.

# 656
  • Перник
Факт е обаче, че в ПИБ всички служителки се избират само по външен вид. Огледайте се като ходите. И това не е случайно, директорката им е някаква бивша миска.

Миналата седмица ходих в клона срещу парламента - всички девойки вътре бяха като извадени от списание - красавици с прически, с грим, маникюр...чак се комплексирах  Mr. Green Но пък ме обслужиха бързо и качествено, не мога да отрека  Peace
В клона "в наше село" също са готини, ама тия срещу парламента са номер 1!

# 657
  • Бургас
ЕлиМери, не съм съгласна Naughty Аз почти винаги използвам посредник, когато имаме свободно работно място. Нито имам изисквания да не казват името на фирмата, нито работодателят ми има да крие нещо. Не може да се обобщават нещата по този начин.
Емма, за мен не са критерий килограми и височини Wink Но всичко много зависи и от длъжността. Когато търсехме секретарка, много държах да има някакво излъчване. Изобщо не ме интересуваше дали е 40 или 100кг., но да е приветлива, усмихната, освен, че трябва да си върши и работата като хората. Все пак тя е лицето на фирмата, винаги ми е било неприятно да вляза в офис и да ме посрещне начумерена, груба, отегчена и обидена на живота девойка.

# 658
  • София

В клона "в наше село" също са готини, ама тия срещу парламента са номер 1!
Там работи наша обща позната, ако не се лъжа  Wink

# 659
  • Sf
Много глупости и излишни караници се изписаха...
В по-малките фирми може и да изискват снимки на кандидатите. В големите компании и в обявите им за работа никога няма да споменат снимка!

Ако отношението на HR-ите по принцип е такова, както в по-горните мнения, много жалко... Определено си иска умение да се работи с хора!

Общи условия

Активация на акаунт