Частни детски градини и ясли - София (5)

• 123 274
  • 766
  •   2
Отговори
# 435
  • София
Цитат
Няма нищо по-стресиращо от дете в подготвителен клас, гледано от баба или гувернандка.
 Моля те, да поясниш.Тази теза ми е нова Peace

# 436
Отровка,
доколко знам от постовете ви тук, работите в системата на детските градини, харесвате я и не толерирате алтернативите. Това е ваше право, и разбирам защо е така. Но като достатъчно възрастна да познавам повече от една възможност, ви уверявам, че има хора, които не биха приели паяжинясалото ви статукво за нищо на света. И за себе си, и за децата си. И слава богу, че ги има.

# 437
Отровка, мама може да осигури страхотна социализация и честно казано съм изненадана, че трябва да го обяснявам. Само погледни в Отчетните колко групи от майки с деца се сформират, които траят с години. А и по площадките също се обособяват компании от най-ранна възраст.
В предучилищната на дъщеря ми има много деца, гледани от баби или от мама и честно казано се справят отлично. Ако имат някакви проблеми, те са в началото и бързо отшумяват, а и нали детето ходи на предучилищна, за да се научи, а не за да може.
И продължавам да смятам, че за до-двегодишното дете социализацията не е от първостепенно значение, докато мама, домашната обстановка и спокойствието, са далеч по-важни.

# 438
Позволявам си в духа на разговора (макар че темата е за частни градини, надявам се да не излиза от контекста) да ви цитирам един разговор от днес с разрешението на моя близка приятелка, която го е провела. Три! години след кандидатстването в прословутата "система", през които гледане вкъщи, частна градина и т.н., детето й най-сетне е прието в държавна. Какво следва:

"Разговор между мен и директорката на 60 ЦДГ БОР преди 10 минути:
- Здравейте, казвам се... Детето ми е прието при вас на последното класиране. М. Г.
- Да, приет е. Готови ли са ви документите. Принтирахте ли заявлението.
- Не, не сме. Обаждам Ви се точно заради това. Исках да се видим ако е възможно.
- Ми, пригответе си документите и елате да го запишете. Трябват Ви....
- Преди да го запишем ще се радвам да разгледаме детската градина, да видим дали си пасваме и дали се "харесваме" едни други.
- Вижте, аз съм пуснала едно място, можете да си запишете детето. За нас градината си е хубава, за Вас не знам.
- Ми, и аз не знам. Затова исках да се видим и да поговорим за порядките при Вас, за учебния процес и т.н.
- Аз съм много заета. Няма как да стане. Преценете си и ми кажете кога ще дойдете да го запишете.
- Преди да сме поговорили аз няма как да знам дали искам да бъде записан при Вас.
- Аз съм заета. Ако всеки, който се чуди дали иска да си запише детето, ми отнема по един час и ми губи времето... Как да стане?
- Много Ви благодаря. Не ни чакайте за документите."

Та... по-добре да си гледаме децата "по книги и интернет", викам аз, ако това им е "социализацията" и "изграждането на качества, умения, навици" и т.н.

# 439
  • Sofia
Параход, много хора ще си ги запишат децата без изобщо да питат, затова и отношението е такова.
И за мен беше леко шоково отношението в държ. училище след опита ми с ЧДГ, въпреки че са адски любезни... ама някой да седне да ми обяснява порядките или да ми обръща специално внимание (без да има проблем!) - ха ха.

# 440
Шунка,
абсолютно си права, но точно защото повечето хора "няма и да питат", затова елементарното възпитание позволява да се обърне 5-10 мин внимание на "досадниците".

Училището... друга тема, немного по-лека. Като стигне поколението до нея, и там ще се включа Grinning Но то все пак е неизбежно - задължение и право на всеки; плюс, че в него ходят сравнително членоразделни индивиди, които са преджапали що-годе успешно през "първите 7 години" и могат да ни обяснят порядките и със свои думи. За 2-3-годишни деца обаче, нещата не стоят така. Или поне аз така си мисля, може и да бъркам. В случая детето от примера е по-голямо, обаче отношението е универсално. Кратуна колкото и да я вариш, не омеква.

# 441
Параход, "порядките" в държавните градини ги обясняват много подробно на родителските срещи в началото на всяка учебна година. Нищо не й пречи на твоята приятелка да си запише детето и да иде на родителска среща, за да се запознае с персонала. Все пак таксата е 60 лева, и да не й хареса, няма да обеднее без тях  Peace директорката няма да я коментирам, в системата е пълно със сърдити лели, но има и свестни все пак. Не ги слагайте под общ знаменател.

Темата започва да придобива абсурдни измерения  Rolling Eyes

# 442
  • София
Мравчето, съвсем спам стана, но те е точно така. Какъв е смисъла да си записваш детето в градина, и след това да разбереш на какво място си го записал - от родителската среща? Аз така си записах детето преди 3 г. в общинска ДГ /беше прието случайно на лотариен принцип, и тъй като не очаквах да го приемат, преди това беше записано в частна градина/, и след като премислях 3-та месеца, през които трябваше да тръгне детето, септември го отписах, без да е ходило. И мястото, което освободих, не се се появи като свободно в интернет. Wink
Не е въпроса в таксата, а в това съзнателно да запишеш детето си в място - независимо дали частна или общинска градина, която да отговаря на твоите критерии. И е редно да знаеш къде го записваш, преди да го изпратиш там, а не детето ти да е опитно зайче - защото имам познати, които вече смениха ДГ, и това неминуемо е стрес за детето.
Едва ли някой се стиска за 60 лева... Simple Smile

# 443
Може би понеже при нас имаше родителска среща първо, а детето ми след това тръгна, бях спокойна. Ние също не очаквахме да бъдем приети и бях пред подписване на договор с частна градина. Държавната ми е под балкона буквално, и не съм вярвала, че ще го кажа, но по абсолютно нищо не отстъпва на частните, които разгледахме. Всички са много мили. Имам постоянна връзка с учителките. Звъняла съм им, винаги ми казват как е малкия. Пиша това, за да се види, че има и свестни лели, не само кисели  Simple Smile

За да съм по темата, ще напиша името на градината, която бяхме избрали - "Българанче" в Княжево. Много ми хареса, имаме и приятелчета от квартала, които ходят там. Бяхме на посещение. Много е чисто, тихо, с хубав двор. Възпитателките са големи сладурки. Детето ми не искаше да си ходи. Нямат медицинско лице, постоянно при тях, но в съседната къща има педиатър (по техни думи), това като минус. Много се занимават с децата. Групата е от 12тина деца на възраст от 2 до 5-6. Разделят ги на 2 масички - по-малки и по-големи и така ги занимават адекватно според възрастта. Използват помагалата на МОН, разгледахме ги заедно с едната учителка. Таксата е 400 лв.

# 444
Параход ,благодаря за "паяжината"....! До колкото съм на ясно с форума, тук е място да се обменят мнения, а не да се обижда. Надявам се, че и ти си на ясно! Това ,че пишещите са на различно мнение по въпросите е нормално. И това е ценното. Иначе аз, от паяжината ще се опитам да уточня мнението си /ако позволиш/- като майка и като учител, считам, че за детето е по-добре да бъде в ДГ/ЧДГ и т.н.т. най-късно след 5-тата си година.Не съм за яслите, но на майките се налага, нямат избор. Против съм и налагане на задължителна предучилищна подготовка от 4г., но и това ще стане под давление на ЕС. Освен това...считам, че трябва на всички деца да се отпусне държавната субсидия, за да имат повече избор родителите. Против нелицензираните измислени "клубчета". Е, това е моето становище.
А що се отнася до разговора с въпросната директорка....нямам думи..., не имам думи....голяма част от директорките си позволяват да се изживяват като богини. И това е недопустимо! Но Мравчето пък разказва друг, позитивен сюжет. Така че основното ми мнение е-родителите да имат избор, но 1г. преди постъпване в у-ще, да бъдат в учебна институция. Това е от мен в "паяжината"!

# 445
Мравчето, благодаря за споделеното мнение за детска градина Българанче. Таксата звучи много добре за позитивните неща, които си написала.

# 446
  • София
като майка и като учител, считам, че за детето е по-добре да бъде в ДГ/ЧДГ и т.н.т. най-късно след 5-тата си година.
И това защо? Аз не съм чела никъде сериозна обосновка на подобна нужда по отношение на самото дете. Децата спокойно могат да тръгнат на 7 на училище и много, които сме го правили без да ходим никъде преди това не сме изостанали нито в образователен, нито в социален план. Да не говорим, че  допреди десетина години изключая Англия  почти навсякъде децата са тръгвали задължително на училище от 6 или 7 годишна възраст. Това със записването на 3- 4- 5 е новост от последното десетилетие и то по съвсем други причини, нямащи нищо общо с развитието на самото дете.

# 447
  • Berlin
Мисля, че детска градина има предвид отровка, не училище.

# 448
  • София
Мисля, че детска градина има предвид отровка, не училище.
Знам, но тя твърди, че най- късно на 5 детето трябва да започне да посещава ДГ, за което не ми е известна никаква научна или друга обосновка.

# 449
Ако търсите "научна" причина, може да се разровите по дебелите бумаги и ще откриете. Но...тук във форума не мисля, че е място където да се цитира високопарно научна литература. И мисля, че не е удачно да сравняваме преди 10-тина години и децата днес. Разликата е огромна. Аз изказвам МОЕ мнение като родител преминал през това с моите деца и като учител, работил с деца тръгнали от ясла и такива, които идват за първи път в ПГ. Това си е мое мнение. Не го натрапвам на никого. Не един са случаите, когато е идвало детенце, гледано от бабата до 6г. То не е плач, то не са капризи, тегаво и за него и за нас. НО отново не е редно децата да се вкарват в "закономерности". Зависи от детето, зависи от родителите, зависи от средата. И както вече писах предстои вкарване на задължително записване на децата в ДГ от 4-г. Е, тук/както и за 5г/ съм много против. /и това си е мое мнение/. НО Това го налага ЕС. И нашите гламари козируват и ще го наложат.Без да има дадено право на избор за родителя, осигурени достатъчно места и условия.

Общи условия

Активация на акаунт