Пословици в българския и чуждите езици

• 50 107
  • 493
  •   1
Отговори
# 255
  • София
 "Който няма глава, има крака"

# 256
  • Варна
"Който няма глава, има крака"

Аз го знам " Като ти е слаб акъла, да ти е здрав гърба."

# 257
  • n/a
Имам една българска любима: Мързелът не мори, а мъчи.
Чуждестранни аналози не съм срещала. Ако някой се сети,
ще съм благодарна.

А, сетих се. За онова там знам българския вариант: От главата си патят краката.

# 258
Сетих се още една за мързела Mr. Green - Ако те боли, колкото те мързи... - не знам за чуждестранна такава.

# 259
  • София
Аз пък знам една казана от шопа: Когато имаш най - много работа, легни и си почини, ако наистина е спешна - някой друг ще я свърши.

# 260
  • n/a
Eдна такава нашенска срещнах: Умри, но не се минавай; минеш ли се, не се издавай; издадеш ли се, да не ти пука. Найс, а? Не вярвам, че може да съществува аналог  Mr. Green

# 261
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Eдна такава нашенска срещнах: Умри, но не се минавай; минеш ли се, не се издавай; издадеш ли се, да не ти пука. Найс, а? Не вярвам, че може да съществува аналог  Mr. Green

Joy Joy докарва го до към "бит и е@ан не си признават "
 Blush

# 262
Някои изрази са просто непреводими Grinning
Като например - Бил съм се бил напил Crazy

# 263
Бил съм се бил напил Crazy

...и съм щял да падна.  Mr. Green

# 264
  • Варна
Някой в началото спомена за еквиваленти на "тъмна Индия" и все се каня да попитам за еквивалент на "албански реотан" и дали и нас ни има в нечии съседски изрази  newsm78 (защото "да имам на българите втория акъл" и "хубава работа, ама българска" са си родни лафове)

# 265
  • Велико Търново
А чували ли сте to take French leave, което пък за французите е filer à l'anglaise (франкофоните да поправят, ако съм го изписала грешно)? Та този ми ти израз е нещо като да се изнижеш по терлици.

# 266
  • Варна
Бил съм се бил напил Crazy

...и съм щял да падна.  Mr. Green

Не е така " Бил съм се бил напил и съм се бил бил."  Laughing

# 267
  • Варна
Някой в началото спомена за еквиваленти на "тъмна Индия" и все се каня да попитам за еквивалент на "албански реотан" и дали и нас ни има в нечии съседски изрази  newsm78 (защото "да имам на българите втория акъл" и "хубава работа, ама българска" са си родни лафове)

В Унгария имат израз: "От българско време", т.е. много отдавна, от време оно

# 268
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
сигурно сте чували "лоша рана зараства, лоша дума не се забравя" трудно ще е да се обясни това на човек, който цял живот е знаел че "sticks and stones..." Wink

# 269
Тъй като съм отвеяна и дългокрака мноого често използвам  "На който му е къс акъла, са му дълги краката"

Ex Пунчик, като си дългокрака на кой му пука дали си отвеяна.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт