Веганство/вегетарианство-За и Против

• 21 434
  • 228
  •   1
Отговори
# 210
защото Янечек е само въпрос на време да си замине и вБГ някое веганско дете както вече се случва всяка година в кралството напр
ако хвърлиш бърз поглед във веганската тема няма да намериш точни и ясни препоръки как да избегнеш дефицитите при децата
там по този въпрос се пише криптирано и с недомлъвки

Краси, за Дюкан не става въпрос тук
имам предвид нормална вратна пържола или от бутче
не сухо филе
радвам се че си открила твоя начин

# 211
Дадох Дюкан като пример за ядене само на месо.Иначе, не знам какво точно месо ядат дюканци, не съм спазвала точно диетата.Ядях бяло пилешко месо, запечено на грил, със зеленчуци или салата.

А сухи филета, салами, кренвирши и прочие месни "специалитети"  не ям доста отдавна, още преди да спра месото като цяло.

Аз не живея с идеята, че този начин на живот и хранене е най-правилният, за да имам смелостта да го предлагам и на други.Това си е отговорност.А ако ме послушат и на тях пък не им влияе добре?

Установявам, ден след ден, как ми влияе на мен, и споделям моя си опит.
Но не мога да поема отговорността за други хора.
А за храната, продавана по магазините , съм по-категорична, защото имам познати , работещи в разните му месарски, млечни и прочие производства и такива неща съм чувала, че .....
А , вярвам, за вредата от разните му Е-та, консерванти, оцветители, ароматизатори , стабилизатори и прочие , с които масовата храна е натъпкана, никой не спори.

# 212
ако хвърлиш бърз поглед във веганската тема няма да намериш точни и ясни препоръки как да избегнеш дефицитите при децата
там по този въпрос се пише криптирано и с недомлъвки
Не съм рзглеждала тази тема, предполагам, че им се дават хранителни добавки, за които просто не се споделя.
Чудно ми е едно нещо, обаче. Решаваш да не ядеш нищо животинско, обаче търсиш непрекъснато заместители най-често на млечните продукти. И се създават всевъзможни идиотщини, които да заместят сиренето и млякото. Защо? Като си решил да не ядеш мляко, не се ли предполага, че не трябва въобще да ти липсва? Вегански таратор от изкиснато кашу, сирене от желирано кашу, торта с крем от кашу, добре че е кашуто.

# 213
Виж, като почнат да ми казват, че крада млякото на телето и цикъла на кокошката  Laughing , тогава вече се разделяме трайно. Не одобрявам човек да се озлобява от начина си на хранене.
Да, определено е досадно и отблъскващо. За това и аз говоря/пиша колко ми е отвратително -  именно това отношение. Повечето до вчера са моцали и мляко и месо.

"но от всички режими при мен именно последният ме доведе до там след десетилетия загубена такава способност"
Затова казвам, че е тъпо да се нападаме един друг, защото еди кой си ядял не знам си какво.

И все пак май повечето ми включвания тук акцентират върху здравословността. Другите аспекти на веганството аз лично няма да ги засягам, защото са си мои виждания и не мисля да се натрапвам на аудиторията. Simple Smile

"ако хвърлиш бърз поглед във веганската тема няма да намериш точни и ясни препоръки как да избегнеш дефицитите при децата"
 Laughing
Аз лично не смятам, че съм длъжна на някого за това. Даже мисля, че достатъчно съм направила, прекалено дори да споделям опит и "помагам". Обикновено се получава направи добро, за да...Пък и после минавам в категория проповедници. За какво?! Където трябва и когато трябва, пиша. Нищо не крия около себе си/нас. И отново: споделям опит. Съгласна съм с Краси:
"Аз не живея с идеята, че този начин на живот и хранене е най-правилният, за да имам смелостта да го предлагам и на други.Това си е отговорност.А ако ме послушат и на тях пък не им влияе добре? Установявам, ден след ден, как ми влияе на мен, и споделям моя си опит."
А и във веганската тема не знам кои точно са вегански деца. Май почти няма такива. Така, че можем да спим спокойно. Wink

"Не съм рзглеждала тази тема, предполагам, че им се дават хранителни добавки, за които просто не се споделя."
Не просто не сте запознати и стреляте на посоки. Simple Smile

"търсиш непрекъснато заместители най-често на млечните продукти"
Не бих казала. Simple Smile

Не е само кашуто, има и млад кокос.  Joy
Не виждам нищо лошо в алтернативата. Някои му викат заместител, да. Всеки с вижданията си.
Но да, сирене от желирано кашу и мен ме утрепа.  Joy

Подигравате се/нападате/гадаете/предвиждате смъртни случаи...иначе се апелира за толерантност и от двете страни...

# 214
Чудно ми е едно нещо, обаче. Решаваш да не ядеш нищо животинско, обаче търсиш непрекъснато заместители най-често на млечните продукти. И се създават всевъзможни идиотщини, които да заместят сиренето и млякото. Защо? Като си решил да не ядеш мляко, не се ли предполага, че не трябва въобще да ти липсва? Вегански таратор от изкиснато кашу, сирене от желирано кашу, торта с крем от кашу, добре че е кашуто.
Не мисля, че става въпрос точно за заместители.
Аз например, обичам мюсли.Ами с гОла вОда не ми е вкусно....  и млеката/напитки от ориз, овес, спелта и прочие се оказаха добра алтернатива.Ако имам време, ги правя сама, ако не, ги купувам готови.
Обичам и препечена филийка чат-пат.Е, маслото от кашу, или от фъстъци е идеално вместо кравето.
Т.е., не търся непременно какво да ям вместо масло, месо, мляко....Ако не ми се яде масло, няма и да ям...Ако спра да ям мюсли, няма да ми трябва и мляко....

# 215
Всеки е свободен да има каквото си иска мнение. Това не значи, че мнението му е обективно правилно. Изобщо нямам интерес да споря дали този начин на хранене е правилен или не, но намирам за странни катеогорични изказвания, базирани на голия въздух и лично мнение. Категоричността може да е по отношение на вътрешното убеждение и това е ОК, но не и по отношение на обективната действителност. За Дюкан/Аткинс има доста документирани случаи на тежки увреди и злощастната смърт на Д-р Аткинс от сърдечно заболяване доказва колко е адекватна идеята му за хранене. Чалга певицата Ивана и отказаха бъбреците от Дюкан и щеше да умре за една бройка, ит.н и т.н. Т.е можем да твърдим, че тази диета е неправилна, базирано на факти.

Ако има такива примери за 80-10-10 тогава можем да твърдим, че и тази диета е неправилна. Ако нямаме, можем само да твърдим, че лично ние сме силно убедени че това е вредно, но без претенции това да има вързка с действителността. Ще ми е много интересно да прочета за примери за вреда от 80-10-10 ако имаш такива.

Да, разбира се, шантави хора, които застъпват едно или друго течение в нутриционизма има безброй. И да, доста са досадни. Там е работата, че диетата не променя особено характера и ако някой е досадник като яде хормонално месо и мляко с гной, ще е досадник и като яде амброзия и сок от утринна роса, и обратното. Дори най-правилната диета да имаш, характерът е съвсем отделна работа и той си се проявява с пълна сила, докато човек не реши да му обърне внимание със същото внимание и енергия, както на диетата си.

Не е нужно да го пробвам. Всъщност не е нужно да изпробвам всичко на гърба си, за да разбера дали действа на организма ми добре или не. Основата я разбирам много добре на 80/10/10. Wink
А защо мисля така - нямам намерение да се изтъквам. Не е нужно да имам диплома по нутриционистика както сега е модерно.
По тази логика не е редно да се казва/пише, че Дюкан и ВМНВД е нездравословна от хора, които не само не са пробвали, но не са се хранели така с години.

Всъщност, донякъде съм съгласна с Янечек, че твърде фанатично се защитават някои тези и течения. На мен също не ми допада, писах в началото за това вече. Всячески страня от такива хора. Достатъчно се набълбуках през годините, нагледах и начетох на небивалици. И заради такива екземляри покрай сухото гори и мокрото.

# 216
Четейки последните постове, забелязвам една .....грешка, да я наречем.
За разлика от диетите Дюкан, Зоната, Аткинсън, 80-10-10, и други знайни и незнайни, то вегетарианството/веганството Не е Диета.
Поне не и за мен.Възприемам го като изцяло нов поглед към начина на живот и начина ми на хранене.

"Диета" предполага временност, обикновено се препоръчва/предписва на болни хора, за известно време, докато оздравеят или поне подобрят състоянието си.После се връщат към обичайния си начин на хранене.
Аз , слава Богу, не съм болна.Не целя да лекувам нещо, нито това да е нещо временно .
Както казах, възприемам го като постепенна и постоянна промяна в начина ни на живот, в начина ни хранене, на почиване....на релакс.
Явно сега ми е дошъл момента за промяна.А факта, че така се чувствам в пъти по-добре, не се уморявам, не се задъхвам (въпреки, че чат-пат пуша), и като цяло се чувствам в много по-добра форма, ме кара да мисля, че това за мен е правилният начин.

# 217
Вери,
само за уточнение, не съм визирала точно теб като казах, че има последователи на една и друга диета, които са станали проповедници. Дори преди тази тема не съм обръщала внимание, че си вегетарианец. За мен типичен пример на проповедничество е д-р. Емилова и една кулинарна блогърка, която има много интересни рецепти, но заради злобното си отношение към "другите", вече не й чета блога (не на Краси - нейния си го следя Simple Smile ). От другата страна пък - Милко с мазното, дето пиел със сламка маста от консерва с гъше месо.
Краси, аз под диета имам предвид начин на хранене, може да си права, че ползвам думата неуместно.
Според мен трябва някак хората да се разбират помежду си, без да се обиждат на трупоеди и на тревопасни, но крайностите винаги дразнят и точно те провокират неприязън. Моите родители са вегетарианци - ами, гощаваме се заедно и по-важното - майка ми храни децата и с месце като й гостуват.
Единствено съм непреклонна по отношение на децата - каквито и да са родителите, на тях трябва да им се предлага храна от всички хранителни групи. На моите им се дава всичко - и месо, и зърнени, и хляб, и млечни, и мазно. Даже сладко.

# 218
На мен пък ми е странно да се защитава страстно дадено хранене без да е изпробвано на собствен гръб и да се кара така години. Визирам великото 80-10-10. Това клони към фанатизма. Иначе после аз съм правела категорични изказвания, всичко било гол въздух, мнението ми не е обективно и нямало връзка с действителността.  Laughing Май някой себе си е описал.

"но без претенции това да има вързка с действителността"
Що?  Laughing

"Ще ми е много интересно да прочета за примери за вреда от 80-10-10 ако имаш такива."
Който търси, намира.  Wink

Янечек, мисля, че се сещам за кулинарната блогърка. Wink По-рано спомена желираното сирене от кашу. Wink Може и да бъркам...

"Според мен трябва някак хората да се разбират помежду си, без да се обиждат на трупоеди и на тревопасни, но крайностите винаги дразнят и точно те провокират неприязън"
Точно така!

За моите деца съм писала много. Simple Smile

# 219

W'A'S'P',
не знам, просто не знам как имаш търпение непрекъснато да обясняваш всичко това, надявам се да се прочете  от повече хора bouquet

аз чета, но ...някакси ...както и да го въртя....не ми пасва. Какво  да се прави?
Хора- различни.  Wink
Считам, че времето е доказало, че изборът ми е бил правилен. За мен.

Едно и също се нищи . Обикновено все в платформа, която трудно допуска многоизмерността.
Много срещам  невероятни небивалици, от рода....че се тъпчем с/даваме на децата си добавки Laughing
И защо заместители? Нали като цяло говорим за храна.
Хранителните групи могат да се изпълват от достатъчно богат асортимент и пълноценност и без непременно и изрично конкретна храна, спадаща /като матричен шаблон/ в дадена група. Peace

# 220
Tочно така е, не е диета, в смисъл на кратка програма за отслабване. В българския език има двусмислие на думата 'диета'. Под 'диета' разбирам 'начин на хранене', не режим за отслабване.

Четейки последните постове, забелязвам една .....грешка, да я наречем.
За разлика от диетите Дюкан, Зоната, Аткинсън, 80-10-10, и други знайни и незнайни, то вегетарианството/веганството Не е Диета.
Поне не и за мен.Възприемам го като изцяло нов поглед към начина на живот и начина ми на хранене.

"Диета" предполага временност, обикновено се препоръчва/предписва на болни хора, за известно време, докато оздравеят или поне подобрят състоянието си.После се връщат към обичайния си начин на хранене.
Аз , слава Богу, не съм болна.Не целя да лекувам нещо, нито това да е нещо временно .
Както казах, възприемам го като постепенна и постоянна промяна в начина ни на живот, в начина ни хранене, на почиване....на релакс.
Явно сега ми е дошъл момента за промяна.А факта, че така се чувствам в пъти по-добре, не се уморявам, не се задъхвам (въпреки, че чат-пат пуша), и като цяло се чувствам в много по-добра форма, ме кара да мисля, че това за мен е правилният начин.

# 221
Какъв метод ползваш за гадаене, че видя че не съм пробвала на 'собствен гръб' 80-10-10? Кистално кълбо, боб, куршум?

Защо необоснованите мнения, не-базиращи се на никакви факти не могат да имат претенции за валидност?Simple Smile) Е извинявам се, няма да обяснявам това. Който успее да се досети, успее. За останалите и без това е излишно да се обяснява.

Ахам, който търсел намирал:))))))) Това ли е най-якия отговор за случаите с проблеми с 80-10-10? Евала! Сега вече ме убеди!Разбита съм! Joy

На мен пък ми е странно да се защитава страстно дадено хранене без да е изпробвано на собствен гръб и да се кара така години. Визирам великото 80-10-10. Това клони към фанатизма. Иначе после аз съм правела категорични изказвания, всичко било гол въздух, мнението ми не е обективно и нямало връзка с действителността.  Laughing Май някой себе си е описал.

"но без претенции това да има вързка с действителността"
Що?  Laughing

"Ще ми е много интересно да прочета за примери за вреда от 80-10-10 ако имаш такива."
Който търси, намира.  Wink

Янечек, мисля, че се сещам за кулинарната блогърка. Wink По-рано спомена желираното сирене от кашу. Wink Може и да бъркам...

"Според мен трябва някак хората да се разбират помежду си, без да се обиждат на трупоеди и на тревопасни, но крайностите винаги дразнят и точно те провокират неприязън"
Точно така!

За моите деца съм писала много. Simple Smile

# 222
Какъв метод ползваш за гадаене, че видя че не съм пробвала на 'собствен гръб' 80-10-10? Кистално кълбо, боб, куршум?

Както казах била съм и вегетариянка /лакто-ово/ и на месоядна и т.н. 80-10-10 ми допада, но не мога да твърдя, че в момента съм го постигнала-не мога да сваля мазнините на 10% от калориите за сега. Нито съм 100% сурова. През деня като цяло ям сурово, а вечер сготвено-примерно задушени картофки, задушен зелен фасул, пълнозърнеста паста със зеленчуци, ориз...

А по-рано писах това:
"А защо мисля така - нямам намерение да се изтъквам. Не е нужно да имам диплома по нутриционистика както сега е модерно."

Но удобно се чете през редовете. Обяснимо и понятно.
Нямам намерение да разяснявам нещо си, да разказвам, да се обосновавам, да се ровя за линкове и аргументи, само защото някой иска да си задоволи нездравото любопитство.

Ясно е също така, че в един момент, когато няма какво да се каже, е много удобно да се охарактеризира даден човек, да му се лепне етикет и да се мисли, че е постигнато много. Велика тактика! Но признак на слабост за мен. Simple Smile Wink

Дърляйте си се на воля в поредната безумна тема, където се мерят знаете какво и е подходяща база за изтъкване кой е по-по-най.
Дискусията си я бива от самото начало.
Както впрочем тази в темата "Раждане вкъщи", която достатъчно се о*ка.
"Който успее да се досети, успее."

# 223
A, Вери, извинявам, се, ти цитираш мои думи.  Simple Smile

Останалото..."нездаво любопитство" е да питаш някои откъде е взел данните за твърдението си?  Не знам какви са правилата на комуникацията в твоя свят, но в моя това е меко казано странно.

А както не искаш участваш в тази тема, защото ти е под нивото, така гледам доста напористо проявяваш добре известната си раздразнителност и 'мууди' харакер, съчетани с назидателност. Grinning Не е новост това, забелязала съм го у теб от много време, не че съм изнанадана, но е малко досадно, защото с маниера ти никога до нищо не се стига, освен до някакво усещане, че ти си безпрекословно права, но няма защо да се мориш да го доказваш, защото ти е под нивото. Laughing Пффф....изключително печеливш атитюд.

# 224
За нас пък,вегатар. е начин на мислене и част от светогледа ни. Намества се чудесно в опитите ни да сме зелени,да се грижим за околните ни живи и неживи неща,да се движим много,да сме навън много (градината ми завъди само босилек тази година,но ученето продължава Mr. Green),да общуваме наживо,а не по инет.Не че като детето яде кюфтаци го изгониме от нас Laughing,но поне за мен стремежът ми за "из/про чистване" на тяло и глава/душа е процес цялостен..
На моите им се дава всичко - и месо, и зърнени, и хляб, и млечни, и мазно. Даже сладко.
Grinning Много ми харесва да чета Яначек,винаги ме усмихва Grinning Дете което не е яло сладко не познавам,а истерии тип "оле хапна един бонбон,вър' в поликлиниката и после 3 седмици на моркови" са отвъд смехорията (не че не съм била свидетел на подобни)
*
ред-лекувам всекидневно хора с наднормено тегло от "слушане на тялото"; това имах наум,инак ако човек умее и се чувства добре и е здрав-великолепно; моите наблюдения,за жалост,са че повечето хора не го умеят и допускат редица храни/напитки които изграждат биолог.зависимост (точно като алкохол и дроги) и става мазало голямо..

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 16:18 от anette1104

Общи условия

Активация на акаунт