Консултации с адвокат

• 132 373
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 990
Още един въпрос. Разведена съм. Синът ми (на 16 години е) иска да си смени бащиното и фамилното име. Възможно ли е? Какви са условията?
Не, не е възможно. Какъвто и да е въпросният човек, той е баща на момчето и такъв ще си остане. Никой не може да заличи произхода си, каквото и да прави...
Никъде в закона няма забрана за промяна на бащино и фамилно име, чл. 19 от ЗГР допуска такава промяна ако се докажат предпоставките за това в охранителното производство! Така, че не не е невъзможно, но трябва да бъде достатъчно обоснована и мотивирана една такава молба, подкрепена със съответните доказателства.

3а да смениш името си трябва да докажеш в съда, че то е обидно, осмиващо или опозоряващо личността ти.
Но ако искаш да се откажеш от произхода си - това няма как да стане и едва ли съдът ще разреши смяна на името на това основание...

Много са хората, които поради някаква лична или друга причина не си харесват името/-ната и биха го сменили, ако имаха възможност...
Точно затова законодателят максимално е ограничил хипотезите, при които физическо лице може да иска смяна на името/-ната си.
Ако беше така лесно да се откажеш от името си и да приемеш друго, то само такива дела нямаше да имат край...

Последна редакция: пн, 27 яну 2014, 19:12 от krem-karamel

# 991
  • Пловдив
Аз пък мисля , че след като е минало делото , не .

Защо бе  newsm78 newsm78 Хубаво е да лапнем половин апартамент, ако ли пък не то адвокатът ще си изкара надницата за една година  Mr. Green Mr. Green И в двата случая има печеливши  Twisted Evil

Радвам се, че ви развеселявам. Защото на мен хич не ми е весело след като година едва издържам с учителската си заплата двама сина - студент, абитуриент и една дъщеря ученичка без да получа и стотинка от таткото да разбера, че си е купил апартамент и бил супер обзаведен с 3Д телевизори, масажни столове и подобни екстри.

# 992
 krem-karamel, отлично знам какви са предпоставките, но има константна практика на съдилищата, която е в смисъл, че молителя сам определя имената, с които иска да се представя в обществото и по принцип съдът не следва да ограничава личната воля, стига да са налице важни причини, а важни причини са субективен критерий, които зависи от преценката на съда и конкретните доказателства. Лично аз още като млад и зелен адвокат, помогнах на майка да смени имената на дъщеря си, бащата се беше дезинтересирал, детето беше с ДЦП и той беше изпаднал в амнезия по отношение на това дете, така че съдът прецени и допусна промяната на имената. Така, че знам до къде и колко се простират важните причини по чл.19 от ЗГР. За всеки конкретен случай е индивидуално и лично аз не мога да махна с лека ръка и да кажа, не е възможно! Ами възможно е, стига да може да докажеш тезата си и да убедиш съда!

# 993
 ЗлаВещица, принципно може! Особено ако е по взаимно съгласие и сте вписали, че ще уредите имуществените си отношения след развода Simple Smile има хубава практика и малко-по горе в темата мисля с мандаринката я бяхме коментирали Simple Smile

# 994
  • Пловдив
Благодаря   bouquet

# 995
  • В градината...
Нашият съд е вероятно най-консервативен относно промяна на имената - да се скъсаш, не можеш да докажеш важни обстоятелства /овсен в изключително редки случаи/.
Колежка искала промяна на фамилията на една рускиня, която в нейната страна се казва по един начин, така се води във всички документи и по грешка, идвайки в Бг, нашите й записват фамилията неправилно - като й добавили -ова, без истинското й име да завършва така. И какво рекъл съдията в мотивите си - да, налице са достатъчно причини за промяна на фамилията, но предлагам на г-жата да носи псевдоним - името, което иска, вместо да си променя реално фамилията.

# 996
Колега, това са изолирани случаи! След като Русенския съд допусна да имаме Манчестър Simple Smile просто нямам думи, но е факт!

# 997
  • София

Защо бе  newsm78 newsm78 Хубаво е да лапнем половин апартамент, ако ли пък не то адвокатът ще си изкара надницата за една година  Mr. Green Mr. Green И в двата случая има печеливши  Twisted Evil

Радвам се, че ви развеселявам. Защото на мен хич не ми е весело след като година едва издържам с учителската си заплата двама сина - студент, абитуриент и една дъщеря ученичка без да получа и стотинка от таткото да разбера, че си е купил апартамент и бил супер обзаведен с 3Д телевизори, масажни столове и подобни екстри.

Не го казвам със зла умисъл, но това е толкова "лъзгава" тема, че не е изключено само да плащаш на адвокат, който да те пързаля и да ти дава празни обещания. А може апартаментът да не е купан на негово име и от къде ще вземе изведнъж толкова пари след като до вчера сте били заедно и сте нямали  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

# 998
  • В градината...
Колега, това са изолирани случаи! След като Русенския съд допусна да имаме Манчестър Simple Smile просто нямам думи, но е факт!
За съжаление не са изолирани случаи, а практика.

# 999
  • Пловдив

Не го казвам със зла умисъл, но това е толкова "лъзгава" тема, че не е изключено само да плащаш на адвокат, който да те пързаля и да ти дава празни обещания. А може апартаментът да не е купан на негово име и от къде ще вземе изведнъж толкова пари след като до вчера сте били заедно и сте нямали  newsm78 newsm78 newsm78 newsm78

Не съм тръгнала да го вземам, едва ли ще стигна и до там. Но ако ме ядоса още малко сигурно ще мога да науча кога е взет,  от кого и на чие име е. Просто искам да знам дали имам някакво право, за да се поинтересувам, ако нямам няма смисъл да ходя да търся.

# 1 000
Така... всичко по време на брака е СИО, важи си презумпцията за съвместен принос до прекратяването му! Всеки от вече бившите съпрузи може да иска определяне на по-голям дял, може да твърди изключителен принос, а може и да иска дял от личните вещи (някои) на бившия съпруг. Приносът не се изразява само във финансови средства, а и в грижи за дома, децата, домакинството и т.н. Така, че на тази плоскост според мен може, друг е въпросът, кой какво ще доказва и в какъв процес.
За да няма излишни въпроси, просто отиди до Агенция по Вписванията, Имотен регистър - направи си справка (регистъра е публичен) и виж има ли и какво е придобил в периода по време на брака, както и как го е придобил! Дарението няма да те ползва... т.е. лично ще си е дори и по време на бракът.

# 1 001
За съжаление не са изолирани случаи, а практика.
Не знам, аз до сега съм нямала проблем нито със СРС нито с ВРС Simple Smile

# 1 002
  • Пловдив
Извинете за нахлуването:
искам да попитам за моя приятелка - нейна приятелка ще идва от аржентина да сключи брак в България с българин и разбира се иска гражданство (уж брака е по любов, ама звучи съмнително), за колко време ще й дадат гражданство, трябва ли да е пребивалала тук, да имат деца и т.н. Да потърси ли услугите на адвокат ако се налага - и на кого в Пловдив?   bouquet

# 1 003
  • Пловдив
За да няма излишни въпроси, просто отиди до Агенция по Вписванията, Имотен регистър - направи си справка (регистъра е публичен) и виж има ли и какво е придобил в периода по време на брака, както и как го е придобил! Дарението няма да те ползва... т.е. лично ще си е дори и по време на бракът.

Благодаря, така и ще направя   bouquet 

# 1 004
  • София
ЗлаВещица, със сигурност няма да чакаш да те ядоса, за да проверяваш. Самата мисъл не ти дава мира и ще провериш много преди това. Но въпросът е дали отговорът ще те задоволи или ще те накара да тръгнеш по един безкраен път, който е със съмнителен резултат. А и мислиш ли, че той не се е застраховал предварително  newsm78 newsm78 Законът за съжаление е врата в полето и много лесно се заобикаля  Twisted Evil Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт