било трудно да намериш работа

• 26 609
  • 257
  •   1
Отговори
# 135

jobs и разни подобни сайтчета са последното място, на което човек трябва да търси работа.
Peace

# 136
  • Русе/София

3xi, обаче не пуска надписи и кролове само на новини и на бас, че работи в България ОнЕър или ТВ+.
да,да не е само на новините/просто исках да обясня длъжността/.Малко ли са тия пари за тая длъжност?

# 137
  • София
caffeine, аз съм филолог с два езика. Преводач съм на хонорар, но това не ми е основният доход и няма кой знае какви финансови измерения. Така че основно работя като редактор и коректор в медийната сфера. Примерът с jobs го дадох, за да направиш съпоставка със сумите, които цитираш. Иначе и аз мисля, че сайтовете за работа не предлагат адекватни позиции.

# 138
  • София
Бояна, БНТ е държавна телевизия. Там нормален човек не може да започне работа, мисля. От край време се искат връзки до пето коляно. Поправи ме, ако греша.  Peace

По- лесно се започва работа там, отколкото другаде, но и в частните телевизии да не мислиш, че взимат много повече. Не случайно заплатите им са тайна. Laughing
Понеже не знам как точно се нарича професията,но става дума за човека,който пуска надписите след края на емисията,по време на нея -та заплатата,която взима чисто е 1630лв.Телевизията е частна.
Монтажисти, оператори и техническия състав взимат много повече от останалите и е нормално да бъде така. Т.е. те вървят като IT-тата.  Операторите още преди 5-6 години можеха нормално да взимат като фрийленсъри по около 100 лв на ден. Но това са професии, които изискват много специализирани знания и умения, и солиден стаж, не всеки може да се научи. Такъв персонал е кът и се котка навсякъде.

Виж журналист на практика може да бъде всеки, особено в последните години. Важното е да имаш достатъчно свободно време и да можеш да тичаш по цял ден. Някои го правят и без пари, така работех и аз през първата си година, но тогава бях на 19.

# 139
На половината журналисти и парите, които получават са им много. Работя в тази област и положението е трагично.
Сори за офф топика  Peace

# 140
  • София
На половината журналисти и парите, които получават са им много. Работя в тази област и положението е трагично.
Сори за офф топика  Peace
Така е. Аз вече не работя в тази област, положението наистина е повече от трагично. И все пак, останали са и много свестни хора да работят за тези пари и при тези условия. Когато си работил като журналист 10- 15 години е трудно да работиш друго. Някои стават ПР-и, но това е съвсем различна професия, чисто принципно, не у нас.

# 141
Разбира се, че има страхотни професионалисти, които са потърпевши от малоумната ситуация в медиите. Удоволствие е да контактуваш с такива хора, които в момента са като бели лястовици. Но темата за медиите е дълга и мнооого мътна и неприятна за дискусия. Спирам  Peace

# 142
Не е половин ден работа учителстването.
Хайде стига градски легенди.

Бре, 5 години работих, как не го разбрах  newsm78
Може би защото сравнявам със сегашната си работа.
Да, права си, имаш време за самоподготовка, за проверка, но това можеш да си го правиш и в къщи, нали?
Положението вече не е, каквото беше преди 5 или преди 10 години. Не знам кога си работила и в какво училище.
Последно работих преди 2 години в най-елитната бургаска гимназия. Идвах на работа в 7.00 и си тръгвах в 13.30 в най-добрия случай. По-често свършвах в 15.00 след консултации, допълнителен час на клас, уч. съвет и т.н. И това удоволствие за 600 лв. бруто с вкл. лекторски. Пари за дрехи и премии 2х300 лв. за 1 уч. година.

Затова се ядосвам, когато чуя за половин работен ден. Дори по договор учителите се водят на пълен раб. ден!

# 143
Хайде и аз да се включа като човек с опит като счетоводител и малък опит 1 година  - учител в Професионална гимназия. Като заетост учителствуването е доста по-малко. Работното ми време като счетоводител е от 9-18ч, 20 дена платен отпуск. Да не говорим за изключителните моменти на натоварване в определени периоди, когато и извънредно се работи.
Като учител няма заетост от 9-до 18ч всеки ден. Пък имало домашни, контролни за проверка - ами има, но те не са ме тровили толкова като заетост. Учителите се подготвяли за урока.И като счетоводител непрекъснато ми се налага да чета нормативна уредба. И не върви да е натоварено на работа, а аз спокойно да си чета и проучвам закончето.Правя си го у дома извъм работно време. И това, което ми правеше впечатление - - мине се не мине време  - национален празник не се учи, после пък спортен празник - не се учи, празник на училището - пак не учи. Аз хванах и грипна ваканция и след това ваканция, заради поледица. Такива почивки по време на грип, поледица в другата ми работа няма. Затова съм склонна да мисля, че учителите поне по отношение на заетост няма от какво да се оплакват.
Мен ме тровеше психическо и емоционално непрежение като учител. Доста е трудно да се работи с ученици, не е въпроса да се изпее само урока.

И по отношение на обявяването на заплатата предварително - аз съм на мнение,че трябва да се споменава  и в обявата, или пък поне на първо интервю задължително. Така както аз с кандидатурата си  изпращам на подробно CV, където детайлно съм разказала за образование, опит, предишна  месторабота, изброила съм умения, дала съм си ЕГН, че и снимка ит.н. така мисля на 1-во интервю би трябвало и те така подробно да ми разкажат за работата, изискванията, отговорности,задължения и заплащане. Защо аз да си разказвам всичко, дори да отговарям на въпроси "планирам ли дете или заминаване в чужбина?", "каква заплата очаквам?", "как се виждам след 5 години?" ит.н.а те да ме държат в неведение. Напразното разкарване и за двете страни не е приятно, нито пък ползотворно. Освен ако някой не иска да добие опит в интервютата, а отсрещната страна опит като човешки ресури.

# 144
Малко извън темата, но ми стана любопитно - наистина ли си пишеш ЕГН-то в CV-то?

# 145
  • Варна
Не,пише се дата на раждане !

# 146
Майка ми е учителка по Информатика от 21 години, с 3-то ПКС. От известно време е и главен учител. Смея да твърдя, че заетостта й съвсем не се изчерпва с последния звънец за деня. Работи по проекти, ходи на олимпиади и провежда куп извънкласни дейности. Отива сутрин в 8:30 за първия час и рядко се прибира преди 17:00, понякога даже в 19:00. Заплащането е адекватно, но ще кажа само толкова - няма да го коментирам.

Това са моите наблюдения, ще се радвам още учители като Джомиста и Касита да споделят своя опит с професията, защото аз също съм се насочила към нея и имам нужда от още информация от първа ръка.

# 147
orchid, krasimilo, това ми беше първи превод на документи извън университета и съответно не бях сигурна, че ще направя всичко така, както е правилно. И до ден днешен за мен е по- трудно да превеждам официални документи и ще обясня защо. Превеждам от и на сръбски език и понеже езиците са много сходни, понякога стават грешки точно по тази причина, особено ако не практикуваш езика постоянно. Понятия от рода на ЕГН, МВР, МНВР и т.н. могат да бъдат много често объркани в превода, именно поради голямата близост на двата езика. На пръв поглед глупави грешки, но могат много да спънат нещата ако ги объркаш. Освен това мразя да превеждам печати, понеже много често се е случвало да е прекалено блед, или липсващ на места. Да, малко за превод, но крие доста възможности за издънки Peace И когато нямаш натрупан кой знае колко опит в подобен тип преводи, може да изгърмиш много кофти. Затова винаги съм предпочитала преводите на  текстове, когато се занимавах с този тип дейност. Естествено, с практиката нещата вече изглеждат по съвсем различен начин  bouquet

А ти за заклет преводач ли кандидатства? Защото аз навремето исках да започна към Търговско-промишлената палата и там първо искаха успех по-висок от 4,50 и после преводи от двата езиак, за да преценят дали "ставам". Преводите си ми ги платиха така или иначе и доколкото си спомням бяха доста обемни. После ми казаха, че съм одобрена и така...

# 148
[=

Последна редакция: чт, 21 юни 2012, 18:25 от ZinaSt

# 149
[=

Последна редакция: чт, 21 юни 2012, 18:26 от ZinaSt

Общи условия

Активация на акаунт