било трудно да намериш работа

• 26 631
  • 257
  •   1
Отговори
# 105
Била съм и от двете страни - наеман и наемащ на работа. Всичко е много индивидуално и съм склонна да се съглася, че заплата на първа среща не се обявява, защото тя е по-скоро опознавателна - хората масово пишат измислици в СВ-тата си и е по-добре да говорим конкретно.

Първата ми работа по професията - още учех, беше в бг фирма. Избутах точно няколко месеца. Никога повече няма да работя в такава по ред причини. Международните имат също куп проблеми, но все ми се струва, че нещата са доста по-подредени.

Заплатата е част от договарянето, а за мен също така е важно осигуровки на пълна работна заплата, ясна длъжностна характеристика, ясни срокове за оценка на труда и резултатите и т.н.

Изборът на служител е двустранен процес - както компанията ме избира, така и аз нея  Peace

# 106
  • в пералнята
А на мен са ми много странни тези суми, които Зина дава за пример. Кой взима 2400 и за каква позиция? Може би Зина подбира най-малко мениджъри и управленски персонал?

Иначе думите на Arhinora са абсолютно верни. Огромни изисквания за една секретарка - за езици, за опит, за ненормирано работно време, за счетоводни познания дори и това срещу 400 лв. бруто максимум!

Та ми стана любопитно къде дават 2400, веднага ще се кандидатирам, пък даже и за секретарка.  newsm78
Има и дават, но е за специфични изисквания. Не става въпрос за мениджъри, а в повечето случаи за IT специалисти - програмисти, сървърни инженери, графични дизайнери, апликейшън дивелъп и т.н.
За хора с познания в тези области, това са си жълти стотинки и никой не би се навил. Затова повечето компании си избират неопитни и недостатъчно квалифицирани, но все пак отбиращи от тематиката младежи и ги обучават, като обаче ги задължават да работят за определен период в конкретната фирма, което автоматично те залоства на едно място за няколко години.

# 107
А на мен са ми много странни тези суми, които Зина дава за пример. Кой взима 2400 и за каква позиция? Може би Зина подбира най-малко мениджъри и управленски персонал?
2400 е нормална заплата за програмист (което е МНОГО широко понятие, защото сферата е огромна вече), сисадмин, специалист телекомуникации и то в началните нива, а не мениджър.

Piny, смисълът заплатата да се пише в обявата или да се каже на ранен етап, е че повечето хора кандидатстват на повече от едно места. Ако заплатата не те устройва, за какво да си губите времето с пет интервюта? Ако трябва да избереш между няколко работни места, как ще го направиш, без да знаеш кой колко пари ще ти дава?

# 108
  • София
Чудесно! Програмист да си на днешно време!
Наистина не знаех, твърде далеч съм от тази сфера.

# 109
2400 е нормално за млад програмист. Ръководител на проект в IT сферата обикновено взема между 5000 и 10 000. Зависи в каква фирма работи все пак.
Касиерка в хипермаркет - около 700
Секретарка - около 1200 -1300. Но има и секретарки на 2500 (всичко е относително)
И т.н.
Заплати от 400лв. има само в малките градове, мисля.

А заплатата може да се договаря, само ако става въпрос за ръководна длъжност. Какво има да договаря една продавачка или един общ работник?

Подобни врътки с пет интервюта и разни тестове се прилагат на млади зайци, които едва сега започват кариерата си. Не мисля, че някой специалист, който си знае уменията ще се върже на подобни неща. Такива специалисти не контактуват много с HR-ки, защото последните нямат общ език с тях - просто не разбират от материята и наистина няма за какво да си говорят.

# 110
2400 е нормално за млад програмист. Ръководител на проект в IT сферата обикновено взема между 5000 и 10 000. Зависи в каква фирма работи все пак.
Секретарка - около 1200 -1300. Но има и секретарки на 2500 (всичко е относително)
И т.н.

А заплатата може да се договаря, само ако става въпрос за ръководна длъжност. Какво има да договаря една продавачка или един общ работник?

Подобни врътки с пет интервюта и разни тестове се прилагат на млади зайци, които едва сега започват кариерата си. Не мисля, че някой специалист, който си знае уменията ще се върже на подобни неща. Такива специалисти не контактуват много с HR-ки, защото последните нямат общ език с тях - просто не разбират от материята и наистина няма за какво да си говорят.

И ред вярно няма в написаното от теб.

# 111
  • София
И т.н.

Нима? Прегледай обявите във всеки един сайт за работа на територията на София, примерно jobs и погледни какви заплати са обявени.

# 112
И т.н.

Нима? Прегледай обявите във всеки един сайт за работа на територията на София, примерно jobs и погледни какви заплати са обявени.

Обявеното е едно, договореното друго. Имам няколко познати в София, които работят като продавачки в магазин и вземат по 350лв.

# 113
  • Русе/София
Обявеното е едно, договореното друго. Имам няколко познати в София, които работят като продавачки в магазин и вземат по 350лв.
Това е точно така.

# 114
  • София
А аз имам познат журналист с пет езика, който в БНТ 2 взима 500 лв. Гледах, че една от големите телевизии предлагаше 1000 лв за водещ на сутрешен блок, а и по другите плащат толкова, някъде малко отгоре за ненормиран работен ден, често без почивни дни и тн. В IT областта заплатите може да са сравнително нормални, но останалите е мизерия, даже порка мизерия.

# 115
Колко получава един нормален софийски учител? Някъде четох, че са им оправили заплатите вече?

# 116
Бояна, БНТ е държавна телевизия. Там нормален човек не може да започне работа, мисля. От край време се искат връзки до пето коляно. Поправи ме, ако греша.  Peace

# 117
Колко получава един нормален софийски учител? Някъде четох, че са им оправили заплатите вече?

И на мен ми е чудно това newsm78

# 118
Бояна, БНТ е държавна телевизия. Там нормален човек не може да започне работа, мисля. От край време се искат връзки до пето коляно. Поправи ме, ако греша.  Peace

Аз те поправям. В БНТ ми се видя триста пъти по-лесно да започна работа отколкото в малка, частна телевизия, в която на шефа му се сторих твърде слаба и висока.  Mr. Green
В Канала поне се борих с няколко баби и един-двама дядовци.

И на мен ми е чудно това newsm78

Не зная нормална ли е  Mr. Green, но свеки получава около 670 лв.

# 119
Ами нормална е да, за половин ден работа и 56 дни отпуска, направи се супер даже  Mr. Green

Свеки обаче има минимум 30 години стаж, това са едни допълнителни 18 %, които млад учител не би вземал. Доколкото знам вече има разлика и между отделните училища

Общи условия

Активация на акаунт