било трудно да намериш работа

• 26 567
  • 257
  •   1
Отговори
# 90
Това са причините, поради които, макар и категоризирано като наглост, за мен не е изобщо задължително на първо интервю да се казва заплатата.
Извинявам се отново, но това е лишено от всякаква логика. Не казвате заплатата, защото може да не изберете човека поради някаква причина. А какво трагично ще се случи, ако той вземе, че разбере за каква заплата е кандидатствал, пък дори и да не е бил избран? Не разбирам. Защо това да е проблем? Как хората могат да публикуват някаква заплата (много често от-до, така че и аргументът с 2400-те е невалиден) още в обявата и да я видят не само отпадналите на първото, второто и третото интервю, но и всички кандидатствали, а също така и всички некандидатствали! Пък нищо драматично не им става, че са го казали.
Да не говорим, че за повечето кандидати заплатата носи много информация за самата работа. Почти колкото резюмето носи на работодателите. И просто не е честно единият да е със затворени очи.
Ако отида на интервю и не ми кажат още тогава предполагаемата заплата, бих го изтълкувала като акт на брутално неуважение към времето ми, към длъжността и личността на човека, който ще я заема и като показателен жест, че те избират мен, а не аз тях. Не бих се чувствала комфортно във фирма, в която още на първото интервю ясно ми заявяват къде ще ми е мястото.
Добре, че не работя в такава сфера, защото не съм добър слуга.

# 91
Моят опит показва, че заплатите се крият до последния момент, защото даващият ги, много добре знае, че не са това, което предполага да се получава за работата.
Казват се в началото или твърде ниските, или високите заплати.

# 92
Това са причините, поради които, макар и категоризирано като наглост, за мен не е изобщо задължително на първо интервю да се казва заплатата.
Извинявам се отново, но това е лишено от всякаква логика. Не казвате заплатата, защото може да не изберете човека поради някаква причина. А какво трагично ще се случи, ако той вземе, че разбере за каква заплата е кандидатствал, пък дори и да не е бил избран? Не разбирам. Защо това да е проблем? Как хората могат да публикуват някаква заплата (много често от-до, така че и аргументът с 2400-те е невалиден) още в обявата и да я видят не само отпадналите на първото, второто и третото интервю, но и всички кандидатствали, а също така и всички некандидатствали! Пък нищо драматично не им става, че са го казали.
Да не говорим, че за повечето кандидати заплатата носи много информация за самата работа. Почти колкото резюмето носи на работодателите. И просто не е честно единият да е със затворени очи.
Ако отида на интервю и не ми кажат още тогава предполагаемата заплата, бих го изтълкувала като акт на брутално неуважение към времето ми, към длъжността и личността на човека, който ще я заема и като показателен жест, че те избират мен, а не аз тях. Не бих се чувствала комфортно във фирма, в която още на първото интервю ясно ми заявяват къде ще ми е мястото.
Добре, че не работя в такава сфера, защото не съм добър слуга.

Напротив, просто не си разбрала аргумента с 2400. В този пример заплатата беше от 1700 до 2000, а на база искането на кандидата успяхме да получим разрешение за 2400. Ако бяхме публикували от 1700 до 2000, вероятно въпросния човек изобщо нямаше да кандидатства.

# 93
А да ти е хрумвало случайно, че човекът, както си иска 2400, така би се съгласил да работи и за 2000?
Стига да бяхте достатъчно честни и почтени да му кажете: "Така и така, за съжаление, в момента не можем да Ви предложим исканото заплащане. Максималната сума на този етап е 2000, ако нещата потръгнат по-добре, ще можем да преговаряме за повече и бла-бла-бла... Ако сте съгласен, можете да се считате за назначен."
Пробвай поне веднъж, може да се изненадаш от резултата.   Simple Smile

Обществен факт е, че се гаврите по всевъзможни начини с кандидатите за работа и разигравате СВ-тата на лотария, но не очаквах, че и кандидатстващият трябва да играе на тото и да уцели точната сума, която сте предвидили за заплата. Че той ако е толкова добър в хазарта, що му трябва изобщо да работи? Или това е вратичка да отсеете "нашите хора", които имат връзки във фирмата и са успели да се доберат до информация за заветната цифра, която ще им отвори вратите към Рая? 
Така и не можах да разбера кое му е погрешното да обявиш работно място и поне границите на заплащането, за да си спестите "титаничните" усилия да отсявате стотици и хиляди кандидатури с нереални претенции. Ако не пестите вашето време, поне помислете за хората, които разигравате като маймуни. Кой ви дава това право?
В тази криза много хора ще се съгласят на каквото и да е заплащане, независимо какви са им били очакванията. Но това, че човек е останал без работа, не ви дава основание да се гаврите с него и надеждите му.
Не знам, поне малко съвест нямате ли?
Явно нямате.

# 94
Всъщност наистина не е ли най- добре да се обяви заплатата в обявата, така и интервюиращия няма да си губи времето с интервюта с хора, които не биха работили за тази заплата, и кандидата няма да си губи времето
И да,  в дадения пример човека би могъл и да кандидатства, ако има рамка 1600-2000, защото би бил склонен на този компромис или би рискувал да преговаря за някой и друг лев отгоре, но ако рамката ви беше примерно 600-800 лева, защо и двамата да си губите времето с интервюта...
А относно " в момента получавам еди колко си"- то това не е ли чудесен ориентир че човекът едва ли би си сменил работата за по-малка или същата сума( това в отговор на "какво ме интересува колко взима човека в момента")? Аз също искам да си сменя работата, но ако ще почвам на изпитателен срок за същата или по-малка сума, по-добре да си седя на старата работа...

# 95
  • София
Сийке, няма смисъл. Всеки, който се гаври с хора има солидно оправдание защо това не е така и защо поведението му е човеколюбиво и крайно наложително.

# 96
Зина, изключително добре разбрах аргумента за 2400-те. Разликата между 2000 и 2400 не е чак толкова голяма, когато има информация приблизително каква заплата ще се отпусне. Когато нищо не пише, всичко между 200 и 8000 е възможно и това си е стрелба в тъмното.
Да не говорим, че коментар по предлаганата заплата, особено когато сумата е толкова голяма, някак си се подразбира.

От предлаганата заплата се получава информация и за естеството на работата. В обявите много често съм срещала разминаване по отношение на това кой какво разбира под младши специалист и старши специалист. Само по думата senior или junior не мога да преценя какво ниво им е нужно. Понякога и от изискването за 3 години опит не може да се прецени (за някои 3 години е senior, за други е junior).
Ако видя, че предлаганата заплата е 3 пъти по-висока от моята, изобщо няма да си губя времето да кандидатствам, както и ако видя, че е драстично по-ниска. Дори да са обяснили точно какво искат да се знае, пак няма как да кажат какво ниво на задълбоченост им е нужно.
Така че липсата на посочена заплата (дори в граници, дори при възможност за коментар) лишава кандидастващия от много ценна информация и му губи времето.
Не ми каза ти би ли наела работник, който вместо резюме, ти каже "Едва след като започна работа, ще може да видите какви са ми уменията".
Не каза и каква драма ще произлезе от това, че някой може да научи евентуалната сума. Освен, че кандидатът ви няма да бъде унижен, което предполагам си е необходимо за работната атмосфера,

# 97
  • София
adi_27 Като те размотаят на 5-6 интервюта вече ще си "инвестирал" твърде много време и надежди на въпросното място и по- лесно ще се съгласиш и на по- малката заплата срещу гордостта от факта, че си Избраният. Laughing

# 98
То е ясно, че го правят, защото могат да си го позволят и защото са нагли, но това, което ме изненада, е че някой хвърля усилия да ни убеждава, че има рационален смисъл.

# 99
  • София
То е ясно, че го правят, защото могат да си го позволят и защото са нагли, но това, което ме изненада, е че някой хвърля усилия да ни убеждава, че има рационален смисъл.
Всеки има логично обяснение за действията си, въпросът на други характеристики е тази логика да хармонизира с логиката на останалите.

А пазенето в тайна на заплатите е ужасна глупост. Нито бих кандидатствала някога без да знам какви са условията, нито бих търсила служители по този начин. Адска загуба на време е за всички и по този начин се пропускат ценни кандидатури, защото ценните кадри са ценни, защото умеят да ценят и себе си, и времето си.

# 100
  • в пералнята
Честно казано, нямам представа в каква толкова международна фирма работи Зина и чак любопитно ми става.
Аз наскоро кандидатствах в 3 такива, като 1 от тях беше агенция за подбор на персонала. Може би поради естеството на позициите и изискванията, които имаха и 3-те фирми, първите ми интервюта бяха по телефона, като в края на всяко ме попитаха за очакванията ми за заплата и след като ги споделих, веднага ми казаха дали е възможно или не. Не знам колко реалистични суми съм казала, но се въртяха с +/- 100 лв. След това последва още 1 интервю в офис и всичко беше изяснено. Без допълнителни усложнения и размотавания.

А що се отнася до секретарката, искаща 3000 лв. - ами да ти кажа при обявените изисквания за "административен сътрудник", както го наричате, направо ми става смешно. Да владееш 2 езика, да можеш да превеждаш документи от и на тези 2 езика, да имаш висше образование магистърска степен, да имаш релевантен опит няколко години, да организираш работата и да анализираш оперативната печалба и бюджета. И всичко това за 320 лв. бруто!
Хвала на такива работодатели с "реалистичен поглед върху пазара на труда"!

# 101
orchid, krasimilo, това ми беше първи превод на документи извън университета и съответно не бях сигурна, че ще направя всичко така, както е правилно. И до ден днешен за мен е по- трудно да превеждам официални документи и ще обясня защо. Превеждам от и на сръбски език и понеже езиците са много сходни, понякога стават грешки точно по тази причина, особено ако не практикуваш езика постоянно. Понятия от рода на ЕГН, МВР, МНВР и т.н. могат да бъдат много често объркани в превода, именно поради голямата близост на двата езика. На пръв поглед глупави грешки, но могат много да спънат нещата ако ги объркаш. Освен това мразя да превеждам печати, понеже много често се е случвало да е прекалено блед, или липсващ на места. Да, малко за превод, но крие доста възможности за издънки Peace И когато нямаш натрупан кой знае колко опит в подобен тип преводи, може да изгърмиш много кофти. Затова винаги съм предпочитала преводите на  текстове, когато се занимавах с този тип дейност. Естествено, с практиката нещата вече изглеждат по съвсем различен начин  bouquet

# 102
заплатата е въпрос на договаряне.
Какъв е смисълът да се пише в обявата?
Аз като кандидатсвам за работа, знам много добре колко искам да печеля и на колко най-малко бих се съгласила.
Този въпрос се поставя в края на итервюто от работодателя, ако аз му допадна.
Пък после той си решава ще ме вземе ли или не.
"Пазаренето" винаги е било във второто инервю и то в рамиките на 10%ина процента.

# 103
  • София
заплатата е въпрос на договаряне.
Какъв е смисълът да се пише в обявата?
Аз като кандидатсвам за работа, знам много добре колко искам да печеля и на колко най-малко бих се съгласила.
Този въпрос се поставя в края на итервюто от работодателя, ако аз му допадна.
Пък после той си решава ще ме вземе ли или не.
"Пазаренето" винаги е било във второто инервю и то в рамиките на 10%ина процента.
Ако в обявата пише каква е заплатата ЧР-то ще си спести много излишна работа, а кандидатстващите ще си спестят много загубено време, съответно и разходи. Да не говорим, че и онези, които биха одобрили възнаграждението ще са по- доволни, защото няма да са фантазирали по- големи суми. Но са чули нашите ЧР, че другаде питат каква заплата очакваш и те питат. За моите квалификации бих очаквала 10 000 лв, но дали ще го кажа на интервюто, ако някога реша да си търся работа? Вероятно е да знам как се заплаща труда на съответната позиция и моите очаквания и представи за стойността на труда ми са без значение.

# 104
  • София
А на мен са ми много странни тези суми, които Зина дава за пример. Кой взима 2400 и за каква позиция? Може би Зина подбира най-малко мениджъри и управленски персонал?

Иначе думите на Arhinora са абсолютно верни. Огромни изисквания за една секретарка - за езици, за опит, за ненормирано работно време, за счетоводни познания дори и това срещу 400 лв. бруто максимум!

Та ми стана любопитно къде дават 2400, веднага ще се кандидатирам, пък даже и за секретарка.  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт