За правата на децата ни! - тема 6

• 90 377
  • 746
  •   1
Отговори
# 645
  • София
И аз ги получих преди 2 седмици

# 646
Здравейте ,момичета.Имам едно питане, защото аз вчера не успях да получа отговор на въпроса си.Вчера бяхме на ТЕЛК .дадоха ни 72% -за епилепсията и за лекото изоставане.Понеже аз се грижа за синът ми наистина в повечето неща се справя сам ,но има неща за които аз му помагам та реших да ги питам защо ми бе премахнато от решението -"'с право на придружител''.Отговор така и не получих попитах ги какви са критериите за това нещо, и защо след като ние си стоим в къщи и се грижим за децата си нямаме право да сме лични асистенти, но...и на този въпрос не получип отговор.Та ви питам има ли значение процентите и изобщо състоянието на детето какво трябва да е за да е с право на придружител?.Не че ще хукна да обжалвам решението но ми е чудно причината по която решиха да го премахнат на предишното ни явяване на телк.

# 647
Нончето, защо да не го обжалваш? При нас е същата диагноза, същият процент, но с придружител. Настоявай за това! Имаш 14 дневен срок.
За личните асистенти така и не разбрах, никой не се намери да ми обясни за какво става дума. Май имаше срок   за кандидатстване и беше ограничен бюджета. Не съм запозната и наистина не мога да коментирам.

# 648
Какъв е смисълът да обжалвам/?. Едва ли ще мога да се класирам за личен асистент  след това.То майки на дечица къде, къде по-зле от моят  син не успяват та аз ли.Но ми бе интересно има ли критерий за това?.

# 649
Здравейте, моля за помощ. Каква е ситуацията за освобождавене от пътен данак на автомобил, който се води на името на майката. Детето е на 2 години и е с 90% с чп?

# 650
Нончето,

Децата под 16 години имат право на придружител, независимо от процента инвалидност. След 16 годишна възраст, вече минава в друга категория. Тук не знам за периода 16-18 години как го определят - дете или възрастен, но може да получава пенсия ако има 71% и нагоре. Такова е и условието за възрастен. Съответно възрастните имат право на придружител ако са първа категория т.е. 90% и над, инвалидност.
За да бъдеш обаче ЛА , то  детето трябва да има "с придружител" в решението.

Аз бях ЛА 9 месеца, въпреки, че ТЕЛК беше 95% с придружител за 2 години. Изобщо повече не съм правила такива опити.

# 651
Момичета ,имам и друго питане, но то по скоро касае мамите с дечица над 16години.На тези деца /вече не деца а лица /както ми казаха  социалните те имат ли право на тези 50лв -еднократна помощ която бе отпусната?.Питах ги "'социалното безгрижие '',но не ми дадоха конкретен отговор.Като съм си получила социалната оценка съм щяла да видя какво ще получава.

# 652
Момичета ,имам и друго питане, но то по скоро касае мамите с дечица над 16години.На тези деца /вече не деца а лица /както ми казаха  социалните те имат ли право на тези 50лв -еднократна помощ която бе отпусната?.Питах ги "'социалното безгрижие '',но не ми дадоха конкретен отговор.Като съм си получила социалната оценка съм щяла да видя какво ще получава.

Вчера получих обаждане от СГ  Shocked по повод на това, че дъщеря ми вече е навършила 16 през м.март и ме уведомиха, че ми спират две от трите интеграционни добавки, които получавах. Днес отидох и за да ми връчат заповедта. Остава ми само добавката за транспортни услуги 9,75, както и правото на рехабилитация веднъж годишно. И на мен това ми обясниха, че вече не е дете   Shocked  А относно помощта от 50 лв , получих я през април, когато ми преведоха помощта за март и е била все още дете  ooooh!  така че не мога да кажа със сигурност как стои въпроса за навършилите ги по-рано  Peace

# 653
Благодаря ти за отговора и на мен ми казаха че сумата за обучение ще му я спрат и няма да я получава.Само транспортни и за лекарствата.

# 654
  • Русе
Момичета какъв е срока за подаване на молба и фактура за осребряване за извършена рехабилитация /имаме право веднъж годишно на балнеолечение и рехабилитация/?

# 655
  • Велико Търново
Здравейте, моля за помощ. Каква е ситуацията за освобождавене от пътен данак на автомобил, който се води на името на майката. Детето е на 2 години и е с 90% с чп?
Аз също питах малко по назад в темата същия въпрос,отидах и в даначното и питах-отговориха ми така-всички лица с над 50 %Телк на чието име е кола или имот са освободени от данък.Моето дете също е малко и за това питах,трябва да отидете при нотариус-ти и таткото и колата се прехвърля на детето,нотариуса поне в нашия град е 80 лв и 20 лв е смяната на талона в кат и няма да плащате данък.Но до 18 г.възраст нямате право да продавате автомобила,абе може,ама е мн.сложно,чрез съда и т.н.Заслужава си ако е мн.голям данъка на колата и ако е нов автомобила и не мислите да го сменяте в близките години.Дано съм помогнала!

# 656
Здравейте!
Скоро ни предстои да правим ЯМР и моля за информация къде има в София такъв апарат с по-голяма резолюция?
Благодаря!

# 657
Преди години правихме в Правителствена болница.Мисля че и във Военна болница има ЯМР.

# 658
Мили  мами ,ето нещо,което може да ви е полезно
23/05/2013 by Gaillardia   
За нищите духом

Замисляли ли сме се за хората с умствени и психически проблеми, с генетични изменения? Чувстват ли, разбират ли? Да, те чувстват с духа си неприязненото и отхвърлящо отношение на околните и това ги прави изключително нещастни, спъва развитието им. Те не могат да кажат ясно за тая своя тегота, тежест, това нещо, което ги мъчи и много често се освобождават от нея чрез агресия и лошо държание към най-близките си хора. За това, родителите им и хората, които се грижат за тях, трябва да им казват често, че ги обичат, да бъдат ласкави и мили с тях, но без да ги глезят. Да ги поощряват и похвалват и при най-малкото им постижение, за да се стимулира развитието им. Тези хора, тези деца са любими на Бог. Тях Той ги носи на ръце, тъй като не могат да се справят сами. А всъщност сами по себе си те не са виновни за състоянието, в което се намират.

“Блажен, онзи, който пригледва немощния, в лош ден, ще го избави Господ.” – Псалм 41-1

# 659
  • софия
 Когато подавате документи за двойните детски,  искат ли Ви бележка от личната за ваксините?

Общи условия

Активация на акаунт