За правата на децата ни! - тема 6

• 90 369
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
Когато подавате документи за двойните детски,  искат ли Ви бележка от личната за ваксините?
Не.

# 661
  • Бургас
В повечето случай децата с увреждане са освободени  по закон за дълъг период от поставянето на ваксините.Аз с моята съм се разбрала ,а след като знаем ,че и голяма част от болестите са вследствие от имунизациите.Тя ми е казала -имаш пълното право да се страхуваш и да не искаш имунизации и че на мое място би постъпила като мен.Въобще разбран човек.

# 662
# 663
             Момичета,помагайте !Имам питане - има ли ограничения за получаване на 70% от мин заплата в зависимост от % на ТЕЛК?До сега бяхме с 70 % и детето получаваше тази сума.Днес минахме на ТЕЛК и още не знаем какъв ще е процента,нооооо....да съм готова с обжалването,ако има някаква промяна и решат да лишат детето от обезщетението!Благодаря ви предварително!!!

# 664
Здравейте, от миналия месец и ние сме с ТЕЛК - подадохме всички документи пред социалните, излязоха ни и заповедите, но този месец получихме на куп само сумата по чл.8, двойните семейни и едни 50 лв/предполагам са тези еднократните от м. 04/, интеграционните добавки с различна дата ли ги изплащат  newsm78

# 665
  • софия
Здравейте, от миналия месец и ние сме с ТЕЛК - подадохме всички документи пред социалните, излязоха ни и заповедите, но този месец получихме на куп само сумата по чл.8, двойните семейни и едни 50 лв/предполагам са тези еднократните от м. 04/, интеграционните добавки с различна дата ли ги изплащат  newsm78
да
И на мен така в началото, защото по бавно ги обработват и т.н. После започнаха накуп.

# 666
Аз вчера също подадох документите с новият телк.НО ми казаха че тези 50лв нямало да ми ги изплатят защото те били само за м.април и край.Кой взел взел кой не е .... newsm78И друго ме учуди относно интеграционните добавки .Въпреки че съм подала молбите м.май чак от м.юли съм щяла да ги получавам.Тоест м.юли ще ми изплатят сумата за м. юни а за м. май не.Телк ни е от началото на м. май.На въпросът ми защо м.май няма да получа интеграционни ми казаха че такъв бил редът.

# 667
Нончето, да, така е. Изплащането започва от следващият месец.

# 668
Didia , няма значение от процента,стига да е 50% и нагоре,всички деца получават 189лв. ,които са постоянни и не зависят от минималната работна заплата,плюс двойни детски и интеграционните добавки .

# 669

Изплащането започва от месеца, следващ месеца, през който е било последното плащане за всичко - двойни детски, чл.8 и интеграционни, при преосвидетелстване.

Ако стария ТЕЛК е изтекъл март, април няма нищо и новия ТЕЛК е от май, то трите плащания се получават от април, а не от датата на новия ТЕЛК.
Аналогичено е и с тези, които получават пенсия и интеграционни.

# 670
  • в полите на Балкана

Изплащането започва от месеца, следващ месеца, през който е било последното плащане за всичко - двойни детски, чл.8 и интеграционни, при преосвидетелстване.

Ако стария ТЕЛК е изтекъл март, април няма нищо и новия ТЕЛК е от май, то трите плащания се получават от април, а не от датата на новия ТЕЛК.
Аналогичено е и с тези, които получават пенсия и интеграционни.
За интеграционните не е съвсем така. Те са на базата на социалната оценка. Първо трябвя да се подаде молба за нея, да излезе тя и едва тогава молба за интеграционни добавки. Интеграционни със задна дата не знам да се изплащат, но........може и да е така. Аз незнам........... Знам, че и за обучение не се дават пари ако не ходи на логопед или нещо допърнително, което си плащаш и им представяш бележка за срока на обучението, но пък тук имаше мами, които твърдеха, че им изплащат добавката за обучение без да са им искали каквото и да е. На всякъде се тълкува както им е утодно май.

# 671
За интеграционните по ЗИХУ.

Подава се молба за СО. Излиза СО и заедно с нея се подава молба за отпускане на добавките, посочени в СО. Това трябва да стане в рамките на 1 месец - това е зъдължително условие. На тази база - отпуснати интеграционни според новия ТЕЛК и СО, се изплащат със задна дата, за периода между двата ТЕЛКА, който се явява "дупка" - изтекло старо и не излязло ново Експертно решение на ТЕЛК.

Социалните се правят на луди и не изплащат интеграционни със задна дата, ако не си ги потърси човек.

Как стои точно въпросът за различните категории интеграционни, нямам цялостна информация, но за балнеолечение има други условия и те не влизат в тази категория т.е. не се изплащат със задна дата - сигурна съм.
За лекарства - представя се удостоверение от кога се взема лекарството т.е. за периода без ТЕЛК дали е ползвало тази услуга, ако Е изплащат, ако НЕ Е не изплащат.
За транспорт и достъп на информация - изплащат се.
За другите не знам.

Основанието е чл.37 ал.1 от ППЗИХУ.

Получих си интеграционните за 1 година назад точно на това основание. Вярно, че стигнахме до Административен съд, но решението беше в моя полза.

Последна редакция: пт, 31 май 2013, 12:50 от Mama_Nana

# 672
На мен ми казаха че няма да ми се изплатят със задна дата.Такъв бил законът.Както и тези 50,00лв те също били само за април месец.Кой имал късмет взел кой не здраве да е..

# 673
  • Добрич
На нас също не ни изплатиха интеграционите добавки със задна дата. В началото на февруари се явявахме на преосвидетелстване, после чакахме 14 дневния срок, за да подам молбите, обаче комисията за социална оценка беше чак на 15 март, отделно не ми обясниха, че трябва да отида в края на март да си взема оценката и пак да подам молба за добавките и чак на 30 април разбрах какво е станало, ходих карах се, но накрая пак мене изкараха виновна, че аз не съм разбрала, и не съм ли помнила преди 3 г. как е било  ooooh! Добавките получих чак днес, за м. април.

# 674
На мен ми казаха че няма да ми се изплатят със задна дата.Такъв бил законът.Както и тези 50,00лв те също били само за април месец.Кой имал късмет взел кой не здраве да е..

За 50-те лева не знам нищо.

А защо няма да ти изплатят интеграционните за минал период?

Отказът при мен беше, че в т.6 на ЕР пише освидетелстване /чисто техническа грешка/ и процента от 95% с ЧП е станал 60%. Иначе всички срокове бяха спазени.

Аз какво да направя, че  общия ТЕЛК ни е извикал март, а СТЕЛК - октомври. Ти си в същото положение, нали.

Весси,

Има едно противоречие в ЗИХУ - 30 дни да излезе СО и същевременно 30 дни да се подаде втората молба, което няма как да стане, ако се спазят крайните срокове. Някъде в нета имаше решение на съда, точно по такъв казус и пак беше в полза на майката.

Общи условия

Активация на акаунт