За частното образование

• 69 273
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 840
  • София
Радвам се, ако при вас не е така! От други хора чувам други работи - от един момент става цифромания и започва делене кой какво има и къде ходи.  Peace

# 841
  • София
Показността, снобарията и парвенющината са следствие на семейна среда, а не на училищна такава.  friendship

# 842
Стела, съгласна съм и си права. Аз също разбирам причините за подбора. Просто не ми се иска децата ми да не видят и обратното.
И аз имам син с бунтарски дух и знам, че не е лесно.
Имам и притеснителна и съвестна дъщеря в началните класове и виждам и другата страна  Simple Smile

Иначе гениалността май често върви с антисоциалното поведение.

Факт - за гениалността и антисоциалното. Ама честно казано, не искам такива гении да имам, по-добре нормални и щастливи деца Simple Smile)) Моите също са много различни - и тримата, и като интереси, и като типажи, и като способности... Ето сега например избирам за третия училище, по-точно "предучилище" и съм в голямо колебание, защото ми се струва, че би се вписал в профила на Света София, умно дете е и чаровно, социално. Но е доста артистичен и се опасявам да не би да има тенденция към унифициране там... Дали ще успеят да открият талантите му и да ги стимулират... Уж НУКК е училище за артистични деца, но за там пък такива отзиви чета, че... Няма как да го запиша. Вторият ми е в Питагор, но той беше лесен избор - математик и спортист, такива деца навсякъде се чувстват добре и виреят добре.

Относно исканията на тийновете - не зависи това от училището, прави сте, но даже и от семейството не зависи, Айроник. Сигурно семейството или средата могат да го стимулират или потиснат, но само до известна степен. Заложено си е според мен дали човек се "показва" или не. Моите трима сина са и тримата различни в претенциите. Колкото големият държи на марките и показността, толкова вторият е скромен (в писмото до дядо Коледа - беше си поръчал не като всички деца и това, и онова, а ИЛИ), а третият пък е просто артист по душа и е над тези неща.

# 843

Радостина, това да плащаш 5600 за образование не те поставя в графата "богати". По-полека с развитието на мисълта нататък. Иди някоя сутрин да видиш как са облечени децата и дали не ползват грАдски транспорт...

Сигурна съм, че разбираш какво се има предвид, затова не коментирай нещата толкова буквално. Peace Убедена съм, че си права, че и в АК има много деца, чиито родители  не са  с особено големи финансови възможности и полагат доста усилия , за да покрият таксите. Но с най-чисти бакалски сметки, сума от близо 6000 евро за една учебна година, означава средно около 1200 лева , заделени месечно само за  таксата. А в това семейство се яде, пие се,купуват се дрехи, плащат се сметки и други занимания на детето, какво остава , ако има и още едно дете... Peace Което означава, че семейството може да не е много богато, но е поне със стандарт много над средния  за страната. И тогава идва ред на едно също умно дете, с потенциал, с амбиция, с желание да върви нагоре, но за родителите  на което сумата е непосилна. Толкова е просто след това. То си знае, че няма как да учи в АК, дори и условно  да иска, в резултат на което на негово място, заради по-добрите финансови възможности ( далеч не заради повече способности) друго се намества в  колежа. Кое  в казаното можеш да отречеш?Нима не е права в това отношение Черна станция, че преди години този проблем беше далеч по-малък, тъй като умни деца с ограничени парични  възможности имаха шанса да се обучават на половин такса - нещо, което вече не е възможно. PeaceЗащо толкова се палиш да отречеш нещо, за което човек дори не бива да е от кухнята, за да си направи изводи?Дай тогава твоята интерпретация (като човек с преки наблюдения)  на факта, че съотношението кандидатстващи към брой места драстично е спаднало спрямо това от преди 5-6-7 години. Форумът е за обмяна на мнения, сподели и твоето по въпроса, а не очаквай модератори да наказват някого, защото не е   съгласен с теб.
И това с матурите и добрите университети като намек е малко  гадно. Нима само децата от колежа се справят добре там?Статистиките сочат , че редом с колежаните, идеално се справят и деца от много други училища. Който си учи, дали е в колежа или извън него ( но пак в конкурентна среда), ще успее. АК, както и всяко друго училище, набедено за елитно и даващо  уж " летящ старт", не е панацея.  Всичко най-много си зависи от децата. Peace А в този смисъл материалът, с който моделират учителите,  е добър не само в АК.И не само децата от там биват приети в реномирани университети, ако това е критерият ти за сравнение. Така че какво ще видим като дойде времето за матури и университети - същото като досега, тоест едни и същи училища в челната десятка по болшинството предмети, като не броим единични отлични резултати на деца от иначе училища доста назад в класацията като ниво на обучение...Simple Smile
Вече няколко пъти пиша относно АК, че има финансови стипендии, за които всеки може да кандидатства. Стига доходът на родителите да отговаря. Ако човек има високи доходи, ще трябва да си плаща таксата, но наистина не е необходимо да си богат, за да учиш в АК. Честно казано, не ми е правило впечатление сред приятелите на сина ми да се делят на "богати" и "бедни" или пък да общува само с деца, които са на нашето ниво и отгоре. Всъщност, чак като кандидатстваха стана дума за средства, и то защото като си говорехме кой от приятелите му къде ще кандидатства, спомена, че някои от тях задължително се борят за стипендия, защото родителите им нямат възможност да ги издържат в чужбина. Но това по никакъв начин не им е попречило да си общуват помежду си и да се сближат, нито ги е деляло на клики според доходите и тн. За АК съм голям фен след седми клас, изцяло от личен опит.

# 844
  • София
Факт - за гениалността и антисоциалното. Ама честно казано, не искам такива гении да имам, по-добре нормални и щастливи деца Simple Smile))
Абсолютно!

Което означава, че семейството може да не е много богато, но е поне със стандарт много над средния  за страната. И тогава идва ред на едно също умно дете, с потенциал, с амбиция, с желание да върви нагоре, но за родителите  на което сумата е непосилна. Толкова е просто след това. То си знае, че няма как да учи в АК, дори и условно  да иска, в резултат на което на негово място, заради по-добрите финансови възможности ( далеч не заради повече способности) друго се намества в  колежа. Кое  в казаното можеш да отречеш?Нима не е права в това отношение Черна станция, че преди години този проблем беше далеч по-малък, тъй като умни деца с ограничени парични  възможности имаха шанса да се обучават на половин такса - нещо, което вече не е възможно.
Единственото, което се опитвам да кажа е, че наистина не е необходимо да си "богат", както беше написано, за да учи детето ти там. И го казвам, като родител чието дете вероятно щеше да учи там в първите 50% и при старите условия. Естествено, че и аз бих предпочела детето ми да учи там с половината си бивши съученици от СМГ и на 50% от редовната такса.
Ако си със стандарт като средния за страната или Сф не можеш да покриеш от джоба си таксата и ще прецениш дали искаш да се хванеш на сламката с финансовата помощ. И това се отнася не само за АК, а за всяко ЧУ. Ако трябва да изтъкна две отличителни черти, които аз харесвам, те ще бъдат:
- Добрият разписан, обективен и непобългарен ред;
- Обективното оценяване и високите изисквания, за да получиш 4, 5 или 6 по Бг скалата.

Не ми се струва обективно в тема за частни училища най-голямото обвинение към АК да бъде свързана с таксите и обвинението да идва от потребители, които са избрали за децата си друг тип обучение.

# 845
Факт - за гениалността и антисоциалното. Ама честно казано, не искам такива гении да имам, по-добре нормални и щастливи деца Simple Smile))
Абсолютно!

Което означава, че семейството може да не е много богато, но е поне със стандарт много над средния  за страната. И тогава идва ред на едно също умно дете, с потенциал, с амбиция, с желание да върви нагоре, но за родителите  на което сумата е непосилна. Толкова е просто след това. То си знае, че няма как да учи в АК, дори и условно  да иска, в резултат на което на негово място, заради по-добрите финансови възможности ( далеч не заради повече способности) друго се намества в  колежа. Кое  в казаното можеш да отречеш?Нима не е права в това отношение Черна станция, че преди години този проблем беше далеч по-малък, тъй като умни деца с ограничени парични  възможности имаха шанса да се обучават на половин такса - нещо, което вече не е възможно.
Единственото, което се опитвам да кажа е, че наистина не е необходимо да си "богат", както беше написано, за да учи детето ти там. И го казвам, като родител чието дете вероятно щеше да учи там в първите 50% и при старите условия. Естествено, че и аз бих предпочела детето ми да учи там с половината си бивши съученици от СМГ и на 50% от редовната такса.
Ако си със стандарт като средния за страната или Сф не можеш да покриеш от джоба си таксата и ще прецениш дали искаш да се хванеш на сламката с финансовата помощ. И това се отнася не само за АК, а за всяко ЧУ. Ако трябва да изтъкна две отличителни черти, които аз харесвам, те ще бъдат:
- Добрият разписан, обективен и непобългарен ред;
- Обективното оценяване и високите изисквания, за да получиш 4, 5 или 6 по Бг скалата.

Не ми се струва обективно в тема за частни училища най-голямото обвинение към АК да бъде свързана с таксите и обвинението да идва от потребители, които са избрали за децата си друг тип обучение.

Ох, с риск да бъда нападната отвсякъде, но поне в София някак не ми се вярва човек да е умен и да не намери начин да поддържа добър доход. Изключвам ситуации, в които здраве, смърт на родителя или някакви тежки външни фактори са попречили, защото има и такива.

# 846
  • София
Ми, да, иначе си тъп! И да не забравя - задължително си мързелив!

Заащо да е обвинение? парите са си пари, там и гениалния няма да го  пуснат без пари! Защо отричате очевидни неща?

# 847
  • София

Никого и за нищо не съм обвинила. Peace С какво право, всеки прави своя избор. Помолих те обаче  като човек с преки наблюдения и отричащ застъпената тук теза за пряка обвързаност между  високата такса и  намаляващия чувствително през последните години брой кандидатстващи деца, да споделиш своето мнение за причината.  Нищо повече.
Никъде не съм говорила и за спряганата тук парвенющина, показност, парадиране с финансови възможности.. И то по една единствена причина. Ironic вече я е казала.  HugТова е въпрос на възпитание, не на влияние на средата  и такива деца има не само в колежа,  а и  в добрите държавни училища.

Stella Maria, за мен определено грешиш. Peace Има много хора в София, умни и работливи, чиито доходи обаче не са сред най-високите и определено не позволяват децата  от семейството да учат в частно  училище, не говорим само за колежа. Peace Най-прост пример с учители. Ако са по БЕЛ и математика или  по език, да кажем ще си докарат допълнителни доходи с работа в школа или  с даването на частни уроци. И пак не мисля, че ще им стигне за частно образование на детето/децата.. Но какво правят гарантирано умни, начетени, културни преподаватели по физика, химия,  биология в прогимназиален курс - тоест по предмети, за които няма особено търсене на уроци.... Или общопрактикуващи лекари, без частна практика. Не са достатъчно интелигентни ли, какво ли?

# 848
Андариел, противоположната гледна точка, и по-масовата е, че който е заможен, или не дай си боже, богат, е престъпник. Кой беше казал, че в Америка, ако някой се издигне, съседите му почват да го поздравяват. А в България, ако някой се издигне, съседите спират Simple Smile)) Нямам такива крайни възгледи, че който няма пари, е тъп или мързелив, случаи всякакви има. Но обикновено, при нормални условия. особено в голям град като София, Варна... , умните и трудолюбиви хора ще успеят да се реализират и няма да им дотежи да дадат 6000 евро на година за образование на детето, ако изберат АК. Хубаво е, че има и добри държавни училища за умни деца, чиито родители не искат да плащат за образование. Но специално АК изобщо не е училище за глупави деца на богати родители (не че няма и такива частни училища) и затова съм готова да влизам в спор всеки път, като срещна подобно твърдение.

# 849

Никого и за нищо не съм обвинила. Peace С какво право, всеки прави своя избор. Помолих те обаче  като човек с преки наблюдения и отричащ застъпената тук теза за пряка обвързаност между  високата такса и  намаляващият чувствително през последните години брой кандидатстващи деца, да споделиш своето мнение за причината.  Нищо повече.
Никъде не съм говорила и за спряганата тук парвенющина, показност, парадиране с финансови възможности.. И то по една единствена причина. Ironic вече я е казала.  HugТова е въпрос на възпитание, не на влияние на средата  и такива деца има не само в колежа,  а и  в добрите държавни училища.

Stella Maria, за мен определено грешиш. Peace Има много хора в София, умни и работливи, чиито доходи обаче не са сред най-високите и определено не позволяват децата  от семейството да учат в частно  училище, не говорим само за колежа. Peace Най-прост пример с учители. Ако са по БЕЛ и математика или  по език, да кажем ще си докарат допълнителни доходи с работа в школа или  с даването на частни уроци. И пак не мисля, че ще им стигне за частно образование на детето/децата.. Но какво правят гарантирано умни, начетени, културни преподаватели по физика, химия,  биология в прогимназиален курс - тоест по предмети, за които няма особено търсене на уроци.... Или общопрактикуващи лекари, без частна практика. Не са достатъчно интелигентни ли, какво ли?

Лекарите обикновено намират в един момент начин да се реализират добре. Виж, учителите... там е тежко положението. Ами, какво да ти кажа, аз бях учителка една година и си намерих друго амплоа. Не мога да си позволя да работя за тези смешни пари, макар да ми харесваше много и да смятах, че това ми е призванието. Предполагам, вариант е единият родител да избере професия, която да осигури нормален живот на семейството му, ако другият е учител.
Впрочем, в частните училища, като АК например, учителите са добре платени. Това само между другото.

# 850
За да си позволиш частно образование за детето си, не е достатъчно да се пресметне само таксата. Страничните разходи не само не са маловажни, но са и съществени. Дори и само за това детето да може да отговори с приличен стандарт на облеклото, обувките, телефоните и пр. техниките, екскурзиите и т.н.

Ако ставаше само с акъл, упоритост и желание щях да съм милиардер.

# 851
  • София
Никого и за нищо не съм обвинила. Peace С какво право, всеки прави своя избор. Помолих те обаче  като човек с преки наблюдения и отричащ застъпената тук теза за пряка обвързаност между  високата такса и  намаляващия чувствително през последните години брой кандидатстващи деца, да споделиш своето мнение за причината.  Нищо повече.
Ако и ми кажеш къде отричам намаляващия брой кандидати или връзката с промяната в политиката за таксите, ще ме улесниш. И двата въпроса не са коментирани от мен.

Застъпвам две прости тези:
- Критериите за оценяване са високи,
- Успелите и заможни семейства нито са "богати", нито са лошите герои...

Останалото както казах е злословене. И (не)волно подвеждане.

# 852
  • София
Стела Мария, можеш да запазиш високомерието и клишетата за себе си, че си класически случай от учебниците! И го правиш неведнъж. Повечето хора смятат същото като теб - издигнали са се благодарение на собствените си усилия (демек, надценяват собствените си заслуги), и в същото време се оплакват, че неуспелите (бедни, гадни, злобни замистливи мързеливци), не стига, че сами са си виновни, ами и им завиждат на успеха! Включително това за поздравяването "по света и у нас" не е нашенски патент - същото го има и в чужбина. Абсолютно предвидимо поведение.
Между другото, аз дори не съм писала, че е за богати родители! Писах за такива, които са си надвили на харча по нашенския стандарт. Богатите си пращат децата директно в тежкарски пансиони в чужбина, и хич не се хабят за училище като АК в някаква забутана държавица като нашата. Факт е, че условията на АК откъм такси се влошиха за кандидатите, и все по-малко хора могат да си позволят да си пратят децата там, независимо каква хвалба за отбивки от таксата се прави. Броят на кандидатите и процентите, с които влизат са показателни, тази статистика поне трудно ще излъже.

# 853
  • София
Ако ставаше само с акъл, упоритост и желание щях да съм милиардер.
Касита, евалла за самооценката...

Дори и само за това детето да може да отговори с приличен стандарт на облеклото, обувките, телефоните и пр. техниките, екскурзиите и т.н.
Намираш ли разлика в телефоните и обувките на децата в АК и някоя елитна държавна гимназия, за да ни пишем по принцип.
Извинете за битовизма  Embarassed

Радостина, този път надминаваш и себе си.

# 854
  • София
Ако и ми кажеш къде отричам намаляващия брой кандидати или връзката с промяната в политиката за таксите, ще ме улесниш. И двата въпроса не са коментирани от мен.

Ти цитира написаното от Черна станция в частта с  подбора към днешна дата, хем по интелект, хем по портфейл, както и разсъжденията й за причините, довели до това.  Не значи ли поместването на този цитат и коментарите за злословене след него  несъгласие от твоя страна с написаното? Аз поне така го разбирам, заради което и  те попитах, ако не високата такса , то коя е  причината за отлива на кандидатстващи.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт