За частното образование

• 69 272
  • 1 014
  •   1
Отговори
# 855
Родителите от АК не ги познавах, защото децата бяха вече големи и не сме си общували по детски рождени дни и тн. Не е ставало дума за доходите им през годините, както ви казах. Но родителите от училищата на по-малките ги познавам и мога да кажа, че не са всички "богати". Даже повечето са хора с добре платени професии, "висока" средна класа, така да се каже. Просто са взели решение да инвестират примерно 700 лв на месец в образованието на детето си. За сравнение - ако семейството ви се храни на ресторант два пъти седмично, ще остави същите пари, и то ако не прекалявате с пиенето. Ако пушите по 2 кутии цигари на ден, ще изхарчите половината от тази сума за месец. Така че зависи от гледната точка, но не са непосилни таксите. А специално за АК, пак натъртвам - не се отказвайте да кандидатствате, дори ако ви се струва голяма таксата. Има стипендии и семействата с по-нисък доход получават финансиране. Съжалявам, че тук не пише никоя майка, която е минала през процедурата, за да я обясни подробно, но предполагам, че всеки, който се интересува, може просто да се обади в счетоводството им и да разпита.

Андариел, ти действително обичаш да нападаш и обиждаш, което си е изцяло твой проблем и няма да ти отвръщам. Това, което се опитвам да направя, с моето високомерие и клишета Simple Smile , е да убедя родители, които не са съвсем уверени във възможностите си, да позволят на детето си да кандидатства в хубаво училище като АК. Нерядко българите взимат кредити и купуват апартамент за детето, който изплащат години наред, вместо просто да инвестират в образованието му и да му дадат шанс да постигне много повече.

# 856
Ако ставаше само с акъл, упоритост и желание щях да съм милиардер.
Касита, евалла за самооценката...

Дори и само за това детето да може да отговори с приличен стандарт на облеклото, обувките, телефоните и пр. техниките, екскурзиите и т.н.
Намираш ли разлика в телефоните и обувките на децата в АК и някоя елитна държавна гимназия, за да ни пишем по принцип.
Извинете за битовизма  Embarassed

Радостина, този път надминаваш и себе си.

Не, не конкретно за децата от АК. Зарекла съм се, че през огъня ще мина и детето ми, ако е в Бг, ще учи там. Уточнявам, за да не речете, че ви опонирам.
Но съдя по две много близки деца, които учат в скъпи частни гимназии, и на които родителите трудно събират /буквално/ сумите за таксите за обучение. А има и екскурзии в чужбина, езикови ваканции, наистина скъпи вещи- и техника, и дрехи, и обувки. Съучениците коментират къде са прекарали ваканциите, да речем, къде ще пътуват за нова година.... и постепенно, когато не успееш да отговориш на стандарта, те отлюспват. Съвсем естествен процес. Дори не е нужно да има обидени и виновни.
В елитните държавни гимназии има всякакви прослойки. Братовчедка ми учи в сочената към момента най-елитна такава и една от добрите й приятелки определено е дете на семейство с изключително скромни доходи, щом се говори за събиране на средства за рокля и обувки за бала. Това, в кое частно училище би се случило?
Та, моето мнение е, че всяка жаба трябва да си знае гьола. Простете натурализмът.

# 857
  • София
Много здраве ще имаш, че нападам, Стела Мария, и че имам някакъв проблем! Просто казах, че твърденията ти  са като извадени от учебник, дори мога да ти напиша заглавието му! И това с апартаментите е поредното клише. Още малко и ще ги набиеш хората, че купуват апартаменти на децата си! Ами, така го разбират живота - така го живеят! Прави ми впечатление, че неведнъж така вириш нос на тема пари и успялост, все едно си жената на Бил Гейтс.

Не подвеждай хората с тези стипендии! На доста такива разочаровани родитеели се нагледах тази година, които се бяха надценили, включително по отношение на стипендиите, и после се вайкаха пред списъците на приетите в държавните гимназии и как детето се било заблудило, че и те се били заблудили, ама разбрали, че стипендията не ги оправя. Който чете, нека си проучи нещата, а не да кара на принципа "видяла жабата, че подковават коня, та и тя вдигнала крак" и да си надценява възможностите и размерана стипендиите! Каквото и да си говорим, таам става въпрос за пари, не сме деца, че да си затваряме очите! Товаа са пет години, а не една и две! Тази година вземе висока стипедния, ама догодина какво става? Аз нямам личен проблем с АК нито с частното образование, дори предложих на едното си дете да кандидатства там, но то отказа, та гроздето не ми е кисело.

# 858
  • София
Ти цитира написаното от Черна станция в частта с  подбора към днешна дата, хем по интелект, хем по портфейл, както и разсъжденията й за причините, довели до това.  Не значи ли поместването на този цитат и коментарите за злословене след него  несъгласие от твоя страна с написаното? Аз поне така го разбирам, заради което и  те попитах, ако не високата такса , то коя е  причината за отлива на кандидатстващи.  Peace
Понякога се налага да цитирам ЧС, само за да дам обективна гледна точка. Лесно се смесват 2 негативни факта с няколко щипки внушения и уж дълбоко познаване на материята.
Това което се опитвам да правя е да връщам разговора към важните аспекти, особено ако може да са базирани на факти и преки наблюдения.
Нещо като това, което ти правиш в темите за кандидатстване...

Касита, благодаря за отговора. Не съм наясно с останалите частни гимназии. Лично на мен обучението на сина ми в АК освен таксата ми струва и малко повече транспортни разходи, когато изобщо някой от нас го кара. По принцип ходи с ГТ, но в най-студените месеци гледам да го прилъгвам от време на време. Не плащам за курсове, уроци, лагери не се организират. В заведения не ходи. Фаст фудът е на дневен ред за всички тийнове. Дрехи, телефони са като преди АК, но той май не е много по тази част, да не кажа изобщо не е...

Радостина, АК не дава стипендии. Има възможност за финансова помощ. Самото наименование отличава двете.

# 859
  • София
Да, зная, че не дава стипендии, просто използвах израза на Стела Мария. Честно да ти кажа, за мен дори не е финансова помощ, а отбивка от таксата при определен резултат, но те могат да си го наричат както си искат. Важното е какво показват числата и колко трябва да внесе родителят на касата. Преди години беше по-евтино и едновременно по-достъпно заради по-високите доходи. Сега всичко се сви, а те си вдигнаха таксите и намалиха отстъпката, което ограничава доостъпа.  Peace

# 860
Много здраве ще имаш, че нападам, Стела Мария, и че имам някакъв проблем! Просто казах, че твърденията ти  са като извадени от учебник, дори мога да ти напиша заглавието му! И това с апартаментите е поредното клише. Още малко и ще ги набиеш хората, че купуват апартаменти на децата си! Ами, така го разбират живота - така го живеят! Прави ми впечатление, че неведнъж така вириш нос на тема пари и успялост, все едно си жената на Бил Гейтс.

Не подвеждай хората с тези стипендии! На доста такива разочаровани родитеели се нагледах тази година, които се бяха надценили, включително по отношение на стипендиите, и после се вайкаха пред списъците на приетите в държавните гимназии и как детето се било заблудило, че и те се били заблудили, ама разбрали, че стипендията не ги оправя. Който чете, нека си проучи нещата, а не да кара на принципа "видяла жабата, че подковават коня, та и тя вдигнала крак" и да си надценява възможностите и размерана стипендиите! Каквото и да си говорим, таам става въпрос за пари, не сме деца, че да си затваряме очите! Товаа са пет години, а не една и две! Тази година вземе висока стипедния, ама догодина какво става? Аз нямам личен проблем с АК нито с частното образование, дори предложих на едното си дете да кандидатства там, но то отказа, та гроздето не ми е кисело.

Че нападаш, нападаш, тонът ти е твърде язвителен, но тази вечер съм бяла и няма да ти слизам на нивото. Проблем не съм ти казала, че имаш, нито че гроздето ти е кисело. (Изобщо, ако става дума за клишета, май твоите постове изобилстват от такива, не моите). А за виренето на нос (поредното ТВОЕ КЛИШЕ)... не знам какво точно имаш предвид, но не е зле повече хора да вървят с вирнат нос и да гледат нагоре, вместо да го забият в земята, от страх да не се препънат. Ако човек мисли само какво може да се случи за 5 години и да му попречи да изпълни плановете и да осъществи мечтите си, по-добре да вземе да се гръмне.

# 861
Винаги съм се чудела защо, след като АК е черешката на тортата в гимназиалното образование сред ЧУ , има толкова намаляло търсене за него дори сред седмокласниците от ЧУ?
384 деца са се пробвали, като махнем тези, които са отишли на изпита само за спорта, както и онези, които са от ДУ, ами то я останат десетина паралелки от желаещи седмокластници, я не.
И понеже темата е за частното образование, разкажете повече за него в гимназиален етап, че нещо ми се губи.
И други ЧУ ли вече са започнали да дават качествено образование в гимназиален етап, ако е така, кои са?

# 862
  • София
Виж сега, Стела Мария, който чете, разбира за какво става въпрос! Както се казва, влАчи, щом толкова държиш! Не бъркай мечтите с плановете -първите са безплатни, а вторите стават с време и пари!  При равни други условия, парите имат значение.
Странно е, че точно в тема за частното образование има такава свенливост по отношение на споменаването на пари. Частното образование, като всичко друго е предоставяне на услуга на определена цена, която се заплаща от потребителя. Както и да е, мисля, че се изясни финансовата картина за АК. Добро е училището, стига на детето и родителите да им допада точно тази образователна система.

# 863
  • София
Да, зная, че не дава стипендии, просто използвах израза на Стела Мария. Честно да ти кажа, за мен дори не е финансова помощ, а отбивка от таксата при определен резултат, но те могат да си го наричат както си искат.
Финансова помощ, ще рече че не е "отбивка от таксата при определен резултат". Достатъчно е детето да не отпадне. Обикновено "те" имат ясен изказ.

# 864
  • София
Игра на думи, нищо повече! Аз гледам числата - при какви условия колко трябва да платя. Останалото е като опаковъчната хартия и панделката.  Peace

# 865
  • София
Да, зная, че не дава стипендии, просто използвах израза на Стела Мария. Честно да ти кажа, за мен дори не е финансова помощ, а отбивка от таксата при определен резултат, но те могат да си го наричат както си искат.
Финансова помощ, ще рече че не е "отбивка от таксата при определен резултат". Достатъчно е детето да не отпадне. Обикновено "те" имат ясен изказ.

Маркираното със сигурност ли е така? newsm78 Спомням си коментари от темата за колежа, от които останах с впечатлението, че  от 9 клас нагоре за отпускането на финансова помощ е необходим и конкретен  успех, а не само да не отпаднеш. Или нещата като цифри се припокриват, тоест минимумът, с който не отпадаш от АК, съвпада с  минималния успех, необходим ти за отпускането на финасово подпомагане. Така ли е или..? Thinking

Нова, по питането ти - познавам хора, доволни от гимназиалното обучение  в  ЧУ "Веда" за немски и в "Иван Апостолов" ( май така се зовеше) за английски.

# 866
  • София
Това е цитат от сайта им: "Финансовата помощ в Американския колеж се отпуска единствено на база на финансова нужда и се дава на семействата, които могат да я докажат."

Взето е оттук, има и още подробности, вкл. за пълните стипендии и размера на помощта:
http://www.acs.bg/Home/Admissions/Tuition_Rates_and_Scholarships.aspx

Признавам, че не съм в детайли наясно. Съпоставяйки нашето семейство с други, на които е отказана или дадена много малка помощ преценихме, че няма смисъл да кандидатстваме. Става дума за информация от близки семейства, за чиито стандарт и имуществено състояние имам представа, естествено не детайлна, просто порядък, индиректни ориентири и т.н. В смисъл не мога да съм прецизна и да дам по-конкретни измерители.

Или нещата като цифри се припокриват, тоест минимумът, с който не отпадаш от АК, съвпада с  минималния успех, необходим ти за отпускането на финасово подпомагане. Така ли е или..? Thinking
Според мен е така, макар и да не го намирам на сайта. Мисля, че границата е 4.50 среден успех с още няколко изискавания от типа да няма 2-ка, примерно не повече от две 3-ки, тук не съм прецизна, само маркирам схемата. Мисля, че го има в документите, които се дават/подписват ежегодно, но ако се заровя сега в чекмеджетата, ще ме заподозре, че му ровя из личните вещи... Накратко, всеки който покрива изискванията да учи там и докаже финансова нужда, може евентуално да я получи. Вече какви са критериите да имаш доказана финансова нужда не знам.

# 867
Пак пуснахте търговците в храма Sunglasses Когато парите ограничат достъпа на най-умните до дадено училище, училището става невървежно дори за хора, които могат да си позволят таксите, но децата им могат повече и искат да се развиват в по-конкурентна среда. Така че ако АК не иска да си загуби реномето, добре е да си обяви някаква квота, тип "държавна поръчка" и да вдигне летвата (на знанията, не на таксите!) за прием. Иначе ще се наложи да пуска реклами по телевизията.
Русалката много добре го е обяснила  Peace

# 868
Цитат
Не ми се струва обективно в тема за частни училища най-голямото обвинение към АК да бъде свързана с таксите и обвинението да идва от потребители, които са избрали за децата си друг тип обучение.

Първо, таксата си е нещо съвсем обективно. И второ не ти ли хрумва, че таксата е единственият кусур ( за съжаление много важен) на АК и затова като се говори за кусури се споменава точно таксата, а не нещо друго? Защото повишената такса е в основата на всички негативни тенденции в АК от последно време:
- намален наплив от кандидати отслабена конкуренция за влизане;
- спадане на средното ниво на приетите деца, защото много деца не могат да платят таксата;
- още повече спадане на нивото на приетите деца, защото виждайки горното и деца на хора, можещи да си платят, също се ориентират на другаде.

То други кусури няма. Добро си е училището и щеше да бъде най-доброто, ако не бяха високите такси. Т.е. не ако не бяха високи, а ако имаше бонус само за постижения. Защото сега даваните помощи са само за нисък стандарт, а постиженията на детето нямат значение. И гений не може да получи стимул, ако не е от семейство с нисък стандарт. Което отказва много от най-добрите. Не случайно резултатите на АК от олимпиади (конкретно по математика) са тотално спаднали след като напуснаха децата, приети по старата схема.

Ние специално в продължение на няколко години държахме АК в челото на желаните училища. Но се отказахме по няколко причини:
- Забелязахме явен упадък в нивото на летните езикови курсове и приехме това като доказателство, че нещата не вървят и в самото училище.
- Отчетохме спадналата конкуренция за приемане (влизат деца с под 50%).
- Оказа се, че детето предпочита да учи математика, а не да набляга на реферати и други проекти с по-хуманитарен профил.
- И не на последно място, оказа се, че детето има талант за езици и си научи английския на достатъчно добро ниво още преди да и дойде време за АК.
- Но най-вече тя самата направи избор. А на изпита се яви "за спорта" - да провери дали е по силите и. Впрочем аз съм във възторг от изпита - организацията и премереността на трудността. Това, че никога не е имало дете с над 90% за мен е показател за добър изпит.

Цитат
Ох, с риск да бъда нападната отвсякъде, но поне в София някак не ми се вярва човек да е умен и да не намери начин да поддържа добър доход. Изключвам ситуации, в които здраве, смърт на родителя или някакви тежки външни фактори са попречили, защото има и такива.

За съжаление в България не е така. В България написаното от теб важи само, ако човек си е избрал поприще свързано с бизнеса. Ако е избрал наука, образование или нещо хуманитарно интелектът не носи пари.

Цитат
Но специално АК изобщо не е училище за глупави деца на богати родители (не че няма и такива частни училища) и затова съм готова да влизам в спор всеки път, като срещна подобно твърдение.

Няма защо да спорим. Пределно ясно написах, че приемът в AK е нещо като логическа релация "И" - И акъл, И портфейл. И съвсем не съм сравнявала ябълки с круши, а говоря за функционална зависимост с две променливи, което е доста различно нещо, макар променливите да са различни.

Цитат
Пак пуснахте търговците в храма  Когато парите ограничат достъпа на най-умните до дадено училище, училището става невървежно дори за хора, които могат да си позволят таксите, но децата им могат повече и искат да се развиват в по-конкурентна среда. Така че ако АК не иска да си загуби реномето, добре е да си обяви някаква квота, тип "държавна поръчка" и да вдигне летвата (на знанията, не на таксите!) за прием. Иначе ще се наложи да пуска реклами по телевизията.

Е те това най-добре съвпада с моята визия по проблема.

# 869
  • София
 Имам много добри отзиви за ЧСОУ "Васил Златарски".

Общи условия

Активация на акаунт