(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 589
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
  • на брега на Дунава
Рорик, Да ,от твоите са.Поливам ги един път седмично -в събота .Закривяването е защото са стигнали до земята и няма повече място.Нисички са общо взето.Сега тръгнаха нагоре.Тази събота и неделя се каня да ги напръскам още веднъж с листен тор.Според теб как ще им се отрази да разхвърлям пепел из лехата/имам цял чувал от камината/ и полея ? newsm78 Не знам защо ми дойде такава идея.
http://prikachi.com/images/31/4976031x.jpg
краставички -цъфтят :    http://prikachi.com/images/42/4976042u.jpg
и кореопсис :        http://prikachi.com/images/49/4976049X.jpg
Някой има ли опит с плоскореза на Фокин.Мисля ,че Ана Иванова има такъв ? Каква е тази акумулаторна ножица / преглеждах тема № 3 / за рязане ? Някой ползва ли? Време ми е да се снабдя с някои уреди ,че ръцете ми почти нямат нокти от това ровене из градината.Всички на работа ме гледат в боядисаните/чистих ги как ли не и с лимонена киселина ,също/ и издрани пръсти . Налага се да обяснявам ,че съм колтучила и вързала доматите , уж с ръкавици , но повече без тях.

Последна редакция: ср, 04 юли 2012, 09:35 от МХ

# 376
  • ENGLAND
И аз да се похваля, най-сетне набрах една шепа ягоди, има много но все са зелени, тук продължава да вали и слънце не се показва. Имам и една пораснала тиквичка, тези дни ще я откъсна. Доматчета имам няколко, другото още е цвят. И няколко краставички, най-голямата около 3 см. Реколта, ако има ще е през септември.
И пак с въпрос. Ягодите ми ги ядат едни буболечки, нещо като мравки, но малко по-големи. Направо дупки правят, мислех че са охлювите, но днес късам ягоди и от една излезнаха две такива , не успях да ги снимам.
Снимки ще пусна по-късно, че нещо лаптопа ми не е наред.

# 377
  • на пъпа на Златията
МХ,
Имаш въшки по пипера.Трябва му още тор.Това трябва да са магарешките уши.Стават дълги.Ако е 10 см, ще стигне 20, до  другата седмица.Трябва му спешно тор, че е жълтичък, и  да дебеле.Дебелата дръжка обещава да е тлъстичък.Първия връз ще ти  опре половината в земята.Късен пипер е. Макар че чушките са дълги и големи, стават за ядене чак като зазреят Иначе ще са горчиви.Азота ти е бил малко, та не е дръпнал на височина .С торенето съм на вие.Не зная какъв тор му трябва да дебелее.Но определено не е азот.Може да сложиш нещо което има азот , но по-малко, че ще тръгне нагоре на шума и втория ти връз ще е по -слаб. Ако някой знае да каже.Добра е идеята пак за листен тор- в него има много хранителни вещества, вклщчително и азо , който ще му е достатъчен.. Не съм хвърляла пепел.Не зная как ще му се отрази.

# 378
  • Русе
МХ, ружите не са зеленчуци, но нали са покрай зеленчуковата градина имаш ли и други цветове? Много ги харесвам тези цветя и имам много цветове от тях- жълти, кремави, розови, червени. Ето ги
http://an65.snimka.bg/nature/selo.473018.19592148

# 379
въпреки всичките ми опити/режа листата,внимавам с поливките.../,тиквичките преминават ...
сега съм на вълна корнишони-всеки ден поне по 1кг.събирам  Sunglasses
хапнахме първите смокини  Heart Eyes  http://mamagemelar.snimka.bg/nature/2012-stopanstvo.685160.27728983

П.П ама много телеграфно съм се разписала   hahaha ,няма време,какво да се прави  Joy

# 380
  • на брега на Дунава
Анн имам розови и бели ружи.Имах и  едни по кичести ,но съм ги изкопала пролетта без да искам.Ти как успяваш с градината.Чудесна ти е.Всичко ти е по конец.Там ли живееш основно.И аз бих желала ,но за сега това е само далечна мечта-да живея сред растения и красота.
Рорик против листните въшки пръсках със сапунено зехтинената емулсия.Под контрол са, а има и много калинки . Ако се наложи ще пръскам и с Моспилан,но не ми се иска да нарушавам равновесието.Ще наторя и със смесен тор,но след листния/другата седмица/.

# 381
  • Русе
 МХ в града живея и работя, а градината петък вечер,  събота и неделя. Доста е трудно, но се старая освен всичко друго, но и да е красиво. В моята градина е задължително всичко да е подредено, а не хаотични разхвърляни лехички. Не зная дали е от годините, но и на мен започна да ми харесва все по-вече време да прекарвам на село. Дори вече се прибирам не в неделя, а в понеделник сутринта и направо на на работа.

# 382
  • Добрич
МХ в каква концентрация пръска пипера с мляко?

# 383
  • на брега на Дунава
1 литър на 4 литра вода.Втори път пръскам така и нямам проблем.Почвам от тикви ,краставици, патладжан обилно и доизпръсквам на пипера и доматите .Млякото ми беше 1% , а предния път пръсках с пълномаслено , защото не намерих обезмаслено.Не се забелязва разлика.
Анн при мен резултата от подреждането на градината е не просто хаос , а природен феномен ,т.е. каквото природата си иска това прави.Но пък е истинско.
Този много ми помага и сега е уморен и щастлив :
http://prikachi.com/images/422/4978422N.jpg

Последна редакция: ср, 04 юли 2012, 09:39 от МХ

# 384
  • Варна-София
Анн, шапка ти свалям. Някои хора просто така се раждат - Господ ти е дал талант.
Аз също се мъча да въведа ред, но резултатът просто не е такъв ..., а много по- "артистичен"  Blush.

Да докладвам: нямам добър резултат в борбата със зелените въшки по ябълката с помощта на престояла коприва. Затова пък като човърках по линка, който даде Краси стигнах пак до употребата на пепел и този път с много любопитни уточнения. Цитирам: "Зола даёт повышение концентрации солей в соке растений, что автоматически снижает содержание глюкозы в листьях, это известно уже лет двести. При достаточном количестве минеральных солей избытка глюкозы в листьях нет, она полимеризуется в целлюлозу. Листья быстро грубеют и становятся менее питательными. На таких деревьях живёт дикая тля, менее продуктивная, но, разумеется более выносливая. Листьев она не скручивает и массово гибнет от жуков-пожарников и божьих коровок. Муравьи её не охраняют, нерентабельным животноводством не занимаются. "
Продължавам с експериментите.

МХ, в нета има обяснения защо не трябва да се използва пълномаслено мляко - по излишната мазнина могат да се развият нежелани микроорганизми и вместо да предпазим, да разболеем растенията.
От спестовност, както би казал Куркума (така остава повече за котараците + 4-те малки котенца), аз ползвам минималните концентрации за мляко:
20% за тикво-краставицови
10% за лози и овошки
5% за домати (предполагам тук е мястото на пипера и патладжана)

Мамагемелар, благодаря за почерпката със смокините. По нашия край малко поизмръзнаха, че ще имаме само от втората реколта.

Последна редакция: ср, 04 юли 2012, 11:30 от amica1

# 385
Ха,дойде време и аз да се похваля4,5кг доматки -тази сутрин,и още има полу готови по корените,това от моите скромни 60-тина корена,една купичка жълти черита,и около 15-тина чушлета-рибки.Скромно,но ми пълни душата Hug
П.П много искам да покажа снимки,но не знам как да ги кача Embarassed

# 386
МХ, в нета има обяснения защо не трябва да се използва пълномаслено мляко - по излишната мазнина могат да се развият нежелани микроорганизми и вместо да предпазим, да разболеем растенията.

Първите опити са правени точно с пълномаслено мляко. А по зехтина за алтернарията не може ли нещо да се развие?
Аз обикновено забърквам коктейли, че ме мързи да пръскам по 100 пъти, и възникна въпроса - Защо да използвам обезмаслино мляко, а после да сложа зехтин?!

# 387
  • Варна-София
Един от начините е да разгледаш  сайта на прикачи.ком, така, както прави по-горе МХ. Аз ползвам радикал.ру, обаче там много спамят и се налага да използвам "все способы выкручиваться", обаче там няма нужда да се прави албум, а се работи с отделни снимки.

За мазнината може би трябва да си припомним колко дълго издържат на съхранение при обикновени условия тези продукти без да се развалят. Определено залагам на зехтина. Млечната мазнина даже в хладилник се окислява (гранясва).

Коктейли и аз започнах да бъркам, ама ги наричам "Вещерска смес". Че даже започнах да ги номерирам. Мда-а-а, коктейли звучи къде-къде по-безопасно.

Последна редакция: ср, 04 юли 2012, 10:29 от amica1

# 388
Един от начините е да разгледаш  сайта на прикачи.ком, така, както прави по-горе МХ. Аз ползвам радикал.ру, обаче там много спамят и се налага да използвам "все способы выкручиваться", обаче там няма нужда да се прави албум, а се работи с отделни снимки.

За мазнината може би трябва да си припомним колко дълго издържат на съхранение при обикновени условия тези продукти без да се развалят. Определено залагам на зехтина.

Проблема за вкисването на млякото не е в мазнината, а в млечната захар. Бактериите я превръщат в киселина и при нагряване белтъка се пресича(куаголира  newsm78 ). То май изобщо не трябва да пръскаме с мляко тогава  Thinking.

# 389
  • Варна-София
Не е проблемът с вкисването на млякото, хората пръскат със цвик, суроватка. Аз говоря за млечната мазнина - кравето масло - там е проблемът, затова се ползва обезмаслено мляко.

Последна редакция: ср, 04 юли 2012, 10:40 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт