(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 565
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
Гелика, как точно се суши боб? Береш, махаш крайчетата, нижеш и сушиш на сянка - така ли?

# 481
Аз малко не разбрах въпросите, но:

1. Всеки боб узрява. Зеленият боб се сади от зрял боб. Баба ми винаги си оставяше по малко от зеления боб да узрее, за да си има семе за следващата година.

2. Зрелият боб от магазина не става за садене. Дали за зелен или за зрял, семената си купувайте от специализирани магазини.

# 482
Гелика, как точно се суши боб? Береш, махаш крайчетата, нижеш и сушиш на сянка - така ли?

И на мен ми е много любопитно. Как го пазиш после от гадинки?

# 483
  • Варна-София
Стелт, уточнявам само по втората точка. Зрял боб от магазина можеш да посадиш, но ако разчиташ да ядеш шушулките, можеш да се разочароваш, защото той е селектиран с цел да узрява дружно, за да бъде машинно прибран. Много е възможно шушулките да са с груба покривна ципа и с конци (лико).

Бушка, вземи да ги накиснеш. После ги дръж между влажни салфетки някой и друг ден и ще видиш дали вадят кълнове. Които се развалят и мухлясат ги хвърляш. Другите - направо в гнездата.

Зверовете са складови вредители. Имат значение за съхранението на семената после. Аз се научих да замразявам грах за садене във фризера - при боба сигурно също ще върши работа.

Последна редакция: чт, 12 юли 2012, 11:43 от amica1

# 484
  • на брега на Дунава
Амика :Колко  време го държиш във фризера.Не мръзне ли .Нали някои сортове грах не издържат на студ.
Гелика: сушеният зелен боб после не е ли жилав като се готви.

# 485
  • Варна-София
Миналата година го държах само в хладилника и пак се развиха буболечки и го изядоха. Всички зрънца се оказаха заразени, но половината от тях поникнаха. В един момент на яд го сложих във фризера. Поседя там известно време, после го накиснах и садих.
Съседката ми каза, че го държи само във фризер. Там го сложих сега и аз.
Какво губя? Най-много пак да си купя пакетчета от магазина.

Не издържат на студ само тези, които са посадени по-рано през есента и са се развили повече. Зависи от етапа на развитие. Кахърна работа е предзимното садене на грах. Не е за всички райони на страната.

# 486
и моят хазяин го държи самоо във фризера,и сади огромни/за мен !/количества,но и вади доста- 30-40кг сух боб вади,отделно от зеления,дето бере

# 487
  • При розите и топлата вода ......!
Зеленият боб става за сушен. Сушила съм Лоди, друг стар мой си сорт, увивен /тук му казваме Лянчо/. Сега суша и Старозагорски чер
Ани, точно така, береш, почистваш крайчетата като за готвене без да го чупиш и нижеш на канап с дебела игла / аз нижа с тютюнска, защото преди години в нашия край имаше много тютюн/. После веднага качваш на тавана. По нашия край това е деликатес със свински крачета и уши. Мюсюлманите пък го готвят с телешко или с пастърма или постен. Отделно се приготвя оцет обилно със счукан чесън и се подправя при сервиране. Сняг, камина, червено вино и капички /така се казват при нас/ лелееееееее.
Люлин, няма на тавана гадинки. Просто повечко го мия преди готвене, защото сме на главна улица и минават много коли, но може и след като се изсуши да го прибереш в тензухена торба.  Peace
МХ, не е жилав, вари се лесно.
Аз запазвам боба от буболечки вече две години като го съхранявам в големи пластмасови туби от минерална вода. Няма буболечки, предполагам, защото няма въздух. Иначе преди съм пробвала във фризера и пак си мушасва.
Рилата ми нещо я яде. Намирам домати паднали на земята и кото че нещо им е яло мястото на дръжката, даже ма и снесени яйца. http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.27807029 Дали не са миризливки? Как да ги преборя? newsm78
И още нещо. Имате ли домати, които уж са узрели а вътре имат плътни твърди зелени ивици? Мисля, че някой се оплакваше миналата година.

# 488
Гелика,огледай хубаво какво го яде.На юг се оплакват от Тута абсолюта-миниращ молец,застрашаващ сериозно доматите http://www.hydrogrow.eu/biologichna-borba.html?page=shop.product … amp;category_id=2
Има ли и по комшиите?Страшно е...
Ето тук повече,дано се включи Вискяр и дано отхвърли предположението ми http://кръчма.вискяр.com/index.php?topic=11.0
Току що спазарих зелен боб за продан.Че вече ми писна да зазимявам.
Увеличават се и продажбите на домати.Идват заявки за чушки...Време е да прибираме плодовете на труда си smile3508

Последна редакция: чт, 12 юли 2012, 17:09 от vili__66

# 489
Време е!
Вили, Hug Hug Hug
работи,боят помага терапевтично при любеничките!И бих,и обяснявах защо го правя...
Виж,виж...
http://prikachi.com/images/249/5007249x.jpg
До всеки плод съм вързала и червена панделка да не стъпят децата на тях.Нали пълзят по тревата.Вертикалните избягаха при съседа.Ох,дали се радва полицаят.Майко...
И Стелтчета имам. Laughing
Така наричам лукчетата,които се размножиха.Като гъби са.Вкусни,крехки.За американците екзотика.Ама фукам ли се,Стелт. Hug
И домати берем.По 3-4 на ден.Тез с черните дупета на Гаспачо по Гемепарски.По-розовките(кой ще ги чака да узреят) под пресно козе сиренце и босилек.
Е,пак изчезна Куркума.
Тъкмо до светулки,щурци го докарахме.Дали ги чува в лунните,безсънни летни нощи? Thinking
Добричко,слушай Рорик.Нема да пипаш повехналите пиперки.При мен първият завръз изгорЕ,изфрълих го.Зеях и ей го на:
http://prikachi.com/images/301/5007301u.jpg
Ако случайно ви попадне сорт Маркони,талиански купете си.
http://prikachi.com/images/309/5007309z.jpg
По 6-7 има на стрък.На плодородна почва стават по-дълги от педя и половина.
Мананди,голяма мъка са повдигнатите лехи в суша.
Не смея и да "препикая" доматите отгоре-оголих корените.Преграждам каналите отстрани и наливам,наливам-30-40 см..Бавно,мъчително да попива...
Как ти завиждам за поройните дъждове.И на Дорет за Лондонското време.
Обаче,обаче ,Дорет,за Олимпиадата искам синьо небе,ей!
Там,ако трябва и Кралицата да се намеси.... Joy

# 490
Бушко,знаеш ли,че при мен и патладжан расте на сянка.Под клоните на черница е.
Обаче не вярвам изяден боб от гъгрици да пусне кълн...Пробвай!
На твое място бих се профилирала в бобовите или ядки,зърна.Да те питам,ти просо пробвала ли си?
Или руска гречка( Fagopyrum).Сещаш ли,под заливка.Вкусно,питателно,подмладява... Blush
Последна питанка за днес:
Нали не трябва да култуча рома-доматите?А-на кол или по земята?

# 491
  • DE
Весе, аз ромите ги колтуча, значи при мен растат на 3-4.
Вдигнала съм ги на колчета че налягали домати като тикви...
Черитата не колтуча от долу, нагоре махам.
Снимка нямам сега че съм  на път.
Гледах във Фейса едни снимки на домати и ягоди в оранжерия в Турция, после ще ги "крадна" и ще ги покажа.
При нас днес пак цял ден бури, дъжд и вятър,актуално 17 градуса. Тюх значи, има да чакам за зрял домат ooooh!

# 492
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Добричко, сигурно и при теб продухвате и обезвъздушавате. Разкажи!

...

аз обяснявах веднъж на колеги за нашата система и ми се караха много  Blush
ние сме със сондаж, а повечето хора не са и опита ни бил неприложим  Hug

имаме бидон 220л, качен на желязна конструкция висока около метър. бидона се пълни от сондажа, помпите се стартират от реле за време. на бидона е монтиран поплавък като тези в тоалетното казанче  Blush и когато бидона се напълни, поплавъка спира прихода на вода.
след това водата минава през пластинчат филтър и полива през маркучите за капкотово.
това вече става гравитачно и налягането не е голямо. полива, докато свърши водата.
маркучите са от най-меките (и най-евтините, но не това е критерият за избора им) и по тт данни са за един сезон. ние почиствахме редовно филтъра и те изкараха два+ сезона, но сега нямаше кой да се сети, че филтъра си иска своето и ... ясно какво стана  Hug
маркуча, който беше най-близко и с най-голям наклон е събрал най-много пясък.
за всеки случай промихме филтъра и сменихме всички маркучи и сега няма проблем.

весConfused не са поизсъхнали, за няколкото дена, докато се усетим какво става, са умрели съвсем Tired не е леко да оцелееш без вода при 40 градуса и почти постоянен вятър и то на дунавски льос  Tired

Laughing и да завърша оптимистично: скоро ще берем домат-чушка  Crazy единствените купувани семена за домат тази година  Laughing спомних си за един пионерски лагер в Черни вит и опитите на майка ми да ме убеди, че това, което виждам не е това, което си мисля  Crazy домата си е домат, но с формата на чушка

# 493
  • DE
Dobri, щракни им една снимка да ги видя чушко-доматките.
За сравнение Hug

Веси, ето ги моите роми.
Хилави но без слънце толкова Embarassed

Като се прибрах чак ми се приплака...буря минала, одрусала де що можала, налягали цветя с цвят и без. Сега пече слънце Twisted Evil

# 494
  • Пазете Гор
Ако ви се намира маска за електрожен, може да погледнете към слънцето. Вътре в огнения му кръг нещо се върти, мърда и пуска жега. Пет градуса под абсолютния максимум при мене е, в пукнатините на земята пъхам дланта си.

Тая година пиперките изпревариха доматите. Краставиците изпревариха тиквичките. Комшията също ме изпревари с доматите, ама то всяка година е така, та не се брои. Надявам се доматките да успеят да изпреварят страховитото съхнене и гърчене на долните им листа. Аз пък смогнах та си взех дръвца и наредих под новия навес. Отгоре има бамя и пипер. Всред тия дръвца може да се населят щурци, та да правят хорови концерти, могъщи като гласищата на ансамбъла "Александров".  Wink. Ох, Вес, ти нали искаше да ти покажа как живее кучето с няколко пиперови тенекии отгоре.

То всичко хубаво не може. Самосвала сипа дървата върху един ред експериментални тикви. Вярно, че обичат малко бой, ама това им дойде в повечко. Загинаха с изключение на една. Аз вече си ги представях как се катерят по оградата и  раждат ли раждат, крият грозотии и изобщо вършат чудеса.

Най-добре от всички се чувстват слънчогледовите шпалири - над два метра и половина високи, разклонени, с едри цветове. Най-накрая хванах оная разновидност, дето едно стъбло слънчоглед прави десетина цвята. Ще сложа двадесетина растения по синора на пчелина. Без майтап - ще изкарам десетина кила слънчогледово семе  Laughing, уж само за хубост сяхме. Какво ли ще го правя? Да въдя кълнове? Да подсилим кокошките на тъщата?

Общи условия

Активация на акаунт