(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 567
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна-София
Смаяна съм колко много може да ражда бобът (пешак). В края на миналия сезон прочетох, че трябва да се поддържа постоянна влага и съответно прекарах маркучите за капковото да се вият из поленцето, за да обхванат повече площ. Не сварвам да го обера, мъжо с остена ме подкарва да се прибираме в града. И така вече няколко пъти и още се гласи да цъфти, мамин-златен.

Имам си котка-ловджийка. Вече втори смок влачи. Оставила го омаломощен на най-смелото коте и то подскача и играе с него.

# 466
  • на брега на Дунава
amica1 И при мен зеленият боб е много родовит.От пет гнезда пешак и 8 гнезда увивен набрах една кофа боб .За това исках интересни рецепти за консервиране .Не ми се варят буркани по 80 минути.Направих салата от боб - сварих го 30 минути в марината от оцет ,сол и олио и накрая преди да го сваля от огъня му сложих счукан чесън и копър.Стерилизирах 15 минути.Харесаха го децата -оставих и една голяма купа в хладилника да се охлади .Изядоха го преди да дойде време за вечеря.
Така ,че ако някой има друг специалитет от зелен боб ,сега е момента да го сподели. Laughing newsm10
Нашият котак също лови смокове.Но този път видях огромен смок като разчиствахме за да строим баня-тоалетна на балкана.Беше поне метър и нещо.Всяка година го зървам за секунда и двамата бягаме в различни посоки.Не го убиваме ,защото е полезен , но ми изкарва акъла поне веднъж годишно.
Къде сте бе хора? Никой не чете и пише.Всички ли сте в градините или на море? Laughing

Последна редакция: ср, 11 юли 2012, 16:20 от МХ

# 467
  • При розите и топлата вода ......!
Какъв сорт е боба? Изсушете си за зимата няма да съжалявате. Нанизан на канап и закачен на тавана. Зимата е най вкусен подлучен със свински уши и крачета, с месо, постен.

# 468
  • на брега на Дунава
Както винаги почти не съм запазила пакетчето и не помня сорта.Сях го почти на шега . Ето такъв е :
http://prikachi.com/images/666/5003666x.jpg
http://prikachi.com/images/755/4975755O.jpg
http://prikachi.com/images/677/5003677j.jpg
Първият е нисък .Пакетчето купих зимата от един супер в Германия.
Вторият е на вършина .Даде ми го една приятелка.С много дребни зрънца е ,а шушулките са големи и дълги.
Дебели са бобовите .Дали ще се изсуши?

# 469
  • При розите и топлата вода ......!
МХ, ще се изсуши. Никога до сега ни ми се е развалял. Само му махни крайчетата както преди готвене и нижи.

# 470
  • на пъпа на Златията
МХ,
На предната страница написах. Просто си го приготви на супица, без да запръжваш обаче ,  и консервирай за 15 мин.Ето и Гелика припомни за сушене.

# 471
amica1, много ти благодаря! Аз попрочетох - липса на калций, пръснах малко пепел, чакам резултат.

# 472
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 Confused единия маркуч за капковото се беше запушил и сега сме с един ред по-малко чушки  Confused има три стръка де, но само три  Confused

Thinking мисля да допълня с късно зеле или да хвърля боб?

краставички, бамя и малко боб от днес  Blush има и чушки, но ще ги чакаме да станат като за кило кайма  Whistling

# 473
  • на пъпа на Златията
Добричко
Ха, ха ,
Задомих ли те? Или едно кило сиренье.
Много си ги обичам гулемите.Стаат за печени у фриза.
Те днес  си мариновах  едни , с чесънче , магданозец, оцет и олио. че у  таа жега  ти се не дояда друго.
Догодина ща задома с ранни севрийки.Имам ги от една седмица.
А забравих да ти кажа , ако некой стрък прероди от магарешките , стават тънки и дълги. Та ги поразреди да надебелеят.
Не маиняй  тия дето са изсъънали  от реда. Сади квото шъ садиш между тех. Ша са отават , няма а са много гулеми ама ша  имаш до Димитровден.

# 474
мисля да допълня с късно зеле или да хвърля боб?

Може ли сега да се сади боб?

Всеки зелен боб ли ще стане зрял, ако се остави да узрее? (извинявайте, ако въпорсът ми е мега тъп, ама...)  newsm78

# 475
Confused единия маркуч за капковото се беше запушил и сега сме с един ред по-малко чушки  Confused има три стръка де, но само три  Confused

Абе и аз това се чудех. Тези маркучи за капковите, не се ли запушват?! Предполагам водата трябва поне да се филтрира преди да се подаде към системата. Ами утайката? При тази ниска скорост на водата, вероятно се натрупва много утайка.  Thinking

# 476
  • Варна-София
И утайка има, и се запушват, и въздух влиза. Преди да се пусне системата се отварят краищата на маркучите, за да се продухат от утайки и да се обезвъздушат. Когато струята тръгне бистра и гладка, тогава се намалява подаването и се затваря края (аз връзвам на джувка). Сега на третата година виждам, че има запушване на някои дюзи и ще сменя маркучите (или част от тях, слава богу лесно се лепят с лейкопласт).
Няма нерешими неща.

Това е за моята проста система, която работи с отворени варели.

Добричко, сигурно и при теб продухвате и обезвъздушавате. Разкажи!

Бушка , и аз ще садя сега боб-пешак. Малко на сянка ще бъде, за да не го гори слънцето.
За втория въпрос казвам "ДА", но ще получиш сравнително дребни зрънца. Всеки сорт си има предназначение.

Последна редакция: чт, 12 юли 2012, 09:16 от amica1

# 477
Бушка , и аз ще садя сега боб-пешак. Малко на сянка ще бъде, за да не го гори слънцето.

Значи точно като за мен и сянката  Laughing

Разбрах за зеления и зрелия. А пешака винаги ли е зелен или не? Защото се чудя този, който сега прави шушулки дали пък не е за зелен, а аз го чакам за зрял? Не помня какво пишеше на пакетчето.

Имам още едно пакетче домашно семе подарък, на него си пише "зелен неувивен". Обаче някои зърна са с дупчица - хапвал ги е някой. Става ли изобщо за нещо или да ги хвърлям пробитите?

# 478
  • Варна-София
Магазините за семена едва ли предлагат боб за зрял. Нали винаги можеш да си вземеш зрял боб от магазина.
Пешаци има и за зелено и за зряло.
За да си сигурна защо не си свариш за половин час една шепа шушулки, подправи ги с чесън, лимон и зехтин, малко копър и салатата готова.

Пробитите зърна са скрита картинка. Ако е изяден зародишът ще загинат, ако са ядени само семеделите - ще станат.

# 479
Не, не, не е купен - домашно семе е.

Значи няма опасно да садя пробитите? Ако излезе нещо - ок, ако не - здраве да е. Питам, защото не знаех дали няма зорлем да си вкарам някоя гад в градината с тия семена.  Peace

Салатката ще я опитам, да видим  Hug

Общи условия

Активация на акаунт