(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 575
  • 746
  •   1
Отговори
# 450
  • При розите и топлата вода ......!
amica1, благодаря! Hug Hug Hug
Ще те помоля, когато имаш време да ме напишеш цялата схема на твоите пръскания-  и химия и био -може и на лични за да не обременяваме и досаждаме в темата моят човек милия е като болен. Само обикаля и гледа и се чуди къде е сгрешил.
Иначе от споменатите от теб препарати със сяра въобще не е пръскано. Може би в другите, които е пръскал има и сяра, но струва ми се друга година толкова не е имало. До нас на една ръка разстояние има възрастни хора, на които лозето е едно буренясало, ниско и задушено, но няма никаква болест. Ха сега де. newsm78
Ща се ходи в аптеката пак.

# 451
  • Варна-София
ОК. Виж на лични!

Опитай се да успокоиш милото. Той никъде не е сбъркал. Понякога светът се променя по-бързо от традиционните практики. В нашия тараф традицията не дава резултат вече няколко години поред.

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 15:29 от amica1

# 452
...А така?!Темата на 2-ра страница,у бозелъка! Naughty
Хубава работа-50 страници изписахме кат сеехме,разсаждахме.
25 посветени на въшки и крилки и сега баш в най-интересния момент на Зарзавата...тихо,тихо като в пустиня след обяд...
На мен ми изчезнаха мушуците,тези ситните,дет боцкаха листата на синия домат ифасула.
Мананди,не,не си изяден от квърката форма на въшка! Thinking
На широко,с челюст те гризе според мен гъсеница на пеперуда.Има ли по твоя край някоя с красиви криле,която да смайва детските очи?
Пауново око,Монарх?
Моят картоф въоще не изглежда така.10 кг -е,хей!
Изкарах грудки само от компоста.За експеримент бях посяла в чиста прерийна почва и нищо.Високи декоративни стебла.Пуснали корени надолу като царевица.Та и тук провал.И  увивния боб без листа,цъфти по върховете.
Добре,че е пешака с жълтите шушулки.Като на Гелика(goldrush)Треска за злато бил.... Hug
Обаче нямам все още завързал бостан.Как да накарам една диня,пъпеш да спре да се влачи ,да пуска цвят ?Времето тече...
Изпратихме жегите в Европа.Да им се порадвате и вие.  Laughing
Обаче-суша.За 22 дни само една гръмотевична лятна буря с проливен дъжд,който ми отнесе почвата и гнездата на дроздовете.По неволя се научиха да летят.Иначе легнали като тинейджъри с лаптоп и отворили такива ми ти човки.Оперени вече,ама не мърдат от гнездото.
Поливам,поливам,а оцелелите краставички жилавки,горчивки с дупчица в средата...
Уж ги беля по съвет на Интернет в обратна посока на дръжката.
Дръжки.Горчи. hahaha
Ядем си ги.Има такава лятна студена супа"Гаспачо".
Мамогемелар в Портогалия популярна ли е?
http://www.supichka.com/2011/06/blog-post_3804.html
Пишете,мисля ви в жегите. Hug
Я,един слънчоглед да ви покажа...
http://prikachi.com/images/198/4999198m.jpg

Последна редакция: вт, 10 юли 2012, 15:54 от Веселчето

# 453
Ще консервирам зелен фасул, ама купен.   Embarassed hahaha
Аз пък си имам славейчета, растат много бързо!
Майка им ги е настанила на много удобно място за наблюдение.  Simple Smile

# 454
А при нас вали ли вали, всеки ден, като в тропиците...Иначе температури около 40-так и 80% влажност
Краставиците растат за секунда, сега остана Герганата и да цъфнат. Иначе корнишон в изобилие ( аз аз си мислех, че ще мре). Домат, разбирай чери си расте добре в месния пясък ( такава е почвата). Има самонасадили се из моравата, явхо Кики като е ял доматки са падали семена  Mr. Green
Листата на смокинята ми нещо бледнеят. Четох из нета че във фазата в която е трябва да се тори всяка седмица. Някакви идеи други

# 455
Ето какво  може да направите със стеблата на лука.

Малко снимки: цвета на кратунките - нетраен, но много красив: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.27788176 , първите ми черита: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.27788186 .

И една шушулка на боб, накацана от някакви...всякакви. Само тази шушулка, по другите не кацат, не знам защо. А и като ги бутна - ми се струва, че не са наранили повърхността. Може ли само да си седят там, без да смучат/гризат?
http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.27788095

Нахут: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.27788187

А това какво е: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.27788190 ?
Този път съм сигурна, че не е бурен, вкусно е (за охлювите също...) и садих там ... нещо листно, не помня какво.

# 456
ами...при нас жега няма! 22º-23º се върти ,а нощем около 15º !
инъче си имат студена супа,ама много се дразнят,ако им я наречеш гаспачо  Laughing -какво да се прави-народопсихологиите са ни близки-страдаме от подтисниците  Mr. Green
имат и доматена,и морковена,и жетварска май по нашему  Rolling Eyes -студена вода,чесън,лук,оцет,краставица,ако има е лукс..и се налива върху сух хляб  Sick  Stop
Скрит текст:
имах шеф,който е раждан във вътрешността на страната,в сърцето на Алентежо/ което и да е то,че май доста места се бият за тоова име!/,и много държеше да ни запознае с гадните им летни супи Sick  Crossing Arms...а на нашия таратор мрънкаше,понеже имал кисело мляко-те мляко не са пиели,след отбиването на кърмачето  Crazy  hahaha

П.П.току -що открих рецепта за таратор в португалски сайт - http://www.moo.pt/receitas/receita/entradas/sopa_fria_de_pepino_ … rSiQr6JmZmunhK22/   bowuu

# 457
Веселче,от стари хора знам изпитен метод да предизвикаш бостан да ражда  Laughing-бой.В буквалния смисъл.С тояга биеш върховете на врежетата и наричаш:"Завързвай,че следващия път ще е по изкъсо!".Действа като пензиране-прекратява вегетативния растеж и растението се впуска да прави семена,сиреч дини и пъпеши  Joy
Вече напълних две чекмеджета на фризера със зелен боб.
А колко виси по вейките още  ooooh!

# 458
малко снимки http://mamagemelar.snimka.bg/nature/2012-stopanstvo.685160.27788563

сложих манголд за разсад и цветно зеле също...брей ,много дребни семенца ,страшно нещо #Crazy страх ме е да не ги отнесе водата и после да не ги оплевя  Laughing

# 459
  • на брега на Дунава
И аз правих салата от зелен боб за зимата /макар и само 5 бурканчета/ . Имате ли интересни рецепти за консервиране на зелен боб . newsm78 ThinkingСях само няколко гнезда , ама са отрупани със зел.боб.
Изядохме и първите краставички.Вкусно.Направо от градината и не стигнаха до салата.
Доматите едреят и се избистрят.Чушките пораснаха /растенията вече са до коляно / ,и чушките -рибки се показаха.Красота.Удоволствие е да ходиш из градината и да гледаш/даже да опитваш/ резултата.
Жега.Ама много жега в Русе.
Късното зеле вече се кокори ,а е само на две седмици.
Доматите "Миляна "вече полегнаха на земята и са отрупани с доматчета .
Mamagemelar Какъв сорт са тези домати -толкова много на една китка и корен newsm78

Последна редакция: вт, 10 юли 2012, 21:25 от МХ

# 460
  • на пъпа на Златията
Аз си сготвям зеления боб на супа.Слагам и тиквички.Стерилизирам 15 минути с ключ.
Половината буркани са ми по-гъсти. 2/3 гъсто1/3 супичка. За готвене  на яхнийка или с картофки през зимата.Другите 50 на 50 - за директна консумация. Много полезно за зимата, да измие кръвоносните съдове от шлаката..     

# 461
  • DE
Здравейте!
Да се покажа и аз... доматките слаба работа, дали от хладното време и постоянната влага.
Снимки на една смешна камба и една смешна чушка.

Орязах листата на ягодите вече.

Конфитюра расте.

Не ви искам жегата тук, 25* ми стигат, ама поне да спре да вали,
че не е минал и ден без дъжд.  
Изгниха ми кокалите newsm27 .
Мрън!

# 462
matze, защо режеш листата на ягодите?

# 463
  • DE
Titina , преди години бях гледала едно предаване, в което съветваха след като "преминат" ягодите, да се орязват листата.
Старите листа са носители на разни гъбични заболявания, не се изхвърлят в компоста. Изгарят се или  се изхвърлят в контейнера.
Така напомнят и всяка година по градинарските предавания.

След около две седмици излизат новите листенца и до есента са пак покрити с шума, но по-свежи.
Така процедирам всяка година!

# 464
Мананди,не,не са изяден от квърката форма на въшка! Thinking
На широко,с челюст те гризе според мен гъсеница на пеперуда.Има ли по твоя край някоя с красиви криле,която да смайва детските очи?
Пауново око,Монарх?

Нищо се не вижда Веселче. Нито въшки нито гасеници. Започна от разсада на патладжана. Засегнати са само новите млади листа. Имам много скакалци тази година. Те ядат наред. Няма да е от тях.
При мен реколтата като цяло върви слабо. Отдавам го на сушата до скоро и минималното торене.
За картофите вече няколко пъти говорих.
За ряпата също.
Пипера има чушки, но са малки - 5-10 см и доста тънкостенни. Опасявам се проливните дъждове сега, да не го погубят както миналата година.
Тиквичките растат добре, но сме откъснали само 3-4 до сега.
Краставиците също. 3-4 и то безумно криви и безформени. От жегите и сешата до скоро, им беше опадал цвета. Сега цъфтят пак и зебелязох малки краставички.
И при доматите изгубих много цвят. Плодът е сравнително малко. След първият пороен дъжд преди 10 дена, черитата се напукаха масово. Големите държат. Нямат върхово гниене, но аз ги пръскам с мляко и пепел почти след всеки по-голям дъжд. Набрал съм една шепа чирита до сега.
Увивният ми боб свърши. От 20-30 корена набрах около 700 грама. Има още малко, но той май ще отиде за зрял. От пешека още нищо не съм видял.
Патладжана(4 корена) даде 3-4 плода. Има още, но са малки.
Имам доста царевица - около 50 корена. До 2-3 седмици ще ядем.
Имам и доста моркови и цвекло(5-6 квадрата). От тях вадя от време на време, но ги чакам да пораснат още.
Сложих разсад за китайско зеле. Началото на другия месец ще трябва да садя. Запланувал съм мноооого торене, че вече 2 пъти се провалям с него.

Последна редакция: ср, 11 юли 2012, 04:42 от manandy

Общи условия

Активация на акаунт