(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 578
  • 746
  •   1
Отговори
# 435
Нападнаха ме земни/зелеви бълхи - малки черни скачащи бръмбарчета... Диагностицирах ги, благодарение на стар брой на тази тема и прекрасните обяснения на Вили...  Hug
За сега опасаха само латинките, а аз тъпачката ги изскубах преди да разбера с какво си имам работа и сега гадинките скачат навсякъде...  #Crazy  Някой борил ли се е с това чудо?  Имам да вардя зеле (и може би дайконът), друго май няма какво да ядат от културните ми растения...  newsm78

# 436
Аз съм използвачка. Само чета, без да пиша, и сега, когато имам проблем, моля за помощ. Градинските ми домати/ имам малка оранжерийка, не за тях става въпрос/, почерняват отдолу - не е за първа година. Избягвам препарати, но сега мисля, че няма да мога да мина без тях. Сигурно проблема е дискутиран, но честно казано, не съм го прочела. Моля за помощ.

# 437
ЛеЛееее АВОСЕТ каква красота Hugкаква романтика струи от тези снимки,много ме впечатли Hug
А във Варна освен,че топло а и духа един гооорещ вятър и попарва всичко ,а почвата се спича.В момента е 26 градуса ,а сутринта в 6часа започваме от към 28-29 градуса,а влагата и комарите да не говорим Tired

# 438
И аз съм от отбора на използвачките,чета ви редовно и не пиша ,защото съм начинаеща.
Със зелевата бълха имам опит от миналата година ,докато разбера какво се случва  направи много поразии.Из цялата градина подскачаха черните гадини ,беше ужасно.Интересното беше ,че в съседните дворове нямаше ,което си обяснявам с това ,че пръскат с химикали.Мъжът ми ходи в аптеката и взе някакъв препарат и с едно напръскване изчезнаха,което за мен беше изненада .Stelt77,мисля ,че без химия няма как да се справите.Много бързо се размножават ,точно за три дни бяха се настанили из цялата градина.

# 439
  • При розите и топлата вода ......!
Гроздето е силно засгнато от оидиум- поне така го опрезеляв аз. http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.27763278  http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.27764442 По листата няма никакви поражения а зърната имат черни петна. Според вас може ли да се спаси с нещо?
Ако имате идея за черните петна по гроздето, за които сметам, че е оидиум маля пишете.
Иначе другото в градината е наред.
Дините растат.http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.27762441
Кивито също. http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.27762446
Чушки- Магарешко ухо на Рорик. Grinning Hug http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.27762447
Домати. Рила и Монро
Да знаете име на този боб, много е вкусен. http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.27762344
Специални благодарности на Куркума за препоръката за Старозагорски чер.   Hug

Последна редакция: нд, 08 юли 2012, 22:18 от Гелика

# 440
  • на пъпа на Златията
Гелика ,
С какво го пръска до сега?

Ето тук

http://agronet.bg/community/forums/15-lozarstvo/116-molba-za-savet.html

Аз избрах това
http://www.bultrading.bg/3_4.html - на опаковката не пише ,че е срещу гниене.
Нещо,  аз ли не разбирам от аритметика , тия ли пишат едно към гьотере / де гьостерица, де/
Казват ми например че трябва да хвърля 200 грама на декар.  Да,  ама това не са ли 20 процента а не 0.20 %.
1. Да предположим че това 0,20 процента е концентрацията на разтвора. - на 10 литра пръскачка - 20 гр. = 2 с.л.- да предположим че една супена лъжица е 10 грама./ щото мойте са руски , а не влашки/ лингурки/   - Значи на 1 декар трябва да се хвърлят 10 пръскачки .
Мойто лозе е половин декар.Значи трябва да му хвърля 5 пръскачки.Човек трябва да помпа като луд.Минавам с 3 .
Кабриото е с 28 -дневен карантинен срок, Еклера с 35.Ама като ти се е разболяло лозето, трябва да повториш пръскането след 7 дни. Па не можеш да пръскаш повече от 2 пъти с един препарат в годината.Па то до узряването на гроздето си има 2 месеца.Уф дано не се е разболяло.Тая година пък изпуснах медносъдържащите препарати.Да се збрка човек от сметки.
Амика ,
Гниенето само от брашнестата мана ли се получава?

Вес,
Ето тук за възстановяване на измръзнали лозя.
http://agronet.bg/community/forums/15-lozarstvo/116-molba-za-savet.html

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 10:22 от rorik

# 441
Аз извадих последните картофи http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2012.666718.27769174
Малко по-големи са от предишните. Странното е, че точно тези растения бяха по-малки, а дадоха по-големи клубени. А може и 2-те седмици разлика в изваждането да са се отразили положително на размера. Но растенията бяха мъртви и покрай мулча и сусама изобщо не личеше, че там има картофи. Доста ровичкане падна докато ги издиря.
Общо са над 10 кг от 5-те ми квадрата.
Имам проблем с патладжана, краставитсите и сусама. Нещо им дупчи листата. Нищо не се вижда по тях. Като сито са: http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2012.666718.27769175
Първо се появи по патладжана, а сега е по всички други растения. Някой има ли представа какво е?

# 442
  • Варна-София
Аз познавам една пеперуда. Бяхме колежки. Тя беше родом от Родопите. Гордееше се много с това и много хубаво разказваше как после заваляло.

Авосет, а нощни снимки пробвала ли си? Като ти четох поста, много ми се прищя да видя луната във вадите. И кукумявката. Пресетих се за българската митология - за бродниците, които в потайна доба нагазват в реката, свалят луната, улавят я и я доят...

stelt77, дай адрес на "лични съобщения" в пощата и ще ти пратя да си имаш семенца.

МХ, да, и аз ще садя дайкон тази седмица или другата. Аз пускам и капково, защото иска да се поддържа влага. Целта на осигуряването на максимално добри условия за развитие в началото и поддържането на силни растения освен добив цели и за растенията да не бъде фатално нападението от земни бълхи. Дайконът е неустоим за тях. Даже се използва за примамка, че да не ходят по другите култури. За другите култури пък хватката била растенията също бързо да пораснат, понеже ставали невкусни за бълхите на по-късен етап. Не съм пръскала с отрови бълхите и все пак дайконите ми станаха големи като на пазара. Но това беше миналата година, тази - ще видим.

Гелика, добре дошла на барикадата. Спази ли сроковете за пръскане досега? Аз засега късам отделни зрънца, за да не се разраства заразата (ако се наложи и цели чепки ще махам). Миналата година уж пръскахме, уж надежди, ама щом се е разпространило - отчайваща работа. Като доби някаква сладост и взе да се пука обрахме болните чепки и мъжът ми направи ракия. Питам го дали я е опитал, ама той клинчи и вика, че прясна ракия не пиел, та не мога да ти кажа за резултата.
По нашия край тази болест е най-страшната, тази година съм метнала една програма, по която се движа стриктно и ако има добър резултат ще ти я кажа, за да започнем борбата заедно още от есента.

Аз пак да похваля босилека като растителен вид. Продължавам да вкоренявам клончета във вода и да си го размножавам вегетативно. Тези босилеци, които сега имам из градината тръгнаха от една семка рано през пролетта миналата година. Както виждам няма причини да не продължа все така.

Кате, проблемът наистина е многократно дискутиран. Заболяването е физиологично, затова не се трови с препарати. Здравата част на болните домати я мушни в тенджерата (зеленчуковата супа - да са поизбистрени на цвят).

Вижте сега какъв специфичен въпрос имам. Разполагате ли с рецепти, в които всички продукти да са в обемни единици - чаша, лъжица? Обичайно е като се прави конфитюр, сладко, плодовете да са в килограми. Да ама аз много се съмнявам в кантара. Междувременно една съседка ми даде рецепта за сладко от череши, в която мярката е водни чаши. И много лесно се справих. Сега търся нещо подобно за кайсии, праскови ...

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 16:17 от amica1

# 443

Аз пак да похваля босилека като растителен вид. Продължавам да вкоренявам клончета във вода и да си го размножавам вегетативно. Тези босилеци, които сега имам из градината тръгнаха от една семка рано през пролетта миналата година. Както виждам няма причини да не продължа все така.

amica, босилекът не е ли едногодишен? На мен ми е любимата трева, садя я от семенца..

# 444
  • Варна-София
Да, говоря точно за босилека, за който пише, че е едногодишен. Не влизам в ботанически подробности, но щом ти е любимата трева, вземи набери едно букетче и го натопи във вода. След 1-2 седмици ще имаш вкоренени растения и зимата можеш да си направиш босилкова плантация зад прозореца. Зимата единствената ти грижа ще бъде да ги пръскаш периодически с цитрусова настойка, за да не страдат от акари. Напролет пак от тях можеш да си вкорениш, колкото искаш за градината.
Както каза онзи атлетичен учен от Джурасик парк - животът намира начин.
Бери връхчета, за да не цъфтят. Като направят семена - умират.

rorik, при мен се появява и сиво гниене, но малко, тъкмо колкото да облагороди вкуса на гроздето. Затова пък в други райони на страната това е основен бич и показва всичките си отвратителни качества на характера.
Казвам облагороди, защото при слабо проявление дава едни мечтани медени нотки, като при Токайското вино и това е търсена характеристика.

Карантинният срок е за хората, а не за заразата. Така че щом препоръчват, можеш през 7 дена да пръскаш болно грозде и карантинния срок го броиш от последното пръскане.

Медсъдържащите препарати са за обикновената мана. Ти покриваш нуждата от пръскане за тази болест с посочения препарат - той е 3 в 1, обаче можеш да го ползваш само 2 пъти.

Аз днес ще пръскам с 1% бордолезов разтвор + омокрима сяра - спазвам си графика.

Тези 200 грама на декар ми изглеждат нормално. При пълно развитие на лозите ще отидат 10 пръскачки. Ама ние с мъжо делим работата - аз пръскам редовете, той пръска асмите.

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 16:04 от amica1

# 445
Да, говоря точно за босилека, за който пише, че е едногодишен. Не влизам в ботанически подробности, но щом ти е любимата трева, вземи набери едно букетче и го натопи във вода. След 1-2 седмици ще имаш вкоренени растения и зимата можеш да си направиш босилкова плантация зад прозореца. Зимата единствената ти грижа ще бъде да ги пръскаш периодически с цитрусова настойка, за да не страдат от акари. Напролет пак от тях можеш да си вкорениш, колкото искаш за градината.
Както каза онзи атлетичен учен от Джурасик парк - животът намира начин.
Бери връхчета, за да не цъфтят. Като направят семена - умират.

Много ти благодаря, непременно ще направя така!  bouquet

# 446
rorik, пръскано е и то най- редовно.
amica1, има ли смисъл сега да пръскаме с нещо, че да се ограничи разпространението на гъбата? Ако има с какво? Сярата ще помогне ли?
Интересно ми е че по листата няма никакви признаци. Аз съм снимала най засегнатите гроздове. Има и по слабо заразени.
Не мога да си обясня защо се стигна като мъжа ми тази година  пръска с химия най- редовно. От къде дойде гъбата като миналата година почти нямаше заразено. От цялата махала  у нас има  най-много. Имаме комшии, които въобще не са пръскали, а гроздето им свети. Да не е от някакъв препарат?

# 447
  • Варна-София
Различните сортове са различно податливи на брашнеста мана. При мен, въпреки редовните пръскания с химия, силно се заразяват белите грозда: Димят, Тракийски мискет, един неизвестен ароматен сорт, Болгар, Русалка. От червените ми се заразява единствено и само Лисичата опашка. Имам и една "екологична асма", която не пръскам за абсолютно никаква болест, но съм съобразила сорта.
Добре е да направиш всичко възможно да се ограничи заразата, защото силно заразените пръчки могат да измръзнат. Ако имаш ЧКЧ спретни им меню с болни чепки и зрънца.
Серните препарати са много подходящи, допустими са за органично производство, макар че много миришат, дявол да ги вземе.
Имат една фаза в началото "фумигираща" се нарича и продължава дни наред, като се върна от лозето си пера всички дрехи, косата, кожата - всичко мирише на сяра.
Наесен ще напръскаме с калиев перманганат след листопада, за да ограничим още заразата. Напролет много важно е да не пропуснем момента, когато ластарите са с дължина половин педя и тогава да напръскаме със системен фунгицид. Тази година тръгнаха рано и това "нулево" пръскане го направих на 2 май.
Ще се борим, няма как.
А ако бъда похвалена от мъжо и баща ми за качеството на гроздето тази година, ще ти препоръчам междинни третирания и с разредено мляко, но това е засега тайна между нашите две улици.
От особена важност казват е да се поддържа проветрив листака, макар че съм имала силно заразени гроздове на напълно огрени от слънцето чепки. Изпълнихте ли навреме всички зелени операции - кършене, прореждане на гроздовете, колтучене?

Днес раздавах на колежките от отдела био-домати. Шопска с биодомати беше една от атракциите на Петровден в събота. Цели три дена, напълно загубени за градинарството, бяха посветени на този празник, обаче мъжо заслужава.

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 14:13 от amica1

# 448
amica1 , всичко е правено, кършене, колтучене. За серен препарат не знам дали е пръскано. Пръскано е с химия препоръчана от агроном.
Каква е разликата между системен и контактен препарат.
С какъв препарат ще ми препоръчаш да пръскам сега?  newsm78

# 449
  • Варна-София
Грубо казано, системните препарати проникват в тъканите на растението и са добри, ако има много валежи. Контактните препарати се задържат по повърхността на растението, създават предпазен слой, а в случая със сярата започват да се изпаряват, а серните изпарения са убийствени за гъбата.

Сега при това сушаво време са добър избор контактните серосъдържащи препарати, още повече че се смятат за екологични. Независимо от това имат карантинен срок, който трябва да се спазва (нали знаеш как боли глава през зимата, като преядеш с третирани със сяра сушени кайсии!).

Има различни серосъдържащи препарати на пазара. Само като пример ще дам (моля да не се счита за реклама): Кумулус – 0.2-0.3%; Акоидал ВДГ -0.25% (80% Сяра, Чили); Тиогран Wr 85 – 0.2%; Тиозол 80 ВП – 0.8% и др.  Единственото съображение, което влагам допълнително е, че предпочитам концентрацията да е от по-малките. В момента ползвам втория препарат.

Хубавото е, че се смесват добре с бордолезов разтвор и другите медсъдържащи препарати за борба с обикновената мана. Днес ще пръскам с такава смес, а след 2 седмици ще пръскам с Топсин (за брашнеста мана + сиво  гниене) смесено с бордолезов разтвор (за обикновена мана). Карантинният срок ще бъде още 14 дни, така че когато узрее първото ми грозде (Тракийски мискет) - зрее около 10 август - ще мога спокойно да си бера.

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 14:50 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт