(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 560
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
И Стелтчета имам. Laughing
Така наричам лукчетата,които се размножиха.Като гъби са.Вкусни,крехки.За американците екзотика.Ама фукам ли се,Стелт. Hug

Фукаш се ми...  Laughing  Кога успя да ги насадиш, че и да ги извадиш...  Whistling

Помня, че амика беше писала за някаква болест "красиви листа"... Появи се това нещо наоколо, ще ходя да ровя из публикациите й да видя какво беше...

От няколко дни берем зрели домати - Рила (то други нямам)... Та кой рече тук, отвътре малко нескопосани са, имат по-твърда част отгоре, жилавки стоят и така... Мислех да ги чакам да станат по-узрели, но според баща ми Рилата са си такива... Та догодина ще опитам с друг ранозрял сорт...

Чушки имам екстра, а пипера е висок едва 60 см (за сравнение миналата година имах стръкове около 1.6 - най-високите де)...

# 496
  • При розите и топлата вода ......!
vili__66, нощенка било. Трябва третиране с химия. Close  Ама първо ще ги събера, да пратя на детето. Пък после ще пръскам.
stelt77, аз рекох за моите Рила, че имат търдо вътре. Значи е до сорт. Абе, при ранните домати е така. Имам други ранни- Монро, при тях по- слабо е изразено.
matze, все ми е на ума да те питам. Защо махаш листата на доматите. Нещо със сорта ли е свързано?

# 497
  • Варна-София
Хубава вечер. След вилата пак обиколихме града, за да оставим плодове и зеленчуци на роднини.

Разказах и на съседа по лозе, че съм много доволна от Акоидал. Преди двадесетина дни пръсках с него и за първа година ядем здрави нектарини на корем. Разказах му, че той откъде да прочете, възрастен човек, че този препарат е регистриран в ЕС за ранно и късно гниене на костилкови, а пък е допустим за органично производство.

Оидиумът е доста малко. Обиколих лозето, откъснах болни зърна и чепки и ги дадох на ЧКЧ да ги обработват.

Стелт, за еска говорех с красивите листа. Кордонът, който се разболя вече е изсъхнал.

Моите домати Рила нямат такова втвърдяване. Не знам от какво се образува.

# 498
От известно време попаднах на темата и ви следя редовно.Майка ми се занимава основно с градината, аз само помагам...От няколко години садим ранни домати Наслада- Много вкусни плътни домати.Ако опитате няма да съжалявате  bouquet

# 499
Амика, мерси за идеята с покълването, ще го направя  Peace
Ех, не обичам елда, Веселче. Аз ли не я готвя както трябва, но не ми хареса.

Оня ден преваля привечер. Че като тръгнаха ония ми ти охлюви. Облечени, голи - всякакви. Цяла кофичка събрах, а кокошките им се чудят, гледат, пък отидат да кълват камъчета. Само една знаеше какво да ги прави - разказа им играта. Ще трябва да научи и другите да ги ядат. За тях - чист протеин, за мен - отмъщение  Joy

Подметнах на съседа да кисне коприва и да тори. Голям автогол си вкарах. Вече трета седмица седи точно до оградата бидона с копривата, забравен. Смърдиии! Мъж ми два пъти вече му каза да я маха тая смрад, ма все привечер подпийнал (съседа, не мъж ми Laughing) го хваща на улицата, та не съм сигурна, че помни на сутринта. Накрая ще му го катурна с една пръчка през оградата, ще се измирише за няколко дена, че не се трае в тая жега колчем реши да подухне от там към нас.

# 500
  • DE
Ако ви се разглежда...интересно ми стана в какви малки саксии/сакчета растат домати, салати и т.н

# 501
Мананди,голяма мъка са повдигнатите лехи в суша.
Веселче, затова с повдигнатите лехи трябва да се подхожда много внимателно. Тук по нета и разни книги ги повтарят като някаква мантра. Много от хората копират без да са наясно защо го правят. При нас с ползват масово защото лятото е мноооого дъждовно. 50-100 литра са нищо за едно денонощие. Понякога падат и за наколко часа. Вали през 2-3 дена.
Тази пролет беше много суха и видях какво самоубийство са повдигнатите лехи за сух климат! Още повече без добър мулч.
За желаещите да ги ползват, нека първо се запознаят с + и - им и после евентуално да пристъпят към изграждането им.

# 502
  • При розите и топлата вода ......!
Снощи бях при агроном да търся препарат за буболечките в оранжерията ми. Той ми показа неговата. Съжалявам, че не снимах. Направени са почти по същия начин както на показаните от matze. Красота!
amica1, нектарините ранни ли са? Моите още не са рекли. Акоидала си го записах, само трябва да ми кажеш кога да го пръскам. За догодина, де.  Hug Милото ежедневно изучава таблицата. Simple Smile За Рилата нямам идея защо е така. После ще снимам и ще ви покажа. Като разрежеш домат не се ли виждат едни бели жилчици, макар и тънки? newsm78

# 503
  • на пъпа на Златията
Гелика,
 на мен ми се случи миналата година така с "Рила" . Купени ли ти бяха семената?Моите бяха купен разсад.  Единственото спасение ти е да ги изчакаш  добре да узреят. Каква ти е тогава далаверата че са ран сорт.А пък ти имаш и друг проблем , това дето нещо ти го яде.Явно при теб са започнали принудително да зреят поради  нападението от нощенките или от засушаване..

# 504
У дома Рилата е сочна,вкусна и без никакви жилки-и то не за първа година.Сеем я повече от десет.
Веселче, Hugвиждаш ли колко мъдрост има в опита.Понякога нелогична и на пръв поглед смешна,но действа.
За повдигнатите лехи отдавна казах,че не са за навсякъде.И методите на Кордуюмов и на перма културата също.Дори мулчирането на картофите със слама-скоро ще обобщя опита с него,но ми се струва,че добива от мулчираните лехи ще е по-малък.
Гелика,радвам се,че не е по-страшното.Обери запържените домати и напръскай.Така докато мине карантината ще имаш какво да режеш в салатата.
Роми разсаждах преди 3 седмици.Не мислех,но открих саморасляци от миналата година.Имаше дори завързали стръкове-то така и разбрах какви са  Laughing.Мъжа ми беше скептичен,че ще се хванат,но те оправдавайки името си  Joy се приловиха.И сега са отрупани с цвят и завръз.Мисля да им постеля малко слама и каквото стане.
Амика,ние отрязахме една лоза от асмалъка-в неделя и нямаше нищо,а в сряда беше тотално изсъхнала.Не е имала красиви листа.Но нямаше никакъв шанс да се спаси.
До къде води мерака да се произвежда много и евтина продукция  #Crazy
Красиво е това,което е показала Матце.Но това са точно "пластмасовите"плодове и зеленчуци.Растат в шепа пръст,а капковото им налива химия и микроелементи.Не виждат пряко слънце,не ги лъхва ветрец,не са чували щурци,опрашват ги с пръскала и нямат представа какво е да те налази пчела.Но пък раждат по много и съвършено "красиви"плодове.
Това явно е бъдещето....

# 505
мдаа!„холандците са виновни“ или англичаните!-така мърморят тукашните,щото първо ония са внесли идеята за хидропонното отглеждане,а идея си нямам кой го е измислил...не ,че има значение  Sick
всичките производства ,малко по малко, вървят натам-дали заради повечето добиви само...,дали заради почти непрекъснатият цикъл на производство...дали ,заради заразените площи...
аз само едно знам със сигурност-много по-лесно се работи в такава оранжерия,а хората сме по лекото и мекото....искаме да си облагородим труда  Thinking на каква ли цена  newsm78

# 506
# 507
За да не ме забравите съвсем се включвам. При нас зимата е много добра - температури между 3 и 23 градуса. Няма много дъжд обаче. Засадих 8 карфиола, малко моркови, репички, спанак и бакла.
доматите, които са саморасли вече нацъфтяха, нямам очаквания за плод, защото са над 10 корена на едно място, но поне ще проведа експеримент.
Днес ми дадаха семки за тиква - за годишния конкурс, та ще сложа расад. Поръчах и семе за домати - нехибридни - и единия прилича на розов гигант.
Другите са странни - зелено рае, жълт, като круша, черен и тн. Grinning. Дано поне някой да роди, че вече се отчайвам.

# 508
  • Пазете Гор
Брей, откога не се бях радвал на усещането да имам много и сочен копър в градината. Даде Бог тая година. През ден ядем таратор, а тиквичките поднасяме с един пръст дебела посипка. Полезен за нещо бил копъра, ама забравих за какво. Пак ще е нещо в любовните дела, мен ако питате. С тях са повечето болежки се лекуват, или поне притъпяват симптомите.

Догодина трябва да мисля решение за някакви панички за под съдовете. Ще ми позволи да разредя поливките. Не е голям разхода - по около литър-два на тенекия, ама е досадно. Инак растенията са чудни - имат много плод - патладжаните, и бамята, и пиперът.

Голяма благодат и на пчелина. 20 % от кошерите измряха, а медът е с 20 процента повече от миналата година. Свършиха и буркани, и капачки. Ей, дайте идеи за етикет!

# 509
  • на пъпа на Златията
Куркума,
Преварена вода със семе от копър  се дава на кърмачетата , мисля против колит. Също и след тежки операции , когато стомаха дълго не е работил се дава и морковен бульон за да се захрани човек . 

Общи условия

Активация на акаунт