(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 521
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
  • Варна-София
МХ, за малините можеш незабавно да пробваш с няколко неща.
1. Напръскай листата с 3% разтвор на зелен камък (железен сулфат). Ще станат шарени, защото само където попадне желязото, там ще попие без да се мести.
2. Напръскай с настойка от коприва (азотно подхранване). Същата работа върши 0.5-0.6% разтвор на урея (карбамид).
3. Напръскай с разтвор на английска сол - 1 пакетче (30 грама) на 1,5 литра вода (0.5%). Така ще подпомогнеш фотосинтезата чрез въвеждане на магнезий.
Хубавото на листното третиране е, че резултатът идва веднага.

За това, че доматите пазели зелето четох точно днес. Сигурно се объркват буболечките. Ако се сложат ниски черита, може да не му пречи на зелето. Ти по-добре ще кажеш как ги гледаш заедно.

Вес, МХ е с малините. Ситните точици да не са от акари? Цитрусова настойка им е майката. Преди 4 дена пръсках домати-черита, тиквички, краставички, тагетеси, гергини, повтарях, потретвах. Вчера видях, че жълтите точици се израстяват, тръгва нов ръст - най-бързо при тиквичките.

Последна редакция: чт, 19 юли 2012, 16:44 от amica1

# 571
Преди два месеца пробвах машината за сушене - суших моркови и чушки. Гледам сега в бурканите - пълни с червейчета и пеперудки, на молци приличат. Бурканите затворени - как са се озовали тия неща вътре? Това значи ли, че каквото и да изсуша, ще го сполети същото?  #Crazy

# 572
  • Варна-София
Бушка, помня, че свекърва ми след като изсушеше нещо, после го попарваше, пак досушаваше и така прибираше.

# 573
  • на брега на Дунава
Амика ,  Hugблагодаря за малините.Ще опитам в събота.
bushkata Баба ми прекарваше сушените плодове през вода ,в която е кисната пепел от дърва и след това утаена и прецедена  и после сушеше отново.

# 574
Бушко,на френдката сушилнята прилича на микровълнова печка.Цяла нощ гълта ток.Че суши-сУши.
Китайското зеле става на чипс.Като печено е,хруска.
Не зная как работи твоята,но едва ли е в нея причината.
С въздуха влизат бактерии в бурканите със зарзават.
А ако им обърнеш и стерилизираш само капачките?
А ако гръмнат? #Crazy
Пардон,извини ме,Амико.
За МХ е въпроса.
Аз все да питам често споменаваме и пръскане с течен сапун.
Кога да спрем?
Нали вече берем...
Да не стане като при Лейди Блю.И без да мирише си е сапун...
И тя се загуби,и Авосет Thinking

# 575
  • Русе
И при мен саденето на зеле е за последно. Не ми трябва много, а примерно двайсетина зелки за кисело зеле. Големи мъки с този разсад и не мога да се справя с всички видове гадини, които го ядат. Пък колко вода трябва да му излея докато станат зелките. Реших, че е по-добре да си ги купя и да си спестя ядовете.

# 576
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
започвам с хвалбите  Hug

една от прасковките с лятна подстрижка и плодовете на две от дърветата

Laughing душе-съгреваЮщите: калема на Бушката и на Рорик чушката

днешната реколта

ябълката с калема се уплаши и започна да ражда  Laughing а тук може да се види колко е варовита водата на сондажа

фото сесия на домата-чушка и на нещо  ooooh! което не си спомням кое е  ooooh! само предполагам, че е "жълтата слива от гаджето на Поли"  Crazy

Hug Heart Eyes Hug

# 577
кой сорт зеле препоръчвате ...за сърмички Simple Smile

в тоз домат-чушка ми останаха очите Wink

# 578
Laughing душе-съгреваЮщите: калема на Бушката и на Рорик чушката
Ооо! Наистина ми сгря душата!
Много се радвам! Догодина аз пак ще опитам, не се отказвам!

Мерси за съветите за сушените неща. Човек винаги има какво да научи. Май ще опитам с попарване следващият път.

# 579
Момичета, извинявам се, че така нахлувам в темата ви, може да сте го обсъждали, но за съжаление нямам възможност много да чета. На въпроса, доматите кога се торят? Моите имат плодове, но и много са в процес на цъфтеж, все още не зреят, вероятно след две седмици ще започнат. Опитах се да попрочета, но ми е супер объркано. Живея на север, тук вали доста и е по-хладно, отколкото в БГ.

# 580

Странно, този или много подобен и аз го имам, между черитата се е промъкнал(купени семена), още отначало си личеше, че е друг, ще видим какво ще излезе Simple Smile

# 581

Странно, този или много подобен и аз го имам, между черитата се е промъкнал(купени семена), още отначало си личеше, че е друг, ще видим какво ще излезе Simple Smile

Thinking не са черита. черитата са от другата страна на полянката  Laughing и са като джанки, а тези са ... малко по-едри от "рома"  ooooh! по-едро яйце може би  Hug

не знам дали съм го споделяла  Blush извинявам се ако повтарям.
преди две години като част от подарък за другарче-градинарче в Русия (Москва) изпатих пакет семенца за чери домати. жената посяла част от семената и се оказало, че това е перфектния домат. зрее бързо, става вкусен (защото зрее на стрък, а не на преваза, както другите, които са гледали) и има много  Hug това, че са дребни не е проблем, след като количествата са доволно големи.
тази пролет човека дойде с празното пакетче и помоли да му съдействам да намери същите  Laughing
сега в Московските дачи се гледат червени и жълти черита  Peace

Blush та всичко това беше за да кажа, че там където лятото е късо и не стига топлина и слънце може да се гледат черита  Hug

# 582
Баба ми гледаше черита, ей тъй за красота, не за ядене... На мен лично не ми харесват, само на люспи и семки са, кокошките и те се ослушват...  Laughing

# 583
Баба ми гледаше черита, ей тъй за красота, не за ядене... На мен лично не ми харесват, само на люспи и семки са, кокошките и те се ослушват...  Laughing

Laughing само да започнат да зазреят и ще ти покажа как малкия змей ги пощи зрънце по зрънце  Laughing
 ooooh! нашите са три вида, два червени и един жълт, и никой не е  само семки и люспи  ooooh!

# 584
  • Варна-София
Терминатор, щом имаш първи плодове, давай, тъкмо вече е време да ги наториш.
От теб зависи дали ще ползваш изкуствени торове или естествени. Всичко яко торено е по-податливо на болести, така че ти решаваш дали ще влезеш в омагьосания кръг на много торене + много пръскане.
Ако ториш с естествени торове - разбирай оборски тор, биохумус от калифорнийски червеи и др. трябва да имаш предвид, че ще постигнеш около 75% от добивите, които би могла да постигнеш с изкуствени торове. Обаче ще бъдат по-полезни за здравето ти, ще бъдат по-трайни при съхранение и най-вече няма да се притесняваш толкова да ги вардиш от болести.

Търся някой да ми каже този сорт ранна праскова какъв е. Това са последните от дървото и чак като ги гризнах се сетих да ги снимам. Съжалявам.
http://s018.radikal.ru/i514/1207/b8/c8027c8d67dc.jpg
Вътре са неоново-червени. Вес, правилно ли ги определих? Neon-red. Няма фотошоп, няма обработки.

Тук, само за спорта, заснех реда с първите Рили, които берем вече около 25 дена. Отначало по малко, сега вече с кофи и раздаваме. Това е останало от тях към днешна дата. Има още материал за зреене.
http://s017.radikal.ru/i405/1207/bb/97ddefe329ab.jpg

Вес, аз изглежда нямам проблеми с течния сапун. Той е в малки количества, когато го ползвам за прилепител и в по-големи количества, когато боря въшките, а аз тази година имах по доматите 2 атаки само.

Отскоро имам краставички. Тях онзи ден напръсках за въшки. Днес мъжо гризна първата краставичка, аз също, даже не я измихме, ама нищо й нямаше.

По съвет на Бушката ползвам Фрош, който е създаден с грижа за околната среда. Може би това има значение.

Последна редакция: чт, 19 юли 2012, 23:05 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт