(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 76 530
  • 746
  •   1
Отговори
# 555
Вили,честито на детенце,честито и на тебе  Hug

# 556
Благодаря момичета  Hug
Нямам спомен така да съм се радвала когато ме приеха да следвам-явно успехите на децата ни са многократно по-скъпи  Laughing
Честито и на твоето момиче,st. Dobri   bouquet
Амика,и при нас има подобен проблем-от миналия петък нямаме вода.Явно дебита на язовира намалява и един мастит  и известен в държавен мащаб арендатор решил да отклони всичката вода за себе си.Няколко дни се води война-неговите хора преграждат канала,заваряват саваците.Хора от селото пък с лостове,чукове и кирки ходят и отстраняват бентовете.Кмета вдига рамене и казва,че не го засяга/до следващите избори има много време/.Напрежението ескалира,реколтата в градините е под въпрос  ThinkingЦвета на пипера по горните етажи страховито капе,доматите няма да се налеят достатъчно...
Преди двадесетина години в селото стана убийство заради вода на бостаните-мотиката може да е страшно оръжие в ръцете на прегорял от жегата стопанин....
 Аз съм на път да се откажа от зелето-разсаждам,ръся  с пепел,но за седмица зелевата бълха изяжда всичко.Вече ми свърши разсада,а можех да насея 200 квадрата място.Започвам да се замислям дали си струва ядовете.Гадините бяха живи след страховитите зимни студове.При първото затопляне пълчища от тях подскачаха из къпините.

# 557
  • Варна-София
Пускайте новини, викайте телевизии, шумете, крещете, не оставяйте конфликта на местно ниво, по-зле не може да стане.

# 558
Вили, и при мен зелевата бълха нападна разсада и довечера ще я пръсна с химийка... Аман от тия зверове...  Laughing  От пролетното зеле отбрах една зелка - то белокрилки, въшки, гъсеници, бълхи, всякаква гад го нападна и пробвах да мина без химия, ей тъй експериментално... Сега ще пръсна, докато са малки, пък да видим...

# 559
  • Варна-София
Аз със зеле нямам опит, но ме боли за вас. Съвсем лаишки ще попитам дали нямате наблюдение колко трябва да порасне зелето, за да стане невкусно за бълхите, или поне да не бъдат убийствено опасни за него?

# 560
Аз от години не гледам пролетно зеле заради вредителите.
Но поне есенното ставаше.Но миналата година три пъти сях разсад-пониква и се задънва.Гадовете му изядат средичките,на крехко налитат.Тази година сложих разсада с сандъче на терасата,по-далеч от градината.Проблема започна след разсаждането-те ядат, аз подсаждам  #Crazy.И вече няма с какво...
Не можем да разберем,Амика,не го оставят на мира.А след бълхите тръгва зелевата пеперуда...Чак след септември се успокояват нещата.
И съм на път да се откажа да сея зеле  Sad

# 561
  • Варна-София
На няколко пъти в коментари под статии попадам на следния съвет: да се покрие зелето с тънък чорапогащник и с това се приключвали проблемите.
Може някой да пробва. Знам, че малко смешно изглежда, затова питах колко трябва да пораснат, за да бъдат освободени от чорапогащника и градината да добие лицеприятен вид.
За да не съм съвсем голословна, ето линк: http://bob-ewing.hubpages.com/hub/How-to-Combat-Cabbage-Moths
Последният коментар е такъв.

За зелевата пеперуда поне веднъж някой да пробва с прана зеления от домати - вода, колкото да покрие набраните листа, малко течен сапун и переш, докато станат на парцал, после се пръска. Това го пробвах по-миналата година есента и дълго съзерцавах резултата. Стърчаха гъсениците като бодли на кактус (брюкселско зеле посадих тогава), без да мърдат, напълно умрели. После цяла зима събирах рецепти и се почна с "био"-то.

Аз се отказах от зелевите, понеже давали лош вкус на гроздето, като се гледат близо до лози, а лозите при мен са основното и второ - оказа се, че не обичаме чак толкова зеле.

Последна редакция: чт, 19 юли 2012, 13:28 от amica1

# 562
Бълхите нападнаха пролетното ми зеле, когато вече се беше завило добре, малко преди да го отсека... Значи си мисля, че няма момент, в който да не го ядат... За зелевите гъсеници важи същото...

# 563
  • Варна-София
Стелт, горе добавих нещо за гъсениците. Давай, пробвай и разкажи.

# 564
  • на брега на Дунава
Ето какво намерих -може да помогне за справяне с проблема :
" Латинките засадени в парник прогонват досадната оранжерийна белокрилка.
Котенцето /Anemone pulsatilla/ със своите горещи вибрации не позволява развитие на гъбични заболявания дори и в най-влажно лято.
Между лехите с пипер се сади чубрица и босилек, който го предпазват от неприятели.
Татула в съседство с зеленчуци ги обеззаразява от листни въшки.
Засадете целина със зеле. Първото няма да има ръжда, а второто - гъсеници на бялата пеперуда.
Морковите и лука се пазят взаимно съответно от морковена муха и лукова муха.
Салатата пази репичките от зелевата бълха.
Чубрицата пази фасула от листни въшки.
Босилекът пази краставиците от маната, а хрянът ги пази от много вредители.
Лукът, чесънът пазят ягодите от голи охлюви, мишки, гъби.
Латинката пази овощните дръвчета от листни въшки.
Зелена салата - възпрепятства нападението на различните видове ряпа и зеле от земни бълхи;
Моркови и лук или праз - взаимно се предпазват от морковена муха и лукова муха и молец;
Чесън или лук,  засадени между ягоди или магданоз - предпазват много добре тези растения от заболявания;
Праз,  разположен между целина – предпазва от ръжда по целината и нападение от трипс;
Бобови култури и целината (съотношение 1 към 6) или краставици - много полезна комбинация за добро развитие. Бобовите култури се засяват около гнездото на краставиците.
Целина и домати предпазват всички видове зеле от бялата зелева пеперуда;
Спанак или салата със зеле - срещу земни бълхи;
Латинка и хрян – отблъскват листните въшки, гъсениците и мишките;
Тагетис и невен (Calendula) - предпазват от почвени нематоди.
Магданоз, засаден под доматите - засилва аромата;
Напръстник и момината сълза - подобряват качеството на доматите.
Латинка – повишава аромата на  репичките.
Коприва, отглеждана до етеричномаслени растения повиши съдържанието на етерични масла в тях до 80%.
Шипка, бъз и горчица -  полезни растения около зеленчуковата градина.
Колорадският бръмбар по картофите не обича тикви. За целта тиквите цигулки са най-добри, защото пускат дълги милини и ходят из картофите да пазят. "
 Иначе добрият не био резултат се получава с Агрия 1050.

# 565
МХ, Laughing
Само на първо четене-сяла съм домати редуващи се със зеле-изяде си го гъсеницата като стой та гледай  JoyБосилек при краставици-също-ефект -0
Миналата пролет салатите,лука,чесъна с репичките бяха на смесена леха/откъсваш си салатката,лучето,репичките и постепенно освобождаваш мястото  Laughing/.Познай дали останаха репички за нас?
Седя и си мисля кой е правил  достатъчно продължителни,изчерпателни и обстоятелствени наблюдения върху взаимодействието на културите  newsm78.Или все препечатваме и преправяме някаква информация докато тя загуби първоначалния си вид  Joy
Не че не сея от години морковите с лука-и не че не намирам изтърбушен лук и минирани моркови  Laughing
Амика,по какъв начин зелето пречи на гроздето?

# 566
рано ли е,не е ли...ама не ми търпи търпилото вече  Rolling Eyes
засадих онзи ден дребен разсад карфиол,а вчера/на мястото на отстранени тиквичи,които прореждам малко по малко/,засадих манголд
чакам нови семена тази седмица,да видим какво ще има подходящо за есенни култури  smile3508 smile3508

# 567
  • Варна-София
Срещала съм в разни информации за съвместимост, че гроздето и зелето си пречели взаимно, даже се знаело от древността. Например:
http://www.fadr.msu.ru/rin/vestnic/vestnic2_01/2_8_01.htm
http://www.kakras.ru/interesn/sad-ogorod-dacha.html
Но съм виждала и на други места.

Който гледа и двете култури може да има по-подробни наблюдения.

# 568
  • на брега на Дунава
vili__66  Може да си е късмет или пък при мен бълхите не обичат зеле , но не го ядат.От едната му страна има лук и целина , от другата - домати. Пролетта изядоха листатата на репичките .Миналата година по същата причина се отказах от ряпата и китайското зеле-целите им листа станаха на решето като дантела .
Но пък твърдят ,че малините и вишните си пречели , а моите кротко си живеят заедно.Сега видях ,че според http://www.kakras.ru/interesn/sad-ogorod-dacha.html от Амика по- горе си помагали.
Знае ли някой защо листата на малините стават бледи и жълтеникави /като хлорозата по лозите/.  newsm78Дали е хлороза и какво мога да направя  newsm78 За зелен камък май е късно .

# 569
Ама какво става тук,бре?! Laughing
Празнуваме!Вили,Добричко-здраве,късмет и добри срещи пожелавам на госпожиците! Hug
Не ги корете сега.Науката отваря врати към нови Градини.Когато им дойде времето,те сами ще засадят своите.Кат се сетя каква градинарка бях през студенските си години.Ох! Joy
Децата ме приземиха в почвата...
И така.За ранното зеле.
Слагах картонени кръгчета около стъблата на разсадите.Ранна пролет бе,докато се развият бубулечките и зелевите отскочили.Не,никой не посягаше на сърцевата.А може би просто сортовете за резистентни?Тази седмица след тройните дъждове най-накрая се завиха.
Догодина още по-рано,преди грахта ще разсадя.Чуден карфиол,броколи,алабаш.
Оставих две глави карфиол да видя как ще цъфне.
Извадих водния лук и на негово място приготвих марулки,тиквички(нЕ се отказвам),корнишони  за есента.Всички семена прибраха от рафтовете.Що тъй,бре? Rolling Eyes
Всички латинки са изядени от крилките.
След дъждовете,гледам,че домати и патладжани излизат от кожите си...
Верно-пукат се.
И най-накрая тиквите скуош плъзнаха...
И 7 любенички имам.
Пъпешите тегаво вървят.Но пък имам много красиви лиани над сладките картофи.Ще покажа.
Загубих магданоза,увивния боб.А Празът е по-дебел от на Дончо(осиновеното ни котараче) лапичката.
Вчера,над цветето паяк усетихме,(то е трудно да го видиш) трептенето на прерийно колибри.
И първите монархови пеперуди разтварят криле.Като детски мечти.... Laughing
Амико,уточни за малините.Колко бледи?Сухи и на ситни точици ли? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт