(Био)зеленчукова градина - тема 18

• 75 025
  • 746
  •   1
Отговори
# 615
С размер на нокът са ми тези под черешата... Ако някой ми беше казал, че може да има такава огромна разлика между сенчесто и слънчево от един и същ разсад, нямаше да му повярвам...  Rolling Eyes

# 616
И при мен чушките не стават, няма и да станат, липсва им торене... Някои зеленчуци се справят и така, някои просто не могат. Чушките и бамята са от тях, и тиквите цигулки.
Имам доста яйчица на нещо си по броколито, чудя се с какво да го напръскаме, и кога, дали да чакам гъсеничките да се появят, препаратите на яйца действат ли? Изобщо не разбирам нищо от зелеви, за пръв път гледам, а и нямам спомен някога как са ги гледали вкъщи.
Друго се чудя също, вреди ли на празия лук това, че късам от долните му листа, готвя с тях  Embarassed

# 617
На есен двете ми праскови ще станат на седем. Да се похваля с четири кофи препълнени ред хейвън.

# 618
Всичко уж беше наред с нашите домати,хапвахме си ,но сега спряха да прявят завръз.Според вас каква може да е причината?

# 619
Еха,И Вълкът си дойде! Hug Hug
В кану с Кейт и Уйлям....
И с праскови ни черпи.Брех!
Мамо Гали,разгледай хубаво яйцата по броколите дали нямат тук там ..крачета.Може да са заспали листни въшки,може и да не са.Белокрилката и тя снася сега.Освен да откъснеш едно листо и в буркан с капачка и да видим що ще се излюпи?
Ами ако са яйца на калинки?
Старото момче нали ти е съсед по баба,от Егълница е и ми вика,че перата на праза цяло лято ги берели.И нищо му.Навивали ги на охлюв и със сиренце и крехка севрийка.Оцелял без следобеден снак.
Верно,че такива чушки като на Стелт  Hugне съм виждала покрай Ковачевци.
С дебела ,широка основа около капъшката.От Златията е. Laughing
Е,люти били?! Баба ми лижеше семките пролетно време преди посев.
Ама то сега смееш ли да лизнеш нещо... Crazy
ОК.Заменям люти чушки(от дебелите обаче) за семе на Циганско перје, или свиленица (лат. Asclepias syriaca.Не го зная на български.Гарантирам,че под аромата,нектара и хубостта му едно хвъркато(буболече,пеперуда,въшка) няма да тръгне да яде,нощува па камо ли любов да прави по зарзавата. Joy
Забелязах и аз като Скела в един момент в жегата,че спряха да цъфтят доматите.Подбутнах ги с бране.Една сръбкиня ми рече да обера дори и розовки първите два завръза и тогава да гледам.Чудо!
Терминатор,покажи моля пиперките.Да видя дали не са тез малките,топчести чушленца.Не им зная сорта.Красиво,шарено допълнение в градината.За туршйка са супер.
Като лют компот... Heart Eyes

# 620
Калисто, аз днес наръсих ,с нещо с три дни карантина ,препоръча ми го аптекаря . Положението изискваше намеса ,набрала съм една кофа надупчени и загнили. Момчето в аптеката каза че тази година имало много,оказа се че и съседката има  Confused
Патладжана му изгорял цвета,дали е от дълго продължилите 40 градуса ?
Чушките ...чакам да мине карантината на Шампиона ,поне спря падането на листата  ooooh!
Нещо на нищо не ми върви тая година  Sad

# 621
  • на пъпа на Златията
Stelt,
Близнала ги е "селската чушка" Накъдрили са се.Щом са къдрави са люти. Не е модерно вече да се слага по 1 лъжица червен пипер в манджата. Суши . Кълцай на едро.Така се продават. В маалки бурканчета с едри дупки.Мириканците много ги обичат. И те се научиха къде са витамините.
Краставиците  ми изгоряха.Гледам и вие се оплаквате. Ми що да не засеем като втори култури и син домат и краставички. Както е тръгнало с тия горещини до Димитровден ще имат време да станат.

# 622
bariksto,и аз вчера колко изхвърлих,сърцето ме заболя.Съседите и те пръскат с "нещо с три дни карантина", ама аз реших да поизчакам с химията и пръсках със веро и зехтин.Интересно при мен е,че от 6-7 сорта домати само няколко са нападнати. Thinking
skela,от горещините е.

# 623
rorik, семената за пипера ги отбирах от "хубави" чушки, но сорт не зная... Лехата с лютите е до другите, няма къде да ги дяна надалече... Вкъщи обичаме люти, само на дребните им е рано да ядат люто...

Моите Рила продължават да цъфтят и връзват, но станаха височки...

# 624
Привет, аз съм все насам-натам, нета на вилата е бавен, та трудно се пише, но пък ви чета непрекъснато и се радвам на реколтите ви.
При мен е обран зеленият фасул - пешак, рано го садих, за останалата част от гювеча обаче трябва още доста време, патладжаните дори още не са цъфнали.
Вейковият цъфти и започва да връзва, ей, ами то много благодатен, вие се по един фасулевици по 3 м, надскача ги, а царевицата ми е висока не повече от метър, при мен съвместното отглеждане явно няма как да се случи.
Доматите продължават да линеят, но някак по-бавно, зарязала съм ги тотално, след бордолезовия с люспа сода каустик вече с нищо не пръскам, растенията синеят отдалече, някои ги изскубах, други раждат, но оскъдно, разболяха се баш по време на цъфтежа и си оказа влияние това, но каквото - такова:
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27900112
Моите си домати (от мой разсад) са хубави, здрави растения, но пък на някои им залинява дръжчицата на цвета и се пречупва, дали е от жегата?  Ще снимам и покажа.

Бъдещи френски корнишони, съвсем скоро садени, но много бързо растящи:
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27900114

Малините (малко ме е срам да ги покажа)  Embarassed , все ни ми стига времето да се занимая с тях, някаква джунгла е, но пък дават достатъчно плод, направих сладко, компоти и за пръв път - сироп от малини, мммм, много е ароматен, детето си подправя прясното мляко с него:
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27900118

Вече имам люти чушки:
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27900107

Нещо се случи с листата на тиквичките, но трябваше да пътуваме, та нямах време дори да питам какво им е:
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27900106
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.27900104  
Като се върнахме, вече им беше минало. newsm78
Бушка, аз след като изсуша в сушилнята оставям за няколко часа разстлани продуктите, след това затварям в стъклени буркани и наблюдавам дали няма да се появи конденз, ако няма - значи са добре изсъхнали.
Не съм имала досега проблеми.

Някакви идеи откъде в близост до София могат да се закупят домашни консервни домати и чушки, някак различен е ароматът им?
Не мога да разбера, какво им правят на някои домати, че не миришат на домат? newsm78

ПП. Включвам се рядко, но за сметка на това досадно дълго.  Laughing

# 625
  • Пазете Гор
Мненията на корифеите се разминават, колчем стане въпрос за прекършване за усилване на растежа (пензиране) на върховете на краставиците. Идеята на такова прекършване е да се стимулира формирането на разклонения - от първи, втори, трети порядък. Моите краставици рядко пускат женски цвят след четвърти-пети възел, та се чудя, защо ли не ги поокъсам. И да не стане - тъй и тъй няма краставици. Жалко, защото повече копър никога не съм имал, нито пък по-миризлив чесън.

Отлични праскови показа Вълка. По разни книги съм чел, че за компоти се препоръчва следната технология - приготвя се захарния сироп (по вкус) отделно и се кипва. С врелия сироп се заливат плодовете, почистени и нарязани в някой широк, обемен и топлоустойчив съд. Слагаме в буркани, когато тази смес се охлади - поне доколкото да може да се сипва в стъкло, без да го пука. После се стерилизира.

Може би погрешно, но винаги съм практикувал следното за компотите: слагам плода, после няколко лъжици захар , допълвам с вода. После варя - от 15-30 минути, според плода. Най-дълго дюлите, най-кратко малините и ягодите.

# 626
  • Варна-София
Куркума, и аз правя компотите аналогично, но и тази година, както миналата в компота от кайсии сложих не чиста водица, а вода с намачкано индрише. За всеки компот предвидих по 1 лист и в голяма тенджера с вода ги намачках. После разпределих водата по бурканите и така заварих. Никога не ми е харесвал варен лист от индрише в компот, но намачкан ми се вижда върховно.

# 627
След десет безводни дни вчера успяхме да полеем-в четири и половина сутринта комарите бяха много щастливи от присъствието ни в градината  Mr. Green
За жалост от водния проблем загубихме краставиците,голяма част от цвета на чушките,а зеления боб изгоря буквално за дни  Sad
На Рилата берем вече третата китка-намерих цял грозд зелени доматчета надупчени от зелена гъсеница с размери 3-4 сантиметра.не знам дали е нещо епизодично или ще пламне цялата градина.
мисля,че Моспилан е с три дни карантина  newsm78
Едрите домати зазряха.При тях наблюдавам пожълтяване на най-долните листа.Не прилича на никаква болест.По-скоро са много зашумени и сякаш не им стига светлина.Но съм решила да им направя едно пръскане с бордолезов на ниските етажи.Растенията започват да надрастват колите.
при вчерашното връзване има стръкове,които вързах най-отгоре на кола.Има и такива,които вече са над два метра-ще трябва да ги обслужвам със стълба  Joy
Пипера също ме смайва с височина-на места ми е до кръста,а аз въобще не съм ниска  LaughingДа видим дали нещо от високите завръзи ще остане или ще трябва да се примирим със зъвързалото до сега.
Вълк, Hug-минавай по-често насам,не ни забравяй...

# 628
  • Варна-София
Случвало ли ви се е четири дни поред да сте сред градината и да не можете да се погрижите за нея. Не, не е болест, а много гости на лонг уикенд, на които трябва да посветите всичкото си време. Това си е нещо като садизъм и никак не върви да опъна маркуча и да полея.

Последна редакция: пн, 23 юли 2012, 11:25 от amica1

# 629
  • Русе
Случвало ли ви се е четири дни поред да сте сред градината и да не можете да се погрижите за нея.
    При нас е нас е така всяка седмица.  Grinning Добре,че е автоматизираното капково.

Да се отчета за градината. Домати - много завързали, но едрите да още зелени и берем по дребни - отдолу. Ако узреят успешно всичко ще отворим консепвената фабрика. Биволското сърце сега започва да зрее. Краставиците - понагорчават и няма голямо изобилие. Колкота за семейството и малко гости стигат. Бобът - огромен и с много листа, но пк набрах едвам за една супичка. Никога не сме се проваляли досега с боб. Чушките вървят добре и патладжанът зрее.

Вили, поздравление за дъщеричката. Да е успешна и много щастлива. Имаме първите завързали чушчици от твоите, обаче не остана време за снимки. 

Обрахме една щайга картофи и сега заложихме по друг метод. ММ насипа пръст в автомобилни гуми и когато порасне стъблото, ще прибавя гуми и пръст. Да видим какво ще излезе от това начинание.

Общи условия

Активация на акаунт