Каква е вината на Фатмагюл? (Fatmagül'ün Suçu Ne ?) - Тема 135

• 37 945
  • 719
  •   1
Отговори
# 660
Аз не мисля да давам каквато и да е крайна оценка за серията преди да я изгледам с превод и чак тогава бих споделила мнение,което ще е вече според понижените ми критерии за сериала от известно време насам.Обаче т,.като имаме вече превод на финалната част,ще кажа само за нея,че по-голямо клише от това не можеха да измислят.Така завършват всички документални филми,с някакъв лозунг върху който трябва да се замислим,но не ни предизвиква нищо да направим.Просто една констатация.Всъщност това го има не само в документалните филми,но и в новините,където непрекъснато ни съобщават за някакви трагедии,за заловени,освободени,с намалени присъди или други подобни.Това се говори вече 20 години и какво от това.
Съгласна съм с KLOTILD ,че тук най-интересното бяха вашите емоции.Много от вас написаха доста по-интересни сценарии,всички ги изживяхме, прекоментирахме,вървяхме с усмихнати лица.Невъзможната любов,която се роди между Керим и Фатмагюл ще си остане красива,впечатляваща и незабравима като една приказка,а останалото според предпочитанията.
Неочакваното във финала беше,че очаквахме изненада,а такава нямаше.Всеки,който гледа сериала очаква виновните да бъдат наказани и К. и Ф. хванати ръка за ръка да заживеят щастливо.Сега след превода трябва да разбера защо трябваше да гледам на финала 1 серия в разширен вариант отново.Може оттам да изкочи изненадата Joy Joy JoyТова,което не ми хареса особено е,че дадоха един Керим шеметно привлекателен и друг Керим,който не обичам и не харесвам.Това доста охлади страстите на първо гледане.Всъщност страсти не може да се каже въобще,че е имало.Това беше една спокойна серия,която приличаше на финал само по финалното клише.Слава богу,че никой не умря и все пак сериалът завърши позитивно в най-опростения му вариант.След като го изгледам с превод ще ми се изяснят някои детайли от 1 серия,които в крайна сметка не могат да променят крайното ми впечатление.
Пожелавам ви лека нощ.

# 661
  • софия
привет...
много имах да ви гоня, чета, гледам финала....
ще кажа моя прочит
дадоха ни реални неща, неизлъчвани в 1 - серия....до момента на изнасилването...
и после двата варианта
Керим им я посочи, всичко се случи както го знаем. тази вина го изяждаше, това никога не си прости...
втория вариаант не е паралелна рвеалност , а просто ни показват това което щеше да стане , ако не беше я показал Керим...т.е. тя щеше да се върне обратно и това пак да се случи, този път без негова вина, а с нейното съзнателно връщане на мястото, където знаеше какво става.
съгласна съм с това - тогава тя щеше да обвинява себе си
това се е случило и в двата случая....
първия финал с червената рокля - е края на варианта /когато Керим е замълчал
втория - двамата за ръка - това е нашият вариант / с вината на Керим....
независимо отт вариантите, това не биваше да се случва, но се е случило, независимо в кой вариант

и в двата случая те са се борили и победили..

дано разбрахте какви ги накаканизах....
финалът е ок! не е паралелен свят , а добре поднесена реалност с връщане към началото, сякаш да ни припомнят нещо,, което естествено не са ни показвали - не беше лошо, не ми досади ...вероятно превода ще е интересен...
целувки, още много имам мда казвам, но за сега това е като че ли най-важното за мен..

# 662
привет...
много имах да ви гоня, чета, гледам финала....
ще кажа моя прочит
дадоха ни реални неща, неизлъчвани в 1 - серия....до момента на изнасилването...
и после двата варианта
Керим им я посочи, всичко се случи както го знаем. тази вина го изяждаше, това никога не си прости...
втория вариаант не е паралелна рвеалност , а просто ни показват това което щеше да стане , ако не беше я показал Керим...т.е. тя щеше да се върне обратно и това пак да се случи, този път без негова вина, а с нейното съзнателно връщане на мястото, където знаеше какво става.
съгласна съм с това - тогава тя щеше да обвинява себе си
това се е случило и в двата случая....
първия финал с червената рокля - е края на варианта /когато Керим е замълчал
втория - двамата за ръка - това е нашият вариант / с вината на Керим....
независимо отт вариантите, това не биваше да се случва, но се е случило, независимо в кой вариант

и в двата случая те са се борили и победили..

дано разбрахте какви ги накаканизах....
финалът е ок! не е паралелен свят , а добре поднесена реалност с връщане към началото, сякаш да ни припомнят нещо,, което естествено не са ни показвали - не беше лошо, не ми досади ...вероятно превода ще е интересен...
целувки, още много имам мда казвам, но за сега това е като че ли най-важното за мен..

newsm10 newsm10 newsm10

# 663
За мен си беше естествено да се върнем там, откъдето започна всичко. И психоложката казваше, че трябва да говорят за онази нощ.

За мен категорично сц-те не са ни показали какво щеше да се случи АКО........., това не е Съдбата, това е Прошката.

Интересно, чета колко сте разочаровани, недоумявате, не разбирате. Аз този път съм на съвсем друга вълна - серията ми звучи естествено, ясно, разбираемо. Е, има време де, нека дойде и превода, и поне няколко пъти да я гледам. Но аз за себе си се радвам, че не съм разочарована. И Керим беше много хубав!

# 664
Е, честно. Досега не съм критикувала мнението на никоя, защото за мен чуждото мнение е много важно. Но, честно, писна ми от това как с лека ръка оправдавате сценаристките. Така било писано, този финал бил хубав. Хубав, ама не и за мен, не и за повечето от вас, хубав, но не на сто процента, защото аз не видях хубав финал, а само намек за такъв. Кой може да ни каже Ф дали е родила? Или пък дали не е умряла при раждането? ДАли К не я е изнасилил, и сега да си трае, и да си живурка с нея? Нали именно тези въпроси целяха да ни насадят подсъзнателно в тази серия? ДАли пък Ф и К не са си измислили цялото изнасилване и аз не знам по каква причина? След като сценаристките успяха да допуснат да ни се подвизават в съзнанията и подобни абсурдни въпроси, значи е време да си скъсат дипломите и  да ходят да чистят някъде...Хубав финал, ама само на думи и определено поднесен ни съвсем плитко и непрофесионално. Съжалявам и то искрено за всяка една от вас, която смята, че е заслужила да гледа подобно мижаво подобие на финал, такова измиване на мръсни сценаристки ръце и прочее. Съжалявам всяка една от нас, която е доволна от финала, защото това показва колко слаби познания по изкуство някои хора имат. Аз съм човек на изкуството и просто уважавам прекалено много себе си и честно ви казвам, ако съм на мястото на Едже и Мелек, никога, ама никога, даже, ако милиярди да ми дават, не бих си плюла така грозно на труда. Извинете, но Е и М си плюха на труда по най-низкия начин. И, ако това се беше случило в Бг, щяха хората да ги изядадат с всичките им парцали. Аз не домати, ами не зная какво шъ им хвърля. Е, определено тези жени не уважиха своите почитатели, благодарение на които филмът не бе спрян, а продължи да се гледа. Ние не загубихме до последно вяра в тях, а какво стана, до последно те си играха с нашите чувства и претупаха цял един филм. Момичета, хайде да си го кажем направо. Аз никога не съм си и помисляла даже, че е възможно човек така да съсипе една серия и то не каква да е, а финална. Как може, още не ми е ясно, да повтаряш почти през цялото време едно и също...Даже и да ни бяха дали по- различна гледна точка при повторението, а такава аз не видях, това повторение, беше абсолютно абсурдно и излишно. Никой, ама никой сценарист не би направил такава елементарна грешка. То и моя син, който е на 4 години, не би направил такъв абсурд. Тея учили ли са кинознание, не са ли? И накрая какво- 10-тина минути смислен финал. А, извинете, но къде отиде развитието и на останалите персонажи? РАзбра ли се на сто процента САми и Хаджер женени ли са? КЪде живеят? С какво се занимават? Разбра ли се защо татко Ф, който беше една от основните фигури на сериала, защо не беше на делото на сина си, за което дело той хвърли сума ти време и труд да излови престъпниците и накрая сценаристките го оставиха да си виси в Австралия. Видяхме ли Емре да се жени и К и Ф да са им кумове, аха не видяхме. Ами не трябваше ли да разберем какво става с Денис? С Мерием и Кадир? Не трябваше ли да видим раждането на новия живот, който по мнение на повечето от феновете на сериала щеше да даде смисъл и нов живот на К и Ф, а заедно с това и това бебе щеше да е символ на новото начало за хората, пострадали при насилие. И още много неща трябваше да видим, ама не. По- важно беше да гледаме мутрата на Мустьо и на всички останали, вече убити герои, които по принцип вече не би трябвало да имат връзка с филма, защото участието им в сериала е приключило, а и от участието им във финала аз не видях да има някаква полза, нито пък замисъл, а просто един нелеп пълнеж. Да, можеше да видим няколко къси фрагмана от първа серия, които да ни покажат различния паралелен свят, да ни накарат да се замислим истински ли е, или просто ни го представят като другата гледна точка, но сега само ни объркаха и надали и те знаят какво са искали да ни кажат. Е, лека нощ от мен, но завършвам пак така, за което много съжалявам:Момичета съжалявам, че бяхме принудени да гледаме такава пародия на край и съжалявам всяка от нас, която уважава толкова малко себе си, че е харесала тази последна серия.
И да се допълня: Какво толкова видяхме при повторението на 1 еп. - Че МУстьо си бил помяр женкар...Ми то това си го знаем и без да ни го увират в последната серия, не зная за тъпи ли ни имат та да не можем да разчитаме тяхните послания от държанието на въпросната гарга в предходните епизоди. Или пък разбрахме, че Ф вече не го зачита за нищо Мустьо, след като му подмина гроба. Ми хубаво де, нали в предпоследния епизод ни стана ясно, че тя има очи само за К, че той е нейната истинска, неповторима любов и че Ф вече го е осъзнала. Уф, яд ме е много. А, и че в някаква си друга реалност К и Ф са се срещнали и по всяка вероятност изнасилване не се е състояло и после Мустьо заминал за чужбина и Ф се събрала с Керим. Уф, ми то на нас още от самото начало ни беше ясно, че К и Ф щяха да имат такъв хубав живот и че са отредени един за друг, така или иначе. По- скоро аз бих представила тази реалност в края на серията, след като сме видяли ражзането на бебето, после сме видяли окончателния край на филма, например още деца, които тичат около К и Ф, и след този край, както в Титаник, накрая новия, миришещ на боя кораб, вече го дават потънал, та така и аз бих завършила, как Ф и К заспиват, прегърнати един до друг и сънуват новата реалност- че са се влюбили там на стълбите, че Мустьо е заминал за майна си райна, че те са се оженили, забременяли и си имат пак същите дечица, ама без онези мъки и неволи. Хубав край, нали? Или пък същия този сън можеше да го видим как го сънуват вече след 50- тина години, прегърнати в старческото легло. И после да ги дадат как се будят и се прегръщат и целуват и си казват, че за нищо не съжаляват и, че дори и отново да се наложи да преживеят това, биха го преживели, за да са заедно и да имат всичко, което имат сега.

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 03:47 от ladychar86

# 665
  • AMS
Привет, момичета!!! newsm18 newsm18 newsm18
Благодаря ви за всичко, което сте написали. Едва гледам, но реших и аз да се "изкажа" , с предварителната уговорка, че ми е нужен пълен превод за по-категорично мнение и преценка.
На първо четене ми харесват тези редове.
Марта_49: "Финалните кадри ....
Звучаха така сякаш биха се ангажирали да помогнат и други изпаднали в подобна ситуация .
За да бъдат заедно -  срещата им трябваше да бъде точно тази при която наистина се срещнаха - в пълна с болка нощ."
ValentinaP: "Сцените от другата реалност ..... -   Керим намери спокойствие в душата си....смири се с миналото" Именно СМИРЕНИЕ със себе си е точната дума!!!
За мен в послединия 80-ти еп. въпросът не е, какво е искал да каже авторът, а как ни го каза. И тук идва мнението на nianta: "В смисъл - ако си го почнал в един стил тоя филм - карай го така. Ако е драма има два варианта за финал - пак драма или хепи енд. Ако е романтична комедия има само един финал, ако е екшън и там е само един финала. Ако е фантастика - има много финали. Ако е сериозен филм - трябва и финала да е сериозен."
И аз исках сериозен финал - Ретроспекцията  на 1-ви еп. трябваше да бъде показана по-точно и по- сбито.  А именно как си спомня този ден всеки един от участниците в делото.  Оня, за който не искам да се сещам изобщо, го даваха твърде много!!! Нужни ми са повече кадри след излизането от съда. Само в последните секунди стана въпрос на непрочетените писма от Кухнята на Розата. А колко много бяха!? Нужно ми беше да видя наистина обикновените хора в това малко населено място как разговарят с тях. Ами те работните снимки, бяха по добри, отколкото излъчените кадри.
А книгата??? Кога излиза от печат?
И това 4 месеца по-рано, по късно , " паралелна реалност" ... , "преди две години" и ми се зави свят!            
dimana-nova, благодаря ти за хронологичната подредба!!!
Иначе ми хареса сцените на гробищата, колкото и лошо да изглежда така написано.
Хриси, поне в следващите няколко дни няма да съм излязла от филма и дори ми звучи мелодия за клип  Rolling Eyes ooooh! Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 17:31 от di...va

# 666
  • Пловдив

(80 еп - Керим и Вурал)

Каква е вината на Фатмагюл 80 серия - Керим и Вурал на български. Превод от английски: bebo_sn, субтитри mariana51. Приятно гледане.

# 667
  • AMS
borovinka123, много хубав пост!
Марианка, bebo_sn, благодаря за превода!

# 668
цитат:Да се питаш, какво са искали да кажат.
Хриси,тва да не е час по литература бе?Simple Smile
Нцъ, на това му се вика елитарно изкуство - разбират го авторът, майка му, баба му, леля му и още няколко отбрани приятели. На останалите трябва да ни се обяснява Laughing Laughing Laughing

За финала какво да кажа...
И ме изненадаха, и не. Очаквах, че ще вкарат холивудски чалъми във финала още преди няколко серии. Не им се получи брилянтно. Може би по-отрано трябваше да започнат с това, за да не стои последната серия като кърпена накрая. PR им изигра лоша шега според мен. Толкова яко подгряваха и феновете така се развихриха, че накрая изненада трябваше да има на всяка цена. Едва ли са го мислили да завърши точно така в самото началото, иначе не биха снимали “лепените кадри“ сега. Сигурно са чакали времето да се постопли - дето се вика ранно лято - ранна есен... все тая.  Laughing Laughing Laughing

Доста омешаха жанровете накрая, но било какво било. “Каква е вината на Фатмагюл?“ е първия турски сериал, който ме прикова към екрана. Ще си запомня любимите моменти.

Колкото до финала ...И ми хареса, и не Можеше да бъде много по-зле и да ми докара инфаркт!
Благодаря, че не убиха главните герои!
Благодаря, че не очерниха Керим в последната минута!
Благодаря, че правдата възтържествува!
Благодаря, че любовта победи!
Благодаря на създателите за това.

За всичко останало благодаря на вас!

Последна редакция: пт, 22 юни 2012, 06:56 от april07

# 669
  • София
Каква е вината на Фатмагюл 80 епизод ФИНАЛ
Превод и субтитри: Meriam Pandarova-Kocaomer,
Моргана, Александра

Data-BG.ORG

Masters

Специални благодарности на всички, които избраха да гледат нашия превод!

# 670
цитат:Абсолютно съм сигурна, че финалът с превод ще звучи доста по-различно и част от нещата ще си ги обясним.
Ми то 2/3 от превода си го имаме-справка 1 епизод.Блазе им на момичетата.Сценеристките работят за тях-на финала удариха кьоравото!
Ето го финала с превод,и какво от това?
http://www.dailymotion.com/video/xrogi2_yyyyy-y-yyyyyy-yy-yyyyyyyy-80-yyyyyy-son-sahne_shortfilms#[/video]

Според мен съсипаха филма с тази последна серия!
Определено не беше това за което си мечтахме и се надявахме!

# 671
Много хубаво казано,Лейдичар!:hug:
Жалко за силното начало,жалко за добрите актьорски превъплъщения,жалко и за гаврата с негово величество зрителя.Така не се защитава кауза и изкуство не се случва!  

# 672
  • Пловдив

В днескашният ден на преосмисляне, това е един от силните моменти за мен. Прошката на Керим към майка му и към себе си. Керим намери сили да се справи.

# 673
  • София
Е, честно. Досега не съм критикувала мнението на никоя, защото за мен чуждото мнение е много важно. Но, честно, писна ми от това как с лека ръка оправдавате сценаристките. Така било писано, този финал бил хубав. Хубав, ама не и за мен, не и за повечето от вас, хубав, но не на сто процента, защото аз не видях хубав финал, а само намек за такъв. Кой може да ни каже Ф дали е родила? Или пък дали не е умряла при раждането? ДАли К не я е изнасилил, и сега да си трае, и да си живурка с нея? Нали именно тези въпроси целяха да ни насадят подсъзнателно в тази серия? ДАли пък Ф и К не са си измислили цялото изнасилване и аз не знам по каква причина? След като сценаристките успяха да допуснат да ни се подвизават в съзнанията и подобни абсурдни въпроси, значи е време да си скъсат дипломите и  да ходят да чистят някъде...Хубав финал, ама само на думи и определено поднесен ни съвсем плитко и непрофесионално. Съжалявам и то искрено за всяка една от вас, която смята, че е заслужила да гледа подобно мижаво подобие на финал, такова измиване на мръсни сценаристки ръце и прочее. Съжалявам всяка една от нас, която е доволна от финала, защото това показва колко слаби познания по изкуство някои хора имат. Аз съм човек на изкуството и просто уважавам прекалено много себе си и честно ви казвам, ако съм на мястото на Едже и Мелек, никога, ама никога, даже, ако милиярди да ми дават, не бих си плюла така грозно на труда. Извинете, но Е и М си плюха на труда по най-низкия начин. И, ако това се беше случило в Бг, щяха хората да ги изядадат с всичките им парцали. Аз не домати, ами не зная какво шъ им хвърля. Е, определено тези жени не уважиха своите почитатели, благодарение на които филмът не бе спрян, а продължи да се гледа. Ние не загубихме до последно вяра в тях, а какво стана, до последно те си играха с нашите чувства и претупаха цял един филм. Момичета, хайде да си го кажем направо. Аз никога не съм си и помисляла даже, че е възможно човек така да съсипе една серия и то не каква да е, а финална. Как може, още не ми е ясно, да повтаряш почти през цялото време едно и също...Даже и да ни бяха дали по- различна гледна точка при повторението, а такава аз не видях, това повторение, беше абсолютно абсурдно и излишно. Никой, ама никой сценарист не би направил такава елементарна грешка. То и моя син, който е на 4 години, не би направил такъв абсурд. Тея учили ли са кинознание, не са ли? И накрая какво- 10-тина минути смислен финал. А, извинете, но къде отиде развитието и на останалите персонажи? РАзбра ли се на сто процента САми и Хаджер женени ли са? КЪде живеят? С какво се занимават? Разбра ли се защо татко Ф, който беше една от основните фигури на сериала, защо не беше на делото на сина си, за което дело той хвърли сума ти време и труд да излови престъпниците и накрая сценаристките го оставиха да си виси в Австралия. Видяхме ли Емре да се жени и К и Ф да са им кумове, аха не видяхме. Ами не трябваше ли да разберем какво става с Денис? С Мерием и Кадир? Не трябваше ли да видим раждането на новия живот, който по мнение на повечето от феновете на сериала щеше да даде смисъл и нов живот на К и Ф, а заедно с това и това бебе щеше да е символ на новото начало за хората, пострадали при насилие. И още много неща трябваше да видим, ама не. По- важно беше да гледаме мутрата на Мустьо и на всички останали, вече убити герои, които по принцип вече не би трябвало да имат връзка с филма, защото участието им в сериала е приключило, а и от участието им във финала аз не видях да има някаква полза, нито пък замисъл, а просто един нелеп пълнеж. Да, можеше да видим няколко къси фрагмана от първа серия, които да ни покажат различния паралелен свят, да ни накарат да се замислим истински ли е, или просто ни го представят като другата гледна точка, но сега само ни объркаха и надали и те знаят какво са искали да ни кажат. Е, лека нощ от мен, но завършвам пак така, за което много съжалявам:Момичета съжалявам, че бяхме принудени да гледаме такава пародия на край и съжалявам всяка от нас, която уважава толкова малко себе си, че е харесала тази последна серия.
И да се допълня: Какво толкова видяхме при повторението на 1 еп. - Че МУстьо си бил помяр женкар...Ми то това си го знаем и без да ни го увират в последната серия, не зная за тъпи ли ни имат та да не можем да разчитаме тяхните послания от държанието на въпросната гарга в предходните епизоди. Или пък разбрахме, че Ф вече не го зачита за нищо Мустьо, след като му подмина гроба. Ми хубаво де, нали в предпоследния епизод ни стана ясно, че тя има очи само за К, че той е нейната истинска, неповторима любов и че Ф вече го е осъзнала. Уф, яд ме е много. А, и че в някаква си друга реалност К и Ф са се срещнали и по всяка вероятност изнасилване не се е състояло и после Мустьо заминал за чужбина и Ф се събрала с Керим. Уф, ми то на нас още от самото начало ни беше ясно, че К и Ф щяха да имат такъв хубав живот и че са отредени един за друг, така или иначе. По- скоро аз бих представила тази реалност в края на серията, след като сме видяли ражзането на бебето, после сме видяли окончателния край на филма, например още деца, които тичат около К и Ф, и след този край, както в Титаник, накрая новия, миришещ на боя кораб, вече го дават потънал, та така и аз бих завършила, как Ф и К заспиват, прегърнати един до друг и сънуват новата реалност- че са се влюбили там на стълбите, че Мустьо е заминал за майна си райна, че те са се оженили, забременяли и си имат пак същите дечица, ама без онези мъки и неволи. Хубав край, нали? Или пък същия този сън можеше да го видим как го сънуват вече след 50- тина години, прегърнати в старческото легло. И после да ги дадат как се будят и се прегръщат и целуват и си казват, че за нищо не съжаляват и, че дори и отново да се наложи да преживеят това, биха го преживели, за да са заедно и да имат всичко, което имат сега.

Това е. Не бих могла и аз по-добре да го кажа и да измисля финала. За мен наистина финала щеше да е раждането на новия живот, който да даде начало на едно ново начало, прераждане..както и да е, те ни се изплюха в лицето.

# 674
  • София
Каква е вината на Фатмагюл 80 епизод ФИНАЛ ОНЛАЙН
Превод и субтитри: Meriam Pandarova-Kocaomer,
Моргана, Александра

част 1

част 2

Специални благодарности на всички, които избраха да гледат нашия превод!

Общи условия

Активация на акаунт