Хапват ли децата ви манджи?

• 18 628
  • 356
  •   1
Отговори
# 90
Ако поне някой се съгласи с теб, иронията към готварските способности (межди другото, изобщо не е нужно да си готвач-виртуоз, за да направиш една яхния без запръжка и половин кило олио - лесничко е) на непознатите в този форум ще продължи ли да ти носи наслада?  Laughing

За мен пък остава удоволствието да правя на децата си манджи веднъж-два пъти седмично, за да може, ядящите ежедневно сандвичи да ги пращат на липосукция, а аз освен яхнии да си правя и изводи за родителите им.

# 91
Мразя запръжки, 2пръста олио и всякакви подобни.
Щерката дори се мръщи ако и сложа 2капки олио в таратора и не го яде.
Случва се да забравя да сложа няколко капки зехтин и на супата, а понякога и на ориза. ) Сещам се като го видя на какво е заприличал в тавата.
Но има неща, които е трудно да изпечеш без малко повече олио. Като например вчера патладжана, който пекох. Сложих съвсем малко на тавата, но така хубаво залепна, че....
Има моменти, в които така приготвено ядене е мааалко по-вкусно, но тези вкусове ги опитвам 1-2пъти месечно през зимата, ако отидем на гости на баба ми. )
При мен всичко се задушава, вари и пече. ) До там. )
Мъжо страда, но...това е положението. )

Последна редакция: нд, 24 юни 2012, 17:22 от Mirama

# 92
А защо да е без брашно? 1 лъжичка е достатъчна да придаде истинския вкус на яхнията
Най-точно казано! А червеният пипер и доматите пък придават истинския цвят на соса, който децата са мразели преди 30 години, който мразят и сега. Според книгата ми, а обзалагам се и според книгата на Касита, се падат по 5 гр. брашно на порция. 1 лъжичка катран стига, за да развали кацата с меда.
Е, ако не му дадеш друго, детето ще прояде и печени киселици, няма да умре от глад, но това не прави яхниите любими детски храни.

# 93
То ако ще се водим само от фактора "любими", това значи повечето деца да се хранят със сладкиши, сладолед и чипс. Дори и някои да не са така, бас ловя, че повечето ще изберат именно тези "храни".. Ама не ги оставяме, нали..?
Е, значи за жалост нещата не опират само до любими..
А какво му е в същност толкоз страшното на някоя и друга супена лъжица брашно в един сос, ако не е пържен? Аз даже не схващам... да не би по-малко брашно да има в една филия?
Да, някои деца наистина си обичат манджички и супи.

НЕкви странни доводи са това, по-хубаво си кажи "аз не обичам и точно заради това не ги готвя, като съм решила, че щом аз не обичм, са гадни", така е по-ясно и точно, без да извъртаме... Wink

# 94
Не, не, не е странно брашното в яхнията, то дори е типично за нея. Точно то, в комбинация с червения пипер и доматите дават вкуса и вида на типичния червен сос, който свекървата на авторката се оплаква, че вкучето мрази. А то го мрази, просто защото е гаден. Тази комбинация не се харесва от децата. Брашненият сос си е брашнен сос и има вкус само и единствено на брашнен сос, независимо чия виртуозна ръка слага брашното и дали го разбива с телена бъркалка или с шейкър.

# 95
За сгъстяване на яхнии, супи и т.н. ползвам намачкан сварен картоф. Брашно така не мога да запържвам, веднъж опитах и то стана кафяво и го хвърлих.

# 96
Не знам. Аз бях злояда като дете, ама много злояда. На 20 г. ми останаха само 4-5 неща, които ми бяха "любими" и всичките те сухи.
Докато си намерих мъж с хоби готвене, който ме научи да се храня нормално.
Неща, от които преди ми се повдигаше, сега обожавам, така че не мога да се съглася, че съм я мразила, защото е била гадна. Всичко е в подхода. Като ме натискаха да ги ям, аз давах отпор, причината не беше в самата храна, а в асоциацията с нещо насилствено. Затова си казах, че когато аз имам дете, никога, ама никога няма да му кажа - яж това!
Дали е заради това или не, но дъщеря ми излезе "добро прасенце" и умира точно за манджи, супи и яхнии, сега на съзнателна възраст, ако й кажа - избери ти менюто, избира тях. Но никога не е насилвана, от бебе, ако иска яде, ако не, пиеше мляко, беше пристрастена към него, така че не се е чувствала ощетена. Като огладнее, казваше, че е гладна, но да я сложа на масата и да кажа - обяд е, трябва да ядеш, не.
Това са основните неща, според мен, вкусът се възпитава, както в някои страни обичат пържени буболечки, така и с другите неща, въпросът е дали ще ги отвратим от тях с поведението си или ще ги накараме да обикнат храната.

За сгъстяване на яхнии, супи и т.н. ползвам намачкан сварен картоф. Брашно така не мога да запържвам, веднъж опитах и то стана кафяво и го хвърлих.

Не го запържваме, разбива се със студена вода и се добавя към края.

# 97
  • София
Янечек, аз правя тюрлю гювеч - рецепта от моята баба - родена 1925 г., без нито една лъжичка брашно. Но така или иначе не искам да те убеждавам в каквото и да било. Всеки има право да яде това, което му е вкусно.
Но смятам, че все пак яхнията е за предпочитане, отколкото сандвичи ежедневно.

# 98
Подобни манджи и яхнии със сосове, в които да се отапят 1-2филии хляб мразя.
Не ги и готвя съответно. )

Дъщеря ми за вечеря изяде половин голям домат със сирене. Толкова. В тази жега няма как да я карам да яде манджи, яхнии и др. подобни.

# 99
В тази жега, освен таратор, много добре ни влиза и супа от тиквички /или пресен зелен бобец/ с копър, оризец и кисело мляко. Разбира се - яде се студена. Peace

# 100
  • Някъде на път....
..... В тази жега няма как да я карам да яде манджи, яхнии и др. подобни.
Що? Моите пък току-що изядоха по една голяма пълнена чушка с ориз, т.е. манджичка.... Wink

# 101
..... В тази жега няма как да я карам да яде манджи, яхнии и др. подобни.
Що? Моите пък току-що изядоха по една голяма пълнена чушка с ориз, т.е. манджичка.... Wink

Е за мен чушка с ориз не спада към "манджа".)
Както и чушка със сирене.
Освен ако няма от онзи гаден бял сос. )

# 102
  • Някъде на път....
Е как, маджичка си е.... Wink
Без белия сос - и аз не го обичам...

Ей такива едни чушчици моите деца ги хапват с удоволствие.....
Ха сега!  Wink

# 103
И трите ядат всичко засега. Готвя всеки ден за обяд и вечеря ,а понякога и топла закуска ,и така са свикнали от захранването . Ето сега вечеряха агнешко с кус-кус , зелен фасул и доматен сос ,като основното винаги се последва от малък йогурт или плодов мус , със завършек с плод.
Основното е как са свикнали децата и каква е практиката у дома.

# 104
Моята пък яде при баба си манджи, а при мен се лигави. Освен фрикасето ми и млечната каша, друга манджа при мен не иска. Още е малка и не знам какво да и засуча. Правих и веднъж пиле със задушени зеленчуци и сладко кисел сос, което става страхотно, а не го яде. Ще я пробвам с лазания, да видя дали ще и хареса, че за спагети ще е малка. Все трябва да и измислям  нещо, че казва, че не иска боб, а при баба си го ядяла. Дано като порасне още, да яде вкусотийки, че и аз не обичам да правя само манджи. Предпочитам засукани неща. Мога някое оризче със сметана и зеленчуци и някое пилешко роле да и спретна следващия път. Като прояде спагети знам рецепти за тях със сметана и сирена или със спанак и сирена, поне ще е полезно. Що пък да не я пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт