Хапват ли децата ви манджи?

• 18 631
  • 356
  •   1
Отговори
# 255
Моите по-често не искат следобедна закуска, ядат си 3 пъти на ден. Ако броим и плодовете за отделни хранения - 4 или 5.

# 256
  • Някъде на път....
Моите по-често не искат следобедна закуска, ядат си 3 пъти на ден. Ако броим и плодовете за отделни хранения - 4 или 5.
И моите така. Не искат хапване в определен час след обяд, но ако им предложа плодове - по всяко време - не отказват!  Naughty  Grinning

# 257
  • София
аз като цяло мн не броя плодовете за отделно хранене, но пък като яде пъпеш или диня, яде в доста солидни количества(тип половин пъпеш), та  минава за следобедна закуска, иначе ако яде кайсия повече от 1 не изяжда наведнъж, което вече никак не го приемам за следобедна закуска Wink
Също зависи и кога е обядвал и дали спи, понякога обядва чак в  14,30 до към 3 и после ако и заспи отнася до 17,30 и после освен дребен плод нищо не яде следобяд, просто защото в 19 най-късно трябва да вечеря.

# 258
Моите си искат следобедната закуска.
Плодовете минават за следобедна закуска, когато съм им направила две големи купи с много плодове вътре.
Спестя ли следобедната, се започва: Искам солети, купи ми нещо...

# 259
Хапват си моите от всичко......И манджи, и пици, и плодове, и зеленчуци.....Не мога да се оплача от липса на апетит в нашата къща........

Според мен разковничето е в разнообразното предлагане за да си хапват децата от всичко. И в правилното захранване. И готвене дори и на неща, които някой не ги обича. Напр. аз не обичам риба, но въпреки това баща им я прави на скара.......

Не насилвам да се яде, не съм гонила дете да яде, предлагала съм в началото храната на малки залъчета, че да не ги мързи да дъвчат, избягвала съм  пасираното. Храненето не е цирк. Който ял - ял, който блял - блял.......Сядаме на масата, храним се всички, като се изчисти масата - не се слага повторно.  Така имам случаи да останали гладни деца вечер. Вярно - 2 или 3 случая, но трябва да се знае кога се яде.......

# 260
  • Някъде на път....
.... Храненето не е цирк. Който ял - ял, който блял - блял.......Сядаме на масата, храним се всички, като се изчисти масата - не се слага повторно.  Така имам случаи да останали гладни деца вечер. Вярно - 2 или 3 случая, но трябва да се знае кога се яде.......
У нас ситуацията е аналогична, но само вечер. През деня сме по-лежерни с хапванията.... Wink

# 261
.... Храненето не е цирк. Който ял - ял, който блял - блял.......Сядаме на масата, храним се всички, като се изчисти масата - не се слага повторно.  Така имам случаи да останали гладни деца вечер. Вярно - 2 или 3 случая, но трябва да се знае кога се яде.......
У нас ситуацията е аналогична, но само вечер. През деня сме по-лежерни с хапванията.... Wink

И при  нас това се случва вечер. Или в случаите, когато сме всички у дома. Защото, когато са на училище -  храненето е естествено  по-различно организирано. Един се прибира,  друг тръгва за училище. Държа вечер да седнем всички на масата за вечеря, изчакваме се, това е един от най-сладките ми моменти - всички около масата!

# 262
Храненето не е цирк. Който ял - ял, който блял - блял.......

Как да не е  Laughing Като малкият ми син се върне от двудневно гостуване при майки ми, със сядането на масата започва да пее "тик-так, тик-так, у дома часовник трака...". И безропотно да си отваря устата, без да си му поднесъл още залчето Simple Smile Иначе ние не си пеем на масата, защото "който пее на масата, се жени за циганка". А свеки добавя "вижте баща си..." Simple Smile

# 263

И при нас така се получава, затова питам. И без това малкото обича хляб и си хапва добре, а сутрин обича бисквити с мляко (не че закусва всеки ден това, но все пак).  Затова не ми се иска и следобедната закуска да е нещо захарно и/или брашнено, но понякога се чудя дали не се втелявам излишно.
Иначе за плодовете моят лекар ми беше обяснил, че е хубаво да бъдат отделно ядене - да не се ядат непосредствено преди хранене или за десерт.  Или като отделно хранене, или най-добре като междинна закуска, но самостоятелно от другите храни.  Thinking

# 264
Иначе за плодовете моят лекар ми беше обяснил, че е хубаво да бъдат отделно ядене - да не се ядат непосредствено преди хранене или за десерт.  Или като отделно хранене, или най-добре като междинна закуска, но самостоятелно от другите храни.  Thinking

Това е така,  дори са ме съветвали,че най-добре и най-пълно се усвояват полезните вещества от плодовете до 17ч.

# 265
  • София
да, най-добре между храненията, но  като цяло не би следвало при съвсем малки деца особенно чист плод да замества, някое от 4-те основни хранения Wink

# 266
Ами следобедната закуска при съвсем малките деца си е важно хранене, но после е само за да се подкрепиш леко да не прегладнееш прекалено до вечеря. Аз поне не я възприемам като основно хранене, може и да не съм права де.
Ако дъщеря ми хапне парче кекс или нишесте следобед, после на вечеря гризва с половин уста хапка-две и не ще повече, изсулва се от масата.  Laughing   А не вечеряме чак толкова рано.

# 267
  • София
ами то зависи и до кога възприемаш съвсем малки деца, поне до 3-4 г за мен си е доста основно ястие, може би обаче зависи и през какъв интервал после е вечерята също Wink
всъщност чак сега на 6 и половина му прежалвам понякога  следобедната закуска(или се замества с плод) и то само ако си е в къщи(в градината е съвсем др положението....там след нея не спира да яде почти Simple Smile)

# 268
В събота и неделя предлагам следобедна закуска- мляко с ориз, някакъв крем, по изключение- вафла, но най-често плодове.

След градина- ако сме се прибрали по-рано, в смисъл ако директно се приберем- само плодове и то сезонни.Не защото детето е гладно, в неговия речник тази дума май все още не съществува, а както казваше баба ми "да се излъже, да хапне", в смисъл като види плод да му се прияде.До 4г. почти не ядеше плодове, после започнаха да му харесват особено летните, есенните- не толкова.

Чела съм много за плодовете, за да се усвоят полезните свойства трябва да се приемат като самостоятелно хранене.В ДГ ги даваха като десерт, което изобщо не е правилно.А по програмата "Европейски плод", могат да отвратят и най- големия любител- поне в нашата ДГ раздаването на плодове представляваше- портокал или киви, в найлоново пликче, запечатано с тиксо и без никакъв вид.Веднъж помолих лелята да изхвърли портокала, тъй като у нас изгнили плодове не ядем, тя се притесни жената, каза че така ги носят.

Започнах да наблюдавам децата , когато имам възможност точно в храненето им.
Убедена съм, че не греша- децата си носят апетита и изобщо отношението към храната в себе си. И много е малко това, което родителите могат да направят.В някои случаи наистина - "който ял, ял" но предполагам се знае, че детето има достатъчно здрав апетит.В други, когато детето просто забравя да яде, се налагат и напомняния , и циркове.

# 269
И у нас, като се излезе от бебешкия режим.. което кога точно е ставало не помня... вече такова нещо като следобедна закуска няма. Имаме си три основни хранения, те са ми важни и другото ми е все.. какато дойде и му викам "между храненията" Simple Smile
А да, дребната спеше много кофти следобед, което изключи съвсем рано понятието следобедна закуска, сега се сетих. Спеше от към два и нещо - три до към шест много често. Така че нямаше и кога... то не че беше кофти, де.. беше си екстра даже Wink

Ох, пилешкото.. даа... Sad И аз, и синът ми много го обичаме, аз поне само него бих яла, друго месо никога не съм обичала особено... ама..

Общи условия

Активация на акаунт