Хапват ли децата ви манджи?

• 18 594
  • 356
  •   1
Отговори
# 270
Започнах да наблюдавам децата , когато имам възможност точно в храненето им.
Убедена съм, че не греша- децата си носят апетита и изобщо отношението към храната в себе си. И много е малко това, което родителите могат да направят.В някои случаи наистина - "който ял, ял" но предполагам се знае, че детето има достатъчно здрав апетит.В други, когато детето просто забравя да яде, се налагат и напомняния , и циркове.

Това, което написах е също на база на наблюденията ми......За мен родителите са водещи и те са тези, които правят децата си ящни или злояди. Не искам да изпадам в полемики, защото съм се убедила,че от това полза няма.

Когато детето вижда в  семейството си да се яде, да се готви - то си яде всичко, или поне почти всичко. Когато родителите ядат плодове, зеленчуци - детето също го яде. Примерът, който даваме ние е решаващ. Не само за храненето, но важи и тук.

Семейство, където родителите най-често хапват сухи неща, децата ще си търсят съответната кухня.

Децата са и най-големите манипулатори и още от съвсем ранна, крехка възраст ни въртят на малкия си пръст. Естествено, и на мен да ми се прави театър - и аз ще искам да продължи колкото се може по-дълго и ще се храня само така. Детето не го търси, ние родителите сме му го предложили. От страх да не остане детето гладно и от страх, че не е яло. По мое скромно мнение, в едно нормално семейство, особено пък и от семейства от форума  - дете да остане гладно е абсурд.

При добре развиващо се дете количеството храна не е от значение за това дали се е нахранило......Те се движат много, не се сещат често да се хранят от игри, това не е фатално. Лошо е в такъв момент да не ги свикнем да ядат чипсове и зрънчовци. По-добре плод, по-добре кифличка нещо - отколкото незнайни герои от опаковки. И родителя  да е спокоен,че прави  най-доброто за детето си. А не да се притеснява за временен спад в апетита. Това се случва и при нас, големите. Пък в  пубертета може и да си променят драстично режима и количеството храна. Сега в жегите и кофичка кисело мляко може да е решението.......

Понякога помагат и различни цветни чинии, интересна покривка, различна и  оригинална подредба на ястието, предпочитам на това да  наблегна...Най-малкото, което е,че се храним и с очите си........

При храна, която вярвам, че не липсва в нашите хладилници, дете гладно няма да остане. А че баби и дядовци правят От обич - една лъжичка за мама, една за тати, една за баба...... - има го, съществува, не ги упреквам,  но в къщи това да се случи е немислимо. Лично аз предпочитам игрите да не са на масата, а на двора......

# 271
Мама Цоцоланке, комплексно е. И двете сте до някъде прави, или не сте, т.е. Wink
И примерът е важен, но изобщо не само той изгражда хранителните навици. Важно е и какво детето.. си носи отвътре. Като за всичко. Зависи от много неща какво ще надделее в конкретния случай, според мен.

В моето семейство се е готвело всеки ден, понякога и по повече от веднъж на ден.. (както при повечето хора преди, предполагам). Но аз не обичах нищо и готвено и манджи до скоро.. ядях ги като дете, защото трябваше. Домашни сладкиши също. В смисъл, като се "отскубнах" от дома Wink що боклуци съм изяла, маалее - това от малка буквално си го мечтаех, честно, че като почна да си решавам сама ще си ям каквото си искам и никакви манджи  Mr. Green и определено го направих, в един период. После престанах...  Crazy Но и сега мога да живея на храна, донесена отвън - обожавам недомашна храна. Сигурно никога не бих си сготвила нещо, ако съм сама Simple Smile

Моят мъж си е ял готвено от дете - той без майтап яде почти всичко, аз изобщо не съм така - и си обича готвено. Не може без. Рядко би си купил нещо.

Аз умирам за плодове, винаги има у нас поне по три вида. Мъжът ми не яде особено. Синът ми почти не хапва, малката яде що годе... Но пък от както.. от няколко години ядем салати почти всяка вечер с мъж ми, големия прояде с нас, буквално се научи. Преди изобщо не ядеше. Малката си яде от самото начало.

Не знам..

Аз обаче съм избрала да давам готвена храна на моите деца, пък ако обичат - обичат. Не ги заставям, де.. Защото това е по-доброто решение, от родителска гледна точка. А после да правят каквото щат.

# 272
И примерът е важен, но изобщо не само той изгражда хранителните навици. Важно е и какво детето.. си носи отвътре. Като за всичко. Зависи от много неща какво ще надделее в конкретния случай, според мен.

Още в 1-я ми пост писах,че храненето трябва да е разнообразно.

За мен лично място имат и манджите, и по-сухите неща. Не давам само манджи, не давам и само сандвичи. В готварския попаднах на рецепта за домашни бургери и джобове.......Стават като истинските, от пицариите.....Моите са си взимали такива в училище и съучениците им са ги питали от къде са купени.......И леща готвя, и кебап, и джобове, и спагети, и бургери.......Всичко.....Аз съм капризна за ядене, у нас също се е готвело  изключително много. Моя баща така и не го научихме да яде спагети. Първият път попита къде е хляба към спагетите......

Като студентка - първата година, от храна в стола, попаднах в инфекциозното.......Следващата.....я изкарах само на лавката......Получих гастрит....А никога, никога не съм имала проблемен корем.

Та разковничето за мен е някъде по средата - и едната, и другата кухня има място на масата. Децата ни гладни няма  да останат.

# 273
И аз предлагам всичко....и готвено, и не.
Щерката минава през какви ли не периоди на ядене, и неядене на разни неща.
Сега от няколко месеца сме на фаза - искам яйце. Може да яде яйца всеки ден, естествено не и давам. Максимум 2яйца за седмицата.
Преди ядеше по 1кофичка кисело мляко на ден, сега гребва няколко лъжици и до там.

# 274
Ма у нас, спокойно мога да кажа, беше доста разнообразно.. е, за времето си. Много повече от в други семейства, мисля дори.. Примерно майка правеше и спагети, и солени тестени - които си обичам, де.. и домашни пици. Абе не мога да я обвиня в еднообразие, в никой случай. Съмнявам се, че е повтаряла нещо в една седмица - отдавна не проумявам как изобщо успяваше, при положение че винаги е работила, но това е друга тема. Не исках да кажа, че сме яли само супи разни... В същност аз обичах май само сухите, наподобяващи до някъде купени неща, които правеше.
Обаче и тогава, и сега, ако сложат пред мен домашна пица и пица от пицария, домашни или ресторантски спагети.. в общия случай аз ще избера НЕдомашните Wink Освен по някакво изключение... Много малко домашни неща наистина обичам.

Последна редакция: нд, 01 юли 2012, 18:45 от Сова

# 275
Ех.......майка от мен научи за пици и спагети........Но пък на други тестени неща е царица.Не и се сърдя! Това, което умее, го прави перфектно!

Сове, най-официално те каня да гледаме един любим сериал...на пица.......

И да....да не забравяме,че сегашното разнообразие го нямаше преди време.......И малко или много всеки си носи своята специфика. Напр. баща ми и до ден днешен дава мило  и драго за  бял хляб. И не приема тъмните хлебчета. Защото в детството му е липсвал бял,  топъл хляб.  За него тъмния хляб е асоциация на недоимък.

Някакъв страх може би има също- да не остане детето гладно. Друг етикет - пълно дете е здраво дете.

Затова смятам,че тук сме все добре информирани мами и знаем кое е вярно, и кое не е.....

Последна редакция: нд, 01 юли 2012, 18:17 от Мама Цоцоланка

# 276
Напр. баща ми и до ден днешен дава мило  и драго за  бял хляб. И не приема тъмните хлебчета. Защото в детството му е липсвал бял,  топъл хляб.  За него тъмния хляб е асоциация на недоимък.

И дядо ми, Бог да го прости, така възприемаше нещата. Но и днес не познавам мъж, който с кеф да яде тричав хляб, или пълнозърнест, или типов. Всички без колебание посягат към белия. И на мен ми е по-вкусен, нещо триците не ме кефят никак.

# 277

Естествено, и на мен да ми се прави театър - и аз ще искам да продължи колкото се може по-дълго и ще се храня само така. Детето не го търси, ние родителите сме му го предложили.

Никак не си го търсят театъра децата, познавам достатъчно много деца, които се "разтреперват" само при вида на храна, хич и не чакат театър или някой да ги подканя.

Да, няма да остане гладно детето, но някога се налага родителят да е по-настоятелен, за да хапне детето, не за да не остане гладно, а за да получи необходимите му за израстването вещества.
чипс и зрънчо не яде, точно по причина на злоядството.
С Дядо Коледовци и великденски зайци, шоколадови си играе в една купа, после ги изхвърлям/Събрани от коледни торбички и подаръци/

Иначе, да не се повтарям, но предпочитам готвени зеленчуци, тази вечер имаме бакла с доматен сос за вечеря.
Салати винаги има на масата според сезона.

Вярно е, че родителските навици имат значение, ние не сме от най-ящните.Аз все се ограничавам, а и има много неща, които не обичам да ям, мъжът ми е на моменти, кога му се яде, кога не.
Но аз, например, не ям много неща, които родителите ми са предлагали и обичали като храна.И нигога не се научих да ги ям.

Колкото и да си мислим, че ние сме тези, които създаваме навици, има си нещо в децата, което си носят в себе си , вероятно и не на всяко дете е необходимо еднакво количество храна.

# 278
  • София
големия съм го оставяла неял вечер - дори не си и иска ядене, и не веднъж, на училище се е случвало да яде за целия ден едно мляко с какао и като се  прибере вечерта не бил гладен... толкова неядящо дете не съм виждала в живота си, отказала съм се да се боря с неяденето му. Хубавото е, че по някога се води по сестра си - тя като каже, че е гладна, се сеща и той, иначе никога няма да седне да яде.
Щерката беше злояда - търчах по нея с чинията и тя я буташе - гледах да има режим, после се отказах - чакам да каже, че е гладна - помогна много - сега яде добре, вярно - не яде всичко, дори доста неща не яде, но нямам нерви да я карам - с големия опитах и се провалих, тя е на далавера.

У нас плодовете не са на почит - ситната яде доста плодове, големия - хич, ситното без домат не сяда да яде и това от много малка, големия може да хапне 2 резънчета краставица. Но най-силно впечатление ми прави, че двамата харесват различни неща - единия яде пилешка пържола, другия - свинска, единия яде кюфтета, другия - кебапчета, големия яде един вид риба, малкото - друг, големия умира за шоколад и сладко, малкото до скоро не вкусваше, сега яде веднъж месечно шоколада на някое шоколадово яйце, нищо друго сладко, като се замисля - няма нещо, което и двамата да ядат... та това е от мен по темата.

А следобедната закуска ситната я отказа в детската - с тези сладки неща всеки следобяд... само в петък банана изяждаше  Peace

# 279
Хубаво де, личен пример, та личен пример. Аз съм примерна готвачка. Готвя вкусно  Mr. Green, разнообразно, не залитам в крайности, но отношението към храната и храненето на децата ми изобщо се различава още от времето, когато и двете са били само на произведеното от мен мляко.

Никакъв театър не съм искала да ми се прави. Години наред, до началото на първата ми бременност ми се гадеше от храна. В гимназията баба ми ме молеше да хапна два залъка и ме гонеше с чинията из къщи. Добре че около десетата си година открих плодовете и зеленчуците, пълнените чушки и пилешката супа. Мога да кажа, че се храня според хорските разбирания едва от около десетилетие.

# 280
Но и днес не познавам мъж, който с кеф да яде тричав хляб, или пълнозърнест, или типов.

Познавам аз....но не за това е темата.......

Никак не си го търсят театъра децата, познавам достатъчно много деца, които се "разтреперват" само при вида на храна, хич и не чакат театър или някой да ги подканя.

За мен тези деца не са захранени правилно и от там е проблемът.......Привърженик съм на педагогическото захранване.........

с големия опитах и се провалих, тя е на далавера.

За добро или лошо първите деца малко или много са опитни зайчета....С тях и ние се учим как се става родител.......

С повече търпение и повече спокойствие смятам,че можем да дадем най-доброто за децата си. И с по-малко страхове.......

# 281
  • София
Маме, има и друг фактор понякога обаче.
Ето ти един пример.
Кало обожаваше пълнени чушки, ако можеше всеки ден щеше да ги яде. В един момент обаче категорично отказа дори да изяде една лъжица. След кратко разследване установих причината - в градината са го накарали два пъти да яде пълнени чушки с люспите. След което и двата пъти е повърнал в чинията.
Да, разбирам, че не може лелката да бели чушките на 30 деца, не го й очаквам, но спокойно и за 2 секунди с една вилица може да разтвори чушката и да си изяде детето ориза, без да се стига до такива ексцесии.
В резултат на това - детето ми има реални позиви за повръщане всеки път, когато види дори сурова чушка.
Е, те си го отнесоха и то стабилно  Twisted Evil, но кел файда.

# 282
Нана, хубаво, че го е споделил и си направила необходимото.
Преди време Тео сподели, че едната госпожа го насилва да се храни на обяд, което е в абсолютен разрез с моите разбирания. Разбрахме се с госпожата Simple Smile.

# 283
В градината много ме насилваха да се храня, въпреки протестите на родителите ми.Държаха да ям всичко, защото не било възпитателно.е, не само не ме възпитаха, ами и много храни днес не ям, но не зная дали заради насилието в градината или просто собствен вкус.Като казвам- не ям, това означава не "Не ми харесва вкусът4, а просто ми се гади, не ги възприемам като храна.

Затова аз не насилвам моето дете, но понякога съм вървяла с лъжица след него с молби и театри, да.

# 284
  • София
...
Кало обожаваше пълнени чушки, ако можеше всеки ден щеше да ги яде. В един момент обаче категорично отказа дори да изяде една лъжица. След кратко разследване установих причината - в градината са го накарали два пъти да яде пълнени чушки с люспите. След което и двата пъти е повърнал в чинията.
...
И аз затова не ям нищо, в което има сготвени чушки, имам отвращение към още няколко храни, с които са ме насилвали в детската градина /вкл. топло прясно мляко/ Sick. Затова и много внимателно избирах градината за дъщеря ми и в това отношение, още пазя неприятни спомени от моята.

У дома обикновено не предлагам алтернативи, освен плодове/зеленчуци, но детето ми няма проблем с апетита. Ако не иска да яде, знам, че има някакъв проблем и оставям на нея да прецени, често се е оказвала болна след няколко часа например. Тази сутрин например отиде без въобще да е закусвала на градина, защото "й било тежко на стомахчето" и въобще не си изяде закуската - препечена филийка с кашкавал. Изпи само чая. Това не ме притеснява особено, защото преди обяд ще има плодове/бисквита, а на обяд ще хапне повече. Поддържам теорията, че здраво дете гладно няма да остане, ако му се предлага здравословна храна. Peace

Общи условия

Активация на акаунт