Отговори
# 60

Хайде да престанем с егоистичното мислене и да помислим първо за живота на СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА! А когато шофьорите спрат да убиват пешеходци, тогава и да намалим ограниченията за тях!

Да Ви пусна този клип и тук... Надявам се да го изгледате без да прескачате!
http://www.youtube.com/watch?v=NKPLjSJqY7k&feature=player_embedded

Този факт трябва да се приеме така, както сме приели, че и токът е опасен, но се съобразяваме с тази опасност и се пазим. По същия начин слабата страна (пешеходците) също трябва да се пазят точно така, както хората се пазят от електричеството. Но знаете ли защо толкова малко хора умират от електричество? Защото за разлика от шофьорите токът не прощава и наказва всяка непредпазливост. Докато на улицата един пешеходец може да нарушава правилата всеки ден и все да му се разминава, защото го пазят. Което води само до все по-голямо нехайство и наглост. Докато накрая все някого "го огрее". Почти няма произшествия с пешеходци, в които и пешеходците да не са допринесли с нещо за катастрофата. Произшествията се случват когато и водачът, и пешеходецът ме се съобразят с условията. Чия е по-голямата вина е подробност.

Сравнението ти е умопрамачително.Не автомобилите са опасни, сами по себе си, а шофьорите, тоест хората.Безумно е дори да се прави паралел между човешко същество и ток. Shocked
Разбира се, че очаквам и шофьорите да пазят пешеходците, защото както сама си уточнила, вторите са слабата страна.Това е просто задължително и не виждам защо го коментираме даже.

"Почти няма произшествия с пешеходци, в които и пешеходците да не са допринесли с нещо за катастрофата"-а тук държа да посочиш статистика и откъде имаш тази информация, защото това категорично не е вярно.
Напротив, почти няма произшествия с пешеходци, при които шофьора да не е карал с превишена скорост!
Или мислиш, че хората, пресичащи на разрешените за това места, са виновни?
А това са най-масовите случаи, с пострадал или убит пешеходец.

http://radar.bg/bg/2012-03-05/article/753175_%D0%9F%D1%8A%D1%80% … %D1%82%D0%B0.html
Дори само този факт, говори предостатъчно за културата на шофиране у нас...

Последна редакция: пн, 25 юни 2012, 22:53 от sorsha_

# 61
Няма какво да се караме За или Против. Просто инфраструктурата ни е шибана. Държавата отново ни поставя в патова ситуация. Ако ония горе крадяха по-малко щеше всичко да си има. Европа дава достатъчно пари  Peace

Е, да де, тук спор няма.И какво правим докато се промени инфраструктурата, управляващите и най-вече мисленето ни? Просто констатираме, че жертвите са неизбежни или поне избираме някаква по-безопасна опция за пешеходците, като по-незащитената страна?

# 62

Разбира се, че очаквам и шофьорите да пазят пешеходците, защото както сама си уточнила, вторите са слабата страна.Това е просто задължително и не виждам защо го коментираме даже.

Както са казали Илф и Петров - спасението на давещите се е грижа преди всичко на самите давещи се. Точно защото са слабата страна пешеходците трябва да се пазят двойно и тройно. Аз поне не мога да си представя как безгрижно ще поверя своята безопасност на някого.

Или мислиш, че хората, пресичащи на разрешените за това места, са виновни?
А това са най-масовите случаи, с пострадал или убит пешеходец.

Да пресичаш на разрешено място съвсем не значи, че си невинен. Ако скочиш рязко на платното имаш вина. Ако пресичаш на червено или "по диагонал" също. Ако кола ти направи път, но не се огледаш дали на втора линия не минава друга кола, която не те вижда, юридически може и да нямаш вина, но спомагаш за инцидента. Ако не познаваш кръстовището също си просиш бедата - на театър София има едно кръстовище с леви завои. Хората поглеждат, че по правата от ляво не идва никой и смело пресичат на червено (защо да чакат, като няма коли), но не се усещат, че колите идват по дъгата...
Да не казвам какво правят слизащите от трамваи и рейсове - вместо да отидат на близкия тротоар минават пред трамвая и тръгват да пресичат ooooh!

# 63
Ами според мен не става само с писане във форума, а и с казване на проблема на глас. Ето, последните протести на хората за горите и ски пистите накараха политиците да се замислят. Ние българите първо трябва това да променим в себе си- да си казваме проблемите на глас и да си остояваме позициите, а не да ни тъпчат.

Половината от т.н легнали полицаи са сложени от някакви модулчета, които след няколко месеца се изкъртват или потъват и каква е ползата от едни пари хвърлени на вятъра от данъкоплатеца.

# 64

Както са казали Илф и Петров - спасението на давещите се е грижа преди всичко на самите давещи се. Точно защото са слабата страна пешеходците трябва да се пазят двойно и тройно. Аз поне не мога да си представя как безгрижно ще поверя своята безопасност на някого.

Да пресичаш на разрешено място съвсем не значи, че си невинен. Ако скочиш рязко на платното имаш вина. Ако пресичаш на червено или "по диагонал" също. Ако кола ти направи път, но не се огледаш дали на втора линия не минава друга кола, която не те вижда, юридически може и да нямаш вина, но спомагаш за инцидента. Ако не познаваш кръстовището също си просиш бедата - на театър София има едно кръстовище с леви завои. Хората поглеждат, че по правата от ляво не идва никой и смело пресичат на червено (защо да чакат, като няма коли), но не се усещат, че колите идват по дъгата...
Да не казвам какво правят слизащите от трамваи и рейсове - вместо да отидат на близкия тротоар минават пред трамвая и тръгват да пресичат ooooh!

Написах и на шофьорите, не само на тях! И това е нещо съвсем елементарно, което се учи на часовете по кормуване.

Аха.Въобще, както и да пресича пешеходецът на зелен светофар или пешеходна пътека, ако няма гадателски способности кой шофьор откъде ще изскочи, каква неразрешена маневра ще направи и как се е засилил, значи е виновен.
От една страна-да не тръгва, ако няма видимост, от друга страна-абе, тоя що не тръгва, няма да го чакам 20 часа.Май нещо такова се получава.
Навсякъде, в нормалните страни, които много пъти се дадоха за пример и в тази тема, и шофьорите пазят пешеходците.Мисленето на повечето шофьори, горе-долу в духа на твоите изказвания, е пагубно на пътя, а най-потърпевши са нашите деца...

# 65
Не бъркай моето мислене. Аз пазя пешеходците и карам бавно. Което не пречи да повтарям до втръсване на детето си, че не бива да се осланя на предимството си. Защото някъде имало паметник на шофьора с предимство, ама може би и на пешеходеца трябва да има.

И в постинга, на който отговаряш, не пиша за пресичащи на зелено пешеходци.

# 66
а най-потърпевши са нашите деца...
До 14г по закон децата трябва да са с придружител!
Е, ако до тази възраст не са научени децата къде и как да пресичат...
Значи според изказването като най-потърпевши са 15-18 годишните?  newsm78

# 67
Явно имам нужда от почивка от форума....
Какво всъщност искате ?
Предимство....предимството не осигурява броня.
Предлагат ви се различни решения,ама така не става.
Какво точно искате mipopov ?
Не можело огради,не можело подлези,това,онова....най важното е опазен човешки живот,а не отнето предимство или накърнено достойнство,че стоя зад ограда.

# 68
Всъщност тия бабуни се слагат на места, където не може да се развие голяма скорост. А ако някой  идиот го прави, те няма да го спрат. Патят си всички шофьори, които всеки ден минават и макар и със съобразена скорст, подскачат.  Повечето от тях не са означени, боята се е изтрила. Пак ще кажете - скорост. Ами и с 20 съм подскачала.

Големите катастрофи стават там, където има голяма скорост. И всеки ден гледам - пътища с ограда, някой е направил дупчица, да се минава.

Аха.Въобще, както и да пресича пешеходецът на зелен светофар или пешеходна пътека, ако няма гадателски способности кой шофьор откъде ще изскочи, каква неразрешена маневра ще направи и как се е засилил, значи е виновен.

Много по-малко от гадателските способности на шофьора.
Откакто бутам количка станах един такъв пешеходец - изчаквам окончателно да спрат пред мен на пътека, а където не е - да ми дадат знак.  

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 08:43 от Трещерица

# 69
за или против.. зависи къде ще слагат полицая... пък и някои са толкова високи, че и с 5км/ч пак подскача колата като кенгуру.

# 70
Явно имам нужда от почивка от форума....
Какво всъщност искате ?
Предимство....предимството не осигурява броня.
Предлагат ви се различни решения,ама така не става.
Какво точно искате mipopov ?
Не можело огради,не можело подлези,това,онова....най важното е опазен човешки живот,а не отнето предимство или накърнено достойнство,че стоя зад ограда.

Искам автомобилите да карат бавно в населените места, особено в жилищните райони! Тогава няма да има нужда нито от огради, нито от легнали полицаи, но докато стане това ще загиват хора.

Всички участваме в един затворен кръг и за да се разкъса този кръг, трябва хората да започнат да си променят мисленето и действията си! Защото с дори и минималното неспазване на законите ние подържаме този кръг затворен и не можем да се измъкнем от него. Няма значение дали си превишил скоростта с 10 км/ч или си пресякал на неправилно място или си изхвърлил фаса през прозореца или си паркирал на тротоара или си пушил на непозволено място, по този начин не само УВЛИЧАШ ОСТАНАЛИТЕ ДА НАРУШАВАТ ЗАКОНИТЕ И ТЕ, НО И ДАВАШ ЛОШ ПРИМЕР НА МЛАДИТЕ и така никога не можеш да се измъкнеш от този кръг и най-малкото, което може да ти се случи е да те глобят, но имаш ли гаранция , че няма да ти се случи и най-лошото?

А най-лошото е или да загубиш детето си или ти да си причина за загубата на нечий живот!!!
А още по-лошо е ти да си причината твоето дете да го няма. Вече има много такива случаи извършени от неспазващи правилата родители...

Последна редакция: вт, 26 юни 2012, 12:17 от mipopov

# 71
  • До морето
Твърдо ЗА!!! Не само това, ами смятам, че всяка пешеходна пътека трябва да е върху "легнал полицай". Не преди и след пътеката, а самата пътека да е такава. И по възможност да са асфалтови, а не от тези с гумените издутинки, дето на третия месец вече ги няма  Naughty

НО!!!! Твърдо За съм за повече живи полицаи, които да глобяват пешеходци пресичащи кой където свари. Баби с бастуни, майки с колички, хлапета слаломират между спрели в задръстване или бавно движещи се коли, щото ги мързи да минат още 5-10-15 метра и да стигнат до светофара и пътеката  Naughty Naughty Naughty

Не знам дали на някой му е направило впечатление, но възрастните хора са доста по- недисциплинирани от младите. Може би защото са свикнали  с времето, когато средно на 5 минути са минавали по две коли, но масово огромни булеварди се пресичат на прибежки и припълзявания от някоя баба, която после се качва в автобуса и почва да обяснява как не може да стои спирка време време, понеже много я болят краката   ooooh!

# 72
  • Once there was a Hushpuppy...
 Хе, хе, на мен пък ми е много чудно следното:
Карам по квартална уличка, на която тротоарите са очевидно свободни от паркирали коли. Но, за удобство на нЕкоя леля с много торби или дядо/с торби/ или друг човешки индивид - ПЕШЕХОДЕЦ,  се върви по улицата. Моята кола е доста безшумна и повечето хора не я чуват, та карам си аз на първа след въпросния човек/решил, че той избира къде да се ходи и къде не/, не му свиря, за да не го уплаша/освен в краен случай/ и усещайки, че след него се движи кола се обръща - и първото,което предприема е, че ме поглежда презрително или възмутено, как аз си позволявам да карам по пътя Shocked Вместо да направи, най-нормалното в такава ситуация - да се качи мигновено на тротоар!
Та, така много е забавно с пешеходците понякога, колко възмутени погледи и ругатни съм отнесла, че ги смущавам......в началото има се ядосвах.......... Laughing

# 73
  • София
ЗА легналите полицаи съм, стига да са сложени с мисъл и да не са самоделки, за които ти е необходима стълба, за да ги изкачиш.
И определено съм ЗА солидно глобяване на пешеходци и всякакви индивиди, смятащи Правилника за движение по пътищата за книжка, съдържаща само препоръчителни правила. Най-голям ужас изпитвам от ненадейно пресичащи хора зимата, облечени в тъмни дрехи. И другите любимци - велосипедисти без никакви обозначения. 

# 74
Ох, RadoLin4eto_Mac!, аз пък се чудя останаха ли вече тротоари, на които да няма паркирали коли?

Безспорната истина е, че почти всички карат с много над ограниченията, всеки си спира, където му скимне и му е най-удобно, не са малко и абсолютните кретени, които правят съвсем съзнателно създават рискови ситуации.Вярно е и, че масово всеки си пресича както си знае, за да съкрати 10 метра ходене, зад или пред спрял автобус, винаги изскачат пресичащи и т.н., и т.н.

А и с това разделение пешеходци-шофьори.Абсолютно всички шофьори, в определено време през деня са и пешеходци, все пак.Не всички пешеходци са и шофьори, но не са и единици.
Тоест, говорим за едни и същи нарушители, в повечето случаи.

Общи условия

Активация на акаунт