Отговори
# 600
Круиза е по средиземноморието, има екскурзии до Барселона, Тунис ( Картаген?), Палермо ' Рим и Генуа. Всеки ден е  в различни градозе. И на мен ми казаха, че е много луксозно, на някои вечери трябва да сме с официално облекло, чак се смущавам Joy Единствено дъщеря ми е супер уверена, вече пита кога ще и купя обувките с токчетата ( нещо не е разбрала Joy).
Ще разказвам, живот и здраве  Wink Сестра  ти на кои кораби е работила?

# 601
Единия беше Музика, но за другия ще я питам утре, че сега явно не ме чува, като и звъня на скайп. Тя пътуваше точно на тези круизи по Средиземноморието. Работила е и на корабите от веригата Коста... Зная само, че се слиза на всяко пристанище и имате гид до определени забележителности. Ще я разпитам подробно и ще пиша. Но това е страхотен коледен подарък за цялото ви семейство!!! И вълшебно преживяване!
Токчета... Joy! Оф и моята девойка още от малка искаше такива обувки, а сега ходи с кецове и ако не се разкапят на краката и от носене и пране в пералнята, не обува други!   ooooh! Laughing

# 602
Ей, алекса, защо будиш жената по нощите заради нас!
За екскурзиите е опция и се плаща допълнително. По принцип повечето хора се разхождат сами из градовете, има цял ден на разположение. Но, дотогава има още много време да го мислим. Wink
Снощи просто се занимавах с уреждане на резервацията и реших да ви кажа Laughing Най-хубавата ми изненада беше, че цените за такива круизи никак не са бомбастични, както съм си мислела. И за децата е безплатно. За същия период на хотел ол инклузив е два пъти повече и то за някакава не особено екзотична дестинация, като Испания например...

Тук пак заваля!

# 603
Мене ме наблюдаваха в развитие. Като дойдохме не говорех френски и си мълчах.  Проговорих за има-няма шест месеца и това много ги заплени. Сега по събиранията вземам дейно участие. Шефът на моя мъж държи на близкия контакт и веднъж на 2-3 месеца се организираме по семейно му на общи вечери. Тук съм донесла гърне и сач, дори чушкопек. Направо ги сразих с чушкопека. В нашия град има много турци, дошли по различно време, и съответно турски магазин, от който купувам листи за баница, боб, леща и туршии. 
Французите са научени да уважават образованието и работещите, тъй като те плащат данъци. Просто им казах, че имам БАК+8 и всички подмятания на тема акцент приключиха. Сега ме слушат, че говоря на руски с рускинята и на български с детето, та си имаме уважението.

# 604
Аз се научих да пазарувам през vente-privee. Освен стоки предлагат и много екскурзии. Имаше и круизи. Цената наистина е поносима, но засега не съм измислила свободно време. Чакаме снимки и дълъг разказ!

# 605
Ей Мария, браво Simple Smile
Да си призная круиз не ми е сред най-големите мечти, но оценявам по достойнство резервацията. После ще разказваш.
Ние ще сме тук по Коледа (новата къща oblige Simple Smile).

Юлия, как е ревизиона?
Ти последно DECF (DCG) ли правиш?

Лафрансез, аз като дойдох във Франция си мислех, че повече ще ми се "подиграват" за акцента, но изключително рядко някой си е позволявал да каже нещо.
За мен е важно и в каква среда си - при нас в работата се говори редовно на немски и английски и тогава нещата са доста по-различни.  Crossing Arms

А за всичко друго гледам да съм реалист - еми нито сме най-хубавите, нито най-грозните Simple Smile

# 606
Здравейте   bouquet
Преди време бях писала с молба за инфо за Грас.....
Ние също мислим да се преместим във Франция, всъщност вече сме го решили - март 2013 ще наемем нещо в Сент Лоран дю Вар това е на около 5 км. от Ница, преди три дни се върнахме от там и сме очаровани от градчето, като изключим това доста се отрезвихме че началото ще е много трудно и за четирима ни, но така или иначе вече сме го решили иначе алтернативата ни е - Сливен  Confused
Аз говоря френски с езикова гимназия съм, плюс имам ВУ - Туризъм, надявам се да успея да си намеря работа по-бързо. За жалост съпругът ми не говори френски но има още време да изкара някакъв курс  и мислеше да се запише и на курсовете в Пол д"Емплоа, но прочетох, че не сте очаровани от тях...
Все пак искам да ви попитам какви документи ми трябват да се запиша там и в C.A.F.?
Благодаря ви предварително за инфото и съветите!  Hug
Надявам се преместването да стане бързо и безболезнено и за нас и за децата и скоро да се похваля с хубави новини.... Grinning

# 607
puzzle , първото нещо , което трябва да направиш е да имаш договор за работа. С него се отива в префектурата и там подаваш документи за титр де сежур. Мъжът ти ще получи също титр де сежур, но по линия на събиране на семейство. Това е важно да го отбележите на документите. Когато си получите титр де сежурите ,тогава той може да се запише в пол амплоа. За КАФ ти трябват ксерокопия на паспортите, личните ви карти от Бг, актовете за раждане, брачно свидетелство, както и документ и на двамата за доходите ви от България за две години назад, където изрично да е упоменато ,че заплащането ви е било в лева. На съпругът ми му искаха и титр де сежура. Той дойде преди мен и детето и вече го имаше.Всъщност имаше ресеписето - едно като хартиен документ със снимка. То се издава преди да се издаде самата пластична карта. Ако твоят съпруг не  знае френски, не му губи времето с  курсовете, които се плащат от пол амплоа, защото са абсолютна загуба на време. По-добре му плащай някъде курс, да ходи всеки ден поне по 5-6 часа, за да се справи по-бързо с езика. Не знам как ще наемете жилище, защото искат много гаранции. Може би другите момичета ще ти дадат съвет. Ние успяхме да си наемем жилище от една организация, която строи къщи, апартаменти и ги дава под наем. Тук, при нас  има поне 4 такива. Едните са на социалните и там жилищата не са хубави и са по крайните квартали. Но за цената , която плащаме в момента за тристаен апартамент в центъра на града, бяхме наели едва 40 квадрата на свободен наем в една къща. Когато отидете на място, разпитайте за такива фирми. Те, обаче също искат доста гаранции и става бавно откриването на партиди и наемането от тях на жилища. На нас ни помогнаха и от болницата, защото се обадиха тук-там.Оф и тук става всичко с връзки и обаждане по телефона ooooh!.

# 608
Здравей puzzlz,

Струва ми се лудост да се дойде тук с цялото семейство без нито един от двама ви да има уредена работа. По-добре ела сама и се устрой, а после ще изтеглиш семейството. 
Нещата са малко като порочен кръг. За да наемеш жилище, агенциите искат да представиш доход, който да надвишава три пъти наема. Както и да го сучите, не виждам как ще паднете под 600 евро за наем плюс консумативи. Та, за да наемеш жилище, трябва да представиш фиш от заплатата или поне договор за работа. За да си вземеш карт де сежур трябва да представиш постоянен адрес, а той се удостоверява с разписката за наем или поне с договор за наем и т.н. Значи, първо работа! После останалото!
Съпругът ти има време. За 6 до 8 месеца може да научи доста приличен френски. Бих ти дала съвет да започне в Бг, за да му вървят обясненията на български. Горе-долу 4 нива са минимума. После може да напредва и сам.

# 609
Имам синята граматика на pdf, която съм си смъкнала от незнаен сайт. Мога да я кача, но не знам как. В Бг се продава на "Славейков" за 20 лева плюс ключ и обяснения на български. Моята е с обяснения на френски, но пак е много полезна.

# 610
Мария - завиждам благородно  Flutter Ще видите много хубави места !

Ох, мисля че темата започва да заприличва на бюро справки....
Puzzlz -  знаеш френски, разбрала си най-важното за съществуването на C.A.F. и смятам знаеш как се използва гугъл  Mr. Green
Иначе какво да ви кажа.... ще помъкнеш две малки деца без нищо сигурно само, защото Сливен не ти харесва, no comment...
И да, темата е за обмяна на идеи, съвети, мнения, но когато някои неща преминават границата на здравия разум, е много тъжно. Май Азис е дълбоко вкоренен в някои българи и никой не може да го извади от там.

# 611
Момичета, най-много материали по френски има в тук http://rutracker.org/forum/index.php . Всичко на издателство CLE, много учебници, помагала, аудио записи...не се притеснявайте , че е руски торент-тракер, защото материалите са си на френски език. От тук съм сваляла и учебник по мандарин!!! Така,че - дърпайте на воля, докато Путин не ни е резнал кранчето, както направи с любимата ми Електричка  Laughing

# 612
puzzle , първото нещо , което трябва да направиш е да имаш договор за работа. С него се отива в префектурата и там подаваш документи за титр де сежур. Мъжът ти ще получи също титр де сежур, но по линия на събиране на семейство. Това е важно да го отбележите на документите. Когато си получите титр де сежурите ,тогава той може да се запише в пол амплоа. За КАФ ти трябват ксерокопия на паспортите, личните ви карти от Бг, актовете за раждане, брачно свидетелство, както и документ и на двамата за доходите ви от България за две години назад, където изрично да е упоменато ,че заплащането ви е било в лева. На съпругът ми му искаха и титр де сежура. Той дойде преди мен и детето и вече го имаше.Всъщност имаше ресеписето - едно като хартиен документ със снимка. То се издава преди да се издаде самата пластична карта. Ако твоят съпруг не  знае френски, не му губи времето с  курсовете, които се плащат от пол амплоа, защото са абсолютна загуба на време. По-добре му плащай някъде курс, да ходи всеки ден поне по 5-6 часа, за да се справи по-бързо с езика. Не знам как ще наемете жилище, защото искат много гаранции. Може би другите момичета ще ти дадат съвет. Ние успяхме да си наемем жилище от една организация, която строи къщи, апартаменти и ги дава под наем. Тук, при нас  има поне 4 такива. Едните са на социалните и там жилищата не са хубави и са по крайните квартали. Но за цената , която плащаме в момента за тристаен апартамент в центъра на града, бяхме наели едва 40 квадрата на свободен наем в една къща. Когато отидете на място, разпитайте за такива фирми. Те, обаче също искат доста гаранции и става бавно откриването на партиди и наемането от тях на жилища. На нас ни помогнаха и от болницата, защото се обадиха тук-там.Оф и тук става всичко с връзки и обаждане по телефона ooooh!.

Не става само с договор,трябва и разрешително за работа за подаване в префектурата за титре де сежур.

# 613
Да, права си, това го пропуснах. При нас няма да подпишеш договор, ако нямаш това разрешително и съвсем го забравих като опция, защото си върви в комплект с всички останали документи.  Laughing

# 614
Мария - завиждам благородно  Flutter Ще видите много хубави места !

Ох, мисля че темата започва да заприличва на бюро справки....
Puzzlz -  знаеш френски, разбрала си най-важното за съществуването на C.A.F. и смятам знаеш как се използва гугъл  Mr. Green
Иначе какво да ви кажа.... ще помъкнеш две малки деца без нищо сигурно само, защото Сливен не ти харесва, no comment...
И да, темата е за обмяна на идеи, съвети, мнения, но когато някои неща преминават границата на здравия разум, е много тъжно. Май Азис е дълбоко вкоренен в някои българи и никой не може да го извади от там.

Kookai, не се сърди! Всеки пита това, което го вълнува. Нормално е тези, които имат повече опит да направляват такива като мене, които сме тук от скоро. Дори и да се преминава допустимия праг, важното е хората да си обменят информация. Ако не бяхне вие, аз как щях да науча, че на 26.08. е отпаднала таксата за работа за българи и румънци?! 

Общи условия

Активация на акаунт