МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 104 386
  • 732
  •   1
Отговори
# 285
  • София - Дианабад
Аз пък вече съм решила на такива изказвания да отговарям: "Защо, вие завиждате ли? Аз съм супер щастлива!".

И аз моите ги водих до училище на първия учебен ден. Колегите и майките много им се радваха  Grinning. За щастие скоро не съм чувала такива изказвания. Дори скоро бях на АГ преглед и доки също спомена, че много се радва на такива майки  Peace.

Иначе се надявам моите деца да не боледуват, за да мога да си изпълнявам спокойно задълженията в училище. А и те си ходят с голямо желание на детска, посещават и допълнителни дейности. Тази година няма да ги записвам на плуване обаче, ще ги водим в почивните дни на басейнче в съседния квартал. Надявам се да им хареса, че от "Диана" си тръгнаха ужасени, че има коридори  Mr. Green.

Пожелавам на всички успешна учебна година!   bouquet

Ако има среща, с удоволствие бих се включила, но трябва да е сутрин. Не че няма да имам и други ангажименти, но ще помисля и за тях /засега имам твърдо очни от 2 до 13 октомври/.

Да отговоря и на радос за количките. Аз моите ги возех в количка за близнаци. Ако искаш, може да я видиш и да ти я дам, ако ти хареса. Скоро една приятелка идва от Германия и я ползва 1 месец. Мислех, че ще е разочарована от количката. Но се оказа, че била маневрена и й харесва  Simple Smile. Иначе имам и борд, който никога не съм ползвала заради факта, че нямаше как да се захване за количката.

Hug

# 286
  • София
  - аз се поогледах помислих, че ме пита за целият клас, защото наистина звучеше ужасено, не учудено, и отговорих - "Не само тези двамата", 

Това ми хареса! Joy

Седмицата ни мина в низ от празненства- първият учебен ден, рожденият ден на Галето, рождените дни на други наборчета, погача на едно бебенце....- все мили и хубави поводи за събиране! И то с хора, с които се запознах тук, в БГ-Мамма.  Wink А пък слънчицето вън е разкошно!

Чакам с нетърпение и нашите срещи! Hug

# 287
Привет на многодетните майчета Hug. От скоро и аз влизам в това число Heart Eyes.
Имам и един въпрос, но малко пред история.
Ние живеем в дълбоката провинция в едно малко селце.До миналата година и двете ми деца ходеха на детска градина, таксата и на двете деца не надвишаваше 20 лева( другите деца и те не са плащали повече от 10лева на месец). От тази година ни казват ,че таксата за цял месец ще е 27лева на дете. Искам да попитам , като многодетна майка имам ли някаква превилегия  в детската градина?

# 288
Здравей, Мамчето. Честито ново попълнение в семейството.  Hug
За таксата трябва да провериш в местната община. Доколкото знам, общините сами определят размера на таксата и правилата за заплащане и ползване на привилегии.
Мога да ти кажа как е в София: многодетните плащат 50% от таксата за първо дете, 25% - за второ, а за третото е безплатно. Независимо от възрастта на децата.

# 289
  • Варна
Тъй като градините се издържат от общината, тя решава въпроса с таксите. В нашата община 1-во дете 100% такса, 2-ро 50%, третото е фрии.

# 290
Здравейте,

Наде, честита годишнина с малко закъснение, ама то докато се намърдааам. Както и да е. Бъдете здрави и много щастливи дълго, дълго време заедно.

При нас седмицата също мина в духа на първите учебни дни и впечатленията от училище. На кака много и се ходи /засега/ прибира се весела и става сутрин без проблем. По-хубавото в случая е, че малката вече ходи на градина, не се тръшка не пищи, не си тръгва обратно сама. С две думи, щом кака и е на училище и тя ще се примири с градината.  Joy Онеправдано беше горкото. 
Здравей Мамчето, поздравления за малкото съкровище и здраве за другите около вас.

И като стана дума за таксите в градината, след като се роди бебето, на малката кака ще и намалят ли таксата или ще я запазят същата. За бебето разбрах, че ще е освободено от такса като тръгне на градина. В интерес на истината, когато голямата беше на градина за малкото плащахме 50%, но като тръгна кака на у-ще таксата ни стана пак 100%.

Пожелавам ви хубава и слънчева седмица

# 291
Искам малко да се пооплача. Пуснах щерка си - на 2,5г. на ясла вчера. И явно съм позабравила с баткото как е било, защото направо съм смачкана... Моето бъбриво, игриво, весело, прекрасно момиченце се дере и реве и страда.... Хайде тя това и вкъщи го прави и то не винаги със съществена причина. Обаче като съчетая това с едни студени лели, дето едва процедяват по някоя думичка ако ги питаш, направо не се побирам в кожата си. Иде ми да си я прибера и да си я гледам до 7 годишна възраст вкъщи. Само че, освен, че вероятно ще се побъркам и съвсем обезпарича, мисля, че за нея е добре да има личен живот и пространство, където аз не й се бъркам. Иска ми се някой да я учи на нещо, които аз не умея - например да танцува. От друга страна ме е страх нещо да не ми я повредят - батко й горкия го "дариха" с тикове в градината.... И сега се чудя: рано ли е още, или трябва да сменям групата, или направо градината, или пък да си я оставя вкъщи и да чакам да стане време за градина, с надеждата, че там ще е по-интересно? Какво мислите? Ох...

# 292
  • София
daria, няма да й избяга ''личното пространство'' и ''нещата, на които не можеш да я научиш'' - на тази крехка възраст й трябва преди всичко спокойствие, ласки и свобода са си бъде, каквато си е - ''бъбриво, игриво, весело прекрасно момиченце''!  Hug
Аз лично винаги бих избрала да си я гледам, ако не - поне да поизчакам година - две и да я пратя на градина. Peace

# 293
  • София

И като стана дума за таксите в градината, след като се роди бебето, на малката кака ще и намалят ли таксата или ще я запазят същата. За бебето разбрах, че ще е освободено от такса като тръгне на градина. В интерес на истината, когато голямата беше на градина за малкото плащахме 50%, но като тръгна кака на у-ще таксата ни стана пак 100%.
Да ще ти намалят таксата , след като подадеш една молба в която пише , че исакаш да ползваш правото си по чл. еди кой си от наредба еди коя си . Но тези наредби са от по общини , разгледай вашата община какви наредби има. Ако се включи някоя мам от Варна ще е добре .  Hug

Дари  Hug Имаш 2 варианта според мен : или да намериш път към сърцата на "студените лелки" с добро , или да си я оставиш вкъщи. Сърцето ми се сви докато четях, особенно че и на мен ми предстои да дам малкия на ясла след месец.  Hug

# 294
Еййй ама какви са значи, какво са виновни децата, че на лелките вече не им се работи или, че ги е смачкала системата. Дари, съжалявам, че трябва да изпитваш това, но ако можеш си я задръж до градината поне. В яслата май са предимно само на отглеждане, докато в градината имат повече занимания и ще и по-интересно. В градината в която ходи моето момиченце сега, няма демотивиран служител. Не знам как са го постигнали, предполагам е заслуга на директорката, но сутрин те посрещат детски песнички за настроение и усмихнати служители, които не знам каква длъжност заемат, но ни поздравяват. Значи може. А детето ходи с желание, прегръща си учителите и влиза.
Имахме един период, в който се тръшкаше но то беше наскоро и защото кака и не беше започнала у-ще, аз вкъщи с нея, а тя горката на градина...
Прецени, дали си струва усилията и стреса за детето.
Таня, мерси за отговора ще проверя.
Хубав ден за вас

# 295
  • София
Здравей, Мамчето. Честито ново попълнение в семейството.  Hug
За таксата трябва да провериш в местната община. Доколкото знам, общините сами определят размера на таксата и правилата за заплащане и ползване на привилегии.
Мога да ти кажа как е в София: многодетните плащат 50% от таксата за първо дете, 25% - за второ, а за третото е безплатно. Независимо от възрастта на децата.

Здравейте, мами. Извинете ме, че така нахлувам с конкретен въпрос и аз.  Hug
Надничам тук от време на време и се надявам след някой и друг месец и аз да се включа при вас.  Hug

Но днес се замислих за таксите и ето, че точно това обсъждате.
Пролетна Фея, би ли ми казала като казваш независимо от възрастта на децата - при положение, че баткото ни е в първи клас, щерката е първа група в градината, реално - второ дете в сем-вото. Това означава ли, че след раждането на бебето (и съответното подаване на док.) ще плащаме за нея 25 % от такста в ДГ? Или се брои първо, второ,.. не в сем-вото, а в детско заведение, т.е. за нея 50% от таксата?

# 296
Jiema, добре дошла. Когато се роди дъщеря ни, малкият ни син ходеше на детска градина, а големият беше ученик в 8 клас. Simple Smile Веднага от самата градина ми казаха да занеса копия от актовете за раждане на трите деца и да напиша декларация със свободен текст, че и трите се отглеждат в едно семейство. След което започнах да плащам 25% от таксата за № 2, независимо, че в момента той беше единственото ни дете в детска градина. Сега баткото е студент, малкият батко е ученик, а девойката е на градина безплатно.  Grinning
Но искам пак да кажа, че това се отнася за Столична община, т.е. за град София, за да не се обърка някой като чете.
Пожелавам ти лек и успешен финал и "след някой и друг месец" да се похвалиш с официално членство в нашия клуб. Wink

# 297
И при мен беше така с детската градина.Като родих третото, най-големия беше в училище, а номер 2 в детската градина.Плащахме 25% от таксата и точно така ми обясниха, че за третото дете ще бъдем освободени от такса въпреки, че другите ще са в училище.
В училището обаче ми е много завъртяна тактиката им.Там се ходи с униформи и на една бележчица на вратата пише, че второто дете плаща 50% от цената, а за третото униформата е безплатна.Пише също, че някои деца се хранят безплатно в стола, но подробности не са упоменати.Според човека който ми разясни бележчицата и трите деца трябва да учат по едно и също време в учебното заведение за да се възползват родителите от гореизброеното.Трябва да питам и на друго място как стоят нещата.

# 298
  • Варна
Добър ден на всички!
Как сте момичета-кокичета? Децата не ви държат на нокти много, нали?  Grinning

Честити празници на Мама Цоц! Здраве, щастие и дълголетие!

Да се включа и аз за таксите по ДГ. Когато се роди най-малкия, каката беше последна група и веднага касиерката ми каза да си занеса копия от актовите за раждане. От следващия месец намалиха таксата на половина. Сега когато тя е 2 клас, за големия плащам 25% от редовната такса, а за малкия - нищо не плащаме.

Ванчето явно е на работа, да сложа по едно... капучино. Hug

# 299
Антония, благодаря ти много за пожеланието!

Да, днес ставам с 1 година по-млада, за сметка на това брака ни навършва 20г. - то не може всички да младеем.........

Не съм влизала скоро в темата....при нас всичко е в коловоза на ежедневието.......Приготвям се психически да дам Сами на градина, още по-психически се подготвям да го отбия, защото ми е писнало с това кърмене, хич не ми е в кръвта.....Пусто чудо обаче като ме погледне и като си потърси....и ставам мека като сладолед по обед през лятото...........

Почерпете се скромно.....

Добре дошли на всички нови мами! Винаги това радва окото ми! Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт