Хора с психопатии - познавате ли?

• 39 179
  • 296
  •   1
Отговори
# 165
  • София

Мен лично ме вълнува развитието на децата, отглеждани и възпитавани от психопати.

Психопатите рядко имат деца, а ако имат не ги отглеждат лично, защото са неспособни да се грижат за друг. Та децата малко или много са предпазени, защото няма да са в постоянен контакт, но травмата от наличието на безчувствен родител остава. Може само да се гадае как ще се отрази на детето, защото зависи от това какво е самото дете и редица други обстоятелства.

А, като каза деца.
Кога психопатите стават психопати?
Като чета това, което описвате, би следвало, че те от деца са си такива лоши или не?
Познавам един, който от дете си беше такъв, но и възпитанието му помогна доста да развие и разгърне заложбите си. Не мисля, че науката е наясно каква е първопричината, но възпитанието определено играе роля. Особено онова, което е модерно днес като лъжелиберално възпитание, т.е. детето да бъде оставяно да прави каквото си поиска и да не понася никакви последствия.
Доколкото знам децата психопати са неспособни да понесат наказание или ограничение като последствие от действията си, не го разбират.

# 166
И според мен са от деца, дори си мисля дали не е наследствено? newsm78

Този Брейвик например, според мен е типичен психопат, който си е живял до някакъв момент напълно ОК в обществото и после почва да вилнее.

# 167
Кофти. Нали не е хубаво да посочиш-това дете е лошо и ужасно,
защото децата по презумция са само сладки и добри, и просто им липсва грижа и внимание...

Смело питам-а, някой срещал ли е, познава ли, съмнявал ли се е за дете да е психопат?

# 168
  • София
Кофти. Нали не е хубаво да посочиш-това дете е лошо и ужасно,
защото децата по презумция са само сладки и добри, и просто им липсва грижа и внимание...

Смело питам-а, някой срещал ли е, познава ли, съмнявал ли се е за дете да е психопат?

Децата са като възрастните- биват всякакви.

# 169
За едно дете по презумция е по-лесно да манипулира околните.Ако са такива от деца значи се шлайфат цял живот.
Не съм се съмнявала в дете психопат,но някой умелодаде примера с онзи филм,в който главната роля беше на Кълкин.Тръпки ме побиват като се сетя.Ужасно е да се говори така,но все се питах-това дете няма ли да умре Cry

# 170
Когато срещнеш възрастен психопат или с някакви отклонения в поведението, знаейки фамилната му история и обремененост, семейни драми и отношения с близките, със сигурност можеш да сглобиш пъзела и да си дадеш сметка кой е моментът, отключил дадено поведение.
Няма дим без огън - аз съм на този принцип. Навици, отношение към света, към хората, ценности - всичко се придобива. Стига да има адекватен пример за това. Ако пък е неадекватен - ето ти готов психопат, социопат, садист и т.н.

# 171
Няма дим без огън - аз съм на този принцип. Навици, отношение към света, към хората, ценности - всичко се придобива. Стига да има адекватен пример за това. Ако пък е неадекватен - ето ти готов психопат, социопат, садист и т.н.

А ако въпреки адекватната среда, наклонностите са налични?

# 172
"Психопатиите възникват като следствие на вродена или придобита в ранното детство непълноценност на нервната дейност. Те се формират под влияние на неблагоприятни психогенни ситуации и социални въздействия /особено на неправилно възпитание/.
Психопатиите не са психично заболяване. Те представляват неправилно развитие и в тяхното протичане няма  начален стадий, стадий на разгънато заболяване, изход. Психопатните особенности се запазват през целия живот. Периодически те се усилват /декомпенсация/ или отслабват /компенсация/, но не изчезват напълно."
Ето от тази статия - http://www.psiholozi.com/3/post/2012/05/85.html

# 173
  • София
Най-добрият ми приятел....Най-голямата ми любов.....Той е с психоза....Това не е психопатия май, много не разбирам....
Не само, че не ме е натоварвал никога, но се чувствам заредена след като си поговорим....Има си своите особености, но дали защото е много образован и интелигентен човек, някак не товари, не досажда, не завлича.....

Познавам и други....Никога не са ме натоварвали....
Дали пък и аз не съм от тяхната група Simple Smile

# 174
  • Най-сетне у дома
Признавам, че прочетох само първата страница  Embarassed Та сигурно някой вече е казал, че на психопатиите от известно време вече им казват "личностови разстройства" или в по-лекия им вариант "акцентуирани личности", но и аз да го добавя. Всички познаваме, те съвсем не са рядкост, според мен всички сме акцентуирани по един или друг начин. Много е възможно жената на масата, която на всяка цена иска да обере цялото внимание, да е хистрионна. Или пък мъжът от близко приятелско семейство, който във всяка реплика на околните съзира опит да бъде уязвен, да е параноиден.    

Лошото при истински изявените личностови разстройства е, че те дълбоко нарушават начина, по който тези хора се свързват с останалите. От техните нарушения в привързаността най-много страдат децата им. Страдат и самите те, разбира се, но за децата им е зловеща история, понеже родителите им с личностово разстройство просто не могат да се свържат с тях по адекватен начин. При шизоидния тип е направо катастрофално. Децата обикновено го трупат на свой гръб и смятат, че това се случва, защото на тях нещо не им е наред. Травма за цял живот е това.

Последна редакция: нд, 15 юли 2012, 21:15 от Saule

# 175

Мен лично ме вълнува развитието на децата, отглеждани и възпитавани от психопати.

Психопатите рядко имат деца, а ако имат не ги отглеждат лично, защото са неспособни да се грижат за друг. Та децата малко или много са предпазени, защото няма да са в постоянен контакт, но травмата от наличието на безчувствен родител остава. Може само да се гадае как ще се отрази на детето, защото зависи от това какво е самото дете и редица други обстоятелства.

Рядко, но се случва. Отблизо наблюдавам съжителството на личност напълно апатична към наличието на  дете в дома му, при това негово собствено. Пълната апатия и към децата от предишен брак, пълна апатия и към родителите му. Апатията, рядко, но зловещо, се превръща в заинтересованост, граничеща с издевателство.
А е такъв слънчев, усмихнат и лъчезарен човек.

# 176
  • София

Рядко, но се случва. Отблизо наблюдавам съжителството на личност напълно апатична към наличието на  дете в дома му, при това негово собствено. Пълната апатия и към децата от предишен брак, пълна апатия и към родителите му. Апатията, рядко, но зловещо, се превръща в заинтересованост, граничеща с издевателство.
А е такъв слънчев, усмихнат и лъчезарен човек.
Случва се, за жалост, и аз дадох пример с такава майка. Изключително гадна картина е.  И все пак, за радост повечето нямат деца или ако имат ги пласират за отглеждане при други хора, роднини и тн. Травмата остава, но за децата е по- добрия вариант, особено ако имат късмета да получат любов от хората, които ги отглеждат.

# 177
Познавам един много грижовн родител-психопат.
Готви по три манджи, чисти, подрежда.
Старателно демонстрира пред обществото изключителна саможертва и добродетелност.
Само дето в къщи , при закрити врати , където никой не вижда какво точно става - всичката параноя, песимизъм, манипулация, пречупване, игра на жертва, принуда за спазване на ненормални порядки с педантична точност....се изсипват върху главата на детето, което няма абсолютно никаква защита, никой не знае на какво е подложено и не може да предположи дори.
Детето няма на кой да се оплаче и не съзнава, че би могло, защото нямайки друг родител -няма база за сравнение, поведението на родителя се възприема безкритично...

Резултатът е ...детето става същия психопат, но още по-прикрит и префинен.Налагало се е да оцелява някак ...и механизмите за оцеляване които си е изработило са го (де)формирали като личност.
Това дете няма съвест, няма морал, няма емпатия, с ампутирани чувтсва......мнооого отдавна.Представлява една празна отвътре обвивка, но поне е хубава обвивка, хваща окото...Научава се да имитира емоции, страхотен хамелеон- гледа и слуша внимателно околните, подбира пози, мнения, поведение , изрази...които копира като свои.Поддържа усърдно една фалшива самоличност, която е невероятно гъвкава спрямо как и на кого е нужно да се хареса...и майка си ще продаде, няма проблем....И външно погледнато- доста добре се придвижва в живота, консумирайки всичко по пътя си, стъпвайки върху главите на употребените хора., лавира, подмазва се....каквото е нужно там......
Който разбере истинското му лице- незабавно бива дискредитиран по някакъв начин, намира му се цаката, разпространяват се лъжи и мръсотии под формата на загриженост.....Арсенала от средства за злепоставяне е пребогат.

Та - в случая това дете е жертва на родителя си, а самия родител- подразбрах, че е бил жертва на негов родител със същите характеристики. На генно ниво дали се предава- не мога да кажа,но със сгурност тръгва и от някаква дисфункционалност в семейството.
Ако са те мачкали, пречупвали, били са емоционално хладни и безчувствени към теб...ставаш жесток и безчувствен на свой ред.

# 178
  • Колибите
няма да го разпознаеш ...

Не е трудно да се разпознае.

О, да. ) Колко сте убедени само. )
Дори освидетелствани хора, с диагностициран психически проблем не се разпознават на първо четене. Че и на доста повече.
Ама всички са много на ТИ. )

За хората, които имат психично заболяване, определено от МКБ (международния класификатор на болестите), не става въпрос.

За мен всеки, който упражнява психически тормоз - било родител, шеф, съсед, полицай, учител, човек овластен...е от хората, които трябва да се избягват. Те са по-опасни от сериен убиец, от канибала Чикатило и педофилите на целия свят взети заедно.
Защо ли? Защото тормозеният човек, мачканият човек, би могъл лесно да се превърне самият той в психопат и нов сериен убиец.

И ми се струва, че ще излезем от сферата на медицината, психиатрията, психологията, а ще трябва да погледнем в обществото - каква е критичната маса от хора, които са склонни да толерират или най-малкото неглижират наличие на явлението 'психически тормоз'?

# 179
Ако цял живот си бил мачкан,унижаван,тормозен психически в семейството си,ти инстинктивно го приемаш за напълно нормално и подсъзнателно търсиш отново такъв тип "насилник",с който да създадете семейство и да живеете по този начин и така евентуално да гледате и възпитавате деца.То става някакъв вид зависимост от насилника.
Крушката си има опашка и всичко тръгва от смейната среда според мен,а след това кръга се затваря

Общи условия

Активация на акаунт