Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

бременна на 41 г.

 • 5 711
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 195
Здравейте, момичета!
Моя близка е бременна  на 41 години. Вече е в 13 г.с. Посещава ЖК в районната поликлиника. Гинеколожката й е отказала болничен, макар че е с отлепена плацента. Освен това й отказва да й даде направление за генетични изследвания.
Моля ви, ако знаете какво й се полага безплатно като рискова бременност (като се има предвид възрастта и отлепената плацента), моля ви да споделите.

# 1
 • Мнения: 811
Абсолютно задължително й се полага Амниоцентеза /генетични изследвания/. Правят се на жени с първа бременност над 38 год.
Друг е въпроса дали тя самата ще иска.
В случая е най-подходящо да поиска направление от личния лекар към генеколог, който да следи бременноста. Личния лекар НЯМА никаква възможност да откаже, защото над 38 г. бременноста се води рискова и тя има право да бъде при генеколог. Направлението е само едно и после през цялата бременност ще ходи само при генеколога, които ще й дава болнични и направления за изследвания. Дори може да поиска направление за точно определен генеколог /стига той да работи със Здравната каса/.
Дано съм била полезна.

# 2
 • Мнения: 195
Да поясня, че това е втора бременност. Има дете на 11 години.
И ходи при гинеколожка точно с направление от личния лекар.
Гинеколожката й е казала, че Здравната каса не покрива генетичното изследване и й е препоръчала да иде в Майчин дом и да си запише час и да си плати. Според мен не е така. Аз имам аборт по медицински причини и ми направиха генетично изследване безплатно. Защо за 41годишна жена да не е така?

# 3
 • Мнения: 4 499
Нека се свърже с доц. д-р Кременски, завеждащ Лабораторията за генетични изследвания в Майчин Дом и да пита директно него.

Аз си правих генетично изследване с направление от наблюдаващия ме гинеколог, струваше ми 5 лв. За амниоцинтеза, обаче - не знам.

Ето координатите на доц. Кременски:

Лаборатория по молекулярна патология
СБАЛАГ “Майчин дом” 14-ти етаж
ул. “Здраве” 2, София 1431
тел. 9172 268
9172 476
факс. 9172 469
Електронна поща: kremensk@medfac.acad.bg


А относно гинеколожката на твоята близка - няма ли начин да се прехвърли при друг лекар? Задължително да потърси консултация при друг гинеколог за плацентата!

# 4
 • Мнения: 811
Ами от Здр. каса тези изследвания се поемат ако:
-има предишна бременност с малформация на плода
- предишна бременност завършила със спонтанен аборт
- майка-първескиня с навършени 38 год.
- генетични заболявания в семейството

Може да отиде на генетична консултация в Майчин дом и там ще й разяснят по-подробно. Консултацията /миналата година/ струваше около 20 лв.
Относно амниоцентезата /пак тогава/ ме уведомиха, че тя се прави само с направление /т.е. няма как да си плати/.
А може да помисли и за смяна на генеколожката.

В края на краищата всичко е въпрос на добра воля от нейна страна.

# 5
Здравей и от мен.
Най добре наистина да се свържете с Кременски, той ще обясни всичко. Аз съм на 38 и наскоро родих 2-то си дете, вярвам че е най-добре амниоцинтезата да се направи, риска много нараства в тази възраст. Не боли изобщо и ако се направи от добър специалист всичко ще е наред. На мен също ми казаха че не се покрива от касата и го направих в Шейново срещу 75 лв, но после във форума прочетох, че в Майчин Дом не се плаща ...
Сменяйте гинеколога ако не е внимателен защото си е най добре да има качествено наблюдение на бременността.
 Успех и стискам палци всичко да е  наред.

# 6
 • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
 • Мнения: 1 395
Биохимичният скрийнинг, който се прави в Майчин дом е абсолютно безплатен, но той само показва какъв е риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба. Наистина най-добре е жената да се свърже с доцент Кременски, който е много отзивчив и добър човек. Аз си мисля, че ако амниоцентезата се заплаща в случая, ще бъде нещо минимално.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 2 184
аз мога ли да попитам за съвет, как мислите че може да се смени лекаря при който си занесъл вече направлението си от личния лекар. Аз не съм с много добри впечатления от него, в кабинета дори няма ехограф, До този момент нищо друго не сме правили освен да си говорим, нито са ми измерили килограмите дори:-)
Затова освен при него ходя по частни кабинети, но мисля, че така информацията се разпокъсва. Ако има начин безболезнено да го сменя с удоволствие ще го направя

# 8
 • Мнения: 811
Алегра,
За смяна на генеколога, трябва да отидеш при личния лекар - той ще се оправя. Е, хубаво е да покажеш, че имаш основателна причина, защото на ЛЛ не винаги му се занимава. Освен това можеш да посочиш при кой генеколог искаш да ходиш.
Успех

# 9
 • Мнения: 2 641
Tvoiata priatelka triabva da si vzeme naprevlenie ot GP-si i da ide primerno v Maichin don v Patologiata. Stom e s otlepena placenta znachi che karvi neprekasnato i tova e patologia. Otiva tam a te si ia poemat kato i kazvat za koe si plasta ti ai za koe ne.

# 10
 • Мнения: 2 641
Ama kak taka ne se plasta biohimichnia skrining v Maichin dom . Zasto piskaha da si platia? 20 lv na kasata i 5 lv na raka?

# 11
 • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
 • Мнения: 8 231
Биохимичния скриниг го правят заедно с изследванията за кръвна група, Васерман и СПИН, които се плащат от ЗК и не би трябвало да ти искат пари.
Амниоцентезата не се покрива от касата. На мене ми правиха амнио в Шейново за 75 лв., а те плащат на Майчин дом /само там правят самите изследвания/ 65 лв.

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 2 184
благодаря, много за съвета .... ще се пробвам Simple Smile

# 13
 • Мнения: 552
Цитат на: dezyg
Биохимичния скриниг го правят заедно с изследванията за кръвна група, Васерман и СПИН, които се плащат от ЗК и не би трябвало да ти искат пари.
Амниоцентезата не се покрива от касата. На мене ми правиха амнио в Шейново за 75 лв., а те плащат на Майчин дом /само там правят самите изследвания/ 65 лв.


 Биохимичният скрийнинг не се поема от касата. Прави се през 18-19 г.с. в Майчин дом или в частна клиника "Тодорови".

# 14
 • София
 • Мнения: 1 540
Нека се изкажа и аз по въпроса.
Тази пролет си правих амниоцентеза в Майчин дом. С направление от гинеколожката отидох и си записах час. Пратиха ме в кабинета по генетична консултация и нищо не съм плащала.Когато дойде деня за изследването обаче,ми погледнаха направлението и ми казаха че му е изтекъл вече срока и трябва да си платя на касата в болницата 15 лв. Аз се възмутих, защото не беше вярно / направлението важи 1 мес., а те се опитаха да ме убедят че е 1 седмица/ и тогава ме върнаха за следващия ден - да донеса ново направление без попълнена дата, че те да си го попълнели на място!!!???  Така се ядосах, но се заинатих и отидох при моята гинеколожка, оставих и старото и взех ново направление. Тогава вече свърших "работата" - безплатно.  Иначе иглата се купува - струва около 20 лв.
И да уточня - за възраст над 36г. се полага такова изследване.

Общи условия

Активация на акаунт