141 американски олимпийки в лабиринта на българската бюрокрация.

• 33 416
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
Май пропуснахме РД на Алек на Клер?
Да е здрав, послушен и чудесен батко.
Клер, честито на теб и семейството ти.  bouquet

# 121
  • Чикаго / София
Да бенсън, вчера му беше на Алек РДто! И тук да го поздравя с Честит Рожден Ден - да е здрав, усмихнат и с много късмет! Честит празник Клер!  bouquet

А ето какъв отговор получи един наш познат вчера от Гранична полиция:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН С,

Във връзка с Ваше писмо, постъпило в Главна дирекция “Гранична
полиция” на 17.07.2012г. Ви уведомявам за следното:
При напускане на Република България на малолетни и непълнолетни
български граждани, които пътуват непридружавани от родителите, от
придружителя или от самото лице се изисква нотариално заверено писмено
съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или
попечител. Изискването не се прилага по отношение на малолетни и
непълнолетни български граждани, които живеят дългосрочно извън
Република България и това е отразено в техните български документи за
самоличност или притежават официален документ от съответната държава.
Във вашия случай ако детето притежава български паспорт или лична
карта, както и паспорт или разрешение за пребиваване издадени в САЩ не
е необходимо да се представя писмено съгласие от отсъстващия родител/и –
български гражданин.
Писмено съгласие при напускане на Република България ще се изисква
при условие, че детето притежава само български документ за самоличност
или само паспорт, издаден от компетентните служби в САЩ. Писменото
съгласие следва да бъде заверено в българско официално представителство в
чужбина или снабдено със заверка апостил (apostille).

Та така, иди ги разбери кой е прав и кой е крив. Но понеже една разправия на летището ще ми коства доста време, нерви и пари, затова предпочитам да се подсигуря с необходимите документи, поне докато те за себе си изяснят какви са точно изискванията.

# 122
Тоест, ако детето има само български или само американски паспорт, се изисква декларация. Ако има двойно гражданство и документи от двете държави, не се изисква. Освен това, декларацията трябва да е подписана от другия родител - българин, тоест явно при смесен брак не е необходима такава декларация, обаче пък ако нямам декларация и не нося актове за раждане, те откъде ще знаят, че другият родител не е българин??? Идват ми много нецензурни коментари. ooooh!

Последна редакция: сб, 28 юли 2012, 19:36 от ianajar

# 123
  • USA
Ирка, аз писах и преди, че това ми казаха от консулството в ЛА. Също, миналата година се потвърди на 2 граници. Обаче, тази година направих една бг декларация, заверена в БГ за всеки случай. Мисля, че няма да има проблем, но да се подигуря.

# 124
За смесените бракове се изисква декларация само ако страната напускат детето и родителят- чужденец в отсъствието на родителя- български гражданин, което според мен е малко глупаво, защото ако чужденецът не покаже доброволно декларацията, граничният офицер само може да гадае има ли български гражданин в това уравнение.  Tired

# 125
Тоест правилата по абсолютно никакъв начин не биха спрели един родител-чужденец да си отвлече децата-българчета- двойни граждани. Пак  ooooh! То мисъл, то чудо.

# 126
Честит рожден ден на Алек! Да е здрав   bouquet
Честит рожден ден (на петерици) на Лилия! Да е здрава   bouquet

# 127
Тоест правилата по абсолютно никакъв начин не биха спрели един родител-чужденец да си отвлече децата-българчета- двойни граждани. Пак  ooooh! То мисъл, то чудо.
не, дори детето да е двоен гражданин, ако родителят не е бг. гражданин трябва да покаже декларация от отсъстващия родител бг. гражданин.

За смесените бракове се изисква декларация само ако страната напускат детето и родителят- чужденец в отсъствието на родителя- български гражданин, което според мен е малко глупаво, защото ако чужденецът не покаже доброволно декларацията, граничният офицер само може да гадае има ли български гражданин в това уравнение.  Tired
това не го разбрах, Лена1.  

ЧРД на Алек! здрав, весел и умен да расте!   Tada

# 128

Не знам, сигурно е пак за някаква сигурност това, да не изведеш и да продадеш някое дете в чужбина, ама в циганската махала дали ги проверяват толкова? Съмнявам се!!!!

Сравнението ти е крайно неуместно. Да, проверяват ги. Те носят български паспорти, а не цигански. И каква е връзката с циганите изобщо?

Много се съмнявам да ги проверяват, там дори адресни регистрации и лични карти нямат, в бараката , ако има адрес изобщо се водят, че живеят поне стотина души, всяко семейство е с по 12-15 деца и никой дори и родителите им (майките) не са сигурни точно кое дете на кого е. И все пак те са тези, които непрекъснато си продават децата в Гърция и заради, които са предприели такива мерки от полицията. Ако трябва да бъда честна не съм сигурна какво правят и какво не полицаите, но с такива впечатления съм останала в последните години. Извинявам се за неуместното сравнение, ако съм обидила някого, но бях длъжда да обясня!

# 129
Според гранична полиция на летище София в 3ам от днес пълномощното може да е безсрочно.
Което пък противоречи на т. 6  от отговорите, които има Анет...  Joy

Лилия и Алек да растат жизнерадостни, любопитни и палави деца  Hug Hug Hug

# 130
Честит рожден ден на Алек и Лилия! Да са живи и здрави.

Не знам защо се занимавате с тези декларации/пълномощни или не-знам-как-да ги-нарека-още, но щом ви влече... Hug

# 131
Честити празници на дребчовците! И на родителите им! Да са здрави най-вече! Simple Smile

А за Данчо Йовчев ми се пълнят очите от радост.

# 132
Не знам защо се занимавате с тези декларации/пълномощни или не-знам-как-да ги-нарека-още, но щом ви влече... Hug

Неудържимо ме влече, Цонне... само като си помисля как оставам немила-недрага с 5 броя дечиня на летище София, лишена от възможността да ги прибера в САЩ изпадам в нервна криза и развивам странни влечения и щения  Crazy Crazy Crazy

(не мога да намеря БГ оригинала на свидетелството на раждане на А. - някой да е вадил дубликат?)

# 133
Звъниш в консулството на САЩ. Още никой не е останал да не се прибере от България. Peace

П.С. Информацията, която подават официалните източници е толкова противоречива, че нормален човек не виждам как би се справил с тази неразбория. Аз преди звънях на Американскто консулство в България да ги питам какви документи трябват и те ми отговориха, че тък като е американски гражданин  не и трябва документ за пред българските митничари. Имаме един документ от state.gov  и мисля с него да си карам, а на който им е притрябвало моето дете, халал да им е. Joy

Последна редакция: нд, 29 юли 2012, 06:44 от Цонна

# 134
Момичета здравейте!

Идната седмица ще бъдем в Чикаго и ми се иска да си напазарувам детски играчки. Известни ли са ви някакви toy stores or warehouses или пък educational supplies stores на добри цени.

И още нещо - нужно ми е да купя изискана кутия шоколадови бонбони. Тук подобни има само по Коледа а през годината ги има в Руските магазини. Имате ли идея и координати на магазин където мога със сигурност да намеря бонбониери.

Благодаря ви!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт