141 американски олимпийки в лабиринта на българската бюрокрация.

• 33 404
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
  • USA
Анет, голям ужас. Добре, че сте намерили всичко! Весела ваканция в БГ!

Солей, сега видях, че Янажар е писала назад за вашия случай.
Со уот, в писмото от гранична си пише, че ако детето има два паспорта, няма нужда от декларация от другия родител изобщо. Тоест, един чуждестранен родител в развод, конфликт или момент на умопомрачение, може съвсем спокойно и законно да си изведе детето с двата паспорта, без да уведоми другия родител. Също така, ако детето има само чужд паспорт, Гранична няма откъде да знае, че то има родител-българин, както и да е влязло. Регистрират се само пребиваващите над 90 дни американски граждани. Информация за отсъстващ родител на чужд гражданин не се иска изобщо никъде. Информация за това кой точно придружава непълнолетно лице също не се събира, освен случаите, в които се иска декларация. В случая само с чужд паспорт декларация ще поискат, ако детето излиза с българския си родител. Ама ако излиза с американския? Нъцки. Няма как да знаят майка му откъде е. Peace

# 241
 hahaha
на едно от прекачванията оставих чанта с 3 паспорта,док с апостили и хххх пари на една пейка..сетих се около 3 спирки по-късно..беж пеша обратно...там си седеше чантата
Пак, че си изпреварила антибомбаджиите

# 242
Солей, ако бащата никога не е имал българско гражданство или се е отказал от него по съдебен път, той не е длъжен по никакъв начин да подписва каквито и да е декларации. Ти си единствената, която има задължението да докаже чие дете придружаваш, дори и то да не е регистрирано в България. Ако напускаш страната и те попитат за декларация от бащата, в момента, в който докажеш, че той не е българин и че, ти си майка на детето, въпросите приключват.
Парижкото летище ми е по- омразно дори и от летището в Москва.  Sick

# 243
На ШДГ зависи на кои терминал кацаш и излиташ. На мен ми отне 10 мин предвижване с дете на 2 години ходещо само.
И едно уточнение - американски или какъвто и да е паспорт показва, че си гражданин на определена държава, но не и че постоянно пребиваваш там.

# 244
Благодаря на всички, които се включиха и подкрепиха вчера  Hug много ми е мъчно Sad

Момичета, аз не разбирам, какво коментирате  Thinking, ако
Чл. 16. Разпоредбите на чл. 15 не се прилагат по отношение на малолетни и непълнолетни български граждани, които живеят дългосрочно извън Република България и това е отразено в техните български документи за самоличност или притежават официален документ от съответната държава.

Когато напусках БГ уведомих в общината, дъщеря ми взе специално отпусно от у-ще, че се мести в друга държава. Имаме Ам. паспорти, какво още??? Ако горе написаното се спазва и се знае от служителите не би трябвало да има проблем.

Това потвърждава и писмото, което постна Ирка"
Цитат
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН С,

Във връзка с Ваше писмо, постъпило в Главна дирекция “Гранична
полиция” на 17.07.2012г. Ви уведомявам за следното:
При напускане на Република България на малолетни и непълнолетни
български граждани, които пътуват непридружавани от родителите, от
придружителя или от самото лице се изисква нотариално заверено писмено
съгласие за пътуване от отсъстващия родител/родители, настойник или
попечител. Изискването не се прилага по отношение на малолетни и
непълнолетни български граждани, които живеят дългосрочно извън
Република България и това е отразено в техните български документи за
самоличност или притежават официален документ от съответната държава.
Във вашия случай ако детето притежава български паспорт или лична
карта, както и паспорт или разрешение за пребиваване издадени в САЩ не
е необходимо да се представя писмено съгласие от отсъстващия родител/и –
български гражданин.
Писмено съгласие при напускане на Република България ще се изисква
при условие, че детето притежава само български документ за самоличност
или само паспорт, издаден от компетентните служби в САЩ. Писменото
съгласие следва да бъде заверено в българско официално представителство в
чужбина или снабдено със заверка апостил (apostille).

Та Солей аз така разбрах- няма нужда от цялата тая гимнастика.

Аз лично ще си принтирам тези разпоредби, да си ги имам в джоба като пътувам.

Леле Анет, радвам се, че всичко сте намерили и сте сейф и саунд.

# 245
Ванх, да, и аз така разбрах, но моите деца НЕ са БГ граждани и не намирам официално инфо по сайтовете на БГ институции по въпроса. А като питам - всеки ми казва различно. ooooh!

Уинкс, видях това, но от него излиза, че декларация ми трябва на мен, като на БГ гражданин.  Tired

Лена, мерси за инфото! Това има ли го някъде принтабъл?

# 246
Ами, да кажат адвокатите, но аз мисля, че  в този случай е логично детето/цата да не попада/т в тази категория и тези разпоредби не са валидни за него/тях.

# 247
Така, че моят съвет е или да си поемете рисковете със собствена интерпретация, или да се презастраховате с всичко, което дискутирахме по-рано, дори и да е ненужно.

Последна редакция: пт, 03 авг 2012, 18:39 от Лeни

# 248
Лени, каква собствена интерпретация : "или притежават официален документ от съответната държава."

"ако има два паспорта, няма нужда от декларация, ако има само Ам паспорт -  тогава има. "
това къде е посочено, би отговорило на въпроса на Солей или е интерпретация на служителя в случая.

за презастраховането ясно, не бих рискувала  Peace

# 249
  • USA
Ясно, чл. 16 е само за деца БГ граждани, ако не са Бг граждани, не знам какво законодателство се прилага, но явно си искат декларация. Също, не знам как ще стои въпросът ако пътувам сама с детето до Испания и обратно например? (Лени, имаш ли такъв опит?) Или ако упълномощавам баба му да го води на море в Гърция. Затова чинно ще си направя декларацията и апостилите и ще листна всички, които биха могли да пътуват с него за всеки случай.

# 250

A. - печелиш приз за бързина и непаникьорство Wink А добре си си дошла!
Сложи ли ме на ексел спреда?!? Чакам нотификейшън!

И ШДГ и Франкфурт ги мразя силно и страстно!!!

# 251

A. - печелиш приз за бързина и непаникьорство Wink А добре си си дошла!
Сложи ли ме на ексел спреда?!? Чакам нотификейшън!

Леле направо завиждам  Laughing

# 252
Мисля си, че ако детето има два паспорта, дори да става въпрос за отвличане, България би имала правото да защити другия родител в евентуално дело. Ако детето има само чужд паспорт трябва да са сигурни, че другият родител е съгласен, само при условие, че е българин. Родителите без българско гражданство така или иначе няма да търсят подкрепа в лицето на българската държава, пък и няма как да ги задължат да спазват разпоредбите, валидни само за български граждани, така че те не подписват декларация. Българите подписват декларация, без значение колко и какви гражданства имат децата им, освен при наличието на български и чужд паспорт.
Редактирах се. Winx, мерси!

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 22:21 от lena1

# 253
Пойнтът, който се опитах да илюстрирам е с моята скромна статистическа извадка от 1 семейство  Mr. Green, че има малък шанс да спрат (1 път на 15 пътувания сигурно), но спрат ли, не бих лежала на кълката, че ще им тълкувам закона.

ПС Само да добавя, че бяха млади, много културни, много найс, подхождаха с уважение, т.е. не е имало някакви цигански драми.

Последна редакция: пт, 03 авг 2012, 18:39 от Лeни

# 254
leqth от филаделфия до париж,шдг
пристигнах на терминал 1,полетът за софия беше от 2Б..минава се през 2 коридора,една пьтека която извира в нищото и тя те води до едни врати;редица меджик карпертс и  асанс.до друг левъл; оттам влак,к пьтува 10ина мин.Попада се на 2ф където забравих докс и оттам рейс до 2Б.Понеже няма добри индикации и се наложи да питам много,дори без тичането напред-назад заради загубената чанта ми отне около 90 мин(не бьрзах,но не сме се мотали),с тичането от 910 кацнал самолет до 1130 подредена на Б.Минава се през 1 паспортен контрол в началото и после се чекира де ново за София на една бая голямка опашка.
Може нещо да съм недовидяла,разбира се,и да има много по-лесен начин,но това беше моя опит,дето от години пътувам тези въртележки ми дойдоха нанагорно..

Общи условия

Активация на акаунт