привилегии при бременност

• 5 890
  • 27
  •   1
Отговори
Здравейте. Бременна съм в 7 м. и искам  да пипитам бременните освободени ли са от потребителски такси? Какви привiлегии имат? Изследванията който ми дават да си правя почни всеки месец, трябвали да плащам потребителска такса?  Когато отида в Санита да си ги правя винаги ми взимат пари. В Марешки в Рамус не ми взимат. Кое е редно?

# 1
Здравей.Бременните са освободени от потребителска такса,както и родилки до 45 дни след раждането.До сега на мен не са ми взели пари за нищо.На някои им взимат,ако ги гледат всеки месец на ехограф(мисля,че Здравната каса поема 3 прегледа с ехограф)Изследвания са ми правили в началото,в 5-я месец и доколкото знам имам право на още едно безплатно.

# 2
бременна си в 7-ми месец и не знаеш  newsm78 Иначе да, освободени сме от потребителски такси. Както е казала дмк по здравна каса ти се полагат само 3 ехографа безплатни, т.е. ако искаш повече си плащаш. Изследвания се правят 3 пъти по време на бременността, в началото, средата и края. Кой знае какви други привилегии не знам да имаме  newsm78 не знам кое е Санита и кое Рамус, но ако едното е частно, а другото си по здравна каса, то тогава нормално на едното място да взимат, на другото не  Peace Peace

# 3
  • под дъгата
А аз си плащах потребителските такси при изследванията по здравна каса. Изследвания ми правиха поне 4-5 пъти през бременността.При гинеколога такса не съм плащала обаче.И безплатните ехографи са 2.Някои лекари обаче те гледат всеки път на ехограф без да плащаш.Просто при всеки е различно...

# 4
Освободени сме от потребителски такси, както вече са ти казали.
Аз си плащах по 2лв. само за взимане на кръв. Но наистина излиза, че навсякъде е различно.

# 5
  • София
Аз си плащах по 2лв. само за взимане на кръв. Но наистина излиза, че навсякъде е различно.
Оооо, те в лабораториите си начисляват такси за работа с "опасен материал" или нещо такова, включително и на деца до 18 години, за които по принцип по зк всичко е безплатно. Та по темата - да не дължиш потребителска такса при преглед, но си плащаш при ходенето за изследвания.

# 6
# 7
  • София, център
Освободени са бременните от потребителски такси, но обикновено си ги щавят навсякъде.

Помня, аз като бременна, отивам на хирург. Хирурга жена, изпрати ме да платя таксата, аз й казвам, че съм бременна, ама бях много бременна, а тя " - Документ носите ли си? "  Shocked

Така че, не се надявай на много много огстъпки.

# 8
Това предупреждение е много полезно. Ако ми се наложи да ходя при други лекари по ЗК, ще си нося. Мисля да взема документа от направената фетална морфология. Ако някой няма такъв, може да вземе  бележка от АГ-то, да я има за всеки случай.

# 9
  • София, център
Това предупреждение е много полезно. Ако ми се наложи да ходя при други лекари по ЗК, ще си нося. Мисля да взема документа от направената фетална морфология. Ако някой няма такъв, може да вземе  бележка от АГ-то, да я има за всеки случай.

Носи си ги, но като цяло, неплащайки таксата, и настоявайки, че си бременна, може да те прегледат, но с доста формално.

# 10
Наистина зависи от лабораториите - иначе, както са казали бременните са освободени от такси Peace

# 11
На мен личната ми е взимала потребителска такса.

# 12
Аз платих един ехографски преглед в началото и когато ми вземаха кръв по 2лв за епроветката, в която я сипват  Peace Има лаборатории, където е безплатно, но там където ходя ми дават картонче с номер, с който мога да си видя резултатите в интернет.

# 13
  • Бургас
Бременните са освободени от потребителска такса. Полагат им се 2 прегледа с ехограф безплано, а в лабораториите се заплаща до 2 лв. (или май беше 3лв., има една Наредба, която четох преди няколко седмици и беше описано). Имаме право на допълнителен зъболекарски пеглед (освен тези по ЗК)
При жени над 35 год. има и други безплатни изследвания, ако не се лъжа при тях БХС и амниоцентезата също са безплатни.

Последна редакция: пт, 27 юли 2012, 10:04 от tsangel

# 14
  • под дъгата
БХС -то  безплатно?Аз си го плащах,нищо че имах навършени 35 г...

Общи условия

Активация на акаунт