Идеи, стартиране и развитие на бизнес 18

• 79 925
  • 810
  •   1
Отговори
# 75

Сега, да имаш пекарна на "оживен ъгъл" е скъпо занимание.

Не и у наше село  Grinning
Наемите са доста прилични, помещения има, като гледам закъснелия бум на строителство на комлекси под наем, ще има и занапред.
И двете положения, "гише" и пекарна заедно и разделени си имат предимства и недостатъци. При разделените - транспорт на закуските, липсата на онова усещане на клиента на прясна, току-що изпечена, пареща закуска. А и двамата знаем, че ей тия детайли делят успеха от неуспеха.
Има голям потенциал в тази идея, аз не толкова, но мъжа е върл почитател на закуската с баничка, а толкова рядко има добри закуски, но пък където ги правят с мерак и достатъчно продукт, си личи отдалече, по опашките.

За книжарничката на Валя - напоследък гледам се възражда изкупуването и продаването на стари и не толкова книги. Аз също съм купувала такива. Тази година бяхме на Кабакум, там едно момиче също продаваше.
Отделно - четене с деца. Нали има задължителна литература, организирането на групи по класове и четенето заедно ще са много приятни, мисля. Отделно продажба на книжки, борса за учебници, книжарски стоки... има какво да се измисли в тази посока.

# 76

Вход за всяко събиране или членски внос ми се струва разумно. Останалата част - оборот от консумацията.

Колко да е членския внос? Колко бихте платили, за да "си начешете крастата" образно казано? Питам съвсем сериозно защото и мен ме занимава нещо подобно...  newsm78

# 77
  • София
lady_Blu, родителите ми се занимават това в родния ми град. Много добре им върви, да чукна на дърво, в целия град вече ги знаят и ходят за банички при тях (макар че не са в центъра), защото се знае, че не пестят от материал.
Правят банички предимно сутрин, после към обяд повече правят и вървят закуски тип обяд, които работниците предпочитам - саламки, кремвиршки, лодки, затворени пици ... Идеята е, че за около 2 лева могат да се наядат хората и масово се предпочита това от хората с ниски доходи.
Има си работа, не е лесно например да отидат на почивка за повече от 3 дни, но пък до някаква степен през деня могат сами да си определят кога какво да правят.
Добра ти е идеята, мислила съм си го и аз, но все още не ми стиска да се откъсна от сигурния свят на заплатата Simple Smile

# 78
... липсата на онова усещане на клиента на прясна, току-що изпечена, пареща закуска. А и двамата знаем, че ей тия детайли делят успеха от неуспеха.
Има голям потенциал в тази идея, аз не толкова, но мъжа е върл почитател на закуската с баничка, а толкова рядко има добри закуски, но пък където ги правят с мерак и достатъчно продукт, си личи отдалече, по опашките....

Мъжът ти, на кое държи повече, на вкусна, топла баничка с добър грамаж (от топла витрина) или да яде някаква баничка, но задължително във фурната, където е изпечена? Ако не вярваш, питай хората на някоя опашка, за какво чакат — за закуската или за "усещането "Току-що извадено от пеща.""
Да споделя наблюдение от голям град, където има и двата варианта. Има верига с малки "гишета" из града, които зареждат вкусни (и с нормален грамаж) закуски от фурна-майка (и само претоплят по желание на клиента), както и класически фурни с гише. Опашките и пред двата вида са еднакви, но напоследък доста класически фурни затвориха, а други намалиха грамажа на закуската (или на по-скъпите съставки в тях Wink), но тези с фурната-майка все още държат качеството и грамажа на ниво (дори се пробват да стъпят и в някои малки магазинчета на възлови места). Явно транспорта и липсата на усещане за "баба меси баничка" не са от основно значение. 
За транспорта идеята е, че може да разнесеш, примерно, 200 банички до 5 обекта по-лесно и евтино, отколкото да държиш 5 работещи фурни (с майсторите и т.н.) на възлови места, които общо да произведат същите 200 банички. От друга страна, закуските на тези с общата фурна са еднакви навсякъде из града, и знаеш какво купуваш, а не да рискуваш с всяка отделна фурна. Пак си зависи от големината на пазара, кое ще е по-удачно, ама обикновено по-евтината (или повече количество на същата цена) бие всички "усещания като..." в дългосрочен план.
Ако държиш толкова на атракцията, наеми за продавачки пенсионерки с вид на "истинска баба", ако трябва и подходящо облекло им поръчай, обстановката издокарай и ще имаш "банички като на баба". Peace

# 79
Колко да е членския внос? Колко бихте платили, за да "си начешете крастата" образно казано?

Зависи много какво се предлага. Аз бих избрала минимален членски внос от около 20лв на година и 10-20% отстъпка при платените заниманиния. Задължително в събота или неделя сутрин безплатно четене за деца, а през това време родителите да пият кафе. Без вариант с почасова грижа, че там става много сложно вече.

# 80
  • София
Гост, очевидно е, че нямаш никаква представа от този бизнес, защо даваш акъл?
Транспортът е най-най-малкият проблем при развозването на закуските от пекарна към гишета. Динамиката на потреблението е толкова голяма, че продавачките постоянно дават сигнали отзад - слагай още една тава баници; кифлите са на свършване; кремвиршките не вървят. И дори при това положение се случва да има момент, в който за някой клиент да я няма исканата закуска или пък в края на деня да останат няколко от вид непродадени.
Това не са солети, не можеш да ги продадеш утре.
Варианта да се возят нанякъде моментално ти сваля едно 30% от оборота и ти вдига поне с 20% фирата. Може да се прави само ако ти си фурната-майка и продаваш на търговци в магазини например, като те ти поръчват и плащат какво искат. Но тогава трябва доста да се увеличи капацитета, което си е бая пара, а закуските ще ги даваш на по-ниски цени заради количествата и сметката пак не се връзва.

# 81
Гост, очевидно е, че нямаш никаква представа от този бизнес, защо даваш акъл?

Давам поглед към други, работещи варианти, а не акъл.
Виждам и дългосрочна промяна в квартала, където живея. Две класически фурни фалираха, а единствената останала, е на страхотно място коли+пешеходци. Наблюдавах и какво стана с асортимента на тези, които затвориха. Първо орязаха бройката, после орязаха асортимента, а последно "спестяваха" част от пълнежа. Сега, на тяхно място има "гишета", на които им доставят готови закуски  всяка сутрин, плюс малко сурово тесто.  В помещението имат едни бутафорни фурнички , предимно заради аромата на прясна закуска. Едното гише зарежда с определен вид закуска, която я срещам на няколко места из града.
В съседният квартал, има заведение, където се готви зад стъкло, та и това с "виж баба как меси" също не съм си го измислил... 
А за колко разбирам — меся с двете ръце  отделно без да съм ситничар, и съм бил отвътре, когато едни закуски (не точно банички, но също ежедневни), преминаха от "фурна с гише на ъгъл" към една фурна-майка на подходящо, евтино място и няколко "гишета на ъгъл" с транспорт. За София нямам идея как е. Peace

# 82
  • София
А някога бизнес правил ли си сам, имал ли си свой такъв?

# 83
В момента стартирам официално,  да е готово всичко за студената част на годината (тогава му е сезона). Ако питаш дали е около закуските — не, въобще не е при храните. Приключих със ставането посред нощ.  Mr. Green

# 84
  • София
Каквото и да е - успех  Peace

# 85

Има си работа, не е лесно например да отидат на почивка за повече от 3 дни, ...

В момента имам малък бизнес. Моите лимити са 7 дни, така, че разбирам. Но за сметка на това аз решавам днес ще работя ли или ще се шляя. Имам достатъчно свободно време за семейството си, в редки случаи работя повече от 4 часа. Но пък съм от хората, които разчитат на персонал, макар, че повечето тук са привърженици на самонаемането, особено за малки търговски обекти.

Бърди, интересно ми е, родителите ти участват ли в производствения процес/продажбата или само мениджмънта е тяхно задължение?

# 86
  • София
Лейди, участват във всичко. Имат си персонал, но събота и неделя единия от тях двамата продава, също и когато тръгнат да излизат жените в отпуски. В производствения процес също имат участие - у дома баща ми реже и мели на машина пушеното месо и тиква или ябълки; също и кашкавала и каквото там още трябва да се реже/мели; също бърка сосове за закуските тип обяд (те затова и ги купуват толкова Wink). Ако има много работа и жените не смогват също се включват в печенето и разнасянето на тавите (в готвенето не могат Simple Smile). Майка ми води цялото счетоводство, ТРЗ, заплати, данъчни, ХЕИ, разрешителни, с доставчиците се пазари и прави поръчки. И всъщност са взаимно заменяеми де, всеки прави каквото може и има време в момента (и двамата са счетоводители, оттеглили се от бранша Simple Smile).
Абе, еталон са ми те, надявам се на 50 години да съм и наполовина като тях Simple Smile С голям мерак си го въртят, сега баща ми втора година сади, отглежда, суши и мели подправките за закуските (чубрица, джоджен); гледат и затварят в буркани кисели краставички за закуските, изобщо, както каза един приятел - следващата стъпка е да си отгледат пшеница  Laughing

# 87
  • София
Бърди Шапка свалям на твоите родители. Рядко се срещат вече тази порода хора на тези години като че ли. Много се радвам на такива хора и искрено им желая успех и занапред.

# 88
  • София
Благодаря  Hug
И аз им се радвам от сърце Simple Smile

# 89
Бърди, звучи много добре! Желая им здраве, а успехът при тази отдаденост няма как да не се случва.  Hug

гост22, изпуснала съм или не си споменал в коя сфера работиш.

Общи условия

Активация на акаунт